טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

הטרנד הכי בריא שיש: טבעונות עם אוכל נא

אסור לבשל, להרתיח, לאפות או לטגן את המזון. ארוחה עם האנשים שחושבים שפירה זה רצח ושמחים למרוח מחית גזר וסלק, על קרקר מבטטה מיובשת

תגובות

"לא תצאו מכאן רעבים", מבטיחה תמי צרי לאורחיה, ובהם איש הייטק, חיילת, דוקטורנט לקוגניציה ועובדת תברואה בעיריית תל אביב. הם מתארחים בדירתה ברחוב ביאליק ל"הפסקת אוכל", ארוחת צהריים שצרי מכינה מדי יום חמישי. בתוך הצלחות נערמים מאכלים, בעיקר ירוקים, בעלי שמות מוזרים כקציצות פול מונבט, קרקרים של זרעי פשתן וסלט אשכוליות בייבי גרינז. האוכל יוצא מהמייבש. "שום דבר כאן לא מבושל או מורתח מעל טמפרטורה של 42 מעלות", מתחייבת צרי, "האוכל רק מיובש ברמת חום של קרני השמש. למעט הכרשה המאודה הכל נא. טבעונאי".

כל הטרנדים הירוקים של הרגע

משפחות שמנהלות חיים ירוקים

האורחים מכירים את המושג מעט זמן. מרביתם אפילו לא צמחונים או טבעונים, ובכל זאת הם אימצו לעצמם תפריט שהעיקרון המרכזי שלו שולל פעולות שנתפסות אלמנטריות כמו טיגון, בישול או הרתחה. אופק בר און, שטוען שהוא זה שהמציא את המושג טבעונאי ("שילוב של טבעוני ונא"), מסביר כי "טבעונאות היא האופציה הבריאה ביותר. הרי אוכל שמבושל בחום מעל רמה מסוימת מאבד רבים מערכיו התזונתיים ומאמץ ערכים שליליים רבים. חוץ מזה, הטבעונאות נאמנה לערכי האקולוגיה, כי חלק גדול מהאוכל אנחנו מלקטים בעצמנו בסביבת מגורינו וכך נמנע השינוע. אבל חשוב לציין כי מעבר לכל אידיאולוגיה מדובר כאן בקטע של בריאות. אנחנו לא דת או כת. אנשים שרוצים להיפטר ממחלות או אפילו כאלה שחפצים בטיפוח גוף וגם ליהנות מאוכל טעים פשוט פונים לטבעונאות".

המקפידים שותים רשק-רסק ירקות שעושה חשק. ארוחה טבעונאית (צילום: אורן זיו)

התופעה החלה כבר בתחילת המאה ה־20 בצפון קליפורניה, אך רק בדור האחרון הפכה למשמעותית. בתל אביב, על כל פנים, היא עדיין בצעדיה הראשונים. למעט "הפסקת אוכל", שהיא חלק ממיזם עץ בעיר, עסק חברתי המשלב בין קולינריה ואקולוגיה, יש מקומות בודדים בעיר שמוכרים אוכל טבעונאי. אחד מהם הוא טעם הדובדבן, בר אוכל באבן גבירול. "אנחנו פתוחים פחות משנה אבל בינתיים זה בהחלט משתלם כלכלית", מציין שי דוידוביץ', מבעלי המקום, שמציע בין היתר רשק ירוק, שייק עלים ירוקים שהוא "שילוב בין רסק לחשק", או פיצה שהבצק שלה מורכב משקדים וירקות והגבינה מקשיו ושמרי בירה. נוסף לעסקים הממוסדים יש בעיר פעילות טבעונאית הכוללת סיורי לקטים בפארק הירקון לחיפוש צמחי מאכל כחוביזה, ספרדים, כף אווז האשפתות ("מעדן", לדברי צרי) וחסת המצפן, התכנסויות חברתיות שבהן כל אחד מביא מנה של אוכל נא, וכמובן שגם קיימים פורומים לא מעטים באינטרנט לחובבי האוכל הנא. ועדיין, אין בתל אביב קהילה טבעונאית של ממש.

"אני 80 אחוז טבעונאי", מציין דוידוביץ', "כלומר אין לי תנור בבית ואני אוכל כמעט רק אוכל טבעונאי. אבל לעתים רחוקות אני גם אוכל אוכל מבושל. לא שמעתי על טבעונאים מלאים בתל אביב. לדעתי בכל ישראל יש כמה עשרות והם גרים בעיקר בחוות חקלאיות בצפון".גם צרי לא מגדירה עצמה כטבעונאית. "אני עדיין לא טבעונאית ואפילו לא צמחונית או טבעונית. לעתים רחוקות אני גם אוכלת בשר. הטבעונאות היא שלב חשוב בהתפתחות הקולינרית שלי שנמשכת כבר שני עשורים ובה השלתי את כל מוצרי החלב, וגם חיטה מעובדת וביצים".

בינתיים, הסעודה הטבעונאית שעל שולחנה הולכת ואוזלת. על קרקרים שעשויים בטטות מיובשות נמרחות מחיות גזר וסלק עם גמבות ושמן זית. בתוך עלי חסת מנגולד ענקיים המשמשים כלאפות נתחבים סלטי עדשים מונבטים עם לימון, צימוקים, שום ירוק, פטרוזיליה, חוביזות ועלי חרדל. אפילו קציצות הסלק והכוסמת המונבטת נטרפות אחת אחת. אוכל מעניין וטעים שגורם לך להתרכז ברכיבים עצמם. "אני כנראה תמיד הייתי טבעונאית בהכחשה", מציינת החיילת אורלב, שמבצעת את שנת השירות שלה כמתנדבת בעץבעיר, "אבל עד לא מזמן הבאתי לכאן שני קלחי תירס ופתיתים לארוחת צהריים ועם הזמן הפסקתי להביא ארוחות מהבית והתחלתי לאכול נבטים. אם אני יכולה, כנראה שכל אחד יכול".

בת"א מתקיימים סיורי לקטים לחיפוש צמחי מאכל. ארוחה טבעונאית (צילום: אורן זיו) איל אנגלמאיר, שותפה של צרי בעסק החברתי, טוען כי "אני פשוט אוהב את האוכל הזה כי הוא זמין, בריא ופשוט. מדוע לאכול אוכל מבושל לא בריא או בשרי אם כל ארוחה בשרית עולה לנו בוויתור של 15 מנות צמחיות? אם אנחנו רוצים עתיד אז אוכל טבעונאי הוא הכיוון". ורק רני פלדי, ההייטקיסט, אינו מתרשם מאידיאולוגיות גדולות ומעדיף להתרכז בטעם: "בשבילי כל אוכל נשפט ב־90 אחוז טעם ועשרה אחוזים בריאות. זו כבר פעם שנייה שאני אוכל ארוחה טבעונאית ואני אוכל זאת שוב ושוב. כי לא רק שזה בריא, זה בעיקר טעים". קר עד העצם - ארבעה מתכונים טבעונאיים

"הטבעונאות היא נגד הרעיון של תחליף", מצהירה צרי, "המאכלים בתרבות הרגילה הם התחליף ואילו אנחנו, שמחוברים לטבע ולבריאות, מציעים את הדבר האמיתי והמקורי ביותר שיכול להיות". ובכל זאת, להלן ארבעה מתכונים למאכלים טבעונאיים שמידמים למאכלים שרובנו רגילים לצרוך:חלב שקדים/קשיו - משרים שקדים/קשיו במים במשך שש שעות לפחות, נפטרים ממי ההשריה, טוחנים בבלנדר עד שמקבלים מרקם חלק ומסננים דרך בד.    גלידה נאה - מקפיאים בננות והדרים (תפוזים ואשכוליות) ומערבלים בבלנדר עם תמרים לפי הטעם. כדי לקבל שייק הדרים משתמשים בתפוזים, מערבלים עם תמרים וחלב קשיו ומקבלים שייק מוקצף.קציצות - לוקחים קטנייה כלשהי (נבטוטים, פול, אפונה, עדשים) ומעבירים אותה תהליך של הנבטה. טוחנים במעבד מזון עם הרבה זרעי חמניה, דלעת או ירקות לבחירתנו (קישואים, גזר, סלק). מתבלים במלח, פלפל או לימון (ניתן להוסיף גם שומשום). יוצרים קציצות ומייבשים אותן במייבש מזון.פסטת קישואים (עם רוטב עגבניות לא מבושל ופסטה שלא עשויה מקמח) - קולפים קישואים בקולפן רגיל של ירקות (כדי שתצא פסטת קליפות) או בקולפן מיוחד שחותך ג'וליאנים כדי ליצור רצועות ספגטי. כדי ליצור רוטב עגבניות לוקחים עגבניות מיובשות ומערבלים בבלנדר עם עגבניות טריות. מוסיפים שמן זית, מלח, לימון, פלפל, שום, בצל וחריף אם רוצים, מערבלים ושופכים על הפסטה.

כרטיסים להופעות והצגות

tm_tools.isArticleType(story) : true