אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ביי דה בוק: ספרי בישול חדשים לקראת החג

המדריך המלא לעוגיות, ספר שחוגג דבש או ארוחות גורמה למגזר החרדי. רותם מימון עושה סדר במבול ספרי הבישול שיורד עלינו לפני החג

תגובות

הספר: "אופים שמרים"

המחברים: הקונדיטורים גלית והנס ברטלה.

בקצרה: במילה אחת - שמרים. ביותר מילים, זהו המדריך השלם איך להפסיק לפחד ולהתחיל לאפות עוגות ומאפים עם שמרים. מקרנץ עד קרואסון, מבריוש ועד סופגניות, בספרם הראשון, המקיף והארוך של גלית והנס ברטלה תמצאו מתכוני עזר של קרמים ומילויים ומדריך מפורט איך לבחור את השמרים הנכונים, הקמחים המתאימים ואפילו את שיטות העבודה שילוו אתכם צעד אחר צעד בדרך אל המאפה המושלם.

מתוך ההקדמה: "השמרים הם פטרייה חד-תאית שמכפילה את עצמה כל הזמן ועל ידי ההתרבות שלה, בתהליך ייצור האנרגיה של השמרים מהסוכר, נפלטים גזים. כשהגזים נכלאים בתוך הבצק הם גורמים לתפיחתו. עבודה נכונה עם שמרים היא כלל ראשון לתוצאות טובות".

למי כדאי: בראש ובראשונה למי שרוצה להשתחרר מפוביית השמרים שלו ואחר כך לכל חובבי השמרים באשר הם. בעצם יש מישהו שלא אוהב שמרים?

"אופים שמרים", הוצאת קוראים, 139 שקלים

הספר: "אני רוצה לבשל לחברים שלי"

המחברת: מרטין קמיליירי, אמנית פלסטית ובשלנית מצרפת.

בקצרה: משהו בין ספר אגדות לספר בישול עם תמונות תמימות וכובשות ומתכונים עם שמות מצחיקים ומבעיתים (סלט פירות וג'וקים למשל, או חרקים מגעילים מתקופת הדינוזאורים). "אני רוצה לבשל לחברים שלי" הוא ספר צרפתי (שתורגם זה עתה והותאם למהדורה בעברית) ונכתב על ידי סבתא שהחליטה להכין לנכדים שלה את האוכל שהם אוהבים. על מנת לעשות את זה היא חילקה את הספר לפרקים המבוססים על עונות השנה ואירועים חגיגיים עם מתכונים עונתיים, יומיומיים, פשוטים וחגיגיים, ליום הולדת ולמסיבת הסיום, לפיקניק או ליום גשום והכל בקטן.

מתוך ההקדמה: "אנחנו עוקבים אחרי השמש והעננים כדי לבשל בהתאם למה שקורה בטבע שסביבנו וללוח החגים. בסתיו אנחנו ממציאים סלטי עלים בצבעי שלכת ומפליגים בסירות תפוחים בדבש. לומדים להכיר את העונות, את הטעמים, לבשל לאחרים ולחלוק את ההנאות הפשוטות של החיים".

למי כדאי: לכל מי שרוצה לחנך לקולינריה כבר מגיל צעיר, למי שגדל על "ילדים מבשלים" המיתולוגי ורוצה להתאים אותו לדור הבא, ולמי שאוהב להיכנס עם ספר אוכל למיטה. הא, וגם לילדים."אני רוצה לבשל לחברים שלי", הוצאת לאנץ' בוקס, 139 שקלים

הספר: "אוצר העוגיות"

המחבר: מיקי שמו, האיש, החיוך והעוגיות.

בקצרה: ברוכים הבאים לגן העדן של חובבי העוגיות. השף קונדיטור מיקי שמו חוזר בספר חדש שכל כולו עוגיות עם כמאה מתכונים ששמו אוהב במיוחד. ומה אפשר למצוא כאן? כמעט כל עוגייה שעולה על הדעת, מהפשוטה ביותר ועד למקרונים, מקלאסיקות ישראליות כמו עוגיות טחינה ועד קלאסיקות עולמיות כמו וופי פאי ואלפחורס, כשאת המתכונים מלוות תמונות מרהיבות של הצלם דניאל לילה שיותירו אתכם מזי רעב.

מתוך ההקדמה: "כשהייתי בן עשר הכנתי את העוגייה הראשונה בחיי. אמא שלי, אחותי הקטנה ואני לשנו, רידדנו וקרצנו עוגיות חמאה בכל מיני צורות. כשתבנית מלאה בעוגיות הגיחה מהתנור, לא היה גבול לגאווה על מעשה ידינו. יחד עם הבנות שלי אני חוזר להיות ילד בן עשר, שאופה את העוגייה הראשונה בחייו".

למי כדאי: למי שמחפש מתנה עבת כרס מושקעת ויפהפיה, למי שמחפש ריכוז כמעט חסר תקדים של כל כך הרבה עוגיות שונות ולמעריצי מיקי שמו כמובן."אוצר העוגיות", הוצאת על השולחן, 138 שקלים

הספר: "התחלות מתוקות"

המחברים: שרון אילון, דודו אוטמזגין וחברים.

בקצרה: ספר שנועד לעשות טוב לכולם. מצד אחד כל הכנסות הספר הן קודש עבור ילדים ובני נוער בסיכון, ומצד שני אתם מרוויחים 39 קינוחים שמחים וצבעוניים מבית היוצר של דודו אוטמזגין עם מאיר אדוני, גיא גמזו, אביב משה, משה שגב, מיקה שרון ומאיר אלאלוף. ומה תמצאו כאן? בראוניז ועוגיות שושנים, קוגלהוף וסינבון, טורט היער השחור ועקיצת הדבורה, טארטים וגם אקלרים, סנט הונורה ומרקיזים.

מתוך ההקדמה: "ערב ראש השנה הוא הזמן הכי אופטימי בלוח העברי. בעוד רגע קט תכלה שנה וקללותיה, ובמקומה תעלה ותופיע השנה החדשה. אבל - מה לעשות - לא הכל מתוק. רבים הם הזקוקים לעזרה. זו בדיוק הנקודה שבה נכנסים לתמונה האנשים הטובים מאמצע הדרך".

למי כדאי: לכל מי שמפעמת בו רוח אנושית וחושב גם על החברה מלבד עצמו, כי בינינו העיקר פה הוא לא הקינוחים המגרים והטעימים, אלא התרומה וההתנדבות של כל העוסקים במלאכה. בקיצור, ספר חובה."התחלות מתוקות", הוצאת העמותה לקידום החינוך, 39 שקלים

הספר: "סלטים"

המחבר: השף רפי כהן.

בקצרה: קצת קשה להאמין, אבל סלטים הוא ספר הביכורים של רפי כהן והוא גם אחד מרבי המכר הגדולים בקטגוריית ספרי הבישול השנה, ובצדק. החל מההדרכה בבחירת הירקות ועשבי התיבול, עבור בהסברים המדוקדקים, חלוקה נוחה לפרקים לפי טכניקות הבישול, ממתכונים פשוטים למורכבים וגם הצילומים המופתיים של דן פרץ, כולם יחד מרכיבים את אחד מספרי הבישול והאוכל הטובים של השנה.

מתוך ההקדמה: "במהלך השנים, במסעותי בארץ ובעולם, נחשפתי למטבחים שונים, דרכי הכנה וכמובן טעמים. בחרתי להציג בפניכם מבחר של סלטים, חלקם מסורתיים וחלקם נולדו מתוך ניסיוני במטבח, כולם טעימים ועשויים מחומרי גלם טריים ומשובחים".

למי כדאי: לכל מי שרוצה להיות קצת רפי כהן במטבח הביתי שלו, למי שלא מהסס לאתגר את עצמו במתכונים מורכבים כפשוטים ולכל מי שאוכל עם העין. אל תציצו כשאתם רעבים."סלטים", הוצאת כתר, 138 שקלים

הספר: "אם לסבתא היה מיקסר"

המחברת: קרין גורן, האם באמת יש צורך להכיר?

בקצרה: אשפית המתוקים עושה כבוד למאה מתכונים של סבתות, לא חשוב מאיזו עדה, בפרויקט שארך שלוש שנים של מחקר, איסוף וסינון. קשה לעצור את קריאות ההתפעלות למראה המתכונים הנוסטלגיים: הסברינה מעוררת ערגונות, הפחזניות שתמיד מצליחות, עוגת יום הולדת של פעם, חלבה ביתית, ספינג' חגיגי, ממתק קוקוס ורוד, אלה הם רק חלק קטן ממאה המתכונים שנוסו בהצלחה. חובה לשבח את העובדה שלכל מתכון נלווה פינת "מעניין לי ת'סבתא" עם טיפ שעושה את העבודה.

מתוך ההקדמה: "מרוב מקרונים וקאפקייקס מתוחכמים קצת שכחנו את המתכונים הטובים של פעם, מתכוני סבתא שכולם אוהבים: את עוגות השמרים הריחניות, את עוגות הלייקח הגבוהות גבוהות, את עוגות הגבינה האווריריות וגם את העוגות המושקעות של סבתא (שכמעט תמיד יש בהן גם קצף וגם פירורים). ואיפה הקינוחים של פעם? והממתקים שהכינו בבית?"

למי כדאי: למי שרוצה לשחזר בבית את הטעמים והריחות של פעם, לכל מי שמתגעגע לסבתא שלו ולמתוקים שלה, לחובבי נוסטלגיה מושבעים ולכל מי שקנה את סודות מתוקים."אם לסבתא היה מיקסר", הוצאת קוקימדיה, 139 שקלים

הספר: "סיפור בריא"

המחברת: זהר לוסטיגר-בשן, שפית טבעית ובריאה.

בקצרה: אחרי כל המתוקים והשחיתויות האלה צריך גם משהו קצת יותר בריא. "סיפור בריא" הוא קודם כל ספר מתכונים שמוכיח שאוכל בריא יכול להיות מגרה, מרתק וטעים. בין מתכון אחד לשני מפנק הספר גם בטיפים ומושגי יסוד ברפואה הסינית וחושף יומן מסע אישי-משפחתי של המחברת בין ניו יורק, ניו זילנד וישראל. מי שאוכל בריא נשמע לו מטיפני וצדקני לא צריך לדאוג, המטרה המוצהרת היא לא להחזיר בתשובה אלא רק להכניס למודעות תזונה קצת יותר מאוזנת ובריאה.

מתוך ההקדמה: "הספר הזה נכתב מאהבה. אהבה לאוכל. כמטפלת ברפואה סינית הבנתי, בשלב מסוים, שאני יודעת להמליץ למטופלים שלי על המאכלים שהם צריכים לאכול כדי לשמור על בריאות טובה, אבל אין לי מושג איך מכינים אותם. כך מצאתי בלימודי שפים של אוכל בריא, צמחוני וטבעוני. עולם שלם נפתח בפניי".

למי כדאי: מתנה אידיאלית לחברים שבדיוק עכשיו החליטו להיות צמחונים / טבעונים, לכל מי שמתוסכל מזה שאין מתכונים טובים ומושקעים לשוחרי הבריאות, ולכם - תשקיעו קצת בעצמכם. מה יש?"סיפור בריא", הוצאת מבשלים ספרים, 128 שקלים הספר: "מגישה בבית"

המחברת: אפרת ליבפרוינד, הקרין גורן של המגזר החרדי.

בקצרה: נמאס לכם ממתכונים מסובכים, שאפילו מטבוחה נראית בהם כמו יציאת מצרים? ובכן, ספרה השני של אפרת ליברפרוינד ממשיך את הקו של הראשון עם מתכונים נהירים וברורים, אך יחד עם זאת לא מוותרים כהוא זה על נראות יפה ומגרה (וגם כשרה), שהולכים עם המבשל צעד אחר צעד. המתכונים מדוקדקים לפרטי פרטים ממנות ראשונות כמו כבדים ביין ודובדבנים, דרך במנות עיקריות, תוספות (אפילו תלמדו להכין קוסקוס), מתכונים לחגים ושלושה פרקים המוקדשים לקינוחים שונים.

מתוך ההקדמה: "בראשית הדרך, כשהחל הספר לקרום עור וגידים, חשבתי בלבי: מה עוד אוכל לחדש? מה אוכל לתת לקוראיי הנאמנים שלא נתתי בספרי הראשון? עד מהרה מצאתי את התשובה: הקהל מצפה למתכונים שמבטיחים תוצאות ברמה גבוהה, ועם זאת קלים לביצוע".

למי כדאי: לאח הצעיר שלכם שבדיוק עבר לגור לבד ולא יודע כלום במטבח, לכל מי שמפחד להכנס למטבח ולא חושש משימוש בחומרי גלם כמו מרגרינה או להבדיל, למי שמוצא את עצמו מתארח בחג בבית חרדי, כדי שידעו שאתם מעודכנים.

"מגישה בבית", הוצאת דני ספרים, 128 שקלים

הספר: שנה מתוקה כדבש

המחבר: בועז בן זאב, דור רביעי למשפחת דבוראים.

בקצרה: במסגרת פסטיבל הדבש שמתקיים במכוורות הארץ יוצא במיוחד לראש השנה ספרון חביב וצנוע שמלקט מתכונים בהם מככב הדבש, לא כתבלין פה ושם, אלא כשחקן ראשי. בין לבין תקבלו גם טיפים ורעיונות לרטבים וממרחים עם דבש כמובן ואפילו רעיונות לטיולים בעקבות הדבש. אז איך נשמעת לכם פיצה דבש, נתחי נסיכת הנילוס בסלסת דבש חריפה חמוצה או קדרת דבורת התבור שנולדה אצל נוודי הונגריה הצוענים ועלתה לארץ?

מתוך ההקדמה: "בעבר נכתב על הצוף כי הוא נשמתם של הפרחים, דמעות של אושר על יופיו של העולם, מתנה מתוקה המרכזת בתוכה נתינה רחבת לב ושאיפה סמויה לקבלה. והדבש, מה הוא הדבש אם לא זיקוק ותמצית מתנת היופי הזו של הטבע באמצעות שליחיו?"

למי כדאי: לחובבי המתוק הזה, לקרובי המשפחה שלכם מההתיישבות העובדת ולכל מי שמחפש להביא מתנה קצת אחרת."שנה מתוקה כדבש", הוצאת מדיה 10, 69 שקלים

המחברת: רות סירקיסבקצרה: את כהנת ספרי הבישול רות סירקיס אין באמת צורך להציג. מספיק להזכיר את "מהמטבח באהבה", "ילדים מבשלים", "המטבח הסיני", "מהמטבח בקלי קלות" ורבי מכר נוספים שלה שהפכו לחלק מהתרבות הישראלית. הפעם היא מתמקדת במתכונים קלילים וחגיגיים לעונת החגים הקרובה בדגש בריאותי, כלומר: צלייה במקום טיגון, שימוש מינימלי בשמן,  סוכר וקמח לבן, ושימוש במזונות עתירי ערכים תזונתיים כמו ירקות מחמשת הצבעים.מתוך ההקדמה: "הארוחות שאני מכינה הן ארוחות ביתיות, שאני אוהבת לבשל ושהאורחים שלי אוהבים לאכול. כולנו מתרפקים על מאכלי החג המסורתיים, אבל אני תמיד מחדשת ומעדכנת אותם ומוסיפה להם נגיעות עכשוויות. גם שיטות ההכנה שבהן אני משתמשת מעודכנות ונכונות מבחינה בריאותית - פחות טיגון, פחות שמן, פחות סוכר ופחות מלח - הכול כדי להתחיל את השנה בבריאות טובה ולהמשיך ברוח זו."למי מתאים: לחובבי הנוסטלגיה והטעמים של פעם, למי שאוכל בריא והגזרה שלו חשובים לו ומי שרוצה להכין ארוחת חג פשוטה שלא תגזול לו זמן רב מידי.

המחבר: השף גיא פרץ.

בקצרה: זה אולי לא פוליטיקלי קורקט להמליץ בימינו על ספר מדמם כזה, אבל מדובר בפריט חובה עבור חובבי הבשר. ספר הבשר יצא בתחילת השנה שעברה אבל כעת מושק שוב כמארז מתכונים. הוא מאגד את מיטב מנות הבשר הפופולאריות ביותר כמו קרפצ'ו, קדירת ציידים והסטייק המושלם, ומחלק אותם על פי הנתחים, בדרך שתקל על כולם: פילה, נתח קצבים או אונגלה, סינטה, אנטרקוט ופריים ריב, שפונדרה, חלקי פנים ועוד.

מתוך ההקדמה: "כבן לשושלת קצבים, בשר תמיד היה קרוב ללבי. המתכונים בספר זה משקפים את סגנון הבישול האישי שלי, את הטעמים שאני אוהב. מי שאכל אצלי במסעדות מכיר את הסגנון ואת הטעמים - שמן זית, פלפלת גרוסה, מלח גס, תימין, שום, שפע פטריות, ירקות שורש, טחינה, פלפלים חריפים וכמובן בשר איכותי מאוד ומטופל היטב".

למי כדאי: לשוחרי הבשר בכל טכניקת בישול קיימת שמחפשים מתכונים חדשים לצד קלאסיקות. בקיצור, לא לצמחונים."ספר הבשר", הוצאת קוראים, 69 שקלים

*#