${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אהרוני: "המסעדות האסיאתיות בארץ רק בתחילת דרכן"

הזוגיות עם גידי גוב עובדת מצויין כי שניהם "לבנים, תל אביבים, שבעים ושמנים", המסעדות האסיאתיות בארץ נמצאות רק בתחילת דרכן, ובבוכרה היה שמח לבלות שנה מחייו. ראיון עם האיש שיצא למסע מוצ'לירים עם זמר מבולבל וחזר מאוהב

תגובות

אם עולם הקולינריה הישראלי היה צריך לבחור איש אחד שייכנס לקפסולת זמן בכדי לאפיין אותו, ייתכן מאד שישראל אהרוני היה האיש הנבחר למשימה. השף הבוכרי, שנחשב לאחד מאבות הגורמה הישראליים, ומי שהיה הראשון לייבא את המטבח האסייתי לישראל, הפך עם הזמן לאייקון. באמתחתו עשרות ספרי בישול, אלפי טורים ומתכונים ושלל תוכניות טלוויזיה. למעשה, האיש והגבות המרשימות הפך מזמן לכהן הגדול של הבישול הישראלי. אלא שאהרוני, בשונה מכמה קולגות בתוכניות בישול שונות, מצליח לקחת את האוכל, ולהביא את הסיפור שלו בהקשרים תרבותיים רחבים ועמוקים מהרגיל. בעונה הקודמת של תכנית האוכל, המסע המופלא של אהרוני וגידי, יצא לחקור יחד עם גידי גוב את גלגולה של הפסטה והאטריה בדרך המשי, כשהם מדלגים בין סין לאיטליה. כעת הם חוברים שוב לטובת עונת מסעות חדשה, אלא שהפעם מושא הסיקור הוא הבייבי החדש של עולם הקולינריה, אוכל רחוב.גוב, שביצע בעצמו שלל מסעות קולינריים עבור ערוץ 8 (גידי גוב הולך לאכול), חובר לאהרוני, נווד קולינרי שבע נסיון, והחיבור ביניהם מצית כימיה נפלאה של ניגודים משלימים. לכבוד עליית העונה החדשה והחובקת עולם ובלוטות טעם, פגשנו את אהרוני לשיחה על מערכת היחסים על גידי, תנאי השטח המאתגרים ומסעדות אסיאתיות בארץ. ויש גם מתכון בהשראת המסע המופלא.

» מתכוננים לראש השנה עם מתכונים חגיגיים» מתכונים טבעוניים לראש השנה

מי שעוקב אחרי אהרוני בפייסבוק, ואוכל עם העיניים את התמונות המפתות הצבעוניות שהוא מעלה אחת לכמה ימים, עלול לחשוב שיש גבול לקיבולת, ולתהות אם האיש שאכל הכל ובכל מקום, סובל מאובר-דוז של סיורים קולינריים. התשובה היא לא. "כל פעם זה מרגש מחדש. כמה שלא תבקר באותם מקומות, תמיד תגלה דברים חדשים", מספר אהרוני, "ועבור גידי זו בכלל חוויה מיוחדת, כי זה לא המרחב הטבעי שלו, והוא מצליח להפתיע אותי כל פעם מחדש. קודם כל, הוא מצחיק אותי בטירוף, במיוחד כשהוא לא מנסה. הוא פרטנר נהדר כי הוא נורא סקרן והוא פשוט מסתער על חוויות".איך באמת עבדה הזוגיות ביניכם? אתם הרי שונים לחלוטין"ההצלחה בזוגיות שלנו נובעת מזה שאנחנו מאוד שונים מצד אחד, ומאוד דומים מצד שני, אחרת זה לא יכול היה לעבוד. אם היינו מאד דומים או מאד שונים, זה היה הרי בלתי אפשרי. צריך לזכור ששנינו לבנים, תל אביבים, שבעים ושמנים. יש לנו הרבה יותר במשותף ממה שניתן להעלות על הדעת. אני יודע שזה עשוי שלא להיראות ככה, אבל המסעות האלו קשים מאוד גם ברמה הפיזית וגם ברמה הנפשית, עם כל החוויות שאוספים בדרך. אני כל פעם נורא מתפעל מגידי, כי למשל בתוכנית הזו הוא עשה את כל הדרכים כשיש לו ברזלים ברגל, ואחר כך הוא גם שבר את הכתף ובכל זאת המשיך בלי לעשות לעצמו רבע הנחה. ההתלהבות שלו מנצחת את כל הקשיים".

ברזלים ברגל, כתף שבורה ומורל גבוה. אהרוני וגידי בדרכים (צילום: גיל אטלן)אוכל הוא עניין הישרדותי גם ללא הברזלים, הכתף השבורה וקשיי השפה, המסע לא תמיד היה קל, וגם מזג האוויר לא היטיב את העניינים. בין שלל החוויות, נסיעה אחת זכורה לאהרוני במיוחד: "באתיופיה עוד לא יצא לי לבקר טרם התוכנית הזו, וזו הייתה חוויה לא פשוטה. הגענו לאחת הארצות הכי עניות בעולם ופתאום חטפתי איזה התקף פאניקה ושאלתי את עצמי 'מה הייתי צריך להגיע הנה?' אלא שאז עלתה בגידי ובי התובנה שיש מקומות בעולם, והם לא מעטים, שאוכל הוא קודם כל עניין הישרדותי בהם. זה פשוט עוד פן של האוכל שאנחנו לא רגילים לחשוב עליו. בבוקר הרביעי שלנו שם, ראיתי את גידי שוצף וקוצף ונורא התעצבנתי עליו, 'כאילו מה נסגר איתך?'. לקח לי זמן להבין שגם אני קצת מטולטל מכל החוויה הזו שעברנו שם, וזה השפיע לא רק עלי ועליו, אלא על הצוות כולו. לפני שהתחלנו לעבוד על הסדרה הקודמת, לא הכרנו אחד את השני ובהפקה ביקשו מאיתנו לעשות איזו היכרות באופן כפוי ואני סירבתי. החלטתי שמה שיקרה במסע - יקרה".ואכן, לא מעט קרה, במיוחד בכל הקשור לגידי - מעיין בלתי נדלה של חששות, שלדברי אהרוני עבר מהפך של ממש. "למסע הראשון הוא הגיע עם שתי מזוודות ענקיות וטרולי אחד שהוא לא עזב מעולם", מספר אהרוני, "הטרולי הזה היה מעין עוגן שהוא היה חייב לשמור עליו. הוא גם לא ידע איך הוא ישתלב בהתחלה בתוך התוכנית, ולאט לאט הוא תפס את המקום שלו והבין שיש לו את כל הבמה שהוא רק רוצה. אחרי זה הוא כבר השתחרר, אבל גם אז לא התמסר בקלות. בתוכנית החדשה הוא בא כבר בלי הטרולי, והפך ממש למוצ'ילרוס. הרגשתי שהוא הרבה יותר סומך עליי". 

מה הביא אתכם לעסוק הפעם דווקא באוכל רחוב?"האוכל עצמו הוא ציר מרכזי, אבל למעשה הוא חלק מפסיפס תרבותי רחב יותר. הסדרה הקודמת הייתה על ציר מאד ספציפי, והפעם הסיפור הוא אחר לגמרי. בכל ארץ אנחנו בוחרים רכיב אחד מרכזי והולכים איתו עד הסוף. למשל בווייטנאם יש את הרולים הווייטנאמיים שעשויים מדפי אורז. מה שעשינו זה לחקור את המאכל הזה החל משלב הבסיס: הלכנו לשדות האורז ועל הדרך ביקרנו בכפרים, נכנסנו לבתים של האנשים ודיברנו איתם כדי להבין לעומק את המאכל הבסיסי הזה. לכן זה גם יוצא נורא מעניין וחזק".» מנות הנודלס הטובות בתל אביב» המוקפצות שחייבים להכיר

בפעם אחרת הגיע צמד הגרגרנים למערב סין, ופגש שבטים מונוגוליים וקזחיים כדי לבחון את סוגיית יושבי קבע לעומת שבטים נודדים, והשפעת התרבות על האוכל שלהם. לצד החוויה האנתרופולוגית המעניינת, חוו השניים הכנסת אורחים שהותירה בשניהם רושם עז. "הכניסה לבתים של האנשים, האכילה והבישול איתם, נתנה לנו הזדמנות אמיתית להגיע לעומק של הדברים. ככה למדנו, למשל, שהנוודים מתבססים באוכל שלהם בעיקר על צאן, בעוד שיושבי הקבע אוכלים הרבה מאכלי חיטה".

באיזה מהמקומות היית מסכים לבלות שנה?"זו באמת שאלה לא הוגנת. אני חושב שהייתי יכול לבלות שנה בקלות בארצות כמו סין, בוכרה, ויטנאם, הודו, מרוקו". ויעד שעוד לא ביקרת בו?"כבר הייתי בדרום אמריקה, אבל רק לביקורים קצרים, אז הייתי מאד שמח לחקור אותה יותר, ואני מאד רוצה לחזור גם לאינדונזיה, אבל כרגע זה קצת בעייתי עם הדרכון הישראלי. אני מת להיות גם באירן ותימן, ונורא אוהב את המטבח הפרסי".

לא משנה בכמה סגנונות יבשל, אהרוני לנצח ייזכר כמי שהביא את האוכל  האסיאתי ארצה ו"איזרח" אותו כתושב קבע שאהוב במיוחד על החך הישראלי. למרות הדרך הארוכה שעשה המטבח האסיאתי מאז ימי האגרול העליזים ועד היום, אהרוני עדיין משוכנע שיש לנו עוד הרבה ללמוד. "יש לא מעט מסעדות אסייתיות, אבל אני חושב שזו רק ההתחלה של התהליך", אומר אהרוני. "אני רואה את כל המסעדות החדשות שהוקמו, אבל מה שקצת מבאס בקשר אליהן, זה שאין להן שום ספציפיות. הייתי שמח אם מסעדות היו מייחדות תפריטים למדינות ספציפיות, ולדעתי זה עוד יקרה. אני מאד אוהב את המסעדות של אבי קונפורטי ויובל בן נריה, אבל אני רוצה לראות יותר מסעדות כמו הבית התאילנדי שמתמחות בארץ אחת ובמטבח מסוים מאוד. התהליך לטעמי רק הותנע, אך טרם הבשיל עדיין לכדי אמירה ברורה". שותים קפה עם בחור שדומה לרביבו, וגם גידי מרוצה (צילום: גיל אטלן)תחרויות בישול הפכו לעוגנים טלוויזיוניים חזקים במיוחד. היית רוצה לקחת חלק באחת מהן?"אני נורא אוהב שיש מגוון של תוכניות ודי שונא שהכל מרגיש אותו הדבר. הציעו לי לא פעם להשתתף כשופט בתוכניות האלו, אבל אני לא חושב שהייתי יכול להיות שם שופט טוב או להביא לתוכניות האלו את היכולות שלי כמו שצריך. למזלי יש לי את האופציות לבחור, ואני נהנה מבחירות שאני עושה הנאה אדירה". כבר שנים שלא זכינו לאכול את האוכל שלך. יש סיכוי לראות מסעדה חדשה שלך מתישהו בקרוב?"אין סיכוי. 30 שנה הייתי בעסקי המסעדנות, ואני בן 63. עכשיו אני עושה דברים מעניינים לא פחות, ובאופן כללי אני לא טיפוס מתגעגע. כשאתה מתגעגע זה אומר שההווה שלך לא טוב, ואני ממש לא רוצה להתלונן על שלי". 

24 מנות

מצרכים:24 דפי אורז יבשים500 גרם פרגיות עוף, טחונות, אפשר גם חזה עוף טחון3 כפות שמן2 שיני שום, קצוצות1 כף ג'ינג'ר, טרי וקצוץ דק1 מקל למון גראס מנוקה, קצוץ דק5 בצלים ירוקים, קצוצים1 צ'ילי אדום חריף, קצוץ דקקליפה מגוררת מלימון אחד2 כפות רוטב דגים או רוטב סויה3 כפות מיץ ליים או לימון½ כוס עלי נענע, שלמים½ כוס עלי כוסברה, שלמים

לרוטב הבוטנים:4 כפות חמאת בוטנים, חלקה וטבעית2 כפות רוטב סויה2 כפות סוכר חום1 כף ג'ינג'ר, טרי וקצוץ דקמעט שבבי צ'ילי יבשים¾ כוס מים1 כפית שמן שומשום

הוראות הכנה:הרולים:1. מחממים את השמן במחבת רחבה, וכשהיא כמעט מעשנת, מוסיפים את השום, הג'ינג'ר, הצ'ילי, הבצל ירוק והלמון גראס, ומטגנים תוך עירבוב כשתי דקות. מוסיפים את העוף הטחון, מעט מלח ופלפל, וממשיכים לטגן עוד כשלוש דקות.2. מוסיפים למחבת את רוטב הדגים או הסויה ומיץ הליים, מערבבים וממשיכים לבשל עוד שלוש דקות. מקררים את התערובת ומערבבים פנימה את עלי הנענע והכוסברה.3. ממלאים את הרולים: מכינים קערה עם מים חמים. מניחים לידה ערימה של דפי אורז יבשים וקערה. טובלים דף אורז במים החמים למשך כמה שניות ומניחים על השלחן הנקי. טובלים עוד חמישה עיגולים, אחד אחד ומניחים גם אותם על השולחן. 4. מניחים תלולית בגודל קבב קטן מהמילוי המקורר לרוחב העיגול, בצד הקרוב אליכם. מקפלים בעדינות את שני צדי העיגול על המילוי, ואחר מגלגלים לגליל מהודק מכם והלאה. מניחים על מגש משומן עם צד התפר כלפי מטה. וממשיכים עם כל הכמות.

רוטב הבוטנים:מבשלים את כל החומרים בסיר קטן עד לרתיחה, מעבירים לקערית ומגישים עם עלי חסה ועשבי תיבול.

רולים קרים במילוי עוף טחון לימוני (צילום: נלי שפר)

» רולים קרים במילוי עוף טחון לימוני - לגרסת ההדפסה

המסע המופלא של אהרוני וגידי, העונה השנייה - לכל הפרטים

*#