טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מבורקס עד בקלאווה: המקומות הטעימים והנסתרים ביפו

כנאפה מגבינה גלילית עם זעפרן טהור, זולה של חמין, בורקסים סודיים, עוגת גבינה קטיפתית ומעדנייה מעולה. הסיור הקולינרי של דנה מלמד ביפו, מפיל את הלסת

תגובות

אם לא היו עוצרים אותי, הייתי יכולה למלא עמודים שלמים בחוויות מיפו. הרעיון המקורי היה שיטוט של  בוקר שישי ברחובות שלה, בלי תוכנית או מסלול מוגדרים. האנשים שמאחורי האוכל ביפו - כל אחד מהם הוא סיפור. אלה שבאים והולכים - גם הם מרתקים. הקולות, הצלילים, הריחות והצבעים  - כל אלו יוצרים תחושה של חוויה מארץ אחרת, חוויה צבעונית ומכניסת אורחים. גם אם הייתם ביפו מאות פעמים, תנו לה עוד צ'אנס. היא עשויה להפתיע. באופן אקראי, נבחרה יאפא (יהודה מרגוזה 33) כנקודת המוצא של הטיול. שולחנות הפורמייקה בעיצוב הנוסטלגי ובגווני הטורקיז, מדפי הספרים בערבית ובעברית, עיתון "הארץ" שהיה מונח על השולחן בחוץ, וצליליה של אום כולתום נתנו תחושה שהכי טבעי להתמקם כאן.

המקום נפתח לפני כשבע שנים על ידי מישל אלראהב ודינה לי (שפרשה ופתחה את קפה דינה, שאליו נגיע בהמשך), במטרה ליצור בית קפה שהוא גם מקום מפגש יהודי־ערבי, ולקיים בו ערבי שירה וסיפור, הרצאות וקורסים ללימוד ערבית. התפריט כולל ארוחות בוקר כמו עיג'ה (חביתת ירק) או שקשוקה עם ירקות, לבנה, טחינה ירוקה, ריבה ולחם (32-28 שקל), שלל מאזטים (14 שקל), כריכים (34-32 שקל) ומנות עיקריות כמו סאג' טלה, ממולאים, מג'דרה ועוד מנות יומיות כמו מלוכיה, סוניה, מסחן, מקלובה (38-28 שקל). מלבד מיץ תפוזים משובח, חליטות תה או קפה מבושל, תוכלו לדגום מבחר סוגי ערק (16 שקל) או כל אלכוהול שיתחשק לכם.

בלי להתכוון, מצאתי את עצמי בבית הנרגילה שממול (יפת 42). המקום נפתח לפני כחצי שנה כדי לתת מענה לכל מי שרוצה לברוח מהבלגן של היומיום ולעשות בעיקר כלום. מלבד שאיפת טבק בטעם תפוח או לימונענע, תוכלו גם לשחק שש בש או קלפים, ולהתחבר לפלייסטיישן או למחשב. עבד ישמח לפנק אתכם בתה או בקפה ערבי (6 שקלים), ואם תנוח עליכם הרוח, תוכלו לנסות לפרוט על עוּד או על גיטרה.

 "יושבים פה ביחד עורכי דין, פסיכולוגים, תיירים או חבר'ה מהשכונה, זה לצד זה, בלי הבדלים. כולם באים פשוט להתנתק מהכל לפני שהם חוזרים למרוץ החיים", מספר עבד. כשאני שואלת אם יש איזה משהו מתוק ליד הקפה, עבד ממליץ לי לא לוותר על הכנאפה של מוטראן.

כנאפה בכתום אמיתי אז הדרך הובילה דרומה לממתקי מוטראן (יפת 99). הצטרפתי לסמיר מוטראן, שישב בחוץ וגילה לי את סוד הכנאפה המנצחת של המפעל, שקיים כבר בשנת 55'. מדובר בכנאפה ייחודית, לא כבדה ומתוקה בטירוף כמו אחרות שתפגשו. שלמוּת. חיסלתי 400 גרם של העונג הצרוף הזה, ויש לכך כמה סיבות: הג'יבנה מיוצרת במיוחד בעבור מוטראן בכפר בגליל והיא עשויה מחלב טרי של צאן ובקר; היא מבושלת בסמנה המבוססת על שומן צמחי והיא לא כתומה מצבע מאכל אלא מזעפרן טהור, שהוא זה שמעניק לסירופ המתקתק את צבעו.

מי שירצה להכין כנאפה בעצמו, יוכל לרכוש במקום את כל חומרי הגלם – הג'יבנה, אטריות הקדאיף, הסמנה, וכן להצטייד בהסברים מדויקים של סמיר איך לעשות את זה נכון. בימים אלה עובר המקום שיפוץ והרחבה, ובקרוב יהפוך למתחם בית קפה, שיציע מלבד שלל המתוקים הקיימים גם הפתעות חדשות כמו כנאפה לבנונית – אצבעות כנאפה במילוי סחלב חם; כנאפה טורקית – שתי שכבות של שערות קדאיף במילוי גבינה וסחלב; ומאפים טריים כמו פיצה ערבית עם לבנה וג'יבנה, פיצה זעתר, סומק ושומשום, ובורקס יווני או טורקי. אני שואלת את סמיר איפה נמצאת החלבה הכי טובה, והוא שולח אותי דרומה, מרחק מטרים ספורים משם, לקפה טיראן.עוגת גבינה שמרגישה כמו ענן קטיפתי. איציק מבית הקפה paul's (צילום: דנה מלמד)בקפה ותבליני טיראן (יפת 121) מקבל את פני רמזי חוני, שמלבד היותו דור שני לקולי ולטוחני קפה זה 60 שנה, הוא מתפקד כיו"ר מועדון ספורט יפו, שאותו הקים כדי ליצור מסגרת שתשמור על הילדים, יהודים וערבים כאחד, מ"הרחוב היפואי, שלעתים יש איתו בעיה", לדבריו. מלבד שלל סוגי הקפה שיטחנו עבורכם במקום (נסו את קפה האמירויות בטעם  אגוזי לוז), תוכלו למצוא שם חלבות, טחינה, רחת לוקום, רוזטה, שמני זית, תבלינים שנטחנים במקום, תערובות תיבול, פיצוחים וקטניות, וכן עשבי מרפא, שמנים טבעיים, חליטות שונות לאיזון, לטיהור ולזיכוך פנימי, קטורות נגד עין הרע, מוצרי קוסמטיקה טבעיים, חינות ועוד.

לפני שאנחנו נפרדים, אני נזכרת לשאול על החלבה שעליה המליץ מוטראן. לא תמיד יש אותה, אבל למזלי נשארו כמה קופסאות בודדות של קוביות חלבה סורית. כמוה לא טעמתם מעולם. בדיוק ממול, נמצאת נקודת הGחנון (יפת 166). "זו לא בדיוק מסעדה, וזה גם לא מזנון. זה מטבח פתוח", מסבירים סמדר ואמיר, שפתחו את המקום בתחילת יוני כהמשך לקייטרינג מטבחעמים, שהפעילו בשנים האחרונות. מדובר בזוּלה שכונתית תוססת ושמחה, שבה תוכלו לרדת על ג'חנון, מלאווח, פיצות וארוחות בוקר, ובצהריים מתווספים לתפריט תבשילים כמו מרקים, תבשילי אורז, ממולאים, תבשילים בשריים (כ־30 שקל), חמין בשבת ואפילו סושי. אם תרצו, תוכלו אפילו להצטרף לרשימת התפוצה ולקבל באס.אם.אס את התפריט היומי. מתוקים איכותיים והפתעות כמו כנאפה לבנונית. כנאפה של מוטראן (צילום: דנה מלמד)

כשחוזרים צפונה מעט, עדיין על יפת, אי אפשר לפספס את PAUL'S, מרכז הקפה האיטלקי (יפת 142). הבעלים איציק בדיוק מוציא מהתנור עוגת גבינה מרובעת וגבוהה במיוחד. כשאני נוגסת בקובייה הנדיבה שמוגשת לי, אני מרגישה שאני אוכלת ענן קטיפתי. העוגה הזו לבדה היא סיבה מספיקה לחצות אוקיינוסים ולהגיע אליה. אבל גם בלעדיה, אין ספק שמקדש הקפה המיתולוגי הזה, הוא יופי של מקום שכונתי לשתות בו קפה משובח בצד ארוחה נחמדה שאיציק מכין. עוד כדאי לדעת שבסופי שבוע יש גם חמין עם קישקע וקיגל.בורקס של אמא איציק התלבט אם לגלות לי איפה נמצא המקום שמציע את "הבורקס הכי טעים בעולם". אני מבינה אותו. הוא חושש שבעקבות הכתבה לא יישאר לו בורקס. אף שהוא לא ידע לתת לי שם או כתובת, ולמרות כושר ההתמצאות הלקוי שלי, הצלחתי להגיע לבורקס הנכסף. מתברר שיש שם למקום – מעדניית לילך (דנטה 16).

את פני קיבל רמי חסון, דור שמיני למכיני בורקס עוד מירושלים העתיקה. אם תרצו לזכות לטעום מבורקס (40 שקל לק"ג) בולגרית או תרד, או מאצבעות קשקבל או מקשקבליקוס (שבלולי גבינה עם קשקבל מבפנים ומבחוץ), כדאי לכם להגיע עד הצהריים. חלק ניכר מהמאפים מיוצרים על ידי אסתר חסון, בת 82, אמו של רמי. כמו כן, תוכלו למצוא פה מעדנים בלקניים נוסטלגיים דוגמת מתוק לבן (מעין חלביצה), מרציפן, איקרא, עלי גפן ועוד – הכל תוצרת בית, כמובן. בצהריים רמי "מעמיד כמה סירים" עם תבשילים כמו מרק, סוג של סופריטו המשתנה מפעם לפעם, וצ'ילי קון קרנה.בורקס ירושלמי שאופה אסתר חסון בת 82. מעדניית לילך (צילום: דנה מלמד)

אני מבקשת מרמי שימליץ לי על מעדנייה טובה על שדרות ירושלים, והוא שולח אותי למעדני אבנר את רמי, ממש מעבר לכביש (שד' ירושלים 70). תענוג לעמוד שם ולראות את הדינמיקה בין שני החברים שהתחברו לפני 47 שנה ושמאז לא נפרדים כמעט לרגע. "הכרנו בבית הספר היסודי בבת ים בגיל עשר, ומאז אנחנו ביחד. לא זאת בלבד שאנחנו כמעט כמו זוג נשוי, אנחנו גם נשואים לשתי אחיות. הן אלה שלימדו אותנו להכין אוכל. כשהכרנו אותן, בקושי חביתה ידענו לעשות", מספר אבנר בצניעות, תוך שהוא מכבד אותי בקציצת פראסה עסיסית.

המעדנייה שלהם הומה לקוחות שמכורים למגוון המעדנים הביתיים האלה. זה בא לקחת את הלקרדות והחמוצים שלו; זה מעמיס  לדודה המכובדת סוגים שונים של סלטי חצילים, פלפלים קלויים, מטבוחה וכבד קצוץ; והבחורה הצעירה מתלבטת בין פשטידת תרד לפשטידת כרובית, ובסוף הולכת על מאפה פלפלים אדומים ממולאים גבינות וקופסה של סיגרים. כשמגיע תורי, אני מגישה להם את עוגת הגבינה האוורירית שקיבלתי בקפה PAUL'S, ובתמורה מקבלת קופסה קטנה של גבינת המאירי (אהובתי), מתוך מבחר הגבינות שבתצוגה. טחינה, רחת לוקום, רוזטה וקוסמטיקה טבעית. קפה ותבליני טיראן (צילום: דנה מלמד)בשלב הזה, הסוללה במצלמה (וגם זו של הנייד) עומדת להיגמר, וכן כמות המילים שאפשר להכניס בכתבה אחת. אני מצפינה על שדרות ירושלים לכיוון תל אביב בצעדים איטיים שמסרבים להיפרד מארץ יפו, ולפתע סוטה מהדרך ומטפסת במעלה רחוב יהודה הימית. השמש כבר החלה שוקעת והכוכבים שמאירים את בית הקפה האינטימי דינה (יהודה הימית 34), קוראים לי להיכנס. דינה לי, שהיתה שותפה ביאפא, יצרה בית קפה "שבו מתרחשים דברים תרבותיים ואנושיים הקשורים להוויה המקומית או הפלסטינית, ולא נחשפים בדרכים המקובלות".

מעבר לכך ששווה לכם להכיר את האשה המאוד מיוחדת הזאת, מומלץ לאכול את החלה הנפלאה שהיא אופה מדי יום עם חמאה וריבה ביתית (8 שקלים) ולשתות תה היביסקוס קר.  כמו כן, דינה מכינה פרנץ' טוסט מאותה חלה (18 שקל), מגש של דברים טובים הכולל מבחר סלטים טריים, קטניות ועוד (36 שקל), פסטה עם שקדים ומרווה בליווי סלט ירוק (36 שקל) כריכים וארוחות בוקר. אני מניחה על הבר את הקופסה עם החלבה שנתן לי רמזי מקפה טיראן, וכולם מתכבדים. דינה מפנקת אותי בקפה ובעוגת תפוחים ריחנית, שמכינה בתה בת ה־19.אני מספיקה לצלם עוד שתי תמונות אחרונות, והבטרייה של המצלמה מתרוקנת לגמרי. בקו 10 לכיוון צפון, הנוף מתחלף במהרה. קצת עצוב לי שיש עוד המון נקודות נהדרות שלא הספקתי להגיע אליהן. הטעמים והריחות עדיין חיים בי ואני מבטיחה לחזור שוב בקרוב למקום שהוא בעצם חלק מהעיר הזו, שכל הזמן נמצא שם, או בעצם, ממש פה.

פשטידות, מטבוחה, כבד קצוץ ועוד. מעדני אבנר את רמי (צילום: דנה מלמד)»יאפא יהודה מרגוזה 33, יפו.

» ממתקי מוטראן יפת 99, יפו.

» Gחנון יפת 166, יפו.

» PAUL'S מרכז הקפה האיטלקי - יפת 142 יפו.

*#