טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

אבו ראמי: כשהמסעדה הגדולה קמה לתחייה

מסעדת אבו ראמי מציעה אוכל מזרחי לצד מנת החומוס החם הכי טובה שתפגשו באזור הצפון, וגם גיחה נוסטלגית לימי הערוץ הראשון של שנות ה-80

תגובות

השם הזה לא סתם מצלצל לכם מוכר. מסעדת אבו ראמי היתה "המסעדה הגדולה" מאותה תכנית טלוויזיה, ששודרה על מסכי הערוץ הראשון אי שם בשנות השמונים. שילוב נדיר של צחוק, נונסנס, אוכל מזרחי, ערבים ויהודים ובעיקר תמימות שלא נראתה על המסך קודם וגם לא אחר כך. ופתאום, משום מקום, אנחנו מוצאים את עצמנו מול מסעדת אבו ראמי אמיתית אוריגינל בכפר ראמה.» מסעדת אבו ראמי - לכל הפרטים» קסם על ים כנרת: ביקור בחומוס שבתאי» סיור חומוסיות ברובע הנוצרי בירושליםמדי כמה חודשים, אני נוהג להעביר סוף שבוע בחמדת ימים, שנמצאת ממש בראש ההר, מעל לכפרים ראמה, עין אל אסד, והמושבים שפר ואמירים שבדרך לצפת. השילוב בין צימרים בלב שמורת טבע, עם הופעות של זמרים מעולים במועדון ההופעות שבראש ההר, והרסיטלים לפסנתר בעליית הגג של יצחק תוויאור האגדי בשבת בבוקר, הופכים את סוף השבוע לחוויה נהדרת. כששעת הצהריים מגיעה אנחנו יורדים לכפר ראמה. מיד בכניסה לכפר פונים שמאלה ועולים מעט עם הכביש, עד שמגיעים אל מסעדת אבו ראמי המקורית. מדובר במסעדה ותיקה, שהיא כבר לא רק חומוסיה קטנה, אלא מגישה את כל סוגי המאכלים המזרחיים. אבל לא הייתי כותב עליה אם לא הייתי נתקל במנת חומוס ברמה גבוהה מאוד.שווה את הנסיעה. החומוס של אבו ראמי (צילום: יובל הולנדר)על האיכות והטריות של כל המנות במסעדה אין מה להרחיב, אבל החומוס הוא באמת משהו מיוחד: שונה מכל מה שאנחנו מכירים, בעיקר כי החומוס חם. כלומר, ממש חם. אבו ראמי טוחן את הגרגירים כשהם עדיין חמים מאוד מהסיר, מוסיף טחינה ולימון ומגיש לצלחות שמגיעות במהירות הבזק לשולחנות. החומוס החם הוא מאכל שונה ממנות החומוס הקרות או הקרירות: הוא רך יותר, אוורירי מאוד, ולא סלחני לעמידה מיותרת (קרום קשה מצטבר עליו אם הוא עומד ומתקרר), כך שצריך לאכול אותו ומיד. לצד החומוס מגיש אבו ראמי ירקות טריים וזיתים מעולים מהאזור, שמן זית מצוין, וגם שיפודים וצ'יפס לא רעים בכלל.בסוף הארוחה, אחרי טקס מזיגת הקפה המסורתי (כדי לכבד את האורח, נהוג למזוג את הקפה בתנועה של הרמת הקנקן לגובה רב תוך כדי המזיגה, בלי שתישפך אפילו טיפה אחת), הגיע שלב פינוי השולחן. במיומנות של שחקן בייסבול מיומן זרקו המלצרים את הצלחות הריקות מהשולחנות אל המטבח. אחד זורק, השני תופס, ואבו ראמי מסתכל על המחזה, כמו פיני גרשון שסומך על שחקניו שניה לפני שחוזרים עם צלחת האליפות. תסלחו לי על הקלישאה, אבל בהחלט זכינו בצלחת אליפות החומוס החם של מסעדת אבו ראמי. אפילו לקחנו טייק אווי חזרה לחמדת ימים, למקרה שנהיה רעבים מכל הנוף והשקט.שימו לב לצלחות המעופפות. חומוס אבו ראמי (צילום: יובל הולנדר)אם אנחנו כבר בעסקי החומוס החם, כדאי לעצור גם במסעדת עזבה. הרבה נאמר ונכתב על המקום הזה. גם החומוס של עזבה חם, אמנם לא כמו באבו ראמי, אבל ברמה גבוהה. אבל מה שהופך אותה לאחת מהמסעדות המזרחיות הטובות בארץ הן שאר המנות, שמוגשות בסגנון ביתי לחלוטין. ההרגשה היא של אירוח בסלון או מטבח משפחתי ולא במסעדה. המנות מתחלפות עם העונות, אבל שתי המנות שאני חוזר אליהן פעם אחר פעם, הן הכרובית בטחינה - חמה, נמסה בתוך כלי אלומיניום לוהט, וחציל בתנור – נמס בפה ובלב עם טחינה מוקרמת. כבר בדרך הביתה מרגישים שרוצים לחזור לאכול שם שוב.ואם כבר איזור בקעת בית הכרם, חייבים לציין את המקום האידיאלי לאירוח בדואי אמיתי. אירוח בדואי זו לא מסעדה - זו הצצה לתוך תרבות מפוארת, מכובת, שנותנת לאורחים כבוד גדול, אלפי שנים של חיים בטבע, מידע אדיר על צמחי מרפא ותבלין, טעמים, תבשילים, ידע בהישרדות, בגישוש, בסיפור סיפורים והרבה חום ואהבה. האוהל של זיאד סוואעד נמצא בכפר סלאמה שעל נחל צלמון. פונים דרומה בצומת ראמה ואחרי כארבע דקות נסיעה מגיעים לכניסה לכפר. למרות שמדובר בבדואים אמיתיים, ואורחים הם תמיד רצויים, חשוב מאוד לתאם מראש את  הביקור.המגש הקדוש. אירוח באוהל של זיאד (צילום: יובל הולנדר)זאדה וזיאד מארחים כבר מעל ל-20 שנה קבוצות מטיילים, משפחות, ארגונים וטיולים, תיירים, ובעצם את כל מי שמגיע – באוהל בדואי מסורתי אמיתי, שמאפשר גם ללון ללילה. גולת הכותרת היא האוכל של זאדה: מגש מוכסף ועליו המון צלחות צבעוניות עם סלטים טריים מצמחי העונה, חומוס מצוין עשוי בבית, עלי גפן וכרוב ממולאים, זיתים טריים, באמיה, לבנה ופיתות בדואיות, ועוד הפתעות מתחלפות, בהתאם לעונה. עם הסיפורים של זיאד אפשר להישאר כאן ימים ולילות, אבל המקום מתאים גם להפסקה של אוכל ומנוחה באמצע הדרך כשחוזרים מהצפון לכיוון המרכז. קפה טוב בסוף הארוחה, תה בדואי מתוק וקצת לימונדה, ואתם מוכנים להמשיך בנסיעה.להזמנות: זיאד סוועאד - 052-284-6515

*#