המסעדות החמות של החורף

הקצב של "עולי ציון", השמחה של "ברטי", הסטייל היפואי של "יונה" והקלאסה של "SALT" - כל המסעדות שחייבים לבקר בהן בחורף הקרוב ועוד אחת לשנה הבאה

שרון בן דוד, עכבר העיר
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
שרון בן דוד, עכבר העיר

החורף התל אביבי כבר לא מפחיד אף אחד. כל שנה החזאים צופים ממטרים וסופות רעמים יחידות, שמתפיידים באמצע דצמבר לכדי ימי שמש אביביים. נכון, פעם בעונה יש שיטפונות שמציפים את השכונות הדרומיות וצוותי חילוץ נזעקים עם סירות גומי, אבל כל אלה הם בעיקר עדות לתשתית לקויה מאשר למדד הגשמים.גם המסעדות ובתי הקפה לא מתרגשים מהחורף, ונערכים ל"מבול" עם מרקים, קדרות, כלובי זכוכית וקצת תנורי חימום. אם בכל העולם הענף נכנס לתרדמת חורף, בתל אביב החיים ממשיכים כרגיל. מתוך השפע אספנו את המסעדות החמות ביותר לחורף 2012 בטמפרטורות ובחדשנות.המטבח הישראלי מתכונן ל-2012תבשילי חורף - כל המתכוניםהיפואית: יונה המסעדה החדשה של עפרה ואבי גנור עוררה ציפייה רבה, בזכות ההצלחה רבת השנים של המיזם הקודם של בני הזוג, מאנטה ריי. גם כאן המיקום נבחר בקפידה – נמל יפו המתחדש, הדבר החם הבא ברשימת מתחמי הבילוי בעיר, כמעט הכי קרוב לים שאפשר. החלל הגדול בהאנגר 1 תוכנן באופן מתוחכם, שילוב של בראסרי מרווח ותחושת בית. אזורי ישיבה שונים, כולל ליד הבר ומאחורי המטבח הפתוח, מחלקים את השטח באופן שמצליח ליצור אינטימיות אך לא להעיק, ומספקים בילוי בעל אופי שונה בהתאם לנסיבות. לב המקום הוא מטבח פתוח עם טאבון, חומרי גלם בשלבי עיבוד שונים ועמדת קונדיטוריה. התפריט מתבסס על מנות בגודל קטן ובינוני בצנצנות המתכתבות עם צנצנות הכבושים שעל המדפים, ובצלחות טרה קוטה בעלות אופי כפרי. יונה נמצאת על קו התפר שבין אותנטי לעדכני. מצד אחד יש את נמל יפו שעדיין מחוספס בקצוות, יוגורט ועראק המיוצרים במקום וריח לחם חם שאי אפשר לעמוד בפניו. מצד שני העיצוב מוקפד עד לפרטים הקטנים, וגם אם נוטלים מהמנות את הגימיקים (צנצנות, כותרות מתחכמות) הן עדיין טובות בזכות חומרי גלם באיכות בלתי מתפשרת. הבחירה שלנו: סקלופס ותפוחי אדמה שרוצים להיות כמותם על יונהגורט, יוגורט סמיך וחמצמץ שמכינים במקום. חמש צדפות שמנמנות ועסיסיות מונחות בשורה על יוגורט עם עשבי תיבול, שברי שקדים ועוד הפתעות, ולידן מטבעות תפוחי אדמה באותו גודל, צורה וצריבה. כל מרכיב טוב כשלעצמו וכשמחברים הכל יחד נהיה שמח בפה, אך מעל לכל הסקלופס מככבים. רכים ככריות, רק לשים ראש וללכת לישון. 89 שקלים.יונה - האנגר 1, נמל יפו.מה חשבה המבקרת שלנו על יונה?עושה שמח בפה. סקאלופס של יונה (צילום: צוות יונה)הצעירה: דוד המלך בפינה שהחליפה ידיים רבות במהלך השנים נפתחה דוד המלך, ביסטרו בר שמכוונן לקהל צעיר המחפש אופציית בילוי זולה. קיר שכולו קולאז' מגזירי עיתון קורץ בדיוק לפלח שוק זה, ואפשרויות ישיבה שונות מתאימות לכל שעה והזדמנות: כיסאות בר מול מטבח חצי פתוח, שולחנות בר גבוהים במרפסת סגורה, שולחנות רגילים וספה לדייט אינטימי. גרם מדרגות בחלל הפנימי מוביל למעין מרפסת המשקיפה על הכול מלמעלה ומתאימה לאירועים פרטיים. התפריט שואף לצאת מהסטנדרט וניכר שהושקעה מחשבה במנות ובספיישלים יצירתיים. השירות אדיב וידידותי, ובאופן כללי מורגש שלא מחפפים בפינות. נעים לראות מקום לא יומרני שכדי לשבת בו לא צריך לקחת הלוואה.הבחירה שלנו: סלט ארטישוק על רוטב הולנדייז. רבעי ארטישוק טרי מצוותים כאן לסלט עגבניות טרי עם פטרוזיליה קצוצה, צלפים וזיתי קלמטה, מנת פתיחה רעננה וצבעונית הממקסמת את איכויות הירקות הטריים. 34 שקלים.דוד המלך -רחוב דוד המלך 1, תל אביב.» לאכול כמו בני אצולה: ביקור בדוד המלך לא צריך לקחת הלוואה. דוד המלך (צילום: אורן זיו)היוקרתית: בניולה

דווקא בפאתי התחנה המרכזית הישנה, אזור שאף פעם לא היה מי יודע מה ומאז הולך ומידרדר, פתח השף קובי כץ את בניולה, מסעדת שף מוקפדת באוריינטציה צרפתית. כץ, שהסתתר לאורך מרבית הקריירה מאחורי סינרי זרים, ספג השפעות מילדותו בבניולה, פרבר פריזאי המאוכלס בעיקר בבני מעמד הצווארון הכחול, מסטאז' ונסיעות בעולם, ומשף יפני שעבד איתו ברוקה ז"ל. כל אלה מוצאים ביטוי במנות, המורכבות מחומרי גלם ומטכניקות ממטבחים שונים ומתאפיינות בפרזנטציות על גבול האמנות. הפרויקט שהחל בקיר שנזקק לצביעה במינימום עלויות הפך בהשקעה של שני מיליון שקלים לחלל בקווים נקיים וצבעים בהירים, הבוהק על רקע העליבות שמסביב. עם זאת הבחירה במיקום ראויה להערכה, שכן חוץ ממסעדות פועלים ומסעדות אתניות לא הייתה כאן אף אופציה אחרת. עובדי הסביבה גילו את המקום ואת היתרון שבתפריטי עסקיות VFM ברמות מחיר שונות (49, 59, 79 ו-99 שקלים), ובצהריים התפוסה מלאה. בערב המחירים קופצים והאווירה משתנה לכיוון בר-מסעדה טרנדי עם היצע אלכוהולי מדוגם.הבחירה שלנו: פילה סלמון במיסו מזוגג בגלייז לימון ויוזו עם מג'דרה ובייבי שרימפס, חיבור מקורי בין מזרח למערב. נתח הדג מונח על מג'דרה מאורז בסמטי, בר, בצל מטוגן ועדשים שחורות, ובייבי שרימפס מוסיפים עוד ממד למג'דרה המעניינת כשלעצמה. למרות ריבוי המרכיבים השונים כל כך זה מזה התוצאה הרמונית וטובה. 115 שקלים בערב, בצהריים 79 שקלים בתוספת מנה ראשונה.בניולה - רחוב השרון 14, תל אביב הרמוניה בצלחת. פילה סלמון של בניולה (צילום: יח"צ)

המפתיעה: SALT  המסעדה שנפתחה בפינת גורדון הירקון סבלה מקארמה רעה, הודות ללוקיישן מקולל מאז ימי הטרמינל העליזים. אבל יש הפתעות בחיים, ו-SALT מפתיעה – ובגדול. המיקום שנוי במחלוקת: ים כחול מקצה לקצה, אך בינו לבין המרפסת המוגבהת של המסעדה עובר כביש סואן ומבאס. כעת, בחורף, המרפסת סגורה ורק הנוף היפה נותר. העיצוב ים תיכוני פונקציונאלי: חיפוי אריחים לבנים על הקירות והשולחנות (אסתטי יותר מסתם עץ או מפת נייר חום טרנדית), דק עץ ובר ארוך. התפריט לוקח קצת מכל אזור בים התיכון, מערבב ומשדרג, אך בעיקר מזכיר טעם של בית: בואיקוס וסופריטו מהבלקן לצד צזיקי, מג'דרה ופולנטה. בחירת המנות נעשתה בקפידה ולכן התפריט מהודק. יתרונות נוספים: קוקטיילים מקוריים על בסיס אוזו שעושים להרגיש כמעט כמו ביוון ומגרש חנייה ללקוחות במרחק הליכה קצרה.הבחירה שלנו: מוסר ים בתבשיל ארטישוק ירושלמי לימוני, מנה שמצליחה להיות חורפית ורעננה בו זמנית. רוטב על בסיס לימון ולימונים כבושים מבליט את הדג והופך את הארטישוק הירושלמי מיציקה מכבידה לתוספת קלילה, ושברי שקדים קלויים נותנים פייט ברמת המרקם. 92 שקלים למנה, 52 שקלים לחצי מנה. בצהריים 92 שקלים כולל 2 מזאטים או מנה ראשונה, וגזוז בטעמים ללא הגבלה.SALT- רחוב הירקון 136 פינת גורדון 2, תל אביב חורפי ורענן. מוסר ים של SALT (צילום: דניאל לילה)

הטרנדית: עולי ציון  עולי ציון, מסעדה חדשה ביפו, נראית על פניו כאוסף טרנדים: מטבח פתוח – יש, מוזיקה שמחה – יש, מנות קטנות/בינוניות – גם, וכך גם בר ארוך. אבל לא כל מה שמקבץ כמה אופנות תחת קורת גג אחת הוא בהכרח רע, ועולי ציון היא מקום שכיף להעביר בו ערב. השף ניר צוק מעורב אמנם בפרויקט אך מצהיר שהוא כאן בתפקיד משקיע, ושהאחראית על הפן הקולינרי היא נטלי שחף, בשלנית צעירה ומוכשרת. החלל, שאכלס בעבר את מסעדת שקוף ז"ל, עבר שינוי מינימלי: הבר הארוך נותר כשהיה וכך גם המטבח במרכז. מסדרון אפלולי שהוביל מדלת צדדית פנימה התבטל, תודה לאל, וכעת הכניסה היא מהרחוב הראשי – פתוחה, מזמינה ולא מסתתרת. התפריט יפואי-ים תיכוני: חומוס טחון גס שנכתש במקום, נקניקיות מתוצרת בית, סלט רענן מעגבניות תמר, שומר טרי, בצל ירוק ולימון ועוד. למרות שנצפו ביקורות שקטלו את עולי ציון מקצה לקצה, המוזיקה, האוכל הצבעוני והחיוך של נטלי שחף הם סיבה טובה לתת למקום יותר מרבע צ'אנס.הבחירה שלנו: הקינוחים. בכוונה אין פירוט כי כולם מצוינים וההחלטה קשה. ההתלבטות התמקדה במוס שוקולד קרמי ועשיר בפינה האדומה, מול קדאיף עם גרגרי רימונים חמצמצים ואדומים כאבני חן בפינה הכחולה. בסוף חיסלנו את שניהם וזהו. 28 שקלים כל אחד.עולי ציון -עולי ציון 34, יפו החיוך, האווירה, האוכל. עולי ציון (צילום: דביר אלמוג)

המהירה: הביסטרון את המונח הזה, שילוב של ביסטרו ומזנון, טבעה יהלומה, השפית והבעלים של הביסטרון בשוק לוינסקי. המקום נפתח לפני חודש וקצת וממשיך את מגמת הסנדביצ'יות המשודרגות בעיצוב נקי ובהיר ובתפריט על בסיס כריכים יצירתיים ומנות בטעם של בית. הלחמים והמאפים מגיעים ממאפיית מרגוזה אך כל השאר מתוצרת עצמית – מפסטו ולימונים כבושים ועד  בקלאווה. התפריט מחולק להתחלה, אמצע ועיקריות קלות וגמיש מספיק כדי להתאים לכל שעה והזדמנות. אפשר להתחיל את הבוקר בקפה וקרואסון כמו הצרפתים, ביוגורט עם פירות טריים ודבש כמו ביוון או בסגנון מצרי עם פול-יה, פיתה עם פול, חצי ביצה, טחינה, לימון כבוש וכוסברה. תמחור נוח, שירות מכל הלב של בעלת המקום ואוכל טרי וכייפי  - הופכים את הביסטרון לאחד המקומות הכי שווים בעיר.הבחירה שלנו: כריך יהלומה מלחם איטלקי עם פרוסות רוסטביף דקיקות, פלפל חריף ואננס טרי. המפגש בין חריף למתוק לרוסטביף מפתיע בעושר טעמים, ובזכות האננס הטרי שכונת פלורנטין נראית לרגע כמו שוק בקריבים. 28 שקלים.   » יהלומה הביסטרון בשוק לוינסקי, רחוב זבולון 5, תל אביב. תבואו בקלות. יהלומה - ביסטרון בשוק לוינסקי (צילום: יהלומה לוי)

הלבנטינית: ברטי

ברטי, מקום בן חודשים ספורים על קו התפר בין בר למסעדה, מכנס תחת קורת גג אחת שלושה שותפים עם רזומה עשיר במסעדות גורמה בארץ ובחו"ל. אולי דווקא מסיבה זו התפריט כאן הוא הכול חוץ מאשר פלצני, ואולי אפילו מסתיר מחווה קטנה למסעדת אסרף שעמדה כאן קודם. תחת ההגדרה "מטבח לבנט שמח" מסתתרות מנות קלאסיות כמחאמר וספיח'ה, פאטוש וסמבוסק, מרק שעועית לבנה וסלט חלקי פנים לאמיצים. מצד שני אפשר למצוא שילובים יצירתיים דוגמת שפונדרה עם תמרים והל ומנת לחי עגל חורפית מתפריט שבת בצהריים, קונספט חדש שנכנס לעבודה בימים אלה ממש. תצלומי ארץ ישראל הישנה והטובה, מוזיקה ערבית וטורקית, מטבח פתוח ועראק לפי סנטימטרים יוצרים אווירה לא פורמלית שהיא מהות המקום. לברטי לא באים רק בשביל האוכל, המוזיקה או האלכוהול אלא בגלל החבילה כולה, וזו בדיוק הסיבה שבזכותה אפשר להעביר כאן ערב בכיף.הבחירה שלנו: מלבי תאנים שלא מזכיר אף מלבי שנתקלנו בו קודם – מתקתק ורך עם תאנה צלויה, סירופ רימונים וקראמבל. מנה אחרונה שמשאירה טעם טוב בפה ועושה חשק לחזור. 32 שקלים.ברטי -  המלך גו'רג' 88, תל אביב, טלפון: 072-2512950ברטי - ארוחה מענגת ומפתיעהמוכרחים להיות שמח. ברטי (צילום: מור סגל)ואחת לשנה הבאה

ניקוס גאליסאגאדירניקוס גאליס

ועוד כמה שלא כדאי להחמיץ

1. יפו תל אביב - החדשה של חיים כהן משלבת בין אוכל מהבית של אמא, לגורמה מדויק. עם כהן במטבח, תרגישו ממש כמו בפרק של מאסטר שף.2. מונטנגרו - המקום החדש של אנשי קפה נואר וסבסטיאן מגיש הכל חוץ משניצל. מזטים טובים במחיר הוגן, אווירה מגניבה והרבה שמחה בצלחת. 3. המזללה - מה לא נכתב על הבייבי של מאיר אדוני? כמה חודשים אחרי הפתיחה המזללה עדיין שומרת על ההייפ בזכות אוכל מוקפד, מנות מקוריות ושירות מעולה

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ