${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

איך הפכה עכו לבירת הקולינריה של הצפון?

עכו עברה בשנה האחרונה מהפכה שסימנה אותה במקום טוב על מפת הקולינריה הישראלית. מלונות בוטיק, גלידריות גורמה ומסעדות שף - משהו טוב קורה בעכו

תגובות

עד לא מזמן לוו נסיעות לעכו בתהייה "מה איבדתם שם"? ובהמלצה לאכול חומוס אצל סעיד. עכו היתה בירת הממלכה הצלבנית ויעד אטרקטיבי לאורך ההיסטוריה, נכבשה, ננטשה ושוב אוכלסה, אבל עם הקמת המדינה היא הפכה ללא יותר מעיירת פיתוח עם עיר עתיקה חצי אטרקטיבית ופסטיבל לתיאטרון אחר שמביא קהל חוץ פעם בשנה. כך עברו שנים ועכו עמדה בצד, מביטה איך חיפה מתרוממת ומתפתחת בעוד היא נשארת הגרסה הצפונית והחיוורת של יפו.» חיפה כמו שלא הכרתם» איפה כדאי לאכול באילת?אבל נדמה שבקיץ הנוכחי משהו קורה בעיר. כמעט 12 שנה עברו מאז הוכרזה כאתר מורשת לשימור ללא שינויים בעלי משמעות. אולי אפשר לומר שזו כלכלת בחירות (שיתקיימו באוקטובר, ר.מ.), אבל נראה שבחודשים האחרונים מישהו בעיריית עכו התעורר והבין שבשילוב של עתיקות, ים, שוק תבלינים ואוכל מצוין גלום פוטנציאל כלכלי גדול. ואיך יודעים שאזור מתחיל להתעורר? דרך הבטן. בשנה האחרונה נפתחו בעכו המון מקומות בילוי ואוכל, אפילו יותר מבחיפה. תוסיפו לזה את התעוררות הקולינרית של אזור הגליל המערבי וההבנה שלמקומות באזור יש יתרון גדול בזכות הגישה לחומרי הגלם טריים, ותקבלו את בירת הקולינריה החדשה של הצפון. משהו טוב קורה. עכו העתיקה (אילוסטרציה: dreamstime)"אין ספק שהאזור מתעורר", אומר אורי ירמיאס (אורי בורי) מי שבמשך שנים רבות נחשב לאחד העוגנים המרכזיים של עכו. "עכו במגמת עלייה גם מבחינת מבקרים וגם מבחינת פתיחות חדשות. כל שנה שוברת את הגבולות של הקודמת וזה מצוין לכולם - פתחו מקומות, שיפצו בתים ושיפרו את הדרכים". לדברי ירמיאס ההתחדשות הכללית שעוברת העיר משפיעה אפילו על המסעדות הוותיקות כמו אבו כריסטו, החוף המערבי והלחם והדגים שהבינו לאן מנשבת הרוח והחלו בשיפוץ מאסיבי ובמתיחת התפריט. "מי ששרד את השנים הקשות מבין שאין יותר טעם באמבושים על תיירים במטרה לפתות אותם בתפריטים כאילו אטרקטיביים והבטחות חסרות תוכן, כי הם לא ישובו. עכו היא כבר לא רק תחנה שעוצרים בה לחצי שעה, אלא מרכז שמגיעים אליו וממנו יוצאים". ירמיאס אולי מוכר בעיקר בזכות מסעדתו אבל בשנה האחרונה הוא העלה את עכו למפה התיירות העולמית בזכות מלון הבוטיק האפנדי, שהוקם בהשקעה חסרת תקדים וסוקר היטב על ידי עיתוני תיירות עולמיים רבים. "מלבד האפנדי נפתחו בעיר העתיקה שלושה מלונות וצימרים נוספים והתפוסה גבוהה בכולם. זו דינמיקה שמביאה תגובה ואני מאמין שזה ימשיך. אם עכו היתה בירת הצלבנים במשך מאה שנה, למה שלא תהיה מרכז תרבותי גם היום?". "אין טעם באמבושים על תיירים". אורי ירמיאס (צילום: ירון קמינסקי)"הקהל הערבי הוא הפתעה" המבקרים בעיר ביוני האחרון לא יכלו להתעלם מכמות השלטים שמבשרים על בואה של אלבאבור ואם השף והמסעדן חוסאם עבאס מגיע לעכו - משהו בהחלט קורה שם. אחד הסממנים לכך שאזור הופך מ"כפר ערבי נידח", כפי שכינו אותה באוזנינו מסעדנים ותיירנים לעיר מעורבת לגיטימית ונחשקת, הוא כניסת מותגים ושמות מוכרים, כמו עבאס - בשלן מוביל ואחד מהשפים הערבים המצליחים בארץ. שתי הסיבות הללו הופכות את אלבאבור והים, שנפתחה בסוף מאי, ללהיט התורן של עכו ומביאות תפוסה ששפים מתל אביב מתקנאים בה. עבאס, שלפני שלוש שנים עמד לפתוח מסעדה ביפו, החליט ללכת על עכו בסוף: "מצד המגזר הערבי יפו רחוקה מדי וחיפה משעממת, אין ממש מה לראות בה והקהל נחשב לכזה שלא אוכל במסעדות. הקהל הערבי לומד לצאת לאכול ועכו מציעה מסעדות פשוטות וטובות, שוק ונמל", אומר עבאס. "יש הרבה שפים וטבחים צעירים מהצפון שעבדו בתל אביב והחליטו לחזור הביתה ולהכין את האוכל שגדלו עליו בשילוב הטכניקות החדשות שלמדו. תוסיף לזה את העובדה שעכו היא עיר זולה מאוד ואת הטיפוח שהאזור עובר אחרי שנים של הזנחה - והאנשים פשוט נוהרים לכאן". לדעת עבאס ההתעוררות רק מתחילה והוא מעריך שבחמש שנים הקרובות עכו תוביל את הקולינריה הצפונית ולא רק לקהל התיירים היהודי. "עכו השתחררה מהסטיגמה של 'דגים, סלטים ולימונדה'. אלבאבור מביאה מטבח ערבי גלילי אותנטי עם חיבור לפירות ים ודגים וכמוני עושות פה המון מסעדות חדשות. אני פוגש קהל שלא ראיתי שנים - לא באום אל פחם ולא ביקנעם. הקהל הערבי מבחינתי הוא ההפתעה".קהל אחר מאום אל פאחם ויקנעם. חוסאם עבאס (צילום: דניאל בר און)נדמה שבשיפוץ של עכו מנסה ללמוד מטעויות של אחרים - הוא נעשה ברגישות ובזהירות, מנסה לא להתמסחר מידי ולא להפוך לעוד אחד מעשרות מתחמים שנראו יפה על הנייר אבל התבררו כמלכודת תיירים שוממות ותו לא. השבוע נפתחה סבידה - מסעדת שף חדשה שמתבססת על חומרי גלם מהשוק המקומי ומדייגי העיר. סבידה מצטרפת אל מתחם הבזאר הטורקי, בזאר מהמאה ה-18 ששופץ באופן נאמן למקור במטרה להיות מתחם הבילויים הבא של עכו. השף דן שמולוביץ', בעל המקום, הוא בן קיבוץ לוחמי הגטאות שחזר לצפון אחרי סיבוב ארוך במטבחים נחשבים בארצות הברית. "זה ישמע כקלישאה, אבל מרגש אותי לפתוח פה", אומר השף, "עכו היא קרקע מדהימה לכל חובב אוכל - גם מבחינת חומרי גלם וגם מבחינת האווירה. מה שעובר על העיר זו רק ההתחלה. גדל פה דור צעיר ופתוח שמפרגן למקומות חדשים, אני מרגיש שיש פה רצון שזה יצליח, שיקרה לעיר משהו טוב. פעם לא יכולת להיכנס לשוק כי הוא היה מגעיל, אבל עכשיו חל בו שינוי מהותי. פעם אנשים היו באים לאכול חומוס ובורחים מפה, ופתאום יש הבנה שיש לעכו מה לתת. יש אווירה ויש מה לעשות בערב". שמולוביץ' מקווה שהשנים הקרובות יקעקעו את עכו כעיר שהיא מרכז קולינריה וממשיל אותה לצרפת ופריז: "כשצרפתי רוצה אוכל טוב הוא יוצא מפריז ונוסע לכפרים ולערים הקטנות, אז הגיע הזמן שיבינו שהאוכל האמיתי נמצא לא רק בתל אביב. כדי שזה יקרה צריך שיהיו כל כך הרבה אופציות קולינריות שאנשים יהיו מודעים אליהן מלבד החומוס של סעיד". התמונה השתנתה. חומוס סעיד (צילום: מזי וורצל)אין ספק שהצפון מתעורר ואיתו גם עכו. הקהל נוכח בשטח ובעיר נרשמת אנרגיה חדשה. כעת נשאר לקוות שאותה הרוח תמשיך לנשב גם באוקטובר, עת יוודעו תוצאות הבחירות. לא רק סעיד ואורי בורי: חמישה מקומות שכדאי להכיר בעכו אל מרסא - אחת המסעדות המדוברות שנפתחו בשנה האחרונה ולו רק בגלל השף הצעיר והמבטיח עלאא מוסא בן ה-28, שחזר לעכו אחרי סיבוב במסעדות מכוכבות בשוודיה, במסעדת כרמלה בנחלה ובאורי בורי. אל מרסא היא ביסטרו ים תיכוני על קו המים עם נוף עוצר נשימה לים. העובדה שהוא ממוקם מטר מהדייגים נותן לו זכות ראשונים על סחורה משובחת במיוחד ואת זה רואים במנות כמו אנשובי כבוש בשמן זית, צדפות מוקרמות עם גבינת פרמזן, שום שמן זית ולימון, מיקס פירות ים- בייבי קלמרי ושרימפס צרובים בפלנצ'ה עם רוטב לימון ופנקו מתובל, שרימפס מנגו ברוטב שמנת מתוקה, קארי אדום ובוטנים ופילה דניס עשוי בגריל עם פריקה. חובבי הבשר יכולים להירגע, מוסא הכין תפריט ארוך ומושקע גם עבורכם.אל מרסא - נמל הדייגים, עכולאכול מול הגלים. אלמסרא (צילום: סטודיו דרור כץ)מסעדת האחים ג'רחי - שלא תטעו, בעכו אפשר ליפול בקלות למלכודת תיירים שתפתה אתכם בהבטחות לדגים טריים, אבל בפועל כבר מזמן לא ראו ים. במסעדת הדגים הצנועה והפשוטה של האחים הדייגים לבית משפחת ג'רחי אפשר להיות בטוחים שהדגים הם מהמעלה הראשונה וכי הטיפול בחומרי הגלם מבטיח גם מנות מצוינות. זה אמנם לא זול, אבל על מנות דגים נדירות ויוצאות דופן - צריך לשלם.מסעדת האחים ג'רחי - כיכר השעון נמל, עכו קוקושקה - גם כאן מדובר בתל אביבי לשעבר שהגיע לצפון ובחר בעכו לפתיחת המסעדה שלו. גיל רודיטי, בוגר מתחם מסעדותיו של ניר צוק, עזב את המרכז, השתקע באזור ובינתיים הקים טאפאס בר קטן ומגניב שמחולק לשני חללים: חלל ישיבה קטן עם בר וכמה שולחנות וחלל של מטבח עם בר שמשקיף על השף המלהטט בין הפלנצ'ה לסיר הטיגון וממוקם במתחם הבזאר. התפריט כולל מנות כמו צ'יפס מתובל פיקנטי ועוקצני, קלמרי מטוגן בקונוס, נקניקיות הפרימיום של אלן טלמור בטורטיות, יקיטורי שרימפס וכמובן המבורגסה - המבורגר ספרדי עם חלפניו ופפריקה מעושרת. קוקושקה - וייצמן פינת צלאח א-דין, הבזאר הטורקי, עכופיקנטי ועוקצני. צ'יפס של קוקושקה (צילום: רותם מימון)אינדומלה - אחרי שלנתם באפנדי ואכלתם באורי בורי אנחנו מציעים לשמור את הקינוח, או יותר נכון את הגלידה, לאינדומלה - אחת הגלידריות הטובות בארץ שגם מאחוריה עומד אורי ירמיאס. אינדומלה נולדה לפני כשנה, אחרי שאנשי המסעדה נתקלו בביקוש הולך וגואה לגלידות. אז החליט ירמיאס להקים מקום קטנטן שיגיש גלידות שף גם לקהל הרחב, אבל כמו שרק אורי בורי יכול לעשות: טעמים מעודנים יוצאי דופן, לא מתחנפים ולא שגרתיים בעשייה ידנית וקפדנית ממתכונים שיצר בעצמו. לומר שאין דומה לה זה אנדרסטייטמנט.אינדומלה - טיילת מערבית, העיר העתיקה, עכויוצאת דופן ולא מתחנפת. אינדומילה (צילום: רותם מימון)סיור בשוק של עכו עם ארז קומברובסקי - כיוון שעכו בורכה בשוק עם חומרי גלם יוצאי דופן, קל מאוד לאבד את הידיים והרגליים אם לא יודעים מה מחפשים. אם צריך יד מכוונת, עדיף שזו תהיה יד שיודעת את העבודה ותצביע על המקומות והאנשים המעניינים ביותר. השף ארז קומרובסקי, תושב מתת, מכיר כל סמטה ושעל בשוק, את הסוחרים וכמובן את הפינות הסודיות של המקומיים. קומברובסקי מציע לכל מי שמאס בעוד ארוחה במסעדה לשבור את השגרה ולשלב טיול בשוק עם סדנה שמתקיימת בביתו וארוחה מפנקת. לפרטים נוספים - לחצו כאן. בשוק הוא מרגיש בבית. סדנאות עם ארז קומרובסקי (צילום: עמרי הרפז)

*#