טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פרסי עכבר העיר: המסעדה החדשה של השנה

הציפייה לטאיזו, הפשטות של מיכאל, החדשנות של פופינה, השיגעון של סבידה, ההפתעה של ג'קו סטריט, הבשורה של זכאים והנגישות של פיצרוי. מי היא המסעדה החדשה הכי טובה של שנת 2013?

תגובות

עם מאות בתי אוכל שנפתחו בשנה האחרונה, אין ספק ש-2013 היתה אחת השנים הפוריות והעמוסות לקולינריה הישראלית. בכל שבוע נפתחו מקומות חדשים, חלקם עם באזז גדול סביבם וחלקם באנונימיות מוחלטת, וכל זה בשנה כלכלית לא פשוטה בכלל. » ארוחת הבוקר הטובה של השנה» המסעדה הטובה של השנה» העסקית הטובה של השנה» בית הקפה הטוב של השנהאז מה היה לנו השנה? ממושב לימן על גבול הלבנון ועד אילת, מהשפים הגדולים ועד לפריצת סו-שפים נועזים לקדמת הבמה, ממסעדות במלונות בוטיק ועד לאוכל רחוב מושקע, עם קריצה למזרח התיכון החדש או לצונאמי האסייתי. בשנה שבה לא מעט מקומות עשו עבודה נפלאה, אלו הטובות ביותר שנפתחו בשנת 2013:

טאיזו

הרבה זמן שלא ציפו למשהו כמו שציפו לטאיזו. יובל בן נריה, שהיה השף בפועל של הרברט סמואל וכוכב כתבות מסוג "הדבר הבא", פתח את המסעדה שלו והתחיל לממש את ההבטחה. אז מיהי טאיזו? מסעדת פאן-אסייתית עם חיבה לחמישה מטבחים שמוצעים בפרשנות האישית של השף. כבר דובר רבות על ההשקעה חסרת התקדים בהיסטוריה המקומית ועל העיצוב המרשים של פיצו קדם, שיחד עם האוכל הופכים את טאיזו לאחת המסעדות מדוברות של השנה.

מנימוקי השופטים: מה עוד לא נכתב על יצירת המופת של שף יובל בן נריה? טאיזו לא דומה לשום דבר שהיה פה קודם. האוכל של בן נריה מוכיח שחודשי המחקר הקולינרי שעבר במזרח בהחלט השתלמו, ומצליח לדלג בין המטבחים בקלילות מרשימה, יצירתית ומרתקת. ועוד לא אמרנו מילה על העיצוב המפואר, הבר הסקסי ומקרר היינות שמתפרש על קיר שלם. ההשקעה, המחשבה והתכנון בהחלט משתלמים. טאיזו - מנחם בגין 23, תל אביבכגודל הציפייה, כגודל ההצלחה. טאיזו (צילום: איליה מלינקוב)

מיכאל

מיכאל גרטופסקי, שף מסעדת הסושיאל קלאב, החליט לממש חלום של שנים ופתח ביסטרו במושב לימן - כמה קילומטרים לפני שישראל מתחלפת ללבנון - אליו הוא עורק מדי סוף שבוע. אחרי שלא מעט לסתות פעורות נסגרו ומכשירי ניווט כוונו, גילינו ביסטרו מקומי במלוא מובן המילה, שעושה שימוש בחומרי גלם מהסביבה: הדגה של עכו ועשבי בר, גבינות וירק מהשווקים המקומיים. התוצאה -  הכי רחוק מה"פלצנות התל אביבית".

מנימוקי השופטים: הרבה מקומות הבטיחו לנו השנה לעשות מטבח מקומי, ומעט מדי קיימו. מיכאל גרטופסקי הוא שף חכם שיודע להגיש אוכל צנוע שעושה כבוד לחומרי הגלם שלו. בביסטרו מיכאל נזכרים שפשטות היא תכונה מנצחת, וכשחומרי הגלם משובחים, רק צריך לתת להם את הבמה. מיכאל - הגפן 34, מושב לימןמסע לחיים אותנטיים. מיכאל ביסטרו מקומי (צילום: בן יוסטר)

פופינה

השנה נתקלנו בלא מעט שפים צעירים (נושקים ל-30) שעברו לקדמת הבמה, אבל אוראל קמחי הוא מהבולטים שבהם. אחרי שנים במטבח של מסעדת קבלייר בירושלים, מצויד בצניעות ירושלמית שלא רואים כמעט בתל אביב, הוא הגיע לנווה צדק ופתח בה את מסעדת פופינה, שמאתגרת את הקהל עם תפריט שמתחלק לחמש טכניקות בישול שונות (בין היתר: אידוי, בישול, אפייה וצליה).

מנימוקי השופטים: מודים, בהתחלה לא הבנו את הסיפור של פופינה, אבל בביקורים חוזרים התמונה התבהרה והפכה חדה יותר. קמחי הוא מהשפים שיאחדו דג נא עם ג'לי של ג'ין וטוניק, יקצצו המבורגר משרימפס ויגישו אותו בתוך לחמניה מאודה. בגדול, הוא עושה מה שבא לו ומתגלה ככישרון שחייבים לעקוב אחריו. פופינה - אחד העם 3, תל אביבחייבים להמשיך לעקוב. פופינה (צילום: דודו בכר)

גם עכו חזרה השנה אל מרכז המפה הקולינרית בזכות כמה מקומות מעניינים ומוצלחים, אבל גבוה מעל כולם בלטה סבידה, שבמתחם הבזאר הטורקי. סבידה היא מעין הכלאה בין מסעדת שף קטנטנה לבר אוכל פצפון שמתמחה במאכלי ים שהקימו שני תושבי האזור, השף דן שמולוביץ' ואוהד הורוביץ. השניים הסתובבו בעולם עד שדגדג להם לחזור הביתה ולהראות שעכו היא הרבה יותר מחומוס סעיד.

מנימוקי השופטים: בר פירות ים? בעכו? מטר מאורי בורי? בהתחלה זה נשמע כמו קרב אבוד מראש, אבל שמולביץ' והורוביץ מטפלים בפשטות יוצאת דופן בחומרי הגלם המרהיבים שהים נותן להם. יחד עם אווירה שנעה בין הזיה למסיבה והמחירים הזולים בטירוף, יש לכם את כל הסיבות להגיע לכאן.סבידה - הבזאר הטורקי, עכועכו היא הרבה יותר מחומוס סעיד. סבידה (צילום: תאיר פז)

לא מעט מסעדות בחרו השנה להתמקם במלונות בוטיק. גם מסעדת פיצרוי, של יוצרי קלמטה קיקו (עמיקם) בלוקו והשף רועי גנצ'ולה, בחרה במלון הבוטיק גורדון אין. הדמיון, אגב, עם אחותה הבוגרת מסתיים בכך שמשתיהן רואים את הים. מעבר לכך, בפיצרוי יצרו השניים מסעדת שף עם אמירה אישית, תפריט נועז ומתוחכם שלא מהסס לזרוק לאוויר העולם טכניקות בישול עדכניות, חומרי גלם מקומיים ובלתי מאוסים והגשה של יצירות אמנות ים תיכוניות קטנות.

מנימוקי השופטים: מזמן לא נראתה כאן כזאת מלאכת מחשבת על מנות לא יקרות. פיצרוי מגישה מנות שלפעמים עוברות על כל החוקים הלא כתובים במטבח, בשילובים שבתפריט נראים בלתי אפשריים, אבל בפועל מסתדרים בפה יופי. תשכחו מקלמטה, יוון ומחיאות כפיים ותגיעו לפיצרוי.פיצרוי - הירקון 136, תל אביבגורמה נגיש. פיצרוי (צילום: דודו בכר)

כשהטבעונות הפכה בשנים האחרונות מטרנד לוהט לדרך חיים, זה היה אך מתבקש שיצוצו כאן שפע מנות ומסעדות שיציעו מטבח מתאים. חמש מסעדות עם אוריינטציה טבעונית נפתחו השנה, אבל זכאים - בוטיק טבעוני אורגינל, אותו הקימו האחים לבית משפחת זכאים, מתבלט בזכות העובדה שהוא מצליח להוכיח שאוכל טבעוני לא חייב להיות חיוור ועצוב. האחים זכאים יצרו מקום שגם אוכלי בשר ימצאו בו לא מעט מנות מצוינות.

מנימוקי השופטים: אם אייל שני היה פותח מסעדה טבעונית, ככה היא היתה נראית. אורח החיים הטבעוני יצר צורך אמיתי באוכל עילי לאנשים שאוהבים חיות וזה בדיוק מה שזכאים עושה. מה שבטוח, הוויטרינה צריכה לחשוש מהצ'יפס הקרוע ביד, שמסתמן כאחת המנות הטובות בעיר, בלי קשר אם אתם טבעונים או קרניבורים.

זכאים - אלנבי 98, תל אביבסוד שלא היינו צריכים לגלות. צ'יפס קרוע ביד של זכאים (צילום: רותם מימון)ג'קו סטריט בירושלים החליטו השנה לתת פייט לתל אביב, לפחות בכל הקשור לפתיחת מסעדות מושקעות. בין כל הפתיחות המרשימות, אנחנו מתמקדים בג'קו סטריט, מסעדת השף הכשרה של השף זכאי חוג'ה. חוג'ה, בעל רזומה ירושלמי מפואר על אף גילו הצעיר, יצר מסעדה יצירתית ששואבת השראה מהשוק, אבל לא צריכה לעשות רעש וצלצולים על מנת להתחבב על ההמון.

מנימוקי השופטים: "מסעדת שף, כשהשף הוא כורדי", כך מגדירה ג'קו את המטבח שלה. מסעדה כשרה בפאתי שוק מחנה יהודה, שלרגע אחד לא מורגשת בה מגבלת הכשרות. מהרביולי הטובים ביותר שאכלנו השנה, דרך האווירה הירושלמית המגניבה ועד הבר המאלף והשירות המצטיין, נראה שיש סיבה חדשה לצאת מתל אביב ולעלות לירושלים.

ג'קו סטריט - השקמה 6, שוק מחנה יהודה

נושאי הבשורה הכשרה. ג'קו סטריט (צילום: אמיל סלמן

חברי הצוות (לפי סדר א'-ב'): אפרת אנזל - אשת תקשורת וקולינריהטל לוין - עורכת ראשית, עכבר העיררותם מימון - כתב האוכל של עכבר העיר דני ססלר - כתב אוכל ויין טלי קושניר - עורכת מדור האוכל, עכבר העיר

*#