טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

החמישיה הפותחת: המסעדות האיטלקיות הטובות בתל אביב

פיצה פריכה לפי מתכון מדויק או פסטה עדינה בהשפעה ישראלית: בחרנו את המסעדות האיטלקיות המוצלחות ביותר בתל אביב

תגובות

פנים רבות למטבח האיטלקי. רוב הישראלים חושבים על פיצה ופסטה עם רוטב עגבניות, אבל למעשה לאיטליה יש 20 מחוזות ומספר זהה של מטבחים שונים שמאפיינים כל אזור: מהצפון שנושק לאלפים, אוסטריה ושוויץ, ועד לקצה המגף והאיים הים התיכוניים. אם בכל זאת צריך לנסות ולהצביע על נקודה שמתמצתת את סוד הקסם של המטבח האיטלקי הרי שהיא טמונה ביכולת שלו לנוע בחופשיות על הציר בין אלגנטי לעממי, בין גבוה לנמוך, בין זול ליוקרתי.» הוופל הבלגי הטוב בתל אביב» הנקניקיות הטובות בתל אביביכול להיות שזו הסיבה שאנחנו כל כך אוהבים אותו. הוא מדבר את בשפה שמאוד דומה לשלנו: בצקים, שמן זית, עגבניות וגבינות, בדיוק מה שאנחנו אוהבים. אולי זו גם הסיבה שכל ישראלי חושב שהוא מומחה גדול במטבח הזה. לראייה, אין עוד מטבח שזכה לכל כך הרבה מסעדות בארץ, אבל רק מעטים יודעים לעשות אותו נכון. קבלו את המסעדות האיטלקיות שאנחנו הכי אוהבים.

מאסטרשף איטליה: פרונטו

עולם התרבות אולי הפסיד את רפי אדר כקולנוען וזמר, אבל לעולם הקולינריה זה השתלם, ובגדול. לפני קצת יותר מ-24 שנה פתח אדר את פרונטו ומאז הספיק לקבל שלל פרסים קולינריים ותואר של כבוד משגרירות איטליה. לפני שנתיים החליף את המיקום המיתולוגי ברחוב נחמני בתל אביב, עבר לרחוב הרצל בעיר והביא את השף דיוויד פרנקל, שהפך אותה מעוד מסעדה איטלקית לאחת ממסעדות השף הבולטות בעיר. פרנקל ניער, החליף, בעט ונפרד מפרונטו הכפרית והביא עמו מטבח מוקפד, עדכני וגבוה.

מנות הדגל: התפריט של פרונטו מחולק לשניים: קלאסי וחדש, אבל בין אם בחרתם בחדש או שמא הלכתם על המיתולוגי, אי אפשר להגיע לפרונטו מבלי להתעלף על אחת הפסטות שיוצר פרנקל. הקפלטי העדין, גם כשהוא מגיע במילוי זנב שור דומיננטי, הוא לא פחות מיצירה אמנותית מרהיבה, וכך גם הוויטלו טונאטו שמגיע מצפון איטליה ומקבל כאן עיבוד המתאים לרוחו של השף. הצמחונים לא יכולים לוותר על טורטליני גבינת עזים עם קרם חציל ובמיות.

אסור לפספס: בכל יום ראשון בערב פרונטו הולכת על תפריט טאפאס שנותן הזדמנות לטעום הרבה מנות קטנות, חלקן מהתפריט הקלאסי וחלקן בהופעה בלעדית וחד פעמית.

מחיר ממוצע לסועד: 175 שקלים והלאה, אבל על הבר אפשר לשבת בכיף לצלחת פסטה וכוס יין בהרבה פחות.פרונטו - הרצל 4, תל אביבsurf & turf. ויטאלו טונאטו (צילום גל דרן)

בסמטאות זכרון יעקב: מנואלה

במדרחוב של זכרון יעקב קל ליפול למלכודת תיירים ולצאת עם חור בכיס. אבל באחת מסמטאות המדרחוב מסתתרת מסעדה איטלקית שאתם חייבים להכיר: מנואלה. המסעדה, שדוגלת בפשטות ובנגישות גם באוכל וגם בתמחור, נראית כמו בית איטלקי מרובה חדרים ובעל רחבה גדולה בכניסה. השף נדב שרז הביא את מנואלה להצטיין בתפריט קטן ומהודק שלוקח את המיטב שבמטבח האיטלקי ועדיין מתאים לכל המשפחה.

מנות הדגל: אחת מפסטות הקרבונרה הטעימות ביותר שטעמנו בארץ נמצאת כאן. בלי לעדכן ובלי לחדש, מדובר במנה קלאסית עם קצת בייקון חרוך, חלמון טרי, שמנת ופלפל שחור ולנו לא נותר אלא להתפעל. אפילו לפיצה מרגריטה כאן יש טעם אחר כמעט כמו באיטליה, שנובע מחומרי הגלם שמגיעים מארץ המגף. בקיצור, במנואלה לא ממציאים מטבח איטלקי חדש, ולא מעניקים למנות  פרשנות אישית של השף, אלא פשוט עושים אוכל טוב.

אסור לפספס: את הקינוחים כמובן. הטירמיסו ממשיך את הקו הכללי, כלומר ביצוע נהדר של מנה קלאסית. אם אתם כבר שם, בקשו בנימוס לבקר בחדר הפסטות. אולי יסכימו.

ממוצע לסועד: ארוחה מלאה עשויה לנוע בין 100-140 שקלים, אבל אפשר לשבוע גם בפחות.מנואלה - המייסדים 49, זכרון יעקבארטישוק עם הכל. מנואלה (צילום: בועז לביא)

נציגת בולוניה: קוצ'ינה תמר

את הסיפור על השפית תמר כהן צדק שבכלל נסעה לאיטליה ללמוד וטרינריה כבר כולם מכירים. בדרך היא התאהבה באוכל האיטלקי והשתקעה שם למשך חמש שנים בהן השתלמה, עבדה ולמדה במטבחים נחשבים. עם חזרתה ארצה הקימה (יחד עם בעלה לשעבר) את וינס ותמר וכשנפרדו דרכם הפכה, לשמחתנו, לקוצ'ינה תמר. הקונספט: אוכל איטלקי מוקפד, עם פסטות בעבודת יד וטעמים כמו של פעם, לצד מנות שטרם נראו כאן. ואת כל זה עוטפים בהרבה רומנטיקה.

מנות הדגל: הבנדיירה כמובן, פסטה מסוג טליאטלה שמגיעה עם משחק צבעים שמסמל את דגל איטליה. מדובר בשילוב טעמים מושלם בין העדינות של סלק והאגוז המוסקט לבין הריקוטה והפטריות. קוצ'ינה תמר היא גם אחד המקומות הבודדים שמגישים בודינו פרמג'אנו - סופלה פרמג'אנו שמוגש עם פטריות שמפיניון ובצלי שאלוט מאודים בחמאת כמהין. שנמשיך?

אסור לפספס: מאיפה להתחיל. רביולי טרטופו כבר הוכתרה כמנה מיתולוגית וכך גם גלידות הבית (נוצ'לה למשל). גרסת הצהריים הקלילה והזולה של קוצ'ינה תמר מסתמנת כאחת מארוחות הצהריים המשתלמות בתל אביב.

ממוצע לסועד: 50-70 שקלים לארוחת צהריים, והחל מ-150 שקלים לארוחת ערבקוצ'ינה תמר - הצפירה 10, תל אביבבונז'ורנו. קוצ'ינה תמר (צילום: דודו בכר)

המטבח של יהודי רומא: טופולינו

מסעדת טופולינו פועלת בשקט ובצניעות כבר למעלה משש שנים בשולי שוק מחנה יהודה, מבלי להודיע בקול תרועה שמדובר באחת המסעדות הטובות בירושלים. במטבח מצאנו את יונה ששון ושי גיני, שמעבר להכנת אוכל, חקרו ולמדו את תולדות המטבח היהודי באיטליה. אוכל איטלקי טוב תמצאו בהרבה מקומות, אבל אוכל טוב ממטבח כשר מאזור רומא ודרומית לה תמצאו רק בטופולינו. נכון שיש פה פסטות ופיצות, אבל הם ממש לא העיקר. כשהשוק עולה על גדותיו, טופולינו היא עיר מקלט.

מנות הדגל: החל ממנת הארנצ'יני לפתיחה, עבור בפסטות בייצור עצמי כמו פסטה בורי. גם שלל מנות ניוקי מככבות פה, אבל אין ספק שהכתר שייך לניוקי סלק עם אגוזים ותרד שמרשים לא רק בצבע אלא גם בטעם. מנות חובה נוספות הם ניוקי ערמונים וקציצות לוקוס במרק חסה, שום ולימון.  לא דבר שרואים בכל יום.

אסור לפספס: היא אמנם לא קבועה בתפריט, אבל כשהיא בנמצא, אל תפספסו את גבינת הקממבר עם שום ודבש. מנה נדירה שמחייבת ראש פתוח ולב רחב.

ממוצע לסועד: עד 120 שקלים.טופולינו - אגריפס 62, ירושליםלמה אנחנו לא גרים בירושלים בעצם? טופולינו (צילום: רותם מימון)

לא רק רומנטית: מל ומישל

מסעדת מל ומישל נפתחה על ידי השפים ניר וימן ויוגב ירוס, נולדה מקלישאה מוכרת: שני טבחים שרצו לפתוח מסעדה שכונתית קטנה ומעודנת, באוריינטציה איטלקית. שבע שנים אחרי, השכונתיות נעלמה וגם ירוס, אך העידון עדיין נוכח, מהתפריט דרך האוכל ועד העיצוב. עם הזמן האוכל הלך והתחכם, אבל ההגשה עדיין נקייה, חומרי גלם טובים ותמיד תרגישו את הטוויסט הקטן בסוף. התוצאה: אחת המסעדות האיטלקיות, הרומנטיות והעדינות בתל אביב.

מנות הדגל: הארטישוק הרומאי כיכב בתפריט של מל ומישל עוד לפני שהפך שזה היה פופולרי, אל תדלגו על מנת ארטישוקים צרובים על הפלנצ'ה ומונחים על פולנטה רכה עד חלום (טיפ קטן: אפשר לבקש רק אותה). בעיקריות אנחנו מעריצים את מנת הניוקי הפריזאי, שקיבלה השראה מהשף תומאס קלר. הביצוע המקומי הוא התמצית של כל מה שאנחנו אוהבים במל ומישל: שקט, טעמים עדינים אבל חדים, ואווירה אחרת. זה הזמן להתמכר.

אסור לפספס: המטבח האיטלקי אוהב דגה נאה והדןגמה הטובה לכך היא מנת הקרודו, שתיקח אתכם עמוק אל תוך הסתיו, עם ריח הדרים. בכי עדין שיש.

ממוצע לסועד: 150 שקלים והרחק צפונה.מל ומישל - בן יהודה 155, תל אביבאיך אומרים רומנטיקה באיטלקית? מל ומישל (צילום: דניאל לילה)

איטליה האחרת: איל פסטיו

איל פסטיו היא מוסד איטלקי משפחתי שמאגד תחתיו שלושה דורות, מהסב ועד לנכד, של בשלני משפחת סרנו האיטלקית. אבל כשבוחנים אותה מול כל מסעדה אחרת, איל פסטיו לא הולכת בתלם. היא לא משנה תפריט כל שני וחמישי (ליתר דיוק התפריט לא השתנה כמעט כבר עשרים ומשהו שנים), היא לא מעוצבת באופן חדשני וכתוצאה מכך היא גם לא ממש בולטת, וחבל כיוון שמדובר באחת מהמסעדות האיטלקיות האותנטיות באזור. דוגמה? עובדי שגרירות איטליה, שיודעים מה טוב להם, הם אורחי קבע כאן.

מנות הדגל: בראש ובראשונה קשה להגיע לכאן מבלי להתעכב על מנות האנטי בהן פרחי קישואים ממולאים במוצרלה ומטוגנים כשהם עטופים בפירורי לחם מזהיבים. גן עדן פריך ונמס. אחר כך מומלץ להמשיך למרק מינסטרונה נאמן למקור ושונה מכל מוצר תעשייתי שהכרתם. למרות שהמקום מציע לא מעט פסטות מצוינות שמוכנות במקום, אל תוותרו על לזנייה מרובת הדפים בנוסח ג'נובזי עם פסטו ובשמל קלאסי, אחת מהטובות בעיר. מנת הריזוטו מגיעה עשירה וריחנית, עניין לא מובן מאליו. שימו לב גם למחלקת הדגים והבשר שמביאה מנות מסורנטו ומילאנו.

אסור לפספס: את החנות הקטנה של איל פסטיו, שם נמכרות כל הפסטות של המסעדה, לכל מי שרוצה להכין בבית פסטה טרייה אמיתית באיכויות שקשה למצוא בארץ.

ממוצע לסועד: ארוחת ראשונות ופסטות תעלה סביב 120 שקלים, מנות הדגים והבשר ייקחו אתכם צפונה משם.איל פסטיו - אבן גבירול 27, תל אביבאיטלקי שונה. פרחי קישואים מטוגנים וממולאים (צילום: רותם מימון)

שווה לצאת מהבריכה: לה קוצ'ינה

ברחבי אילת מסתתרות לא מעט מסעדות איטלקיות (כן פסטורי, אנחנו מדברים עליך), אבל לה קוצ'ינה היא הבולטת שבהן. המסעדה, שנפתחה לפני 19 שנה, מעוצבת כבית איטלקי עם פאטיו, חצר, מטבח, סלון ומרפסת וישיבה בכל אחד מהם תגרום לכם לשכוח שאתם באילת. התפריט, כאמור, הוא איטלקי קלאסי ושם דגש גדול על מנות מאזור טוסקנה עם התמחות בפיצות ובפסטות לא מאוד יקרות.

מנות הדגל: כחובבי אנטי פסטי ידועים נמליץ לפתוח את הארוחה עם אנטיפסטי ירקות וגבינה שמצטיינת בזכות שילוב טעמים מוצלח. משם תמשיכו לפיצה פפרוני ואם אתם יותר רעבים לכו על אחת ממנות הפסטה כמו ריגטוני פימונטזה ברוטב שמנת וציר בקר, או פילטו גורגונזולה - מדליוני פילה בקר ברוטב גורגונזולה.

אסור לפספס: במסענו טעמנו הרבה מאוד פיצות אבל הפיצה מלנזנה של לה קוצ'ינה היתה מהסוג שלא ציפינו לו - חריפה, צבעונית ועשויה היטב. אל תחמיצו.

ממוצע לסועד: 130 שקלים.לה קוצ'ינה - טיילת רויאל ביץ', אילתלוהטת. פיצה מלנזנה של לה קוצ'ינה (צילום: רותם מימון)

אקסטרים מייקאובר: לה רפובליקה די רונימוטי

את החיים של המסעדה האיטלקית רונימוטי אפשר לחלק ללפני המעבר למרכז תל אביב ולאחריו: בנובמבר 2011 עברו מוטי סופר ורוני בלפר, בעלים ובשלנים, מצפון העיר למרכזה. עם המעבר התרחבה המסעדה, כמו גם התפריט, השעות והשם, אבל האיכות הגבוהה והמחירים השפויים נשמרו. יחד עם המיקום החדש, התווספה לה גם גינת ירק בה מגדל הצוות את התוצרת הירוקה של המסעדה, מה שמבטיח לכם את הירקות ועשבי התיבול הכי טריים שיש.

מנות הדגל: אחת ממנות הקרפצ'יו סינטה הטובות של תל אביב מסתתרת כאן, כשהיא משלבת עלי רוקולה (טריים!) ופרמג'יאנו מיושן שלוש שנים לכדי חגיגה של טעמים. עוד מנה מצטיינת היא הקנלוני עגל, מנת חורפית שמבליטה את איכויות הבישול הארוך ומי שרוצה להרגיש היטב את איכויות ירקות הגינה מוזמן לבדוק את מנת הפפרדלה וורדה הצמחונית שמוגשת עם המון ירקות ירוקים.

אסור לפספס: את הבראנץ' של סוף השבוע. תפתחו את הראש ותבואו. זה לא דומה לאף ארוחת בוקר אחרת.

ממוצע לסועד: 150 שקלים.לה רפובליקה די רונימוטי - מאז"ה 3, תל אביב

הכי קרוב לאיטליה. לה רפובליקה די רונימוטי (צילום: יח"צ)

איטליה להמונים: אמורה מיו

מכירים את המקומות האלה, שלא משנה מתי מגיעים הם תמיד עמוסים וצפופים? אז אתם וודאי מכירים את אמורה מיו. בלי לעשות רעש יחצ"ני ופעלולים לתקשורת, שלומי סלמון הקים את אמורה מיו מתוך אהבה לבישול ולאשתו האיטלקיה סוזאנה, בדגש על אוכל איטלקי פשוט, בכמויות גדולות, בתיבול נדיב ובאווירה שמחה ועם הרבה חום שמגיע מסלמון עצמו ומהצוות שלו. אולי זו הסיבה שאנשים מרגישים כאן כמו בבית האיטלקי שמעולם לא היה להם?

מנות הדגל: השנים עושות את שלהן ובאמורה מיו נצברו לא מעט מנות ששווה לנסות: קרפצ'ו בקר לימוני ועוקצני, פיצה ארבע גבינות שכבר הפכה מודל לחיקוי, ציה סטלה - ספגטי עם כבדי עוף, ציו ג'ובאני - פסטת חונקי כמרים ברוטב עגבניות, חזה אווז מעושן, סלמי וקצת פסטו וכמובן המנזוני - נתחי פילה בקר עם שקדים. זהירות, מדובר במנות גדולות מאוד.

אסור לפספס: הגרגרנים חייבים להזמין את ארוחת הטעימות שמביאה את כל (!) מנות הדגל בגרסה מוקטנת. אל תאכלו יומיים לפני.

ממוצע לסועד: 120 שקלים. ארוחת טעימות סביב 185 שקלים וכוללת מעבר להרבה מאוד אוכל, גם שתייה וקינוחים.

אמורה מיו - אבן גבירול 100, תל אביבבואו רעבים. פסטה קרבונרה של אמורה מיו (צילום: רותם מימון)

במיקום נסתר באזור התעשייה של קדימה פועלת בשקט מינואר 2010 מסעדה (כשרה) קטנה וצנועה, שידועה לתושבי האזור בלבד. פורנלו (תנור קטן באיטלקית) פועלת בשעות הבוקר כבית קפה (עם ארוחות בוקר איטלקיות וכריכים) ומהצהריים עוטה על עצמה כבר אופי איטלקי למשעי ומציגה תפריט זול יחסית, שאינו נגוע ביומרנות.

מנות הדגל: על מחלקת הכריכים שנועדו לשוחרי בית הקפה אפשר לדלג, רק על מנת להגיע אל הפוקצ'ה השמנמנה (שהיינו מסתפקים רק בה, אבל בכל זאת), פסטת משי - קרעים של פסטה טרייה ברוטב שמנת ופסטו עדין כמו משי. גם הלזניה הפתיעה בגודלה ובטעמה, והיתה עמוסה בעגבניות ובגבינה. לא שום דבר שלא פגשתם באף מסעדה אחרת, רק ביצוע מלא נשמה.

אסור לפספס: בכל ערבי שלישי מתקיים כאן ערב פיצות, שמוגשות עם כוס בירה או לימונצ'לו.

ממוצע לסועד: 75 שקלים.פורנלו - המעלית 6, קדימה

*#