מתכונים לבורקסים ביתיים ניחוחיים

בני כל הגילאים ישמחו בניחוח ובנחמה שמעניקים בורקסים ביתיים שאך יצאו מהתנור. דנה מלמד עם מתכוני בורקס מבצקים שונים ומילויים של טלה, חצילים או גבינות

שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
בורקס ביתי
יותר בריא מלקנות. הבורקס הביתי שליצילום: דורעם גונט

כבר שהייתי ילדונת קטנטונת ידעתי להסתדר עם אוכל. כשהתחשק לי לגוון קצת את התפריט נהגתי לערוך גיחות ביקור קולינריות לאחת מחברותי לפי מה שהתחשק לי לאכול: בבית של שולי היו בפריזר מנג'טים עם קרם שוקולד, אצל רננה היה ספגטי אדום חריף, אמא של גלי היתה מכינה קציצות מטוגנות משגעות ואצל משפחת אזולאי, השכנים, היה אוכל מרוקאי טעים בטירוף.

אבל השמחה הגדולה הייתה מגיעה בסוף השבוע, אז אהבתי לישון בבית של קרן כי בבוקר, אבא שלה היה מחמם בתנור בורקס טורקי נהדר שהיה מביא מיפו. זה היה בורקס עם קשקבל מבפנים ומבחוץ שנאכל לצד ביצים קשות ומלפפון חמוץ ובליווי שוקו או קולה. זה היה הפינוק המושלם לסוף שבוע.

אחר כך סמי, אבא של קרן, היה שם לנו סרט בורקס בוידאו החדש וכולנו היינו נמרחים על הספה בתענוג. כך הייתי מבלה שבתות בורקס קסומות בבית של קרן, עד אותו יום שבו אבא של קרן גילה שברגע שהוא היה יוצא מהסלון היינו מחליפות את זאב רווח במעלליהם של בנצי, מומו ויוד'לה. הממזר היה מחביא במגרה התחתונה במזנון (אשמתו. מקום די צפוי) את סדרת סרטי אסקימו לימון (בכיכובה של סטלה המגמרת). כשהוא תפס אותנו על חם, זה היה מביך נורא. קרן, הבת שלו, היתה ממש ילדה טובה והיה ברור מי דרדר אותה לראות תועבה שכזו, ועוד בשבת. מגודל הפדיחה לא חזרתי לשם לעולם, אבל הטעם של הבורקס (וגם כמה סצנות של סטלה) נחרטו בלבי לעד.

כשמכינים בורקס בבית, אפשר להכין מגוון סוגי בצקים לבד או להשתמש במוכנים. התוצאה נהדרת בכל מקרה. אחרי המתכונים עם בצקים מוכנים, תמצאו שני מתכונים לבצקים בייתים, למשקיענים.

בורקס גבינות, עשבי תיבול וזיתי קלמטה מבצק עלים

חומרים:

400 גר' בצק עלים חמאה (להשיג במרכולים ובחלק מהקונדיטוריות)
100 גר גבינת עזים (מומלץ גבינת בושה או סנט מור)
150 גר' גבינת טוב טעם או כנען
100 גר' גבינה צפתית קשה מלוחה מגוררת
1 ביצה
1 כוס עשבי תיבול מעורבים (בצל ירוק, רוקט, מעט תימין)
כף חמאה
50 גר' זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים
1 ביצה טרופה להברשה
מעט קצח לזרייה

אופן ההכנה:

1. מממיסים במחבת כף חמאה ומטגנים קלות את עשבי התיבול.

2. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

3. מכינים את המלית: בתוך קערה בינונית מועכים עם מזלג את גבינת העזים, מוסיפים את כל שאר הגבינות, הביצה, עשבי התיבול המטוגנים והזיתים ומערבבים היטב.

4. על גבי משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה דק. חותכים את הבצק לריבועים. מניחים במרכז כל ריבוע כפית מהמילוי, מברישים בביצה את השוליים (אפשר רק 2 צלעות), מקפלים למשולש ומהדקים בקצוות. מסדרים על גבי נייר אפייה, מברישים בביצה טרופה וזורים קצח.

5. אופים כ - 25 דקות או עד שהבורקסים זהובים מלמעלה ומלמטה.

בורקס חצילים, כרישה וקשקבל מבצק עלים

חומרים:

400 גרם בצק עלים
1 חציל בלאדי
2 כרישות קצוצות (החלק הלבן בלבד)
עלים טריים מענף טימין אחד
1 כף שמן זית
200 גר' קשקבל מגוררת
50 גר' גבינה בולגרית מפוררת
1 ביצה
פלפל שחור גרוס
מלח
1 ביצה טרופה להברשה
מעט קשקבל מגוררת לזריה

אופן ההכנה:

1. שורפים את החציל על אש פתוחה עד שהוא חרוך מכל הצדדים ורך מאד. מקלפים ומוציאים את בשרו. מעבירים לקערה ומועכים במזלג.

2. מחממים שמן זית במחבת ומזהיבים את הכרישה. מוסיפים לקערה.

3. מוסיפים טימין, מלח, פלפל שחור גרוס, גבינות וביצה. מערבבים היטב.

4. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

5. מרדדים את הבצק לעלה דק מאד. חותכים לרוחב לעלה מלבני בגודל של 15- 30 ס"מ בערך. מורחים שכבה נדיבה מהמילוי על גבי הבצק ומשאירים שוליים נקיים של 2 ס"מ. מגלגלים את הבצק לצורת רולדה ובסיום מהדקים היטב את ה"תפר". מגלגלים את הרולדה הארוכה לצורת שבלול כשהתפר כלפי פנים.

6. מסדרים על גבי נייר אפייה, מברישים בביצה טרופה ואופים רבע שעה.

7. זורים קשקבל מגוררת וממשיכים לאפות עוד עשר דקות.

בורקס בשר טלה וצנוברים מבצק פילו

חומרים:

1 חבילת דפי פילו
1 כוס שמן זית או חמאה מומסת

מעט שמן זית להברשה

למילוי:

300 גר' בשר טלה טחון
2 בצלים קצוצים דק
100 גר' צנוברים כתושים גס (בעזרת פטיש, מארוך או סכין)
1 כף רכז רימונים
1 כף סילאן
מלח
פלפל שחור גרוס
קורט כמון
קורט קינמון
קורט פפריקה מתוקה
כפית נענע מיובשת
1 לימון כבוש קצוץ דק (לא חובה אבל מוסיף מאד)

להגשה: טחינה גולמית וסילאן

אופן ההכנה:

1. מכינים את המילוי: מטגנים בשמן זית את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שהוא מאבד מצבעו. מוסיפים את כל שאר המרכיבים. מערבבים היטב ומטגנים כעשר דקות על להבה בינונית. טועמים ומתקנים תיבול.

2. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

3. מניחים דף פילו על משטח עבודה ומברישים בשמן זית או חמאה מומסת. כך ממשיכים עם 2 דפים נוספים. סה"כ 3 שכבות. ממשיכים כך עד שהמילוי נגמר.

4. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים שוב בשומן ואופים כ25 דקות או עד שהבורקסים מזהיבים.

5. להגשה, מזלפים מעט טחינה גולמית וסילאן. (מי שאינו שומר כשרות יכול להוסיף גם יוגורט עזים סמיך).

להכנה עצמית - בצק רבוך  

חומרים:

200 גר' חמאה או מרגרינה
1 כוס שמן
1 ק"ג קמח
קצת פחות מכוס מי ברז
½ כפית מלח

הכנה:

1. שמים מרגרינה, שמן ומים בסיר ומביאים לרתיחה - עד שהמרגרינה נמסה.

2. מערבבים בקערה את הקמח והמלח. יוצרים גומה ויוצקים את הנוזלים שבסיר.

3. לשים בעזרת הידיים עד שמתקבל בצק רך , שמנוני ונעים.

4. להכנת בורקסים: בוצעים בכל פעם חתיכה מהבצק, בערך בגודל של משמש, ובעזרת כריות האצבעות "פותחים" אותו לצורת עיגול די סימטרי.

5. לוקחים כף מהמלית, מניחים במרכז עיגול הבצק וסוגרים לצורת סהרון. מהדקים היטב.

6. עורכים את כל הבורקסים בתבנית על נייר אפייה.

7. מברישים בביצה טרופה ואם רוצים, זורים למעלה קשקבל, שומשום קצח או מה שמתאים למילוי.

8. אופים בחום של 180 מעלות עד שהבורקסים זהובים.

בצק להכנה עצמית - בצק גבינות

חומרים:

4 כוסות קמח + 1 שקית אבקת אפייה
200 גרם חמאה רכה (לא מומסת)
1 גביע שמנת חמוצה
150 גר' גבינה לבנה
250 גר' גבינה מלוחה
100 גר' גבינה צהובה
100 גר' קשקבל
1 ביצה

חומרים:

1. שמים בקערה גדולה את כל החומרים ולשים עם הידיים עד שמתקבל בצק מעט דביק ורך.

2. מצננים במקרר למשך 30 דקות לפחות.

3. מקמחים משטח עבודה, מרדדים לעלה בעובי של כחצי ס"מ. מוסיפים מעט קמח אם הבצק דביק מדי.

4. להכנת בורקסים: אפשר לחתוך לריבועים, למלא במלית הרצויה ולקפל למשולשים או למרוח את המילוי על גבי הבצק המרודד ולגלגל לרולדה גדולה.

5. מחממים תנור ל-180 מעלות, מברישים בביצה טרופה ואופים כחצי שעה עד הזהבה.

6. בתום האפייה פורסים לפרוסות.

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ