תחנות חובה: איפה הכי טעים לאכול בשוק נתניה

חומוס עוזי האחד והיחיד, מפרום של צ'צ'ו, תבשילים של מומו, פריקסה ענק וטעים ועוגיות שקדים נפלאות ב"קפה ונציה". אושרת יקותיאל מסמנת את התחנות כי טעימות באיזור השוק של נתניה

אושרת יקותיאל, עכבר העיר אונליין
שתפו בפייסבוק
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
אושרת יקותיאל, עכבר העיר אונליין

הירקות והפירות בשוק בנתניה זולים יותר מאשר בשוק הכרמל בתל אביב, הבסטות נקיות יותר, המוכרים חייכנים ובכל זאת, לא מסתובבים שם תיירים עם מצלמות כמו בכרמל או בשוק מחנה יהודה. אולי משום כך אמי אהבה לעשות את קניותיה בשוק התוסס הזה ואולי זה היה האוכל הטריפוליטאי שאכלה שם. אני בטיפשותי לא רציתי להצטרף אליה ברוב המקרים ובכל זאת, כשהגעתי לשוק נתניה בשבוע שעבר הרגשתי שחזרתי למקום מוכר.השוק הוקם בסוף שנות ה-50 על ידי יוצאי תוניס ולוב. בשנת 1963 היו בשוק פחות מ-30 בסטות, כולן מפח. כיום יש בשוק למעלה מ- 300 בסטות, הפזורות על שלושה פרוזדורי שוק מקוריים, על פני מדרחוב רחוב שוהם והרחובות שיוצאים ממנו. עם השנים הצטרפו גם העולים הרוסים, אחר כך הצרפתים והיום מעטרים את החנויות והמעדניות השונות שלטים בעברית, רוסית וצרפתית. יחד עם זאת, רוחם של יוצאי צפון אפריקה עדיין דומיננטית, בעיקר כשמדובר במסעדות ובדוכני האוכל שהם חלק בלתי נפרד מהשוק ומשמחת החיים שלו.שוק נתניה - לכל הפרטיםשוק נתניה בתמונות:(צילום: אושרת יקותיאל)תחנות נבחרות בשוק וסביבותיו:

החומוסיה הכי מדוברת - עוזי חומוס פול נקודת הפתיחה היא המקום שכל נתנייתי ששאלתי אמר שחייבים ללכת אליו - “עוזי חומוס פול". עוזי ממוקם ברחוב שער העמק במרחק פסיעה מהשוק. קל להגיע סקפטים לחומוסיה, גם מהוללת, כי מה כבר אפשר לחדש בתחום וכמה יותר טוב זה יכול להיות מחומוס בכרם התימנים או ביפו. אבל הגעתי והופתעתי – החומוס אכן מעולה. המקום קטן ועוזי החייכן, שנראה כמו איש גדול עם לב גדול, מכין לי מנה כל כך יפהפיה עד שמרוב התרגשות שכחתי לצלם אותה. מנת הקומפלט שלו מכילה חומוס המוכן ביד, פול שמתבשל ארוכות, כמו חמין, בסיר נחושת על פתילייה; הרבה שום, לימון, שמן זית, פטרוזיליה, כמון, פפריקה וזעתר. החומוס לא כבד בכלל, עשיר, מוחצן ולא מתבייש בשורשיו העירקיים. החומוסייה של עוזי פועלת למעלה מ- 23 שנה והיום יש אפילו סניף באזור התעשיה רמת פולג, עליו אחראים בניו של עוזי. "אבל לשם מגיעה אוכלוסיה אחרת", אומר עוזי. מחיר: 35 שקלים למנת קומפלט כולל ביצה ושתייה.עוזי חומוס פול - שער העמק 2 נתניהפה אשכנזים אוכלים טריפולטאי - צ'צו על בטן חצי מלאה אנחנו ממשיכים. עכשיו אנחנו כבר מוכנים לשוק עצמו. התחנה הראשונה היא צ'צו, אולי המסעדה הטריפוליטאית המפורסמת ביותר בשוק. אני יושבת עם נתן, בעל הבית, שמספר שהיום רוב הלקוחות שלו הם אשכנזים מכל הארץ. המסעדה קיימת משנת 1963 ונתן, דור שני למפעילי העסק, נמצא שם משנת 1970. הקהל אמנם השתנה ונהיה צעיר יותר, אבל האוכל בסירי הנירוסטה הגדולים, שמתחממים על הפתיליות כל היום, נשאר כפי שהיה. מבושל לפי המתכונים שהביא סבו של נתן. עד לפני 10 שנים ואפילו פחות, אנשים מחוץ לעדה לא הכירו את האוכל הזה, טוען נתן ואומר שהיום, בעקבות תכניות בישול וסיקורים בתקשורת, אנשים צעירים נפתחו אליו. המנות הפופולריות ביותר במקום הן המפרום ותבשיל שעועית עם בשר. יודעי ח"ן יבקשו גם מצ'ומה - חלקי פנים בבישול איטי בחומץ ושום, או ממרח פול שממכר לא פחות מהצ'רשי המפורסם.מחיר: 50 שקלים בממוצע לאדםצ'צו - שוהם 10, שוק נתניה

בשלן מוכשר ונדיר - פינוקי האוכל של כרמל

השמש קופחת ואני כבר מתחילה לפנטז על המיטה שאולי תעזור לי לעכל את כל הקטניות והחיות שכבר אכלתי, למרות שעוד לא צהריים ואני רק בתחילתו של הסיור. החלק המקורה של השוק נקי ומסודר באופן מפתיע. בשדרות הארוכות מוצגים במלוא תפארתם פקעות שום טריות שנמצאות בשיא עונתן, אפונה טרייה, עגבניות אדומות ויפות, ארטישוקים ואפילו גם כמה אבטיחים. אבל את עיני צדה דווקא מסעדה צדדית בשם "פינוקי האוכל של כרמל". במפלס התחתון של המסעדה הקטנה שולחנות ובמפלס העליון המטבח. בימי שישי הסירים יורדים למפלס התחתון ואנשים יכולים לפתוח אותם ולקחת אוכל הביתה. גם זו מסעדה טריפוליטאית, בה עובדים שני דורות: מומו שאחראי לבישולים, יחד עם אמו ואביו. האופן שבו מומו מדבר ומסביר על האוכל חושף שמדובר בכשרון אמיתי ונדיר. מבט בסירים מאשר את התחושה; מגוון של צבעים וריחות נפלא שלא מותיר ברירה אלא לטעום. מומו מכין צלחת עם תבשיל בקר אדום וחריף וזהו, אנחנו כבר חסידים. אחר כך מגיע גם הפינוק האמיתי: "עסבנה" - מעיים ממולאים. ההכנה של התבשיל הזה כרוכה בהכנות ארוכות ומסובכות והתוצאה שווה כל רגע. המעיים ממולאים בכל מיני סוגי בשר וחלקים פנימיים, מומו לא מוכן לחשוף את הסוד הקסום. לבעלי קיבה עדינה יותר יש כמובן עוד הרבה תבשילים מצויינים, ביניהם חריימה מפלמידה לבנה או ממוסר ים ו"סאלק" – תבשיל בשר עגל טרי עם עלי מנגולד טריים. מחיר: 50 שקלים בממוצע לאדםפינוקי האוכל של כרמל - היהלום 5, שוק נתניהמצטיינים בבוקה די דאמה, עוגת שקדים טריפוליטאית. קפה ונציה (צילום: אושרת יקותיאל)מזיתים עד קציצות - המעדניה של חיים בוקובזה

אי אפשר לבקר בשוק בנתניה מבלי ללכת למעדניה של חיים בוקובזה. שפע מרשים ויוצא דופן של מעדנים מסוגים שונים: זיתים, סלטים, דגים כבושים ומעושנים, עלי גפן, קציצות שונות ותבשילים, יקבלו את פניכם, כמו גם חיים עצמו. לחיים יש נפש של סוחר, במובן הטוב של העניין. בזמן הקצר שהייתי אצלו הוא הספיק לדבר עברית, צרפתית ואפילו רוסית עם לקוחות, לתת לי לטעום כמה דברים ולהצחיק את הבנות שעובדות איתו. לא נתקלתי בהרבה מעדניות כאלה, גם לא בשוק לווינסקי המתייחד בהן. חיים מבטיח שבימי שישי יש אפילו יותר מבחר ולי, שמתקשה להאמין איפה הוא יכול למצוא עוד מקום לסחורה, הוא עונה"מתחילים לבנות לגובה". הפריקסה הכי ענק וטעים - סנדוויץ' סוסו

אכלנו, עשינו קניות ואנחנו מוכנים לקינוח. רגע לפני אין מנוס מעצירה ב"סנדוויץ' סוסו", שמתואר כסנדוייץ הטוניסאי המוביל של האיזור. שוב אני מגיעה סקפטית (לא לומדת לקח, עקשנית) ומגלה שגם כאן, יש רמות שונות של מקצועיות והנאה. הסנדוויץ' מתגלה כענק באותה מידה שהוא טעים, אבל אין אפשרות לקנות חצי. היות ומדובר בארוחה שלמה, חלקנו חצי ואת החצי השני אכלתי מאוחר יותר, אל דאגה, הוא לא נזרק. סנדוויץ' טוניסאי (או פריקסה) הוא כמו סלט ניסואז בלחמניה פריכה וכולל, למי שלא יודע, תפוח אדמה, ביצה קשה וטונה. אלא שכאן מתווסף גם הטאץ' הטוניסאי של לימון כבוש, אריסה, סלט דלעת וחמוצים.22 שקלים לסנדוויץ'סנדוויץ' סוסו - רחוב היהלום, שוק נתניהעוגיות שקדים מיתולוגיות - קפה ונציה

זהו הגענו לקינוח. נתניה, שלה את אחת מרצועות החוף היפות בארץ, היתה פעם עיר שמשכה אליה המון תיירים. בפינות מסויימות של העיר יש עדיין זכר לימי הזוהר של העיר. "קפה ונציה" הוא מקום כזה. מחוץ לשוק, על פינת הרחובות שער הגיא ושדרות בנימין. זהו בית קפה שנמכרות בו כמה סוגים של עוגיות שקדים מצויינות.

סביב השולחנות יושבת חבורה חביבה וקבועה של גברים בגיל העמידה. הם שותים קפה, אוכלים עוגיות ומספרים בדיחות לא מצחיקות על נשותיהן. בפנים יוסי,  דור שני, לבעלי העסק, מספר איך פעם המקום הזה באמת יכל להזכיר את ונציה: מהתקרה היו תלויות נברשות מפוארות ולצד העוגיות הוגשו ברנדי ושתייה חריפה אחרת. היום, כעבור 42 שנה, המקום נראה קצת אחרת, אבל את ה"עבמבר" – עוגיות שקדים מעולות בלי טיפת קמח, את ה"בוקה די דאמה" - עוגת שקדים טריפוליטאית, חבל לפספס. קפה ונציה - שער הגיא 7 פינת שדרות בנימין

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ