${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כוכב אחד מעז: השף הישראלי שכבש את מישלן

שתי מסעדות מוערכות, המוני סועדים ויותר כוכבי מישלן משישראל אי פעם ראתה. אם השם מושיק רוט לא אומר לכם כלום, זה הזמן להכיר

תגובות

יש אנשים שפשוט יש להם את זה. באוגוסט האחרון פתח השף מושיק רוט את מסעדתו &samhoud places ואמסטרדם כולה השתגעה מרוב ציפייה. חמישה חודשים לאחר מכן בוחר מדריך מישלן להעניק למסעדה החדשה (כמעט זמן שיא במונחים של מישלן), לא כוכב אחד אלא שניים. בזמן שבארץ אנחנו עוד חולמים ומשתוקקים לכוכב מישלן ראשון, שאינו נראה באופק, קוטף רוט שני כוכבי מישלן כמו כלום, וזאת אפילו לא הפעם הראשונה. בשנת 2005 זכה רוט בפעם הראשונה בכוכב מישלן על מסעדתו T Brouwerskolkje וב-2008 זכה רוט במישלן השני שלו על המסעדה, שנסגרה באפריל 2012. ארבעה חודשים קודם לכן, כשהכריז שהוא עומד לשתף פעולה עם היזם והמייסד של חברת הייעוץ ההולנדית סאלם סאמחוד, גבות הורמו. לא הרבה אנשים הבינו את הרוח שמביא איתו סאמחוד, שמסתכמת בחיבור כהשראה. מה זה אומר? תבינו בהמשך. אם תוסיפו לזה גם את המטרה הסופית של פתיחת עוד חמש מסעדות כאלה ברחבי העולם (ניו יורק, קואלה לומפור, ריו דה ז'נרו, מוסקבה ושנחאי, כאשר הסניף באמסטרדם יתפקד כסניף הדגל), תקבלו חלום שאפתני במיוחד. אבל  באוגוסט, כשפתח השף את המסעדה והלאונג' בלב אמסטרדם, החזון הערטילאי משהו הפך למציאות קולינרית. בראיון שערכנו עמו ניסינו להבין מה בדיוק זה אומר, ובכלל מה שלום רוט באופן כללי כשהוא אוחז באמתחתו כאלה תארים.

מושיק, איך התחושה לזכות שוב?"אני גאה מאוד. הצוות הוותיק שלי ואני הצלחנו לשמור על כוכבי המישלן, וגם הצוות החדש שלי עומד באותה הרמה. כוכבי המישלן נותנים לנו עידוד עצום להמשיך בהגשמת החלומות שלנו להביא לעולם גסטרונומיה מעוררת השראה המחברת בין אנשים".

 אז מה הקונספט של המסעדה בפועל?"הכול וכולם ב- samhoud places& פועלים מתוך מטרה ליצור קשרים ולהתחבר. מהרכיבים הטובים ביותר, בניית תפריט שהוא ייחודי, הכלים שאנו משתמשים בהם, עיצוב הפנים של המקום ועד למרכיב האנושי של אנשים מיוחדים ומעוררי השראה, מה שמוביל לשירות הטוב ביותר. זה מקום לאכול, לשתות, לעבוד, ליצור סיעור מוחות, לחגוג, ליהנות מהמוזיקה, לגלוש באינטרנט, לצפות בסרטים, לדבר, להכיר אנשים ולהרגיש בבית. המסעדה עצמה בנויה ל-55 סועדים, אבל עוד 90 איש יכולים ליהנות מקוקטייל ונשנושים קלים בלאונג'".עומד על ארבעה כוכבי מישלן. מושיק רוט במרכז (צילום: מוטי מילרוד)בין אילת לאמסטרדם גם אם לא נהיה זהירים מדי אפשר להגיד שהסיפור של רוט נוגע לא מעט בפתגם משנה מקום, משנה מזל, ושפים בתחילת דרכם אפילו עשויים ללמוד מזה כמה דברים. רוט נולד בחיפה, גדל באילת והתחנך ביבנה. אחרי שירותו הצבאי ירד שוב לאילת כדי לעבוד בתחום המלונאות, ושם נתקל בגורם שהביא לשינוי מהותי בחייו: רוט פגש את מי שעתידה להיות אשתו, ושלמענה עזב את הארץ בגיל 23 והשתקע באמסטרדם, לפני 18 שנה. המסלול הקולינרי שלו באמסטרדם התחיל בנקודה שלא הבטיחה הרבה - ניהול פיצרייה, משם הוא המשיך אל מטבחים נחשבים מאוד, החל ממסעדתו המכוכבת של יוני בור דרך מסעדתZweetheol  של השף אריק פון לואו. את המסעדה הראשונה שלו, פתח יחד עם אשתו דווקא מחוץ לעיר הגדולה, בסביבה הכפרית, במבנה שהיה בעבר מסעדת פנקייק. למסעדה החדשה הם קראו T Brouwerskolkje.

מה ההבדל בעצם בין T Brouwerskolkje למסעדה החדשה?"T Brouwerskolkje הייתה בשבילי המקום שבו הכל התחיל. השורשים שלי עדיין נטועים במקום, ואיכות האוכל שאני מכין באה משם. הצעד החדש הזה שעשינו עם המסעדה החדשה נעשה במטרה להביא את חווית האכילה לרמה בינלאומית, וזו השאיפה שלי בעצם. המטרה שלנו היא להיות מקום שמציע את השירות, האוכל והאווירה ברמה הכי גבוהה, שביחד יציעו את אחת החוויות הגסטרונומיות הטובות ביותר שאנשים יכולים לדמיין".

כאמור, ביום שני השבוע פרסם מדריך מישלן כי בין המסעדות הזוכות השנה בכוכבים הנחשקים נמצאת גם מסעדתו החדשה של רוט. בחלק מנימוקי השופטים שהתפרסמו במדריך צוין כי "במסעדה האופנתית החדשה שלו באמסטרדם, מושיק רוט הצליח להתאים את רמת האיכות שלו למסעדת שני הכוכבים הקודמת שלו". אגב, לכל מי שלא ממש סופר את הולנד כמעצמה קולינרית כדאי להזכיר שעם הזכייה עלה מניין המסעדות המחזיקות בשני כוכבים בהולנד ל-18 במדריך מישלן לשנת 2013, וזה עוד לפני שספרנו את המסעדות בעלות כוכב אחד או שלושה.

האם לדעתך מסעדה כזו תוכל להצליח בישראל?"קשה לי לאמוד או לקבוע את הסטנדרטים שלפיהם אפשר לחשוב אם המסעדה תצליח או תכשל בארץ. יחד עם זאת, אני חושב שכל מקום שהרעיון מאחוריו הוא להעניק לאנשים מקום להתחבר אחד עם השני ולקבל השראה יכול לעבוד, אז למה לא?"רוט אינו מסתיר כי מלבד ההשראה שקיבל מעברו בישראל, אם מבחינת הטעמים וטכניקות הבישול, הוא גם משתמש בחומרי גלם רבים המסגירים את מוצאו הים תיכוני, כך שלא מאוד מפתיע למצוא בחלק מהמנות רמזים של סילאן, טחינה ואפילו חומוס. חבר טוב. מאיר אדוני (צילום: דן פרץ)בשלב הזה כבר לא יכולנו להתאפק. זה אולי יישמע פרובינציאלי, אבל לא יכולנו להימנע מלשאול את רוט איך התחושה להיות הישראלי היחיד עד כה עם כוכבי מישלן. התשובה לא הפתיעה - "אני לא מקשר את כוכבי מישלן לישראליות. אין קשר בין הכוכבים שלי להיותי ישראלי ואני לא מייחס לשתי העובדות איזו חשיבות שמחברת ביניהן. אני אומר זאת - למרות שאין מסעדה ישראלית מכוכבת אני חושב שיש שפים שמבשלים ברמה של כוכבי מישלן".

מי למשל?"אני לא יכול להגיד שמות. זה לא תלוי בי לומר מי צריך לקבל כוכבים או לא".

האם אתה בקשר עם שפים ישראלים?"בוודאי שאני שומר על קשר עם שפים ישראלים, אפילו עם רבים מהם. מאיר אדוני, לדוגמה, הוא חבר טוב". לבסוף, הוא לא שוכח להזכיר מאיפה הוא התחיל ועל הדרך מעביר מסר גם לדור הצעיר, לשפים בתחילת דרכם או למי שרוצה להתמחות במטבחים מכוכבים. "אני כל הזמן קולט מתמחים ואני אפילו מחפש מתמחים בימים אלו ממש. יש לנו צוות אדיב במסעדה וחווית הלמידה היא באמת מיוחדת. הייתי רוצה טבחים ומתמחים בינלאומיים במטבח שלי. ללמד צעירים צמאים לידע את רזי המטבח ברמה גבוהה, זה אדיר".

לפני סיום, אתה חושב שתחזור לישראל?never say never". אני ממש לא יודע מה ילד יום, אבל הכל אפשרי".

*#