פרידה הכט לא לבד: הבשלניות הביתיות משתלטות על תל אביב

הבישולים הביתיים שלא קורים אצלכם במטבח משתלטים על תל אביב. דנה מלמד פגשה ארבע בשלניות שממלאות לכם את המקרר

דנה מלמד, עכבר העיר תל אביב
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
דנה מלמד, עכבר העיר תל אביב

אוכל הוא האהבה שלהן. הן מכינות אותו בהנאה רבה, תוך מתן תשומת לב לחומרי הגלם והקפדה על הטריות. הן כמעט לא מתעסקות בשיווק וביחסי ציבור, אלא ממוקדות ביצירה שלהן. אין להן במטבח שוטף כלים כמו במסעדה, גם לא שף שיאמר להן מה לעשות, או צוות טבחים שיעשה הכנות. הן עושות הכל בעצמן - החל ביצירת התפריט, עבור בהמלצות ובהתאמת המאכלים ללקוחות, קניית חומרי הגלם, הפיכתם למנות מגוונות, וכלה באריזתן והובלתן עד לבית הלקוחות. השבוע פגשתי ארבע נשים שהקימו עסקים קטנים של בישולים למשפחות, לזוגות, לאמהות עסוקות, לרווקים ובעצם לכל מי שרוצה למלא את המקרר לכמה ימים באוכל טעים, טרי, בריא ובמחירים הגיוניים. אם אתם מאלו שרגילים לאכול בחוץ או להזמין טייק אוויי, תגלו שעלות המנות זולה משמעותית ממנות הנמכרות במסעדות. אז אולי אין פה דאווין של פלייטינג ושמות מפוצצים למנות, אבל יש פה אוכל מפנק של בית, כזה שמחמם את הלב וחוסך לכם כסף והתמודדות עם קניות ובישולים בלי להתפשר על האיכות.

המעדנייה את המעדנייה הקימו שני מדור וקרן גרליץ, שנפגשו לפני כעשור בפריז, כשתי בשלניות צעירות בתחילת דרכן שעוד לא ידעו לאן היא תוביל אותן. שני למדה בקורדון בלו וקרן התמחתה במסעדת Helen Darroze. כשחזרו ארצה פנו לכיוונים שונים: מדור פנתה ללימודי רפואה סינית, התמחתה בתחום הבישול הבריא, העבירה סדנאות ובישלה במטבחים של קורדליה ורפאל, בעוד גרליץ התבססה כשפית המיתולוגית של ג'וז ולוז וגם הספיקה לעבוד במטבח של ארקדיה. שני, איך קמה המעדנייה? "זה התחיל מבישול כשפיות פרטיות לעשירון העליון, וכעבור תקופה הבנו שמדובר בשירות שרובינו צריכים ואין סיבה שרק מעמד מסוים יוכל להרשות אותו לעצמו. רצינו להביא  את השירות לכלל העם".ומה היא מספקת?"אוכל ביתי, בריא ואיכותי עד הבית. מגוון האפשרויות בתפריט השבועי משתנה. אנחנו מקפידות להשתמש בחומרי גלם טריים ועונתיים ובטכניקות בישול מסורתיות ובריאות. רוב המנות הן ללא טיגון, עם שימוש רב בדגנים מלאים, קטניות וכו', ומובן שאנחנו נמנעות מאבקות מרק וחומרים משמרים. בנוסף, אפשר להתאים תפריט לפי המלצות של דיאטנית".איך זה עובד?"התפריט מתחלף מדי שבוע. הוא מתפרסם באתר ונשלח ללקוחות, ומתוכו בוחרים מנות. הזמנות מתקבלות עד מוצאי שבת, וביום ראשון ושני אנחנו עורכות קניות ומבשלות. המשלוח מגיע טרי בימי שני מתוך הבנה שבאמצע השבוע רובנו עסוקים מדי כדי להתפנות לקניות ובישולים". נוסף על התפריט המשתנה (32-28 שקל למנה מלאה), מספקת המעדנייה גם כמה להיטים כמו לחם נלסון המפורסם של לחמנינה, עוגת הפרג המיתולוגית של קונדיטוריה וייס ועוד. אם תרצו לבשל לבד ולהיעזר במוצרי בסיס כמו צירים או רטבים, במעדנייה ישמחו לספק עבורכם גם את זה.» פרטים והזמנות בטל' 6855326 או ב־hamadania.com.

טלי אברהמי בשביל טלי אברהמי אוכל הוא מרכז החיים. כשהחדר המרכזי בבית ההורים הוא המטבח והדירה שלה בתל אביב היא מרכז קולינרי לחברים רעבים, ברור שמדובר באהבת אמת. את צעדיה הראשונים החלה במטבח של סבתא ליזה, שהפעילה מביתה במרכז העיר קונדיטוריה קטנה שממנה שילחה עוגות ועוגיות לבתי הקפה המרכזיים. המנטור הראשון שלה היה השף רועי סופר, כשבישלה באיסט ובהמשך בפנגיאה. משם המשיכה למטבח של שרון כהן בשילה, עד שהחליטה להגשים את החלום שלה.איך זה התחיל?"החלום שלי היה להביא את עצמי עם כל הידע וחדוות הבישול ולהעבירם הלאה. אני מבשלת בשמחה ובכיף. הרגשתי שסגנון החיים האינטנסיבי בתל אביב מעורר צורך באוכל מוכן וזמין, טרי ואיכותי כזה, שיוכל לתת לאנשים תחושה של בית. פשוט התחלתי לבשל וחברים הזמינו הביתה. ואז זה גדל, מפה לאוזן".מה כולל התפריט שלך? "אני נהנית ליצור תפריט בכל שבוע מחדש, לפי מה שיש בשוק, בהתאם להשראה, לחשקים שלי ולבקשת הקהל. התפריט שלי כולל ממרחים, סלטים טריים המשלבים ירקות, קטניות, אגוזים ועשבים, מרקים, תבשילים בשריים וצמחוניים, ירקות בתנור, בעצם כמעט הכל. המטבח שלי לא מאופיין בסגנון מסוים".איך זה עובד?"בכל יום שני אני שולחת ללקוחות באי־מייל תפריט לשבוע הקרוב, שממנו הם יכולים לבחור מה וכמה שהם רוצים (26-24 שקל למנה; ד"מ) בהתראה של יום לפחות. את האוכל אפשר לקחת מהמטבח שלי או לקבל במשלוח בעלות של 20 שקל".» פרטים והזמנות בטל' 4207788־052 או ב־TaluFood.com.

מנה טובה כבת להורים בשלנים, טובה גוהר ספגה את הטעמים והריחות של המטבח הסורי והעירקי עוד בבית ילדותה. כשבגרה השלימה את רזי הבישול בעזרת הדודות והאחות, ובהמשך נפתחה לטעמים ולסגנונות חדשים. אבל רק לפני שנה וחצי, כשפוטרה מעבודתה בחברה שמייבאת מכשירי מעבדה ורפואה, היא החליטה להפוך את הבישול מתחביב לפרנסה.איך הגיע הלקוח הראשון?"בחופשת הלידה עם בתי השלישית (היום בת 19), הגיעה חברה לביקור ואני בדיוק הכנתי קובה. היא הציעה לתלות פתק בשכונה ולמכור קובות מסוגים שונים. העסק הזה גדל במהירות כמו כדור שלג ולא עמדתי בקצב. חזרתי לעבודתי המשרדית והמשכתי להעביר שעות רבות בין ניירת וטלפונים. כשפוטרתי, החלטתי לא לחזור למשרד והקמתי את האתר. נוספו עוד ועוד מנות, אנשים החלו להזמין ולהעביר מפה לאוזן. נוסף מקרר ומקפיא, עוד מדפים, מקומות אחסון, כלי מטבח ובעיקר ניסיון".מה את מבשלת?"המטבח שלי מורכב מכל סוגי האוכל הביתיים (25-20 שקל למנה; ד"מ). מאכלי עדות מסורתיים כמו קובה, חריימה וממולאים, פשטידות ומאפים, סלטים, תבשילים בשריים, תוספות, קינוחים ועוד שלל מנות שמתעדכנות באתר". איך זה עובד?"אני מכינה את האוכל לפי דרישה ובהתאמה אישית. אפשר לבחור מנות מהתפריט באתר תבשיל או להתאים מנות בהתאמה אישית.  ההזמנה יכולה להתבצע בכל יום בשבוע בהתראה של יומיים מראש.  אני לעולם לא אוגרת אוכל וחומרי הגלם נרכשים בהתאם וסמוך להזמנות. אני נכנסת למטבח, הופכת את סל הקניות לאוכל, אורזת ומביאה עד בית הלקוח".איך את מצליחה להשתלט על כל זה לבד?"אני מאוד מתוכננת ומנוסה. כשאני נכנסת לזה יש לי תמיד תוכנית מסודרת והכל רץ. כשיש עומס של הזמנות אני מזעיקה את שתי אחיותי שבאות לעזור, ויחד אנחנו משלימות זו את זו ועובדות בכיף ובהרמוניה".» פרטים והזמנות בטל' 6421131/ 5425941־054 או ב־tavshil.co.il/manatova.סודות המטבח הסורי והעיראקי. טובה גוהר (צילום: אורן זיו)

המטבח האורגני הרומן של דניאלה פולק עם המטבח החל באפיית עוגות שוקולד והכנת מלאווח משודרג כשהיתה נערה צעירה. עם הזמן, החיך התעדן ועם הולדתו של בנה הבכור החלה להתפתח אצלה מודעות לחשיבותו של המזון שנכנס לבית ולגוף. במשך שנים רבות היה לה חשוב לשמור את הבישול כתחביב בגלל החשש שאם תעסוק בו באופן מקצועי, תיפגם ההנאה.אז מתי הפכת את התחביב שלך למקצוע?"לפני כשנתיים, כשהריתי את בתי השלישית. זה התחיל כפתרון אידיאלי לעבודה במשרה חלקית, מהבית, שמאפשרת להיות עם הילדים מצד אחד, ולתרום לפרנסת הבית מאידך. אני מאוד נהנית לבשל והעיסוק מאפשר לי להיות יצירתית ולבשל ללקוחותי מאכלים שלא מזדמן לי להכין עבור בני הבית, בעיקר עבור הבררניים בגיל החד ספרתי".מה סגנון הבישול שלך? "אני אוהבת טעמים עזים ותיבול דומיננטי ולעתים נותנת לחומרי הגלם המשובחים לדבר ורק מדגישה את טעמם בעדינות. התפריט מתחלף בכל שבוע ואני משתדלת לגוון אותו. מצד שני, אני מקפידה לחזור על המנות האהובות: מג'דרה מתובלת עם המון בצל מטוגן, קינואה עם טופו, גזר ושומשום, כדורי בשר בקארי ירוק, חזה עוף ברוטב רימונים ועוד. אני מבשלת על טהרת התוצרת האורגנית, בהתאם למצאי, ומשתמשת לרוב בשמן זית כתית מעולה מכבישה קרה, ושמן קנולה או חמניות אורגניים".מי קהל היעד שלך?"כל מי שחשוב לו לאכול אוכל טעים, טרי, ביתי ומגוון, שרוב מרכיביו אורגניים, אך נבצר ממנו להכינו בעצמו".איך זה עובד?"בכל יום חמישי התפריט מתעדכן (כ־40 שקל למנה גדולה; ד"מ) ונשלח באי־מייל לכל המעוניינים. ההזמנות מגיעות עד ראשון בצהריים והבישולים נערכים במהלך יום שני. בשעות הערב אני מביאה את האוכל ללקוח".» פרטים והזמנות בטל' 8611445־050 או בwww.organickitchen.co.il.טעמים עזים. דניאלה פולק מהמטבח האורגני (צילום: אורן זיו)

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ