אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

דנה מלמד מבשלת: בורקסים ביתיים ניחוחיים

בני כל הגילאים ישמחו בניחוח ובנחמה שמעניקים בורקסים ביתיים שאך יצאו מהתנור. דנה מלמד עם מתכוני בורקס מבצקים שונים ומילויים של טלה, חצילים או גבינות

תגובות

כבר שהייתי ילדונת קטנטונת ידעתי להסתדר עם אוכל. כשהתחשק לי לגוון קצת את התפריט נהגתי לערוך גיחות ביקור קולינריות לאחת מחברותי לפי מה שהתחשק לי לאכול: בבית של שולי היו בפריזר מנג'טים עם קרם שוקולד, אצל רננה היה ספגטי אדום חריף, אמא של גלי היתה מכינה קציצות מטוגנות משגעות ואצל משפחת אזולאי, השכנים, היה אוכל מרוקאי טעים בטירוף.

אבל השמחה הגדולה הייתה מגיעה בסוף השבוע, אז אהבתי לישון בבית של קרן כי בבוקר, אבא שלה היה מחמם בתנור בורקס טורקי נהדר שהיה מביא מיפו. זה היה בורקס עם קשקבל מבפנים ומבחוץ שנאכל לצד ביצים קשות ומלפפון חמוץ ובליווי שוקו או קולה. זה היה הפינוק המושלם לסוף שבוע.

אחר כך סמי, אבא של קרן, היה שם לנו סרט בורקס בוידאו החדש וכולנו היינו נמרחים על הספה בתענוג. כך הייתי מבלה שבתות בורקס קסומות בבית של קרן, עד אותו יום שבו אבא של קרן גילה שברגע שהוא היה יוצא מהסלון היינו מחליפות את זאב רווח במעלליהם של בנצי, מומו ויוד'לה. הממזר היה מחביא במגרה התחתונה במזנון (אשמתו. מקום די צפוי) את סדרת סרטי אסקימו לימון (בכיכובה של סטלה המגמרת). כשהוא תפס אותנו על חם, זה היה מביך נורא. קרן, הבת שלו, היתה ממש ילדה טובה והיה ברור מי דרדר אותה לראות תועבה שכזו, ועוד בשבת. מגודל הפדיחה לא חזרתי לשם לעולם, אבל הטעם של הבורקס (וגם כמה סצנות של סטלה) נחרטו בלבי לעד.

כשמכינים בורקס בבית, אפשר להכין מגוון סוגי בצקים לבד או להשתמש במוכנים. התוצאה נהדרת בכל מקרה. אחרי המתכונים עם בצקים מוכנים, תמצאו שני מתכונים לבצקים בייתים, למשקיענים.

בורקס גבינות, עשבי תיבול וזיתי קלמטה מבצק עלים חומרים:400 גר' בצק עלים חמאה (להשיג במרכולים ובחלק מהקונדיטוריות)100 גר גבינת עזים (מומלץ גבינת בושה או סנט מור)150 גר' גבינת טוב טעם או כנען100 גר' גבינה צפתית קשה מלוחה מגוררת 1 ביצה1 כוס עשבי תיבול מעורבים (בצל ירוק, רוקט, מעט תימין)כף חמאה50 גר' זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים1 ביצה טרופה להברשהמעט קצח לזרייה

אופן ההכנה:1. מממיסים במחבת כף חמאה ומטגנים קלות את עשבי התיבול.2. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.3. מכינים את המלית: בתוך קערה בינונית מועכים עם מזלג את גבינת העזים, מוסיפים את כל שאר הגבינות, הביצה, עשבי התיבול המטוגנים והזיתים ומערבבים היטב. 4. על גבי משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה דק. חותכים את הבצק לריבועים. מניחים במרכז כל ריבוע כפית מהמילוי, מברישים בביצה את השוליים (אפשר רק 2 צלעות), מקפלים למשולש ומהדקים בקצוות. מסדרים על גבי נייר אפייה, מברישים בביצה טרופה וזורים קצח.5. אופים כ - 25 דקות או עד שהבורקסים זהובים מלמעלה ומלמטה.» בורקס גבינות, עשבי תיבול וזיתי קלמטה מבצק עלים - לחצו כאן

עם שלושה סוגי גבינות ועשבי תיבול. בורקס גבינות (צילום: דנה מלמד)

בורקס חצילים, כרישה וקשקבל מבצק עלים חומרים:400 גרם בצק עלים1 חציל בלאדי2 כרישות קצוצות (החלק הלבן בלבד)עלים טריים מענף טימין אחד1 כף שמן זית200 גר' קשקבל מגוררת50 גר' גבינה בולגרית מפוררת1 ביצהפלפל שחור גרוסמלח 1 ביצה טרופה להברשהמעט קשקבל מגוררת לזריה

אופן ההכנה:1. שורפים את החציל על אש פתוחה עד שהוא חרוך מכל הצדדים ורך מאד. מקלפים ומוציאים את בשרו. מעבירים לקערה ומועכים במזלג.2. מחממים שמן זית במחבת ומזהיבים את הכרישה. מוסיפים לקערה.3. מוסיפים טימין, מלח, פלפל שחור גרוס, גבינות וביצה. מערבבים היטב.4. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.5. מרדדים את הבצק לעלה דק מאד. חותכים לרוחב לעלה מלבני בגודל של 15- 30 ס"מ בערך. מורחים שכבה נדיבה מהמילוי על גבי הבצק ומשאירים שוליים נקיים של 2 ס"מ. מגלגלים את הבצק לצורת רולדה ובסיום מהדקים היטב את ה"תפר". מגלגלים את הרולדה הארוכה לצורת שבלול כשהתפר כלפי פנים.6. מסדרים על גבי נייר אפייה, מברישים בביצה טרופה ואופים רבע שעה7. זורים קשקבל מגוררת וממשיכים לאפות עוד עשר דקות.» בורקס חצילים, כרישה וקשקבל מבצק עלים - לחצו כאן

עם עם טעם דומיננטי של חציל קלוי. בורקס כרישה, חציל וקשקבל (צילום: דנה מלמד)

בורקס בשר טלה וצנוברים מבצק פילו חומרים:1 חבילת דפי פילו1 כוס שמן זית או חמאה מומסת להברשהלמילוי:מעט שמן זית300 גר' בשר טלה טחון2 בצלים קצוצים דק100 גר' צנוברים כתושים גס (בעזרת פטיש, מארוך או סכין)1 כף רכז רימונים1 כף סילאןמלחפלפל שחור גרוסקורט כמוןקורט קינמוןקורט פפריקה מתוקהכפית נענע מיובשת1 לימון כבוש קצוץ דק (לא חובה אבל מוסיף מאד)

להגשה:טחינה גולמיתסילאן

אופן ההכנה:1. מכינים את המילוי: מטגנים בשמן זית את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שהוא מאבד מצבעו. מוסיפים את כל שאר המרכיבים. מערבבים היטב ומטגנים כעשר דקות על להבה בינונית. טועמים ומתקנים תיבול. 2. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.3. מניחים דף פילו על משטח עבודה ומברישים בשמן זית או חמאה מומסת. כך ממשיכים עם 2 דפים נוספים. סה"כ 3 שכבות. ממשיכים כך עד שהמילוי נגמר.4. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה, מברישים שוב בשומן ואופים כ25 דקות או עד שהבורקסים מזהיבים.5. להגשה, מזלפים מעט טחינה גולמית וסילאן. (מי שאינו שומר כשרות יכול להוסיף גם יוגורט עזים סמיך).» בורקס בשר טלה וצנוברים מבצק פילו - לחצו כאן לגרסת הדפסה

מתקתקות שמקורה בסילאן. בורקס טלה וצנוברים (צילום: דנה מלמד)

להכנה עצמית - בצק רבוך  חומרים:200 גר' חמאה או מרגרינה1 כוס שמן1 ק"ג קמח פחות קצת1 כוס מי ברז½ כפית מלחהכנה:1. שמים מרגרינה, שמן ומים בסיר ומביאים לרתיחה - עד שהמרגרינה נמסה. 2. מערבבים בקערה את הקמח והמלח. יוצרים גומה ויוצקים את הנוזלים שבסיר. 3. לשים בעזרת הידיים עד שמתקבל בצק רך , שמנוני ונעים. 4. להכנת בורקסים: בוצעים בכל פעם חתיכה מהבצק, בערך בגודל של משמש, ובעזרת כריות האצבעות "פותחים" אותו לצורת עיגול די סימטרי. 5. לוקחים כף מהמלית, מניחים במרכז עיגול הבצק וסוגרים לצורת סהרון. מהדקים היטב. 6. עורכים את כל הבורקסים בתבנית על נייר אפייה. 7. מברישים בביצה טרופה ואם רוצים, זורים למעלה קשקבל, שומשום קצח או מה שמתאים למילוי. 8. אופים בחום של 180 מעלות עד שהבורקסים זהובים.

בצק להכנה עצמית - בצק גבינות חומרים:4 כוסות קמח + 1 שקית אבקת אפייה200 גרם חמאה רכה (לא מומסת)1 גביע שמנת חמוצה 150 גר' גבינה לבנה250 גר' גבינה מלוחה100 גר' גבינה צהובה100 גר' קשקבל1 ביצה

חומרים:1. שמים בקערה גדולה את כל החומרים ולשים עם הידיים עד שמתקבל בצק מעט דביק ורך. 2. מצננים במקרר למשך 30 דקות לפחות.3. מקמחים משטח עבודה, מרדדים לעלה בעובי של כחצי ס"מ. מוסיפים מעט קמח אם הבצק דביק מדי.4. להכנת בורקסים: אפשר לחתוך לריבועים, למלא במלית הרצויה ולקפל למשולשים או למרוח את המילוי על גבי הבצק המרודד ולגלגל לרולדה גדולה. 5. מחממים תנור ל-180 מעלות, מברישים בביצה טרופה ואופים כחצי שעה עד הזהבה.6. בתום האפייה פורסים לפרוסות.

*#