טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

ההמבורגר המהונדס: גם מזה עוד נצטרך להיגמל

האנושות מוכנה ללכת רחוק בשביל תאווה קולינרית עתידית בשעה שכל כך הרבה סיפוקים מיידיים וזולים כבר נמצאים בהישג ידה. למה אורי שביט לא מתרגשת מההמבורגר המהונדס?

תגובות

כהישג מדעי - ייצור ופיתוח בשר מלאכותי הוא אכן מרשים. מרשים גם לגלות כמה מוכנה האנושות להשקיע, על מנת למצוא דרך להפחית את צריכת הבשר העולמית, שהנזק האדיר שהיא גורמת לסביבה, לבריאות ולבעלי החיים, לצד חלוקת משאבים מעוותת והנצחת הרעב העולמי, אינו מוטל בספק. כמי שהחליטה להשאיר את הבשר ושאר המוצרים מן החי מחוץ לצלחת מסיבות אלה בדיוק, אני מברכת על כל מהלך שתכליתו לעצור את מכונת ההרס העצמי והסביבתי המשומנת שבנה לעצמו האדם, בשם תאוותיו הגסטרונומיות והכלכליות. » המנות הטבעוניות הטובות בתל אביב» מסעדות טבעוניות מומלצות

אבל היום בו יוכל אדם מן השורה לרכוש לעצמו במחיר שפוי חבילת המבורגרים מלאכותיים, כאלה שאף בעל חיים לא נוצל או נפגע במהלך ייצורם, עדיין רחוק מאד. ההמבורגר הראשון שיוצר, שעלויותיו אסטרונומיות, פותח מרקמות שנלקחו מבעלי חיים, הכיל אבקת ביצים, וטוגן בחמאה, גם הם תוצרים של משק החי ההרסני והפוגעני. יעברו עוד אי אילו שנים, עד שמוצר נגיש, זול ומלאכותי לחלוטין, יהיה בהישג ידה של מרבית האנושות. ולכן השאלה החשובה שעולה מהחגיגה התקשורתית סביב הביס המהונדס היא לא כמה יעלה לנו בסוף, אלא מה המחיר שאנחנו משלמים עכשיו, היום, על ההמתנה הארוכה לפתרון קסמים. פתרון שמאפשר לנו להמשיך להתעלם מהמציאות העכשווית לטובת פנטזיה עתידית, שתצליח לגמול אותנו מההתמכרות לטעמים נוטפי השומן של הבשר, בלי באמת להיפרד מהם.

כי מה הבעיה בעצם? למה אנחנו ממשיכים להתעקש על אכילת בעלי חיים, כשאנחנו יודעים מה גודל הנזק שזה גורם לנו ולסביבה שלנו? אנחנו יושבים על ענף, מחזיקים המבורגר ביד אחת ומסור ביד השנייה, ומתעקשים להמשיך לנסר אותו בנחישות, בשעה שאנחנו מתענגים על הביס הרגעי וההרסני הזה. כולנו ממתינים שמישהו אחר יפתור לנו את הבעיות, בשעה שאנחנו יכולים לעשות את זה בקלות בעצמנו, בהחלטה אישית פשוטה, כאן ועכשיו.

צפו בטעימת ההמבורגר הטבעוני הראשון:

אני כמעט ולא צורכת תחליפים למוצרים מן החי. לתפיסתי, אנחנו לא באמת מחפשים את הטעם המדויק של הקציצה או הגבינה, אלא את החוויה שמתלווה לאכילה שלהם. אנחנו רוצים שהאוכל שלנו יהיה מזין ומשביע, מזמין ומגרה, אנחנו מחפשים את המרקם, הלעיסות והעסיסיות, שיעניקו לנו את תחושת הסיפוק וההנאה מהאוכל, שגרגרנית כמוני בודאי זקוקה להם. ועדיין, ל"ביס" הזה לא חייב להיות הטעם המדויק של בשר. אם נדע להעניק לעצמנו את החוויה הזאת, תהליך הגמילה מההרגלים והנוחות שבאכילת בעלי חיים אחרים, יהיה הרבה יותר קל, פשוט וזול, מהמתנה ממושכת לייצור עתידי של בשר מלאכותי להמונים.

כאשת קולינריה, הייתי שמחה לקבל לידי את תקציב הפיתוח של ההמבורגר המלאכותי, לגייס לצידי קבוצה של שפים מהשורה הראשונה, ולהוכיח שבאמצעים הקולינאריים הפשוטים ביותר ועם חומרי גלם זמינים, אפשר לייצר תחליפי בשר נהדרים, מספקים וטעימים, שנמצאים בהישג ידינו כבר היום. בעצם, למה ללכת רחוק, אני חושבת שאני ועמיתיי מוכיחים את זה די בפשטות, עם מתכוני קציצות והמבורגרים על טהרת הצומח, שחלקם גם ניתנים לרכישה במרכולים. אם כבר הבנו שאנחנו חייבים להפסיק לצרוך בשר, אם כבר הפנמנו שהנזקים האדירים שצריכת הבשר גורמת להם מכלים אותנו ואת סביבתנו, ואם יש באפשרותנו כבר עכשיו לאכול מזון צמחי עשיר, מגוון, טעים ומספק - קצת טיפשי מצידנו להמשיך לחכות למהנדסים, במקום פשוט לקום וללכת לסופר.הכותבת הינה בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר"

*#