סלינו על כתפינו: מחלבות ומשקי חלב ברחבי הארץ - אוכל - הארץ

סלינו על כתפינו: מחלבות ומשקי חלב ברחבי הארץ

לנשנש גבינות עזים אורגניות בנאות סמדר, להתקרר עם אייס קפה כשר מחלב באפלו ולבלות עם הילדים במשק - לכבוד שבועות: מחלבות מומלצות לכל המשפחה

רותם מימון, עכבר העיר
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
רותם מימון, עכבר העיר

מבט חטוף על מספר מחלבות הבוטיק שקמו לאחרונה, מצביע על כך שישראל היא מעצמה של חלב, עם שפע של גבינות איכותיות, שלא נופלות באיכותן מאלה האירופאיות, ויש אומרים שאפילו מתעלה עליהן. באופן לא מפתיע, הנתח הגדול ביותר של ייצור החלב שייך לפרות, אבל הגידול הגבוה ביותר בשנים האחרונות שייך לחלב העזים והכבשים. לכבוד שבועות, החג בו מגיעות מכירות החלב לשיאן, יצאנו לתור את הארץ במטרה למצוא את חוות החלב, המחלבות והמקומות המיוחדים שאפשר לבלות בהם עם הילדים, לאכול גבינות וגם לקחת הביתה.» שבועות 2012 - לכל האירועים והמידע» טקסי הבאת הביכורים ברחבי הארץ» כל המתכונים לשבועות» איפה כדאי לקנות עוגות גבינה? »פסטיבלי המוזיקה של שבועות 2012אזור הצפוןהגבינות של עדנה, מתחם מקום בלב במצפה אבירים

במשך שנים רבות, לאייל ועדנה חפר היה דיר עזים, שסיפק גבינות לשימוש עצמי של המשפחה. לפני חמש שנים, החליטו למכור את הגבינות בחוץ, כלומר במרפסת שלהם. משפחת חפר מאמינה בתפיסת עולם שנותנת אמון בקהל, ומאפשרת לו לקנות 24 שעות ביממה בשירות עצמי ואפילו לקחת בעצמם את העודף. השניים הקימו במתחם צימרים ואפילו בית קפה, גם הוא בשירות עצמי, בו ניתן לאכול את הגבינות, ולערוך פיקניקים. איזה גבינות? הרבה סוגים וכולם מחלב העדר. גולת הכותרת הן גבינות צ'רקסיות חצי קשות (23 שקלים ל- 200 גרם), בשמונה טעמים. ייחודה של הגבינה הוא שהיא מבוססת על שיטות ייצור מסורתיות עתיקות, שלא ניתן לשחזר במפעלים. בגבינות הקשות אפשר למצוא את "עדר", גבינה בסגנון טום (גבינה קשה, בעלת מרקם קרמי ואחוזי שומן נמוכים ר.מ.), בארבעה טעמים: טבעי, עגבניות מיובשות עם רוזמרין, זרעי כוסברה וקימל (15 שקלים ל- 100 גרם), קמבבר עזים (30 שקלים ליחידה), חלומי עזים (נמכרת לפי משקל- 15 שקלים ל-100 גרם), שמנת בשני טעמים (10 שקלים ל-100 גרם), גבינת מאיה - צפתית עדינה במליחות קלה (24 שקלים ל-200 גרם), לבנה עדינה (15 שקלים), יוגורטים מתוקים (12 שקלים) ויוגורט חמוץ ללא תוספות (18 שקלים לחצי ליטר). מה עם הילדים? המחלבה עצמה סטרילית ולכן הכניסה אליה אסורה, אבל בדיר אפשר לראות איך מייצרים חלב ולהתנסות בחליבה והאכלת בעלי החיים. מה עוד? בבית הקפה ליד הדיר, אפשר להזמין את לחם הבית שנאפה על המקום. בנוסף, אפשר להשתתף בטיולי ג'יפונים וטיולי סוסים לפארק גורן עם תצפית לאגם מונפורט ולים, בהדרכת אייל חפר.  איפה מטיילים?מצפה אבירים נמצא על הגדה הצפונית של נחל כזיב, לכן אפשר לצאת בהליכה רגלית מהישוב לנחל ולבקר בעין תמיר ועין זיו.» הגבינות של עדנה - מצפה אביריםחוויה לכל המשפחה. מקום בלב (צילום: ירון קמינסקי)מחלבת המאירי, העיר העתיקה בצפת אחת המחלבות הוותיקות, אם לא הוותיקה בארץ היא מחלבת המאירי בצפת, שנוסדה ב-1840. סיפור המחלבה, שהוקמה שלוש שנים לאחר רעידת האדמה המפורסמת, מקיף שישה דורות של חלבנים וגבנים, שאפשר לעקוב אחריו במוזיאון של המקום. אבל עיקר העניין כאן הוא כמובן הגבינות. לגבינות מוניטין יוקרתי, ולא מעט שפים משתמשים בהן. אגב, מחלבת המאירי היא זו שאחראית על המושג "גבינה צפתית". איזה גבינות? במשך שנים השתמשו פה בחלב עזים, אבל לאחרונה אפשר למצוא פה גם גבינות שמקורן בחלב כבשים. כיום, שתי גבינות הדגל של מחלבת המאירי הן הבולגרית והצפתית. קוביית בולגרית במשקל 400 גרם נמכרת ב-38 שקלים, צפתית ב-100 שקלים לקילו. בנוסף מוכרים כאן גם גבינת גאודה, במחיר של 110 שקלים לקילוגרם.מה עם הילדים?  בימי שישי מתקיימים סיורים במחלבה, המשלבים סיפורים על צפת ועל שושלת המשפחה, על מקור השם "גבינה צפתית" ועל הסודות הכמוסים בהכנת הגבינות. במהלך הסיור מוקרן חזיון אורקולי המדמה יום ייצור במחלבה, ובסיום הסיור מחכה הדובדבן - טעימות מגבינות המחלבה. עלות הסיור 20 שקלים למבוגר ו-15 שקלים לילד מעל גיל 3.איפה מטיילים? בעיר העתיקה של צפת. למיטיבי לכת, כדאי לרדת ברגל מצפת לכיוון נחל עמוד.»מחלבת המאירי  - ליד מצפה יחזקאל המאירי, צפתהסיפור של צפת. ברינזה של מחלבת המאירי (צילום: אייל טואג)

טבע עז, מושב בן עמי דרור בוקר הקים את עדר הצאן שלו בשנת 1984 עם עזים מזן זאנן, שמקורן בשוויץ. שש שנים לאחר מכן, הקים מחלבה המבוססת על חלב העדר בלבד. עם הזמן צברה המחלבה הקטנה תאוצה, ובוקר החל להיעזר במשקים שבסביבה לייצור מוצרי חלב שתוצרתם מכבשים. איזה גבינות? משק בוקר-באר מייצר גבינות צאן בתהליכים מסורתיים, בהן צפתית, גבינות לבנות חצי קשות, קממבר מחלב כבשים, יוגורט ולבנה. בין מוצרי הדגל של המחלבה, אפשר למצוא רולדת גבינת עזים בטעם טבעי או עם תבלינים. גבינת "עיזה" - גליל גבינת עזים חצי קשה, או "ישראלה" - גבינה לבנה טרייה במליחות עדינה מחלב עזים. מחלב הכבשים - גבינת ברי, או "פרמיירה" - גבינת קממבר עם ציפוי פחם, פטה כבשים ועוד. אל תפספסו את עלי הגפן הממולאים בגבינת עזים.מה עוד? לצד המחלבה מסעדה ומעדנייה, בהן ניתן לרכוש את מוצרי המחלבה, שמן זית, פירות ושאר תוצרים כפריים מהסביבה הקרובה. במסעדה, החלבית כמובן, ניתן גם לטעום מגבינות המחלבה ולהזמין מנות מיוחדות בכיכובן.מה עם הילדים? בחג השבועות, משפחת בוקר פותחת את שעריה בפני הקהל לסיור מודרך הכולל הסבר על הדיר, על העזים השונות וחליבה ידנית של העזים והאכלתם. בסיום הסיור ניתן להישאר לסדנה של הכנת גבינות. המחיר: 20 שקלים למשתתף. בתאום מראש.איפה מטיילים? מושב בן עמי הוכרז ככפר תיירותי ולכן אפשר למצוא בו מיני אטרקציות וצימרים. זו גם הזדמנות לבקר בראש הנקרה, בגשר הזיו, באתר השיירה בקיבוץ כברי. האמיצים יכולים לעשות קמפינג בחניון לילה בגן הלאומי אכזיב.»טבע עז - מול הכניסה לבית החולים בנהריה, בן עמי

מזן זנאן. מחלבת טבע עז (צילום: אנטולי מיכאלו)אזור המרכז משק יעקבס בכפר הרא"ה הסיפור של משק יעקבס מתחיל עם כמה פרות וסבתא אחת, שהייתה עושה מהחלב שלהן יופי של גבינות. כשנולדו בנה והנכדים אל תוך העסק, כבר היה ברור שאת הגבינות של סבתא צריך להכין ולשמר. בשנת 1996, הקימו הנכדים לבית יעקבס מחלבה בסמוך לרפת ומאז מייצרים במשק למעלה מ-40 סוגי גבינות, מחלב כבשים, עזים וסוגים נוספים.  איזה גבינות? מחלב הבקר מכינים ביעקבס שלל גבינות, בהן מסקרפונה, לבנה, בלפאז (גבינה חצי בשלה), גאודה, יוגורט, קממבר ועוד. מחלב העזים מייצרים כאן יוגורטים בטעמים, גבינות ברי, סנט מור, צפתיות ועוד. מחלב הכבשים מכינים כאן ברינזה, קצ'וטה, מנצ'גו, רוקפור, קשקבל, טום ופטה.מה עוד? למחלבה כיום לא ניתן להיכנס, אבל את מוצריה ניתן לרכוש בחנות הגבינות שבמרכז המושב. אם אתם כבר כאן, כדאי לשים יד גם על אחד המאפים הנמכרים בחנות, מבית היוצר של המאפייה הסמוכה - אגדת לחם של ניבי ושני טבנקין. אם אתם כבר במושב כדאי לבקר ב"עוגות של שושנה", "רא"ה בקפה" או בחנות של השף האורגני בכפר חגלה.איפה מטיילים?נחל אלכסנדר, גשר הצבים, גן לאומי בית ינאי ובכיוון השני - פארק אוטופיה המרהיב בקיבוץ בחן.»משק יעקבס - כפר הרא"ההסיפור של סבתא. גבינות משק יעקבס (צילום: רותם מימון)חנן הגבן, מושב חרות לא חייבים לנסוע לצרפת כדי לחפש גבינות בוטיק מיוחדות. חנן הגבן, חנן חסיד, ממושב חרות, מייצר גבינות בוטיק מחלב בקר, עזים וכבשים בשיטות מסורתיות, בלב מטע אבוקדו. הקונספט של חנן הוא ייצור גבינות מחלב נטו, ללא חומרים משמרים או מייצבים, וללא משפרי טעם ואבקות חלב שבהם משתמשים בדרך כלל במחלבות הגדולות.

איזה גבינות? בין הגבינות הרבות שמכין חנן אפשר למצוא ריקוטה, גאודה, טום ורוקפור (6-20 שקלים ל-100 גרם), יוגורט (15 שקלים לקילו), לאבנה (20 שקלים לחצי קילו), צפתית (6 שקלים ל-100 גרם), חלומי, וגבינה מלוחה. גבינות הקממבר, ברי וסנט מור נמכרות כאן ב-12 שקלים ל-100 גרם.מה עוד? אפשר להזמין ארוחות בוקר, או לטעום את הגבינות לצד מבחר גדול מאוד של יינות מהארץ ומהעולם. בנוסף, אפשר לרכוש במעדנייה זיתים, דבש, עוגות, פסטות בעבודת יד, לחמים ומאפים, גרנולה ואפילו פרחים.איפה מטיילים? מכאן אפשר להמשיך ולנסוע לארז חוות חלב במושב ניצני עוז ולראות את גלגולה של הרפת - מהשיטות הישנות ועד לרפת הרובוטית, להאכיל עגלים, ולהציץ אל הספא-פרה, בו מקבלות הפרות טיפול אישי ואפילו להכין שוקו מחלב שהרגע נחלב.» חנן הגבן - רחוב השקד, מושב חרותמחלבת טל טלה, משק בלומנטל בבאר יעקב ישראל ומרים בלומנטל חלמו להקים משק צאן אי אז בשנת 1951, הרבה לפני שזה היה באופנה. הם הגיעו למושב נווה דורון, שלימים נבלע בתוך באר יעקב, ומעדר של 40 כבשים צמח המשק ללמעלה מ-300 ראשים. בשנות ה-90 הכניסו עזים למשק, וכיום יש במחלבת טל טלה למעלה מ-1500 כבשים ועזים המייצרים גבינות מופתיות.איזה גבינות? עיקר התוצרת מגיע מחלב העזים, אבל  גם הכבשים נושאות בעול. מלבד שלל יוגורטים מחלב עזים בטעמים, תמצאו כאן מוצרים שלא נתקלים בהם בדרך כלל כמו מעדנים מחלב עזים (5 שקלים ליחידה) או שוקו עזים (15 שקלים). אפשר להשיג גם חלב עזים מלא עם שלושה אחוזי שומן (13 שקלים), טום עזים, דאבל קרם, וסנט מור (ב-17 שקלים ל-100 גרם). תוכלו למצוא גם גבינות קשות כמו ריגוטה כבשים, שאטל כבשים בצורת לב (17 שקלים ל-100 גרם), יוגורט ופטה (7.5 שקלים ל-100 גרם). מה עוד? סמוך למחלבת טל טלה יש בית קפה עם ארוחות בוקר ובראנצ'ים בשיטת אכול כפי יכולתך (85 שקלים בימי שישי), בהם אפשר לטעום מגבינות המחלבה.מה עם הילדים? במחלבה מקיימים סיורים בתיאום מראש, הכוללים ביקור בדיר, האכלה וליטוף של הצאן, התנסות בחליבת העזים, הכנת גבינה והכרת תהליך הגז ועיבוד הצמר.איפה מטיילים? מתי בפעם האחרונה עשיתם סיור ברמלה? אוכל טוב, שוק ובריכת הקשתות ומגדל הארבעים (המגדל הלבן). למחפשים מעט טבע - ארזו את הגבינות וצאו לפיקניק ביער בן שמן.  » מחלבת טל טלה - באר יעקבכבשים עם הכל. מחלבת טל טלה (צילום: אופיר ג'רבי)מחלבת הר הרוח, נטף בלב היערות של הרי ירושלים, בין אבו גוש לנטף, מתגוררים חיים ודליה הימלפרב יחד עם עדר עזים. לפני 21 שנים, הקימו מחלבה המבוססת על חקלאות עתיקה ומרעה, שתוביל ליצירת גבינות איכות. טיפ קטן: על אף השלטים המכוונים, על מנת לא ללכת לאיבוד בדרך, סעו לכיוון נטף ופנו שמאלה באנדרטה לזכר יהדות פולין - ורק שם.איזה גבינות? כל הגבינות כאן הן מחלב עזים בתוצרת מקומית ולפי שיטה מסורתית. ביניהן: יוגורט עזים (18 שקלים), לאבנה (23 שקלים), גבינת נטף - גבינה צפתית טרייה ועדינה עם תבלינים שונים (25 שקלים), גבינות בשלות רכות, כמו קמבר ופחם (20 שקלים ל-100 גרם), גבינות חצי קשות מסוג טום (21 שקלים ל-100 גרם). מה עוד? אפשר לרכוש סלסלת פיקניק שכוללת פלטת גבינות נדיבה, סלט ירקות עם רוטב וינגרט מיוחד, לאבנה, שמן זית, יוגורטים, לחמים וריבה תוצרת מקומית ואפילו שתייה קלה, ב-170 שקלים לסלסלה.מה עם הילדים? המקום מציע סיור בדיר ובמחלבה שכולל הסבר על חיי העזים, המרעה וחשיבותו האקולוגית, היכרות עם חלב העזים ועם מסלול ייצור הגבינה, ולבסוף - טעימות מהמשק. הסיורים בתיאום מראש ובאמצע שבוע בלבד. בנוסף, מידי יום העזים יוצאות למרעה בשעת בוקר מוקדמת, ולא כדאי לפספס את שעת חזרתן אל הדיר, לקראת השעה 14:00.איפה מטיילים? האזור גדוש במסלולי טיול קצרים וארוכים וכולם מסומנים. בדרך אל המחלבה וממנה פזורים שולחנות של קק"ל עליהם ניתן לערוך פיקניקים. גם אבו גוש והיישוב נטף, הם מקומות שאפשר לעצור בהם לתדלוק קולינרי.»מחלבת הר הרוח - נטףלכיוון נטף, שמאלה באנדרטה. חוות עזים הר הרוחות (צילום: יח"צ)איזור הדרוםחוות הבופאלו, מושב ביצרון מתגעגעים לג'מוסים מאגם החולה? לא צריך לנסוע רחוק, אפשר פשוט להגיע למושב ביצרון, ליד גדרה ולצפות בהם. חגי ועירית טרייסטר, נתקלו בבקר הזה באירופה והחליטו להקים עדר במושב. בשנת 1995, הם ייבאו עדר מאיטליה, שגודל והתרבה בחווה. לידיעת החוששים - חלב הבופאלה, נקבת הבופאלו, הוא כשר.איזה גבינות? קודם כל כדאי לעשות היכרות עם הבופאלו ומוצריו - חלב בופאלו ושלל גבינות רכות, לבנה, צפתיות, יוגורטים, קרם פרש. אפשר גם לשתות אייס קפה ושוקו מחלב בופאלו. מלבדן, אפשר לרכוש כאן גם גבינות קשות מחלב בקר, עזים וכבשים.מה עוד? אסור לפספס את גבינת הדגל של המקום, שלא מעט שפים מתמוגגים ממנה - מוצרלה בופאלו. את הגבינות ניתן גם לאכול במקום, בחצר החווה או במסעדה שנפתחה כאן השנה.מה עם הילדים? הילדים יכולים להסתובב ברחבי המשק, להציץ לחוות בופאלו ולראות את חליבתן.איפה מטיילים? סיור בפארק החולות בניצנים לעת שקיעה הוא לא רק חוויה של נוף מרהיב, אלא גם הזדמנות טובה לטייל באחת משמורות החולות האחרונות בישראל.»חוות הבאפלו - מושב ביצרוןכשר ומזין. באפלו (צילום: דניאל צ'ציק)חוות נאות גדי ולאה נחימוב, היו מבעלי רשת המסעדות אל גאוצ'ו, שעל אף עיסוקם בבשר - תמיד חלמו על חווה חקלאית. אחרי שנים כמסעדנים, הם ארזו את הילדים והגיעו לנגב עם 50 גדיות ואוהל והקימו במסגרת דרך היין (רצף התיישבותי חדש בהר הנגב, ר.מ.) חוות חלב. לימים העדר גדל והשניים הקימו מחלבה קטנה ואיכותית המנפקת גבינות יוקרתיות לכל הארץ.איזה גבינות? בימיה הראשונים של המחלבה, לאה נחימוב ידעה להכין רק יוגורטים (30 שקלים לליטר), גבינה צפתית (22 שקלים), קממבר (17 שקלים ל-100 גרם) וטום. היום מכינים כאן גם פטה (12 שקלים ל-100 גרם), לאבנה (בין 22-29 שקלים), מעיין בסגנון סנט מור (17 שקלים ל-100 גרם), וולנסי (17 שקלים ל-100 גרם), ואת הגבינות הקשות המפורסמות של החווה - קסם, רננה וניצן לבית משפחת טום (18 שקלים ל-100 גרם).מה עוד? במקום פועלת מסעדה שמגישה גם מנות בשריות, ובסופי שבוע חייבים להזמין בה מקום, אחרת תישארו בלי אוכל. במתחם פועלים גם צימרים משפחתיים, והאורחים מוזמנים להצטרף לדיר ולחליבה.מה עם הילדים? בכל יום לקראת השעה 15:30 מתקיימת במקום חליבה, פתוחה לקהל הרחב.איפה מטיילים? אתם ברמת הנגב, נקודת מוצא למספר מסלולים מרהיבים כמו: חוד עקב, עין עקב, נחל חצץ, ועין עבדת. אם אתם מטיילים בסמוך לירוחם אפשר לבקר בחוות צבר אורלי ולקנח במכתש הגדול.» חוות נאות -  רמת הנגב, מצפה רמוןלהתבודד. חוות נאות (צילום: דניאל צ'צ'יק)מחלבת נאות סמדר, קיבוץ נאות סמדר ימין ושמאל רק חול וחול? הגעתם למקום הנכון. אחרי שנראה שטעיתם בדרך, המשיכו עוד קצת, והנה, הגעתם לנאות סמדר. גם כאן אנשי הקיבוץ החלו בייצור גבינות אורגניות לצריכה עצמית, ראו כי טוב, והחליטו להפיץ את בשורת הגבינות האורגניות בארץ. כיום, זו מחלבת בוטיק עם עדר עזים נוביות ושמיות הנהנות ממרעה אורגני מיוחד ומתנאי מחייה לא רעים בכלל. גם תנאי המדבר תורמים לטעם החלב ונותנים לו ארומה מקומית. איזה גבינות? מלבד מוצרי חלב וגבינות כמו יוגורט, פטה ולבנה, במחלבה עומלים כל הזמן על פיתוחים מיוחדים, שלא רואים בהרבה מקומות. ביניהם תמצאו: גבינת אדום, גבינה קשה עתירת תבלינים מקומיים, רותם - גבינת עזים עם עובש ובתוספת תבלינים, מור- גבינה מסוג רוקפור פינקטית, עין המדבר- הגרסה המדברית לקממבר וגולת הכותרת: לאסי - יוגורט מתוק בגרסתו ההודית.מה עוד? את הגבינות אפשר לרכוש בפונדק נאות סמדר, המציע את כל הייצור המקומי של הקיבוץ: ריבות, יינות מהיקב המקומי, שמן זית, זיתים מסוגים שונים ועוד. אם אתם כבר כאן אל תחמיצו אפשרות לסיבוב ברחבי הקיבוץ שמוכיח אדריכלות מדברית מהי, סיור במחלבה וביקב (הסיור בתשלום). איפה מטיילים? הרי אילת והערבה שופעים במסלולים ואתרים שתמיד כיף לטייל בהם ואלו רק חלקם הקטן: העמק הנעלם בתמנע, הקניון האדום, קניון שחורת ולמיטבי לכת - נחל גשרון והר צפחות.נאות סמדר - צ. נאות סמדר שיזפון, נאות סמדר

תגובות

הזינו שם שיוצג כמחבר התגובה
בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שהינני מסכים/ה עם תנאי השימוש של אתר הארץ