טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מסעדות הבשרים לא מתרגשות מהטרנד הטבעוני

מילות המפתח לשנת 2012 היו "טבעונות" ו"צמחונות". מגארי יורופסקי ועד מיקי חיימוביץ' - כולם ניסו לשכנע אותנו להפסיק לאכול בשר. חושבים שזה עבד? מסע בין מסעדות הבשרים מספק תמונה אחרת לגמרי

תגובות

במסיבת העיתונאים שנערכה לא מזמן לרגל השקת יום שני ללא בשר התבדחו חלק מהמוזמנים - לא בפני מיקי חיימוביץ', כמובן - שאולי ימי שני יהיו ללא בשר, אבל בימי שלישי מסעדות הבשרים יהיו מלאות. אולי היה זה צקצוק ציני באירוע רציני מאוד, אבל ברוח התקופה, יש תחושה שלדבר על בשר הפך לסוג של טאבו. נדמה שבשנה האחרונה כולם דיברו על צמחונות, טבעונות וחזרה לאמא אדמה, עד שנהיה כמעט לא נעים להכריז שאכלת אתמול סטייק והיה טעים. תוסיפו לזה את העובדה שעיריית תל אביב עומדת להתגייס בעצמה לטובת ימי שני ללא בשר, כמו הערים שאותן היא מנסה לחקות בעולם, ותבינו את גודל העניין. » מיקי חיימוביץ תגרום לכם להפסיק לאכול בשר» הסטייקים הכי טובים בארץבקרוב יתחילו סיכומי שנת 2012 במסעדות, ואי אפשר יהיה להימלט מהפסיקה שהטבעונות ניצחה בנוקאאוט מכאיב לא מעט טרנדים אחרים. מהסיבה הזאת יצאתי לבדוק מה העניינים במסעדות הבשר. האם מדובר בטרנד, או שהטבעונות והצמחונות הפכו לעובדה בשטח שאין להתעלם ממנה? ביקשתי לנסות ולהבין מה קורה אצל אלה ששמו את הבשר ואת צריכתו באופן מובהק ומבלי להתבייש בראש מעייניהם. האם התוצאות מפתיעות? תלוי מאיפה מסתכלים על זה.

שמענו את יורופסקי. עכשיו תן לנו בשר התחנה הראשונה במסלול היא NG בנוה צדק. מסעדת הבשר הזאת, וזה לא סוד, ידועה בארוחות השחיתות שלה, ובהן "ארוחת האבירים", שבה מוגש בשר בכמויות לא מבוטלות. גיורא אשכנזי, בעל המסעדה, מדבר על הגל הטבעוני: "אנחנו מרגישים את זה בשיח הציבורי, אבל אנחנו מסעדת נישה של בשר הארדקור, אז המתנדנדים לא באים לכאן". לשאלתי אם נערכים אחרת במסעדה לקראת בואם של הצמחונים, צוחק אשכנזי ואז אומר ברצינות: "כן, בדיוק החזרנו עכשיו לתפריט את הארנבות, אחרי שנה של הפסקה". אז לאכול פינת ליטוף זה אולי קצת קיצוני, אבל אשכנזי חושב שהקרניבורים הטהורים נאחזים בימים אלה חזק בעמדותיהם והוא שומע לא מעט משפטים בסגנון "שמענו את גארי יורופסקי. עכשיו תן לנו בשר". באופן מפתיע, מי שהרגיש היטב את גל הצמחונות היה דווקא דף הפייסבוק של המסעדה, שספג לפני כמה שבועות מטח של רקטות אנטי בשריות. "פתחנו את הפייסבוק וראינו שהשתלטו לנו על הדף בקריאות של 'בשר זה רצח', אבל השתלטנו על זה".עוד מישהו חושב פתאום על חיזור גורלי? גיורא אשכנזי (צילום: אורן זיו)אני ממשיך למקום של בשר, הבייבי של ניני נוף ורימון בן יקיר (הג'ירף ומועדון הקצינים) ויקירת מבקרי האוכל. "יש בזמן האחרון את השמועה הזאת על מיקי חיימוביץ', לא?", שואל אותי נוף ומבקש הסבר מה זה בדיוק ימי שני ללא בשר – טבעוני או צמחוני, הוא לא ממש בקיא בזה, "בלונדון אין ספק שזה טרנד, אבל אני לא בטוח שבארץ הם ירדו לעומק הדברים. אני לא יודע אם יש גל או אין, אבל אנחנו לא מרגישים אותו. אנחנו מסעדה קטנה, אז זה עוד לא הגיע אלינו. בדמיוני אני רואה שלכל אחד יש את המקום שלו - למי שרוצה לצרוך בשר ולמי שרוצה דברים אחרים - אבל האם ימי שני יתפסו בעתיד? מוקדם מדי לדעת". אצל נוף, כמסעדן ותיק, תמיד היתה דרישה למנות צמחוניות, במיוחד במסעדות שפונות לכל המשפחה, אבל במקום של בשר הם ייאלצו להסתפק בסלט ובצ'יפס במקרה הטוב. "תמיד יש טרנדים שבאים והולכים, והאמת היא שזה נראה בר חלוף, גם אם ימשיכו לשחק על העניין הבריאותי או הסביבתי, זה בשוליים".

קמפיין ילדותי לעומת נוף ואשכנזי, יענק'לה שיין, איש בשר בכל רמ"ח איבריו, לוחמני הרבה יותר. לאיש, שהקים בשנים האחרונות רשת סטייק האוסים באירופה ופתח לפני שנה את הסטייק האוס שיין אנד שארפ, יש בטן מלאה: "צמחונים היו ויהיו תמיד, אבל כשזה הופך למיסיונריות, אני לא אוהב את זה. דווקא האנשים שאמורים להיות הכי טולרנטים, מתגלים כלא כאלה. מי שלא רוצה שלא יאכל בשר, אבל שלא יפגע באחרים". שיין גם חושב שהפסקת ייצור כבד האווז בארץ מטעמי מצפון משולה לירייה עצמית ברגל. "מה עשו בזה שכעת כל כבד האווז מיובא מהונגריה? הרסנו חומר גלם שכבר לא נוצר כאן, פגענו במי שהתפרנס ממנו וגם אין בארץ אווז טרי. יצאנו צדקנים, אבל זה מגוחך". כדי לפייס את הרוחות מציע שיין, מי שמאחוריו 30 שנות בשר, מידתיות: "תמיד יהיו ותמיד היו אנשים שרוצים לאכול בריא ותמיד יהיו אנשים שירצו לאכול בשר, אבל צריך אמצע. למרות שיש לי מח עצם בתפריט, אני לא אציע למי שבא לכאן בכל יום לאכול ממנו". שיין, שהכניס באחרונה תפריט דים סאם אל בר המסעדה החדש, מכחיש שזה קשור לביקוש למנות צמחוניות. "אני אוהב את זה. זה טעים וזה הסתדר לי. לא עשיתי את זה מטעמי בריאות, אלא מפני שזה טעים. יש דים סאם עם בשר או דגים וגם צמחוני".לא אוהב את הצביעות הזאת. יענקלה שיין (צילום: אורן זיו)ממשיכים לרמת החי"ל, שם אילן עובד ממסעדת עב בשר מנסה להרגיע את הרוחות: "הגל עדיין לא מספיק חזק, אבל כשהוא יגיע, אנחנו נזרום איתו; לא נלך נגדו. הוספנו מנות צמחוניות לתפריט, ותמיד היו מנה או שתיים בשביל הצמחונים. ברור לכולם שיהיה שינוי, אבל הוא לא צריך לפגוע במסעדות הבשר". אם כבר יש שינוי, אז עובד רואה אותו דווקא בהיבט הבריאותי: "אנחנו מרגישים שיש נטייה היום ללכת יותר לכיוון הפילה ופחות לאנטרקוט השמן, אבל אנחנו לא מרגישים ירידה בצריכת הבשר". לא הרחק ממנו, במסעדת הבשר הדסון, מבהיר השף מתן אברהמס בצורה תקיפה הרבה יותר כי כל הגל הצמחוני הזה הוא אופנה ותו לא. "אופנות מטבען באות והולכות, ואין לזה שום השפעה עלינו, אולי אפילו להפך. מי שמגיע אלינו יודע שמדובר במסעדת בשר ולא נדרשנו לבקשות או לשינויים מיוחדים". אולי כתשובה ליום שני צמחוני, העבירו בהדסון את ארוחות המיט שואו, שבהן מלהטט השף בין הבשרים, מנתח אותם ומגיש כמויות ניכרות שלהם, דווקא לימי שני.זורמים עם הגל. אילן עובד (צילום: אורן זיו)בשנת 2003, דני ברנד, מבעלי מסעדות רק בשר, כתב את התזה שלו על הרציונל של המסעדות. הוא כתב שכשאדם רואה בשר בוויטרינה, הוא צורך ממנו יותר, וכמה שיותר אדום. חמש שנים אחר כך פתח את מסעדת רק בשר ברחוב סלמה, ואחריה, בתוך ארבע שנים, פתח עוד שלוש מסעדות בשר ברחבי הארץ. ברנד שולף נתונים שחושפים כמה בשר צורך הסועד הממוצע, נתון לא ממש נמוך שלא רק שאינו במגמת ירידה - הוא שומר על יציבות גבוהה מאוד, עם נטייה קלה למעלה. "שכל אדם הישר בעיניו יעשה", אומר ברנד, "בשר הוא מוצר מאוד בסיסי שאני לא מאמין שיפסיקו לצרוך. כל טרנד מגלה שהקודם לא היה בריא, אז שיהיו בריאים עם הטרנדים שלהם". ברק בשר אין איזו התאמה מיוחדת לצמחונים, למעט קומץ סלטים, אבל לשאלתי אם הוא נתקל בבקשות מיוחדות, צוחק ברנד ואומר: "תמיד יש בקשות מיוחדות: למה אין פה חומוס ולמה אין חזיר. שואלים גם למה אין צמחוני, אבל התשובה שלי היא המנות הראשונות". ומה לגבי קמפיין שני צמחוני? "זה קמפיין ילדותי, שאינו בקיא ממש בעובדות", מסביר ברנד. רגע לפני שאנחנו נפרדים הוא מסיים עם חומר למחשבה: "אם תהיה ירידה בצריכת הבשר, זה לא בגלל הצמחונים, זה בעיקר בגלל המצב הכלכלי".

*#