אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בירה, נקניקיות ודירנדל: אירועי אוקטוברפסט מתחילים ברחבי הארץ

מהיכן נולדה מסורת החגיגה ומה מחכה לכם ברחבי הארץ? פסטיבל הבירה המוכר עומד להסתיים במינכן, אבל אצלנו הוא רק מתחיל

תגובות

כל מדינה ומבשרי הסתיו שלה. אצלנו זה חצבים ונחליאלי ובגרמניה, ליתר דיוק במינכן, מדובר בבירה. זו השנה ה-179 שבה חוגגים במינכן, כמו בכל סתיו את האוקטוברפסט - פסטיבל הבירה הגדול שמושך אליו מיליוני מבקרים מדי שנה. היום מגיעים אליו כ-6 מיליון חוגגים מגרמניה ומחוצה לה, אבל תחילת הדרך היתה שונה לחלוטין. לפני קצת יותר מ-200 שנה, בשנת 1810. לודוויג, יורש העצר שיהפוך בהמשך למלך בוואריה, הזמין את אזרחיו לחגוג עמו את נישואיו לתרזה שרלוט-לואיס מסקסה-הילדבורגאוהס. חגיגת הנישואין החלה במרוץ סוסים מלכותי בשדה פתוח מול שערי העיר ב-12 באוקטובר באותה שנה. השטח שהעניק לודוויג לאשתו הטריה וקרא אותו על שמה - Theresienwiese  הפך עם השנים לכינוי לאזור הפסטיבל, על אף שמיקומו משתנה משנה לשנה. » אוקטוברפסט 2012 - לכל המידע» בתי בירה - לרשימה המלאה» כל המקומות שזול לצרוך בהם בירהאת הפסטיבל במתכונתו הנוכחית אנחנו מכירים משנת 1950, אז הפך אוקטוברפסט לאירוע המצוין לא רק במינכן, אלא בעולם כולו. בעיר עצמה האירוע הפך לכמעט מסחרי, אבל יש לו תו תקן רשמי: המבשלות שרשאיות להשתתף הן רק מבשלות מהעיר מינכן, כך שאפילו מבשלות מפרברי העיר אינן מורשות לקחת חלק בחגיגה הרשמית. שש המבשלות מקימות אוהל עצום עם שולחנות ארוכים ומגישות בירה במידה אחת בלבד - ליטר. השנה, החליטה עיריית מינכן כי עקב הפציעות הרבות שנגרמות מהשילוב המסוכן בין כוסות הזכוכית הגדולות לבליינים שיכורים לעבור לכוסות פלסטיק מיוחדות, אבל המלצריות עדיין יגישו אותן בלבוש הדירנדל המסורתי. ותודה ללודוויג. בירות (אילוסטרציה: dreamstime)

ברוב המקרים מייצרות המבשלות בירה הנקראת אוקטוברפסט. "זהו סגנון של בירה שפותח לראשונה על ידי גבריאל סלדמאייר ממבשלת שפאטן שבישל וריאציה לבירה וינאית", אומר גדי דבירי, מומחה הבירה הישראלי ובעלי מרכז הבירה - בירדי. "באוקטוברפסט המסורתי שותים בירה שבושלה בחודש מרץ ונקראת מרצן. מכיוון שבימים ההם היה מסוכן לבשל בירה בעונה החמה, בישלו אותה קודם, קיררו אותה במרתפים במהלך הקיץ ובאוקטובר היו מוציאים אותה החוצה בשביל החגיגה. היום כמובן אין בעיה כזאת, אבל הסגנון נשאר". לכל מבשלה יש את הסגנון והגרסה שלה לאוקטוברפסט, אבל ככלל זוהי בירת לאגר (בירה העשויה משעורה) בהירה, צלולה ובעלת קצף יציב ובעיקר - עם אחוזי אלכוהול נמוכים יחסית - כדי שאפשר יהיה לשתות הרבה. עם השנים נכנסו לתפריט הפסטיבל גם בירות חיטה ופה ושם, שומו שמיים, נכנס גם היין לחגיגה. למי שרוצה לחוות את האוקטוברפסט במתכונתו הצנועה יותר והמסחרית פחות ממליץ דבירי דווקא לצאת ממינכן אל מבשלות הפרברים, שם מספר המשתתפים נמוך יותר ועדיין משמר את מסורות העבר. כמובן שלא משנה איפה מציינים את הפסטיבל, כל הבירה יורדת היטב כשהיא מלווה באוכל. אז מה אוכלים באוקטוברפסט? "בעיקר בשרים שמנים", אומר דבירי. "היום זו חגיגה שאפשר למצוא בה הכל מהכל, אבל האוכל השורשי הוא כתף או ברך חזיר, עוף צלוי וכמובן שגם נקניקיות, בראטוורשט ווינר". לא פעם נשאלת השאלה מדוע הפך דווקא האוקטוברפסט לפסטיבל כל כך חשוב ומרכזי. לדעת שגיא קופר, עיתונאי אלכוהול ובעל האתר המרקקה היומית, "הפסטיבל הפך לאחד המוסדות התיירותיים של מינכן כיוון שהיה הראשון בסדר גודל הזה. זה חג כמעט רשמי בבוואריה וכולם מכוונים אליו. טקס הפתיחה במעמד ראש העיר הוא כבר סמל, אבל הכי חשוב - שאר פסטיבלי הבירה בעולם מיועדים לחובבי הבירה, שם הבירה היא העניין ואילו באוקטוברפסט הבירה היא רק תירוץ. זו לא הבירה הכי טובה, כי העניין הוא האווירה, החגיגה והטקסיות. כולם יושבים סביב השולחנות הארוכים וזה מאפשר לגרמנים לצאת קצת מעורם".גרמניה בדרום תל אביב. ביר גארדן במתחם התחנה (צילום: אמיר יעקובי)אז במינכן החגיגות אוטוטו מסתיימות. הזריזים יכולים עוד לתפוס מטוס לשם עד ה-7 באוקטובר ולהספיק לקחת חלק בחגיגות השנה. השאר יוכלו ליהנות ממחוות לפסטיבל במהלך חודש אוקטובר. באילת, אולי המקום הכי רחוק מהסתיו הגרמני, יציינו את האוקטוברפסט עד ליום חמישי, 2-4.10 בפאב המאנקיס כשהבירה שתוביל את העניין היא וויינשטפן ובחלק האמנותי תמצאו את רד בנד ומוקי. בתל אביב, מבשלת פאולנר שלוקחת חלק גם בפסטיבל המקורי תארח את אוקטוברפסט 2012 במתחם התחנה בימים רביעי-חמישי (3-4.10), ותביא לא רק בירות אלא גם דוכני נקניקיות של פרנק, פרעצלים ועופות בגריל וקצת דוכנים משעשעים של קליעה למטרה, באולינג וכדומה. בפורטר אנד סאנס ימתחו את החגיגה לאורך כל החודש ויציעו מנות מהמטבח הבווארי, כמו שוק חזירון, שפצל, נקנייקת פרנקפורט, סלט תפוחי אדמה, הרינג כבוש ועוד ולצידן בירות גרמניות ובירות ישראליות בסגנון בווארי, ביניהן הבירות הרשמיות של הפסטיבל הגרמני. למתלבטים ולמי שרוצה להרחיב את יריעת הטעם עדיף ללכת על מסלול טעימות הבירה. עוד בתל אביב, בבר הידוע לחובבי הבירה האנינים - נינקאסי, יקיימו ביום חמישי 4.10, פסטיבל בירה עם בירות בוטיק וביתיות ועם כמה אורחות מהאוקטוברפסט, ובקפה דליה יחגגו בתאריכים 14-19.10. במהלך השבוע הזה יתווספו לבירות הרגילות שתי בירות נוספות: פרימטור וייצן (בירת חיטה צ'כית) ווסטונס סיידר פרימיום (סיידר תפוחים אנגלי) שימזגו בשלושה גדלים - שליש, חצי וקנקני ליטר. בנוסף יוגשו מנות מיוחדות כמו נקניקיית קנקרס בלחמניה עם כרוב ביתי כבוש וחרדל. בצפון תציין בירה טייבה את הפסטיבל בערב שתייה לשלום בסודפה. לא משנה באיזה פסטיבל בוחרים לחגוג, שתו באחריות.

*#