${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

סלינו על כתפינו: מחלבות ומשקי חלב ברחבי הארץ

לנשנש גבינות עזים אורגניות בנאות סמדר, להתקרר עם אייס קפה כשר מחלב באפלו ולבלות עם הילדים במשק - לכבוד שבועות: מחלבות מומלצות לכל המשפחה

תגובות

מבט חטוף על מספר מחלבות הבוטיק שקמו לאחרונה, מצביע על כך שישראל היא מעצמה של חלב, עם שפע של גבינות איכותיות, שלא נופלות באיכותן מאלה האירופאיות, ויש אומרים שאפילו מתעלה עליהן. באופן לא מפתיע, הנתח הגדול ביותר של ייצור החלב שייך לפרות, אבל הגידול הגבוה ביותר בשנים האחרונות שייך לחלב העזים והכבשים. לכבוד שבועות, החג בו מגיעות מכירות החלב לשיאן, יצאנו לתור את הארץ במטרה למצוא את חוות החלב, המחלבות והמקומות המיוחדים שאפשר לבלות בהם עם הילדים, לאכול גבינות וגם לקחת הביתה.» שבועות 2012 - לכל האירועים והמידע» טקסי הבאת הביכורים ברחבי הארץ» כל המתכונים לשבועות» איפה כדאי לקנות עוגות גבינה? »פסטיבלי המוזיקה של שבועות 2012אזור הצפוןהגבינות של עדנה, מתחם מקום בלב במצפה אבירים

מזן זנאן. מחלבת טבע עז (צילום: אנטולי מיכאלו)אזור המרכז משק יעקבס בכפר הרא"ה הסיפור של משק יעקבס מתחיל עם כמה פרות וסבתא אחת, שהייתה עושה מהחלב שלהן יופי של גבינות. כשנולדו בנה והנכדים אל תוך העסק, כבר היה ברור שאת הגבינות של סבתא צריך להכין ולשמר. בשנת 1996, הקימו הנכדים לבית יעקבס מחלבה בסמוך לרפת ומאז מייצרים במשק למעלה מ-40 סוגי גבינות, מחלב כבשים, עזים וסוגים נוספים.  איזה גבינות? מחלב הבקר מכינים ביעקבס שלל גבינות, בהן מסקרפונה, לבנה, בלפאז (גבינה חצי בשלה), גאודה, יוגורט, קממבר ועוד. מחלב העזים מייצרים כאן יוגורטים בטעמים, גבינות ברי, סנט מור, צפתיות ועוד. מחלב הכבשים מכינים כאן ברינזה, קצ'וטה, מנצ'גו, רוקפור, קשקבל, טום ופטה.מה עוד? למחלבה כיום לא ניתן להיכנס, אבל את מוצריה ניתן לרכוש בחנות הגבינות שבמרכז המושב. אם אתם כבר כאן, כדאי לשים יד גם על אחד המאפים הנמכרים בחנות, מבית היוצר של המאפייה הסמוכה - אגדת לחם של ניבי ושני טבנקין. אם אתם כבר במושב כדאי לבקר ב"עוגות של שושנה", "רא"ה בקפה" או בחנות של השף האורגני בכפר חגלה.איפה מטיילים? נחל אלכסנדר, גשר הצבים, גן לאומי בית ינאי ובכיוון השני - פארק אוטופיה המרהיב בקיבוץ בחן.» משק יעקבס - כפר הרא"ההסיפור של סבתא. גבינות משק יעקבס (צילום: רותם מימון)חנן הגבן, מושב חרות לא חייבים לנסוע לצרפת כדי לחפש גבינות בוטיק מיוחדות. חנן הגבן, חנן חסיד, ממושב חרות, מייצר גבינות בוטיק מחלב בקר, עזים וכבשים בשיטות מסורתיות, בלב מטע אבוקדו. הקונספט של חנן הוא ייצור גבינות מחלב נטו, ללא חומרים משמרים או מייצבים, וללא משפרי טעם ואבקות חלב שבהם משתמשים בדרך כלל במחלבות הגדולות.

איזה גבינות? בין הגבינות הרבות שמכין חנן אפשר למצוא ריקוטה, גאודה, טום ורוקפור (6-20 שקלים ל-100 גרם), יוגורט (15 שקלים לקילו), לאבנה (20 שקלים לחצי קילו), צפתית (6 שקלים ל-100 גרם), חלומי, וגבינה מלוחה. גבינות הקממבר, ברי וסנט מור נמכרות כאן ב-12 שקלים ל-100 גרם.מה עוד? אפשר להזמין ארוחות בוקר, או לטעום את הגבינות לצד מבחר גדול מאוד של יינות מהארץ ומהעולם. בנוסף, אפשר לרכוש במעדנייה זיתים, דבש, עוגות, פסטות בעבודת יד, לחמים ומאפים, גרנולה ואפילו פרחים.איפה מטיילים? מכאן אפשר להמשיך ולנסוע לארז חוות חלב במושב ניצני עוז ולראות את גלגולה של הרפת - מהשיטות הישנות ועד לרפת הרובוטית, להאכיל עגלים, ולהציץ אל הספא-פרה, בו מקבלות הפרות טיפול אישי ואפילו להכין שוקו מחלב שהרגע נחלב.» חנן הגבן - רחוב השקד, מושב חרותמחלבת טל טלה, משק בלומנטל בבאר יעקב ישראל ומרים בלומנטל חלמו להקים משק צאן אי אז בשנת 1951, הרבה לפני שזה היה באופנה. הם הגיעו למושב נווה דורון, שלימים נבלע בתוך באר יעקב, ומעדר של 40 כבשים צמח המשק ללמעלה מ-300 ראשים. בשנות ה-90 הכניסו עזים למשק, וכיום יש במחלבת טל טלה למעלה מ-1500 כבשים ועזים המייצרים גבינות מופתיות.איזה גבינות? עיקר התוצרת מגיע מחלב העזים, אבל  גם הכבשים נושאות בעול. מלבד שלל יוגורטים מחלב עזים בטעמים, תמצאו כאן מוצרים שלא נתקלים בהם בדרך כלל כמו מעדנים מחלב עזים (5 שקלים ליחידה) או שוקו עזים (15 שקלים). אפשר להשיג גם חלב עזים מלא עם שלושה אחוזי שומן (13 שקלים), טום עזים, דאבל קרם, וסנט מור (ב-17 שקלים ל-100 גרם). תוכלו למצוא גם גבינות קשות כמו ריגוטה כבשים, שאטל כבשים בצורת לב (17 שקלים ל-100 גרם), יוגורט ופטה (7.5 שקלים ל-100 גרם). מה עוד? סמוך למחלבת טל טלה יש בית קפה עם ארוחות בוקר ובראנצ'ים בשיטת אכול כפי יכולתך (85 שקלים בימי שישי), בהם אפשר לטעום מגבינות המחלבה.מה עם הילדים? במחלבה מקיימים סיורים בתיאום מראש, הכוללים ביקור בדיר, האכלה וליטוף של הצאן, התנסות בחליבת העזים, הכנת גבינה והכרת תהליך הגז ועיבוד הצמר.איפה מטיילים? מתי בפעם האחרונה עשיתם סיור ברמלה? אוכל טוב, שוק ובריכת הקשתות ומגדל הארבעים (המגדל הלבן). למחפשים מעט טבע - ארזו את הגבינות וצאו לפיקניק ביער בן שמן.  » מחלבת טל טלה - באר יעקבכבשים עם הכל. מחלבת טל טלה (צילום: אופיר ג'רבי)מחלבת הר הרוח, נטף בלב היערות של הרי ירושלים, בין אבו גוש לנטף, מתגוררים חיים ודליה הימלפרב יחד עם עדר עזים. לפני 21 שנים, הקימו מחלבה המבוססת על חקלאות עתיקה ומרעה, שתוביל ליצירת גבינות איכות. טיפ קטן: על אף השלטים המכוונים, על מנת לא ללכת לאיבוד בדרך, סעו לכיוון נטף ופנו שמאלה באנדרטה לזכר יהדות פולין - ורק שם.איזה גבינות? כל הגבינות כאן הן מחלב עזים בתוצרת מקומית ולפי שיטה מסורתית. ביניהן: יוגורט עזים (18 שקלים), לאבנה (23 שקלים), גבינת נטף - גבינה צפתית טרייה ועדינה עם תבלינים שונים (25 שקלים), גבינות בשלות רכות, כמו קמבר ופחם (20 שקלים ל-100 גרם), גבינות חצי קשות מסוג טום (21 שקלים ל-100 גרם). מה עוד? אפשר לרכוש סלסלת פיקניק שכוללת פלטת גבינות נדיבה, סלט ירקות עם רוטב וינגרט מיוחד, לאבנה, שמן זית, יוגורטים, לחמים וריבה תוצרת מקומית ואפילו שתייה קלה, ב-170 שקלים לסלסלה.מה עם הילדים? המקום מציע סיור בדיר ובמחלבה שכולל הסבר על חיי העזים, המרעה וחשיבותו האקולוגית, היכרות עם חלב העזים ועם מסלול ייצור הגבינה, ולבסוף - טעימות מהמשק. הסיורים בתיאום מראש ובאמצע שבוע בלבד. בנוסף, מידי יום העזים יוצאות למרעה בשעת בוקר מוקדמת, ולא כדאי לפספס את שעת חזרתן אל הדיר, לקראת השעה 14:00.איפה מטיילים? האזור גדוש במסלולי טיול קצרים וארוכים וכולם מסומנים. בדרך אל המחלבה וממנה פזורים שולחנות של קק"ל עליהם ניתן לערוך פיקניקים. גם אבו גוש והיישוב נטף, הם מקומות שאפשר לעצור בהם לתדלוק קולינרי.» מחלבת הר הרוח - נטףלכיוון נטף, שמאלה באנדרטה. חוות עזים הר הרוחות (צילום: יח"צ)איזור הדרוםחוות הבופאלו, מושב ביצרון מתגעגעים לג'מוסים מאגם החולה? לא צריך לנסוע רחוק, אפשר פשוט להגיע למושב ביצרון, ליד גדרה ולצפות בהם. חגי ועירית טרייסטר, נתקלו בבקר הזה באירופה והחליטו להקים עדר במושב. בשנת 1995, הם ייבאו עדר מאיטליה, שגודל והתרבה בחווה. לידיעת החוששים - חלב הבופאלה, נקבת הבופאלו, הוא כשר.איזה גבינות? קודם כל כדאי לעשות היכרות עם הבופאלו ומוצריו - חלב בופאלו ושלל גבינות רכות, לבנה, צפתיות, יוגורטים, קרם פרש. אפשר גם לשתות אייס קפה ושוקו מחלב בופאלו. מלבדן, אפשר לרכוש כאן גם גבינות קשות מחלב בקר, עזים וכבשים.מה עוד? אסור לפספס את גבינת הדגל של המקום, שלא מעט שפים מתמוגגים ממנה - מוצרלה בופאלו. את הגבינות ניתן גם לאכול במקום, בחצר החווה או במסעדה שנפתחה כאן השנה.מה עם הילדים? הילדים יכולים להסתובב ברחבי המשק, להציץ לחוות בופאלו ולראות את חליבתן.איפה מטיילים? סיור בפארק החולות בניצנים לעת שקיעה הוא לא רק חוויה של נוף מרהיב, אלא גם הזדמנות טובה לטייל באחת משמורות החולות האחרונות בישראל.» חוות הבאפלו - מושב ביצרוןכשר ומזין. באפלו (צילום: דניאל צ'ציק)חוות נאות גדי ולאה נחימוב, היו מבעלי רשת המסעדות אל גאוצ'ו, שעל אף עיסוקם בבשר - תמיד חלמו על חווה חקלאית. אחרי שנים כמסעדנים, הם ארזו את הילדים והגיעו לנגב עם 50 גדיות ואוהל והקימו במסגרת דרך היין (רצף התיישבותי חדש בהר הנגב, ר.מ.) חוות חלב. לימים העדר גדל והשניים הקימו מחלבה קטנה ואיכותית המנפקת גבינות יוקרתיות לכל הארץ.איזה גבינות? בימיה הראשונים של המחלבה, לאה נחימוב ידעה להכין רק יוגורטים (30 שקלים לליטר), גבינה צפתית (22 שקלים), קממבר (17 שקלים ל-100 גרם) וטום. היום מכינים כאן גם פטה (12 שקלים ל-100 גרם), לאבנה (בין 22-29 שקלים), מעיין בסגנון סנט מור (17 שקלים ל-100 גרם), וולנסי (17 שקלים ל-100 גרם), ואת הגבינות הקשות המפורסמות של החווה - קסם, רננה וניצן לבית משפחת טום (18 שקלים ל-100 גרם).מה עוד? במקום פועלת מסעדה שמגישה גם מנות בשריות, ובסופי שבוע חייבים להזמין בה מקום, אחרת תישארו בלי אוכל. במתחם פועלים גם צימרים משפחתיים, והאורחים מוזמנים להצטרף לדיר ולחליבה.מה עם הילדים? בכל יום לקראת השעה 15:30 מתקיימת במקום חליבה, פתוחה לקהל הרחב.איפה מטיילים? אתם ברמת הנגב, נקודת מוצא למספר מסלולים מרהיבים כמו: חוד עקב, עין עקב, נחל חצץ, ועין עבדת. אם אתם מטיילים בסמוך לירוחם אפשר לבקר בחוות צבר אורלי ולקנח במכתש הגדול.» חוות נאות -  רמת הנגב, מצפה רמוןלהתבודד. חוות נאות (צילום: דניאל צ'צ'יק)מחלבת נאות סמדר, קיבוץ נאות סמדר ימין ושמאל רק חול וחול? הגעתם למקום הנכון. אחרי שנראה שטעיתם בדרך, המשיכו עוד קצת, והנה, הגעתם לנאות סמדר. גם כאן אנשי הקיבוץ החלו בייצור גבינות אורגניות לצריכה עצמית, ראו כי טוב, והחליטו להפיץ את בשורת הגבינות האורגניות בארץ. כיום, זו מחלבת בוטיק עם עדר עזים נוביות ושמיות הנהנות ממרעה אורגני מיוחד ומתנאי מחייה לא רעים בכלל. גם תנאי המדבר תורמים לטעם החלב ונותנים לו ארומה מקומית. איזה גבינות? מלבד מוצרי חלב וגבינות כמו יוגורט, פטה ולבנה, במחלבה עומלים כל הזמן על פיתוחים מיוחדים, שלא רואים בהרבה מקומות. ביניהם תמצאו: גבינת אדום, גבינה קשה עתירת תבלינים מקומיים, רותם - גבינת עזים עם עובש ובתוספת תבלינים, מור- גבינה מסוג רוקפור פינקטית, עין המדבר- הגרסה המדברית לקממבר וגולת הכותרת: לאסי - יוגורט מתוק בגרסתו ההודית.מה עוד? את הגבינות אפשר לרכוש בפונדק נאות סמדר, המציע את כל הייצור המקומי של הקיבוץ: ריבות, יינות מהיקב המקומי, שמן זית, זיתים מסוגים שונים ועוד. אם אתם כבר כאן אל תחמיצו אפשרות לסיבוב ברחבי הקיבוץ שמוכיח אדריכלות מדברית מהי, סיור במחלבה וביקב (הסיור בתשלום). איפה מטיילים? הרי אילת והערבה שופעים במסלולים ואתרים שתמיד כיף לטייל בהם ואלו רק חלקם הקטן: העמק הנעלם בתמנע, הקניון האדום, קניון שחורת ולמיטבי לכת - נחל גשרון והר צפחות.נאות סמדר - צ. נאות סמדר שיזפון, נאות סמדר

*#