${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

שוּק או שוֹק: מסע קניות מודרך בשוק הכרמל

להתחיל עם דגים טריים אצל מוסיק, להריח תבלינים אונתטיים אצל לוי, להרגיש כמו בחו"ל באימפריית הגבינות ולהתרענן עם חופן של עשבי תיבול - דנה מלמד הלכה עם אנשי "הבסטה" לסיבוב קניות

תגובות

קורה לא מעט שאנחנו מתכננים לקום מוקדם בבוקר כדי "לעשות שוק". בדמיון אנחנו משוטטים עם עגלת קניות משובצת בין הדוכנים, נהנים מהצבעים, הריחות והקולות, מעמיסים מכל טוב וחוזרים הביתה, מסודרים לפחות ליומיים הקרובים. אבל בפועל, מי שלא מכיר את השוק מקרוב עלול ללכת שם לאיבוד ולהתפזר עם הקניות. חשוב לדעת היכן כדאי לקנות ומה, וגם לדעת לתכנן נכון את המסלול.  כדי שמסע הקניות שלנו יהיה יעיל הבנתי שהכי בטוח זה לקחת מדריך מנוסה - להיצמד למי שעושה שוק כל יום, לפחות במשך ארבע השנים האחרונות. מעוז אלונים ואיתי הר גיל ממסעדת השוק האותנטית הראשונה – הבסטה - מרכיבים מדי יום את התפריט לפי השלל שמצאו אצל הרוכלים בשוק הכרמל: יצורי ים ויבשה, גבינות, פירות, ירקות וצמחים שונים ומשונים. המשותף לכולם הוא שיא הטריות. ביקשתי ממעוז לקחת אותי למסלול קניות בשוק, שיכסה את כל מה שתצטרכו כדי להכין את ארוחת החג.» ראש השנה 2011 - כל האירועים וההמלצות» מתכונים לראש השנה» מתכונים לראש השנה - מרקים» מתכונים לראש השנה - מנות ראשונות» מתכונים לראש השנה - מנות בשריות» מנות עוף לראש השנה » מתכונים לראש השנה - מנות עם דגים» קינוחים לראש השנה » מתכון עוגת דבש - לחצו כאן לכל המתכונים» אוכל מוכן לראש השנה» שפים מבשלים ארוחת ראש השנה עם סמלי החג

תחנה ראשונה - מוסיק הדייג

ותק בשוק: יותר מ־30 שנה. ממשיך דרכו של אבא שהיה שם עוד קודם לכן.הסחורה: דגים, יצורים ימיים ושאר אוצרות מהים. אלונים בוחר להתחיל אצל מוסיק (משה פנסטר) הדייג. הכוכב של השוק. חביב השפים. מבחר חדש, מגוון ומפתיע זורם מדי בוקר לחנות הדגים התוססת הזו. יש הטוענים שאצל מוסיק מתרחשת מדי יום ההצגה הכי טובה בעיר. לעתים הוא צועק, לעתים צוחק. סיפורים, דרמות ומעללים תמיד תשמעו ברקע, ומוסיק מספר ש"אם שומעים פה צעקות, זה רק מתוך הפרפקציוניזם שלי". אלונים מסביר ש"המצב של הדגה המקומי לא משהו, ובכל זאת מוסיק לא מוותר וממש נלחם כדי להביא את הטוב ביותר. רצוי לבוא מוכן וסבלני, ובכל מקרה כדאי להתקשר לפני שבאים ולבדוק מה העלה היום בחכתו".» הכרמל 25, טל' 03-5101863, תל אביבצעקות ודגים זה עניין של פרפקציוניזם. מוסיק הדייג (צילום: דנה מלמד)תחנה שנייה: לוי מרכז התבלינים ותק בשוק: יותר מ־60 שנה.הסחורה: פרט לקטניות ותבלינים תוכלו למצוא כאן תערובות נהדרות כמו חוואייג' לקפה, ראס אל חנות, בהרט, קארי הודי לחמוצים ולדגים, תבלין לעוגיות מלוחות, תערובות מגוונות של תיבול לאורז, קטניות, פרג שייטחן ברגע הקנייה, ממתקים טבעיים כמו לדר או לוזינה (מרמלדת חבושים), מיני אגוזים, שמנים ועוד."אני אוהב ריח של תבלינים. זה תמיד מזכיר מסעות, גם כאלה שרק קראנו עליהם בספרים. אנחנו אוהבים לקנות אצל לוי את כל הקטניות והתבלינים כי הם מקצוענים, האווירה נינוחה והשירות אדיב ביותר", מספר אלונים. שמעון לוי, בן למשפחת רוקחי תבלינים מבגדד, ביחד עם בנו יעקב, יקבלו אתכם בשלווה האופיינית להם, ייתנו המלצות והנחיות להתאמת התבלין לסוג התבשיל, ויסבירו לכם, עם המון סבלנות וסימפטיה, כל מה שתרצו לדעת, כולל סיפורו של כל תבלין, גרגר או תערובת שיש בחנות. » יום טוב 33, טל' 03-5173339, תל אביבסימפטיה לתבלינים קונספטואלים בתל אביב. לוי מרכז התבלינים (צילום: דנה מלמד)תחנה שלישית: הדלעת של ניסים איש השום ותק בשוק: 40 שנה.הסחורה: צ'ילי, ליים, דלעת מכל מיני סוגים ועוד.לפני כ־40 שנה התמקם בדיוק כאן אבא של ניסים, עם בסטה קטנה שהיתה תמיד עמוסה בפלפלים חריפים, שום וג'ינג'ר. היום ניסים מתפעל את אותה הבסטה, שמאז הורחבה והיום ניתן למצוא בה פרט לשום, ג'ינג'ר ופלפלים מבחר סוגים של דלעת כמו דלעת תאילנדית, דלעת ערמונים, דלעת ברזילאית, דלורית ועוד. בימים אלה יש גם ליים ושורש חזרת חריף אש, ובעונה תוכלו למצוא פה גת ירוק תימני אסלי. "אנשים אוהבים לבוא אלי כי אני נותן שירות טוב", הוא מספר, והשמועות אומרות שאם בטעות תשלחו ידכם אל עבר פרי או ירק עייף קמעה, ניסים מיד יאותת לכם להחזיר ויבחר עבורכם את הכי טוב שיש. » יום טוב 22, תל אביבב-12 בצהריים הן הופכות לנסיכות. הדלעת של ניסים איש השום (צילום: דנה מלמד)תחנה רביעית: האטליז של בוריס וסאסי ותק בשוק: כ־15 שנה.הסחורה: עופות, פרות, עגלים, כבשים וטלאים. ניתן לקבל את כל החלקים כולל חלקי פנים כמו שקדים, מוח, לשון ועוד. אחרי הדגים, התבלינים והדלעת, אנחנו יורדים לשוק הבשר. אלונים עושה לי היכרות עם סאסי – האיש והחיוך. הוא מסביר ש"לקבל מהקצב יחס אישי זה חשוב. אני מחבב את סאסי. האיש אוהב אנשים ואוהב בשר והחיוך שלו עושה חשק לבשל". בזמן שסאסי מנקה עופות עבור גברת הדורה, היא מעידה שהשירות תמיד עם חיוך והמון סבלנות. סאסי מצדו מתחייב לפרק עבורכם את הנתח המבוקש ולהכינו לעבודה לפי בקשתכם. הוא ינקה יפה, יסדר במגשים ואם תבקשו - גם יתבל כך שיהיה מוכן ישר לצלייה.» חיים חבשוש 39, טל' 5678070־050, תל אביבחיוך שעושה חשק לבשל. סאסי והבשר שלו (צילום: דנה מלמד)תחנה חמישית: אימפריית הגבינות דווקא גורמה ותק בשוק: שבע שנים.הסחורה: מוצרי חלב וגבינות מכ־400 (!) סוגים. גבינות בוטיק ממחלבות מקומיות מובחרות, גבינות מיובאות מצרפת, הולנד, איטליה, בולגריה, טורקיה ובעצם מכל העולם.בדוכן הענק הזה אנחנו מתענגים על הריחות וטועמים כל מה שמושיטים לנו. אלונים לוקח "כתם" – גבינת עזים רכה עטופה שכבת עובש בהירה של מחלבת קורנמל. מאוחר יותר הוא יגיש אותה עם ריבת משמשים. "דוכן הגבינות הזה הוא פשוט חוויה אירופית בפאתי שוק הכרמל. יש שפע אדיר והריח... לי זה עושה טוב", הוא מתענג על הארומה של צרפת. המחירים נמוכים יחסית לאלו שתפגשו במעדניות העיר, ויש המון מבצעים. את המקום פתח רחמים עבודי, שעבד עם אביו בבסטה של ירקות בשוק מאז שהיה ילד. בהמשך הוא פתח בסטה קטנה שבה מכר רק גבינת אדם הולנדית, והתרחב עם השנים. בבואכם לרכוש גבינה ייתנו לכם בשמחה לטעום מהכל עד שתמצאו את מבוקשכם.» הכרמל 34, טל' 5919761־052, תל אביבכמעט כמו בהולנד. אימפריית הגבינות (צילום: דנה מלמד)תחנה שישית: ירוקים מיוחדים של אמנון טובי ותק בשוק: יותר מ־40 שנה.הסחורה: לוביה, לוביה תאילנדית, במיה, במיה תאילנדית, כרוב ניצנים, שעועית ירוקה, שעועית צהובה, שעועית רחבה, ברוקולי, עלי חרדל, בוק־צ'וי, קישוא תאילנדי (מתאים למילוי) ועוד הפתעות ירוקות יומיות.מעבר לכך שהסחורה טרייה ואיכותית, תוכלו למצוא בימים אלה, במחירים נגישים, ירקות אסייתיים מיוחדים שלא תפגשו בסופרמרקט.» הכרמל 40, תל אביבאסיה הקטנה בשוק הכרמל. הדוכן של אמנון טובי (צילום: דנה מלמד)תחנה שביעית: עשבי תיבול של כרמלה ותק בשוק: כחמש שנים.הסחורה: מבחר עשבי תיבול, חסות, עלים ירוקים מכל הסוגים, נבטים, צנוניות, פטריות ועוד. "בדרך חזרה מכל הקניות אני מאוד אוהב לבקר בדוכן הירוקים הוותיק והנעים הזה. אולי בגלל שבעלי הבית חירשים־אילמים ומקסימים כל כך", מסביר אלונים את הבחירה דווקא בדוכן הזה, כשיש לא מעט דומים לו. את פנינו מקבל אביטל נחמיה, שמסתובב בשוק מגיל 14. ההורים שלו מכרו פה ירקות כבר לפני 50 שנה, ומתברר שעד היום אבא שלו קם כל בוקר בשלוש, קוטף בעצמו חסות ומביא אותן לבסטה כשהן עדיין עם טיפות של טל. פרט לכל הירק הרגיל – פטרוזיליה, שמיר, סלרי, נענע, בזיליקום, תימין, מרווה, אורגנו וכו' - יסבו את תשומת לבכם למיוחדים כמו תרד טורקי, שומית, ארוגולה מובחרת וכל מה שעונתי ומומלץ. » הכרמל 44, תל אביבכל מה שירוק. דוכן עשבי התיבול של כרמלה (צילום: דנה מלמד)תחנה שמינית: התאנים של דוד מלך האבוקדו ותק בשוק: שש שנים.הסחורה: תאנים מושלמות, אבוקדו ועוד.כשמדובר בארוחת ראש השנה אי אפשר לדלג על תאנים, בטח שלא על תאנים כאלה יפות ומתוקות. בדוכן של דוד מלך האבוקדו, שלדבריו "התגלגל לשוק במקרה וזו עבודה מאוד קשה", תוכלו לפגוש, פרט ליופי של תאנים, את כל הפירות היפים שיקשטו וימתיקו את שולחן החג: תמרים, רימונים, ענבים, נקטרינות וגם מנגו ופסיפלורה.» הכרמל 46, תל אביבשלמות באריזות פלסטיק. התאנים של דוד מלך האבוקדו (צילום: דנה מלמד)תחנה תשיעית ואחרונה: הקרפיונים של שמחה ותק בשוק: יותר מ־50 שנה. ממשיך דרכם של אבא וסבא שהיו סוחרי דגים.הסחורה: קרפיון טרי.בדרך החוצה מהשוק, במיוחד כשמדובר בראש השנה שבפתח, עוצרים בחנות הדגים של שמחה נייזר. כשמו כן הוא – כולו שמחה ואור גדול ותמיד מובטחים סיפורים פיקנטיים. בבריכה של שמחה שוחים קרפיונים שמנים שאותם הוא ידוג עבורכם ברגע הקנייה, ינקה בקפידה, יוציא את כל העצמות, יוריד את העור, יפלט ויארוז. אתם תצטרכו רק לטחון, ושמחה ממליץ במטחנה ולא במג'ימיקס. אפשר לקנות מראש ולהקפיא לפני או אחרי הטחינה.» הכרמל 25, תל אביבשנהיה לראש ולא לזנב. שמחה והקרפיונים שלו (צילום: דנה מלמד)

*#