אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

יש טעם ויש ריח: מתכונים לחג האסיף

ריבת אתרוגים נהדרת, עוגיות תמרים מנחמות, תבשיל בקר עם ארטישוק ירושלמי וניחוח נפלא וגם סלט בורגול עם קישוטי רימונים

תגובות

חג הסוכות הוא חגם של הילדים, לפחות לדעתנו. את מלאכת קישוט הסוכה מתחילים שבועות קודם לכן, וכמה ימים לפני מוציאים את כל הקישוטים שנשמרו מהשנים הקודמות. כך נזכרים בכל המסגרות הלימודיות שעברנו בחיים. מצחיק לראות עבודות של אחים קטנים אשר המשיכו בגנים שבהם היו האחים הגדולים. מה מצחיק? הקישוטים זהים לחלוטין. מעין חותמת של אותו הגן ושל אותה הגננת. אחד הטקסים האהובים עלינו הוא ללכת עם הילדים לקנות בשכונות הדתיות את ארבעת המינים. לראות את האברכים עסוקים בבדיקה מדוקדקת שאין פגם ושארבעת המינים כשרים לחלוטין. מקורה של מצוות ארבעת המינים בספר ויקרא: “ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ הדר כפת תמרים וענף עץ עבת וערבי נחל”. אירועי סוכות -  מופעים, אירועים ואטרקציותהרי הכל מהטבע, מה גם שמבחינתנו כולם יפים וראויים להימצא בסוכותינו, לכן קצת מכעיס לראות כיצד תעשיית הכסף משתוללת שם וכיצד אוצרות הטבע העומדות למבחן הופכות להיות כל כך יקרות ככל שהן יפות יותר (כמו כל דבר בעולם הזה). למרות זאת, להסתובב עם ארבעת המינים ביד זו חוויה מדהימה. ארבעת המינים מסמליים את המגוון שבטבע בכלל ובארץ ישראל בפרט. ארבעת המינים שונים זה מזה מבחינה בוטנית ומייצגים אזורים שונים בארץ. הערבה והאתרוג זקוקים למים רבים. עצי התמר זקוקים לחום וליובש ואילו ההדסים זקוקים לאוויר הקר של ההרים. לארבעת המינים, אתרוג, לולב, הדס וערבה, משמעויות סמליות רבות: האתרוג, בעל הטעם והריח מסמל את האנשים יודעי התורה ועושי המעשים הטובים. הלולב, הנושא פירות טעימים ואינו בעל ריח מסמל את יודעי התורה שאינם עושים מעשים טובים. ההדס, נטול הטעם וריחני מסמל את אלו שאינם יודעים תורה אך עושים מעשים טובים. הערבה, חסרת הטעם וחסרת הריח מסמלת את אלו שאינם יודעים תורה ואינם עושים מעשים טובים.פרשנות נוספת מזהה את ארבעת המינים עם אברים בגוף: האתרוג מזכיר את לב האדם המכוון לעבודת האל. הלולב דומה לעמוד השדרה, ומבטא את הקדשת הגוף לעבודת האל. ההדס דומה לעיניים, שעל האדם להישמר שלא יסיטו את תשומת לבו מעבודת האל. הערבה דומה לשפתיים, שעל האדם להישמר בדיבור ולקיים מצוות. בשבילנו כל אלה מסמלים את הרצון שלנו להיות טובים יותר, לעשות מעשים טובים כלפי הסביבה ולא לפגוע באף אחד, במזיד או לא במזיד.ריבת אתרוגים המצרכים:1 ק”ג אתרוגים1 ק”ג סוכר1 מקל ונילהרבה מים

אופן ההכנה:1. שוטפים היטב את האתרוגים, חותכים (עם הקליפה) לפלחים בעובי של כ־¾ ס”מ.2. משרים את הפלחים במים ומכניסים למקרר למשך שלושה ימים שבהם מחליפים את המים פעמיים ביום (להסרת מרירות האתרוג).3. בתום היום השלישי מרתיחים את האתרוגים במים נקיים, שופכים את המים ומרתיחים שוב. 4. מסננים את המים ומכניסים את האתרוגים לסיר עם סוכר ועם מקל וניל חצוי, ומרתיחים על אש קטנה בין 45 דקות לשעה עד שהריבה מקבלת צבע וצמיגות דבשית. את הצמיגות כדאי לבדוק על ידי מזיגת כף לצלוחית כך שתתקרר מעט.5. בסיום הבישול מכניסים את הריבה לצנצנת זכוכית רחוצה היטב וסוגרים את הפקק.מתוק, חמוץ ומפתיע. ריבת אתרוגים (צילום: מרכוס גרשקוביץ וקרן קדוש)

המצרכים:300 גרם בורגול בעובי בינוני או דק3 כוסות מים חמימיםמלח פלפל שחור1 כוס נענע קצוצה דק5 כפות שמן זיתמיץ מלימון אחד1 כף רכז רימונים גרגרי רימון מ־2 רימונים1 כוס צנוברים או אגוזים.

אופן ההכנה:1. שמים את הבורגול בקערה ומכסים במים. מוסיפים חצי כפית מלח ומערבבים קלות במזלג. משהים 30 דקות.2. בודקים מה מצב הבורגול אחרי חצי שעה, ואם יש יותר מדי מים, מסננים אותם. המרקם של הבורגול צריך להיות פריך ונגיס, אבל כזה שעדיין נותן קצת התנגדות. 3. מוסיפים את הבצל ואת הנענע, ומערבבים. מוסיפים את שמן הזית, את מיץ הלימון, את רכז הרימונים, את המלח והפלפל, ומערבבים. 4. מכניסים למקרר (עד יממה).המרענן הרישמי של הסוכה. סלט בורגול עם רימונים ואגוזים  (צילום: מרכוס גרשקוביץ וקרן קדוש)

המצרכים: 1½ ק”ג בשר בקר (ראש או זנב)1 ק”ג ארטישוק ירושלמי קלוף 1 צרור עלי מנגולד (העלים קצוצים והגבעולים חתוכים לפיסות) 10 בצלי שאלוט1 ליטר ציר בקר (אפשר גם מים)סלסילת פטריות שלמות מטוגנות מעטמעט שמן זית תבלינים לפי הטעם (מלח, פלפל, גרגרי כוסברה, שום טרי כתוש, נענע מיובשת)

אופן ההכנה: 1. מתבלים את הבשר במלח, בפלפל, בגרגרי כוסברה, בשום כתוש טרי ובנענע מיובשת. 2. בסיר רחב סוגרים את הבשר במעט שמן זית ומוציאים. 3. מטגנים באותו הסיר את הבצל עד שהוא משחים ומוסיפים את הארטישוק הירושלמי5. מוסיפים את ציר הבקר ומקפידים לגרד היטב את תחתית הסיר6. מוסיפים את גבעולי המנגולד, ומרתיחים 7. מחזירים את הבשר לסיר, מתקנים את התיבול ומבשלים כשלוש שעות, עד שהבשר רך מאוד. 8. כחצי שעה לפני ההגשה מוסיפים את עלי המנגולד הקצוצים ואת הפטריות המטוגנות.

בניחוח צרפתי. תבשיל בקר עם ארטישוק ירושלמי ופטריות (צילום: מרקוס גרשקוביץ וקרן קדוש)

המצרכים לבצק:½ קילו קמח200 גרם חמאה ¼ כוס שמן3-2 חבילות סוכר וניל¼ כוס מים פושרים½ חבילת אבקת אפייה.

המצרכים למילוי:1 חבילת ממרח תמרים איכותי150 גרם אגוזים טחוניםקינמון אבקת סוכר

אופן ההכנה:1. מחממים את התנור לחום בינוני.2. מערבבים את חומרי הבצק ביחד, לשים עד שמקבלים בצק גמיש ומכניסים למקרר ל־20 דקות.3. מחלקים את הבצק לשלושה־ארבעה גושים. 4. מרדדים כל גוש בנפרד, מורחים ממרח תמרים ומפזרים את האגוזים ואת הקינמון מעל. מגלגלים לרולדה וחותכים לפרוסות.5. שמים בתנור לכ־25 דקות או עד שהבצק מקבל צבע זהוב בהיר. 6. מפזרים אבקת סוכר מעל. 7. לאחר שהעוגיות מתקררות, מאכסנים בקופסה סגורה.בטעם של בית. עוגיות תמרים (צילום: מרקוס גרשקוביץ וקרן קדוש)

*#