טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

דנה מלמד מבשלת: עם ישראל אהרוני

בין דרך המשי למסך הטלוויזיה ישראל אהרוני לא מפסיק לטייל בעולם הקולינרי. דנה מלמד פגשה אותו בבית לסשן בישולים חסר גבולות

תגובות

"מה זה אמא... את בוכה?", שאל אותי בפליאה הצעיר כשראינו ב-VOD את הפרק של דרך המשי, זה שצולם בבוכרה. "לא לא.. לא ממש", מלמלתי במבוכה. "אז למה יורדות לך דמעות?", הוא לא הרפה. "כי אני מתרגשת... כשאני רואה ארצות רחוקות וחורים נידחים מתעוררת אצלי תשוקה עזה לנדודים בעולם", עניתי לו בכנות. לא סיפרתי לו שכשהייתי בהריון דמיינתי איך אני שטה על הגנגס, מטפסת לפסגת ההימאליה ומטיילת במקומות שהזמן בהם קפא, כשהוא קשור על גבי ואחותו אוחזת בידי. הייתה לי פנטזיה שהכל יהיה הרבה יותר פשוט. אולי באמת הכל פשוט, בטח יותר פשוט ממה שאנחנו עושים את זה, אבל ייתכן שצריך זמן כדי לגלות את זה.» דנה מלמד מבשלת עם השף של ברטי» אוכל איטלקי עם השף של דה פפה» ישראל אהרוני כוכב טלווזיהעד שזה יקרה מצאתי דרך בכל זאת לחוות עוד מהמסעות הקסומים האלה, באמצעות מי שחווה אותם כדרך חיים ומשלב אותם באהבתו הגדולה לאוכל. כך יצא שהזמנתי את אהרוני לבשל איתי במטבח, כדי להוציא ממנו עוד סיפורי מסע. "למה שלא תבואי לבשל איתי בביתי את ארוחת השבת?", הוא הציע. מבלי להסס לרגע ביקשתי כתובת ושעה, וביום שישי התייצבתי בביתו. כמו שדמיינתי זה היה בית נהדר עם מטבח נהדר וברקע התנגנה מוזיקה נהדרת. השיש נראה כמו סט של תכנית בישול רגע לפני הצילומים. אצל אהרוני זה משהו שקורה בשגרה. הוא מבשל כל הזמן ובימי שישי – זה תמיד ל-20 איש מינימום. היום אנחנו מבשלים קישואים ממולאים, קציצות בקר עם סלק ועוף בתנור בזיגוג אסיאתי. גורמה ביתי. כמה התגעגעתי לבישולים שכאלה, עוד בכזה מטבח, עם כזה מזווה מרשים ועשיר, עם כזו סכין ועם כזה מורה. תענוג. זה הכל בכפות הידיים. במטבח של אהרוני (צילום: דנה מלמד)"את תרוקני את הקישואים ואני אמלא אותם", הוא מנחה את הסשן, ועושה לי הכרות עם ה"קישואן" (קרוב משפחה של ה"תפוחן") איתו אני מרוקנת קישואים בוירטואוזיות מרשימה. אני מרוקנת והוא ממלא. העסק רץ מהר ויש לי כל כך הרבה שאלות, שאני מציעה לעשות הפסקה קטנה לניקיון, בעיקר כדי למשוך זמן. כך הוא מספר לי איך תמיד נדד בעולם עם אשתו ושלושת ילדיהם, ושבעצם זה מאד פשוט וטבעי. כל המקומות אותם ראינו בסדרה "דרך המשי" הם מקומות בהם ביקר כבר מספר פעמים בחייו, לרוב במסגרת העבודה (כן, גם זו עבודה. אין מה לעשות, מישהו צריך לבצע אותה). כנראה שפרט לפרס, תימן, אינדונזיה, סוריה ועיראק, אין עוד מקומות שאליהם רצה להגיע ולא הגיע. "אני יודע הרבה אבל תמיד יש סקרנות ומקום לעוד ועוד ידע וחוויות", הוא מחייך.כל העולם בין ארבעה קירות. בבית של אהרוני (צילום: דנה מלמד)

בתנור משתזף ומזדגג לו עוף אסיאתי בגוונים כתומים. על הכיריים שני סירי אלומיניום שטוחים. האחד עם קישואים ירוקים והשני סגול מכדורי בשר וסלקים. המטבח המואר מלא ניחוחות נעימים. אני לא יודעת האם מה שמהפנט אותי פה בכל הסיפור זה ריח הבית או ריח הנדודים. כנראה השילוב. אהרוני מוזג לנו סיידר אלכוהולי מנורמנדי, ועושה לי סיור קטן בחדר העבודה שלו. האמת שזה כמו סיור במוזיאון. כל המרוקן מתמלא. מכינים קישואים במטבח של אהרוני (צילום: דנה מלמד)אהרוני הוא איש של אסתטיקה ולאן שלא מסתכלים, יש איזה פריט מעניין, איזה צילום שלו מחופש, פריט מדליק או מזכרת כלשהיא מאחת הנסיעות בעולם. כך אני מקבלת הצצה אל עולמו המגוון והצבעוני: אוסף ספרי הבישול העצום שלו, אוסף הדיסקים המפואר, הציורים הראשונים שצייר, קטעים מוזיקליים, קליפים שהוא אוהב, תמונות אוכל מתוך העבודה רבת השנים עם הצלם נלי שפר ועוד כל מיני מיזמים ופרויקטים. איך אתה מספיק לעשות כל כך הרבה?  "אני הבנאדם הכי עסוק עם הכי הרבה זמן פנוי", הוא מסביר לי ואני תוהה אם גם אצלי זה יכול להיות ככה פשוט.ביצוע של רחל (הבת של אהרוני). צולם במטבח הביתי:כשאנחנו אוכלים את המנות המצוינות שבישלנו, וברקע שוב המוזיקה המכושפת שחודרת לכל תא בגוף, הוא מספר לי שהעבודה הראשונה שלו אחרי הצבא הייתה בתור תקליטן במועדון "120" בחיפה. "היו לי בעמדה 2 פטיפונים ואוסף תקליטים", הוא נזכר, ומסביר שהוא מעודכן במוזיקה משנות ה-60 ועד היום, וגם מבטיח להכין לי דיסק עם אחד האוספים שריגשו אותי ביום הזה. מדושנת עונג ומלאת השראה אני נפרדת מאהרוני. תודה על יום מרתק של טעמים וריחות מעולמות רחוקים.קישואים ממולאים ברוטב לימוני

18 קישואים קטנים

למילוי:300 גרם בשר טחון (מומלץ צוואר)1/2 בצל קצוץ דק2 שיני שום קצוצותחופן גדול של כוסברה קצוצהפרוסת לחם עבה שהושרתה במים ונסחטה1/2 כוס אורז סושי מושרה במים כחצי שעה2 כפות לדר קצוץ2 כפות שמן זיתמלחפלפל שחור

לרוטב:3 כוסות מרק צח (או מים)1/3 כוס מיץ לימון5 שיני שום שלמות5 גרגרי פלפל אנגלי3 עלי דפנה1/2 כפית כורכום2 כפות שמן זית2 כפות לדר קצוץמלחפלפל שחור קליפה של לימון אחד (החלק הצהוב בלבד)

ההכנה:

1. מרוקנים את הקישואים בעזרת קישואן ומשאירים שוליים בעובי של כ3 מ"מ. 2. מערבבים את כל מרכיבי המילוי וממלאים בעדינות את הקישואים. מסדרים בשכבה אחת בסיר רחב.3. מערבבים בסיר קטן את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים על הקישואים.4. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כחצי שעה.5. הופכים בעדינות את הקישואים וממשיכים לבשל עוד חצי שעה.6. להגשה: מניחים בצלחת מספר קישואים, יוצקים מעל כף יוגורט כבשים סמיך ומזלפים מעט שמן זית.קישואים ממולאים ברוטב לימוני - לגרסת הדפסהקליל ומשביע. קישואים ממולאים (צילום: דנה מלמד)

כרעיים של עוף בזיגוג אסיאתי

6 כרעיים של עוף חתוכות לשניים5 גזרים קלופים וחתוכים לאורכם ואז לשלוש8 בצלי שאלוט קלופים וחצויים לאורכםכוס מרק עוף או מים1/3 כוס סירופ מייפל4 כפות סוכר חום3 כפות רוטב סויה4 כפות מירין3 כוכבי אניס3 ס"מ גינג'ר טרי3 שיני שום1/2 פלפל אדום חריףכפית גרגרי פלפל סצ'ואןכפית תערובת "חמשת התבלינים"

הכנה:

1. מחממים תנור לחום של 170 מעלות.2. מניחים את חלקי העוף בתבנית כשהעור כלפי מטה. מסדרים בין חלקי העוף את הגזרים והבצלים.3. מערבבים בקערה מרק עוף, מייפל, סוכר חום, רוטב סויה, מירין וכוכבי אניס.4. כותשים במכתש ועלי ג'ינג'ר, שום, פלפל אדום חריף, פלפל סצ'ואן ואת חמשת התבלינים עד קבלת מרקם של משחה. מוסיפים לקערה ומערבבים.5. יוצקים את הרוטב על כרעיי העוף והירקות שבתבנית, מכסים בנייר אלומיניום ואופים כחצי שעה.6. לאחר חצי שעה הופכים את חלקי העוף, מרטיבים בנוזל ומחזירים לתנור לעוד 20 דקות ללא כיסוי הנייר.7. מעלים את חום התנור ל-200 מעלות וצולים עד קבלת גוון שחום. מידי פעם מרטיבים עם הרוטב שבתחתית.

כרעיים של עוף בזיגוג אסיאתי - לגרסת הדפסה

ארוחת השבת המושלמת. עוף בזיגוג אסייתי (צילום: דנה מלמד)

קציצות עם סלק ברוטב רימונים חמוץ מתוק

5 גזרים קלופים וחתוכים לפיסות גדולות6 סלקים קלופים חתוכים לשמיניות750 גרם בשר טחון (מומלץ צוואר)1 בצל גדול חתוך לרבעים2 שיני שוםצרור כוסברה2 פרוסות לחם מושרות במים וסחוטות2 ביציםמלח פלפל

לרוטב:1/3 כוס רכז רימונים3 כפות סוכר חום1/3 כוס מיץ לימון2 כפות שמן זית2 כפות ג'ינג'ר קצוץ2 כפות גרגרי כמוןמלחפלפל

להגשה: בצל ירוק קצוץ דק, גרגרי רימון

הכנה:1. שמים בקערת מעבד מזון את הבצל, השום, הכוסברה ופרוסות הלחם. טוחנים לעיסה אחידה. מעבירים לקערה, מוסיפים את הבשר הטחון, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים. 2. מכינים את הרוטב: שמים בסיר רחב רכז רימונים, סוכר חום, מיץ לימון, שמן זית, ג'ינג'ר, גרגרי כמון, מלח ופלפל. מביאים לרתיחה ומוסיפים את הגזרים והסלקים. מנמיכים את הלהבה.3. בידיים רטובות יוצרים קציצות עגולות ומניחים בעדינות בסיר, בין הגזרים והסלקים, בשכבה אחת.4. מביאים את התבשיל לרתיחה ומנמיכים את הלהבה.5. מבשלים כשעה על להבה נמוכה. 6. להגשה: מניחים בצלחת הגשה קציצות עם ירקות ומפזרים מעל בצל ירוק קצוץ וגרגרי רימון.קציצות עם סלק ברוטב רימונים חמוץ מתוק - לגרסת הדפסהכל הסגולים שבעולם. כדורי בשר עם סלק (צילום: דנה מלמד)

*#