טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עונת האויסטרים בשיאה: איפה כדאי להתנסות בחוויה?

החורף סוף סוף כאן, ואיתו גם סצנת האויסטרס השוקקת והשולקת. דנה מלמד ניסתה להתגבר על המחסום הפסיכולוגי. היא לא הצליחה, אבל אתם מוזמנים לנסות

תגובות

"היא היתה גבוהה. כמעט כמוני. בלונדינית עם חיוך משגע. הלילה החל מתחלף ליום והקפטן ביקש להדק חגורות. שאלתי אם אפשר שניפגש גם אחרי הנחיתה, חייכה אלי ואמרה: 'ניפגש בכניסה לשוק הדגים עוד שעה'. אני ילד בן 17, נוחת באמסטרדם ומלא רעיונות לקראת הפגישה... נראה שהקדמתי. היא שאלה אם ניסיתי פעם לעשות את זה ככה כמו שזה, בלי כלום, ואני, בפנים מבוישות, הודיתי שלא ניסיתי בכלל... זה היה צלול. אמרתי שזה לא כמו המים שבולעים כשצוללים בחיפה. צחקה 'זה אוקיינוס!'. ניסינו גם צדפות שהגיעו מאירלנד וכאלו שחצו את התעלה מצרפת. התאהבתי. עברה עוד שנה, בורגונדי. קר. איפשהו בתחילת דצמבר. נעמדתי ליד דוכן מלא קרח וצדפות בגדלים שונים. שלקתי מכולן את האוקיינוס. ביקשתי עוד שני תריסרים לקחת ועניתי בביטחון שאפתח אותן בעצמי בלי בעיה. קניתי בקבוק סאנסר ומצאתי לי מלון לישון בו. מתבייש לספר איך נראתה האמבטיה אחרי הניסיונות המוזרים שלי לפתוח צדפות בפעם הראשונה. בכל מקרה, כבר הייתי מאוהב. אהבה ללא תנאים. אני חושב שעברה עוד שנה. נכנסתי למערה יפואית, שאול אברון ישב על הבר כשמולו הר של צדפות ובקבוק שאבלי. ניגשתי, לא בטוח מה היתה השעה. 'תצטרף לארוחת בוקר?', שאל. 'ברור', עניתי. עבר כמעט עשור עד שאיתי אמר 'יאללה, בוא נקים בסטה בשוק הכרמל'. פעם בחודש אנחנו אורזים את כל הזיכרונות, התשוקות והחלומות בשוק הסיטונאי בפריז, עוברים בידוק ביטחוני ופורקים אותן בפאתי שוק הכרמל".(מעוז אלונים נזכר ומהרהר)

כמו שוק באירופה: הבסטה

מגבירים ייצור של הורמונים מיניים. אויסטריים טריים (צילום: dreamstime)

אויסטרס קצת אחרת

כתית: אויסטר אנגלזי עם טרגון, פניני טפיוקה וקוויאר אוסטרה; סלט מלפפונים עם פול, אפונה, אספרגוס ים, אויסטרס, ניצני פטרוזיליה ויוזו (45 שקל ליחידה).הרברט סמואל: אויסטר דיאבלו – מוגש על קרח עם פלח לימון בצד, סלסה חריפה של עגבניות, פלפלים, טבסקו ונוזלי האויסטר (32 שקל ליחידה).פושקין: שלישיית אויסטרס על מצע תרד, מוקרמים בבשמל וגבינת גרוייר ומוגשים על חלוקי נחל שחורים, אצטרובלים וענף רוזמרין בוער (90 שקל לשלוש יחידות).מספרים שלואי ה־16 בלע כשלושה תריסרי צדפות לפני סקס (צילום: dreamstime)מה בצדפה

» רוב האויסטרס נקראים על שם חוות הגידול שלהם או אזור מוצאם.טעמם ומרקמם מושפע מהסביבה שבה גדלו - אלה הגדלים באזורי סלעים ניחנים בטעם אגוזי בעוד לאלה החיים באזורי אצות יש טעם ים מודגש יותר.מערכת ההזנה של אויסטרס מבוססת על סינון מים, וכך הם יוצרים סביבה נקייה וידידותית יותר לבעלי חיים ימיים אחרים.» האויסטר נחשב לאפרודיזיאק. מחקרים מוכיחים שהוא מכיל חומצת אמינו המגבירה ייצור הורמונים מיניים. בנוסף, הוא עשיר באבץ המאיץ ייצור של טסטוסטרון. מספרים שהמלך לואי ה־16 בלע כשלושה תריסרים לפני המפגשים עם מאהבותיו, ואף אסר על תושבי צרפת לצרוך את אותם אויסטרס מחשש שגרגרנותם תגזול ממנו את אונו.» גידול אויסטרס נחשב לחקלאות הימית העתיקה והמורכבת ביותר בעולם. אנחנו מכירים את האויסטרס כמעדן יוקרתי, אבל לא תמיד היו כך פני הדברים. במאה ה־19 היו האויסטרס נפוצים וזולים, ונחשבו למאכל של מעמד הפועלים ולמקור טוב לחלבון. אבל עם הביקוש העולה ודיג היתר, כמו גם הזיהום שגרמה המהפכה התעשייתית, נפגעו רוב אזורי הגידול והאויסטרס הפכו לנדירים יותר.חיי מדף של אויסטר בתנאי אחסון טובים יכולים להגיע עד לשבועיים. עם זאת, ככל שעובר הזמן טעמו משתנה ועדיף לצרוך אותו קרוב ככל האפשר למועד הדיג.» כדי שהאויסטר יוכל לשרוד מחוץ למים כשבועיים, מחזקים לו את השריר כשמאמנים אותו לתרגל פתיחה וסגירה של שני חלקי הצדפה. הדבר מתבצע על ידי הוצאתו מהמים והכנסתו בחזרה לסירוגין במשך יממה.

*#