טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

KNOW HOPE: סיור קולינרי בשוק התקווה

גבינות מיוחדות, קובות מושלמות, חומוס מעולה, שיפודים מגוונים וגם פיצוחים וממתקים. שוק התקווה הוא האופציה הקולינרית הכי טובה שלא ידעתם ששוכנת מתחת לאף שלכם

תגובות
חומוס משובח. מנה בפול'ס
עלמא אליוט הופמן

אולי זה עניין של יחסי ציבור ונגישות, אבל בין שוק לוינסקי המתעורר לשוק הכרמל המתוייר, שוק התקווה נשאר אנדרדוג שלא בא לעשות רושם על אף אחד. הוא זול יותר מהכרמל, ובוודאי יותר מרווח ממנו, ולמרות שעדיין אין בו מקומות קטנים אפופי סטייל וצעירים כמו בלוינסקי, שוק התקווה מציע חוויית קניות לא מתחנפת מצד אחד ואת האוכל העממי הכי טוב בתל אביב מהצד השני.

» למדור אוכל של הארץ
» חדשות האוכל של השבוע החולף
» עושים קיץ: מסעדות חוף מומלצות בתל אביב
» 8 ברים שכדאי להכיר בשווקים של תל אביב
» ברחבי הארץ: איפה קונים ג'חנון לסופ"ש?

שוק התקווה הוקם באמצע שנות ה-30 כתשובה הכלכלית למרד הערבי הגדול, כאשר תושבי הכפר הערבי סלמה נמנעו מלמכור לשכונה את סחורתם. מה שהתחיל עם כמה באסטות שהקימו תושבים יוצאי עירק, תימן, סוריה ואיראן, הפך למתחם גדול שמתפרס על משולש הרחובות האצ"ל-ההגנה-התקווה. לפני כ-13 שנים שופץ השוק במטרה להפיח בו חיים ולהפוך אותו לנגיש יותר לתל אביבים ולתיירים. זה לא סוד גדול שהשוק והשכונה עולים לעיתים לכותרות בהקשרים לא ממש מחמיאים שקשורים לתמהיל התושבים החדש בשכונה, אבל אם נניח את החדשות בצד ונבוא נטולי דעות קדומות, נגלה שוק אותנטי ובועט שכדאי לבקר בו, רגע לפני שדחפורי היח"צ יהפכו גם אותו למשאבת כספים נטולת נשמה.

דוכנים שמתמחים בדבר אחד בלבד. דוכן זיתים בשוק התקווה
רותם מימון

איפה קונים?

ההפתעה הגדולה בשוק התקווה היא הדוכנים שמתמחים בדבר אחד בלבד: דוכני זיתים (מכל הסוגים, אבל רק זיתים), פיתות, עמבות ושום דבר מעבר. גם לא מעט מאפיות קטנות התמקמו בשוק מכל קצוות הקשת העדתית: מאפייה תימנית, עיראקית וגרוזינית, כשלצידן דוכנים שמציעים לחמניות בזיל הזול, ומי שממש מתעקש ימצא גם לחמי שיפון. לא מעט רוכלים מסתובבים ומוכרים סמבוסק וברד ב-5 שקלים, מיץ רימונים או לימונדה, כך שהסיור הזה, הרבה מעבר לסיבוב קניות, הוא סיבוב של ריחות וטעמים.

מעדני אילנית
הבאסטה המשפחתית הקטנה, שנפתחה לפני כ-5 שנים על ידי בני הזוג ילידי השכונה אילנית וקובי יוסף, התחילה בעיקר עם מטוגנים, ממולאים למיניהם וסלטים. במהרה פשטה השמועה והעסק התפתח למטבח ביתי מרשים תחת ידיה האמונות של אילנית. לפני כשנה בני הזוג עברו למקום גדול יותר במעלה השוק וצירפו אל הצוות חברים מהשכונה, וכיום המקום מציע מגוון רחב למדי של אוכל מוכן לקחת הביתה - ממולאים מכל הסוגים (גזר, בצל, חציל קטן, כרוב ממולא טבעוני), קציצות טבעוניות, קציצות בשר, קובה אורז, קובה סלק, וכמובן – קובה עיראקית, מנת הדגל. בימי שישי אפשר למצוא היצע כפול של מנות, ובו צלי בשר, קוסקוס, חריימה, עופות ממולאים, סלמון בתנור, סיגרים, שניצלים של עוף ודג, עלי גפן מצוינים ומבחר טבעוני מורחב.
כתובת ושעות פעילות: התקווה 20, ימים שלישי-רביעי 7:00-17:00, ימי חמישי 7:00-18:00, ימי שישי 4:00-17:00.

תחת ידיה של אישה אחת. מאכלים ביתיים במעדני אילנית
עלמא אליוט הופמן

עוזי מרכז העוגיות
קצת אחרי הכניסה לשוק לא קשה לפספס את המאפייה המרשימה של עוזי צפדיה, שפועלת בתקווה כבר כמעט 20 שנה. המקום מתגאה במבחר בלתי נגמר של עוגיות מתוקות ומלוחות בתוצרת עצמית, עם ריבת תות, שוקולד או שומשום, עוגות פרג, שוקולד ושמרים, ומבחר אדיר של מאפי בצק בכל הצורות - בורקסים טריים טריים עם גבינות, תפוחי אדמה, פטריות, תרד ועוד, ומתוקים מבריקים מסוכר דוגמת רוגעלך שוקולד קלאסי, גביניות במילוי גבינה או וניל ומאפי ריבה. רוב התוצרת שנמכרת במרכז העוגיות נאפית ממש מאחורי הדוכנים, ויש תכניות עתידיות לפתוח אזור ישיבה ובו דלפק שיציע יוגורט לצד בורקסים טורקיים ומנות אישיות שיוכנו במקום.
כתובת ושעות פעילות: התקווה 8, ימים ראשון-חמישי 07:00-19:00, ימי שישי 07:00 ועד שעה לפני כניסת שבת.

תוצרת עצמית מגוונת. עוזי מרכז העוגיות
עלמא אליוט הופמן

פיצוחי שאדי
לצד דוכני השוק הרבים שמציעים ממתקים ופיצוחים לכל דורש, ניצב סניף של רשת הפיצוחים המצוינת, שהצטרף לשוק לפני כ-6 שנים. בפיצוחי שאדי תמצאו פירות יבשים, טחינה וחטיפי גרנולה, ממתקי גומי וממתקים מצופים בכל הצורות והצבעים, לצד הקשיו הקלוי, שנחשב לאחד מהמוצרים היותר מוצלחים בחנות, תמצאו מבחר פיצוחים משגע, שכולל בין היתר תירס, גרעינים מכל הסוגים (קלופים ולא קלופים), אגוזים, וואסאבי, שקדים, חומוס, בוטנים (רבים מוצעים בגרסאות קלויות ולא קלויות), קבוקים במגוון צורות וטעמים ועוד מתפצפצים שונים שמגיעים הישר מהמפעל שבבילעין.
כתובת ושעות פעילות: התקווה 19, ימים ראשון-שלישי 8:00-15:00, ימים רביעי-חמישי 8:00-16:00, ימי שישי 8:00-16:00.

מבחר משגע. פיצוחים בפיצוחי שאדי
עלמא אליוט הופמן

סלומי הקצב
עד לפני כ-5 שנים פעלה בשוק מסעדה קטנה שהציעה את הקבב הכי טוב בתקווה ונקראה הקבב של סלומי. המסעדה אמנם נסגרה, אבל סלומי הקצב ממשיך עוד לפעול באיטליז שלו, כבר שלושה דורות, באחת מסמטאות השוק. שם תוכלו לרכוש הביתה את הקבב המופלא שהוא מכין על המקום, וכן נתחי בשר אחרים מובחרים לא פחות: מח עצם, לבבות וכל מה שצריך למנגל הביתי שלכם.
כתובת ושעות פעילות: נוריאל 1, ימים שני-חמישי 7:00-18:00, ימי שישי 7:00-15:00.

תבליני נעמה
עוד מקום שהפך ברבות השנים למוסד מוכר בשוק. תבליני נעמה הוקם בשנת 63' על ידי נעמה עובדיה, תושבת השכונה, שמכרה בו תבלינים ופיצוחים, ועם השנים הצטרף למקום גם בית קלייה ממנו יוצאים התבלינים והפיצוחים המפורסמים לכל הארץ. המקום הענק הוא הזדמנות פז לרכוש בעצם הכל מהכל, החל בתבלינים מכל הסוגים, דרך מתוקים, שוקולדים וסוכריות ועד לפיצוחים ופירות יבשים. הכל כמובן - במשקל.
כתובת ושעות פעילות: המבשר 4, ימים ראשון-חמישי 8:00-20:00, ימי שישי 6:30-15:30.

מעדניית אמיגה
חנות המכולת של יצחק אמיגה נפתחה ב-1950. היום כבר קשה לזהות את המכולת הקטנה ההיא, ששינתה פניה למעדניה וחנות שיש בה הכל. אבל עם כל הכבוד למעדניות שונות שאפשר למצוא בשוק התקווה למכביר, גולת הכותרת של אמיגה היא ללא ספק העמבה - גיגיות עם עמבה בתהליכי ייצור שונים וריח משכר חושים של מנגו. חוץ מזה המקום מתפאר במיני חמוצים רבים, זיתים ממינים שונים, גבינות, חלבות, דגים מלוחים, נקניקים, סיגרים ופסטלים.
כתובת ושעות פעילות: נוריאל 8, ימים ראשון-רביעי 6:00-19:30, ימי שישי 5:00-16:30, ימי חמישי 6:00-20:30.

העיקר הוא העמבה. מעדניית אמיגה
עלמא אליוט הופמן

מאפיית לחם בוכרי
איזו הפתעה נעימה נמצאת ממש בשולי השוק. המאפייה המשפחתית קיימת כבר משנת 96' ומתמחה בשני דברים במיוחד: לפיושקה - לחם בוכרי עגול עם לב דק וסמבוסק בשר. חוץ משני אלה מספקת המאפייה טוקי - פיתה בוכרית יבשה, משהו בין מצה לקרקר שנשלחת מכאן ללא מעט מסעדות וגני אירועים. אם תבקשו יפה להציץ בתנור הלבנים תוכלו לגלות את הקו הדק שמפריד בין גיהינום לגן עדן, 100 כיכרות הנאפות ב-200 מעלות.
כתובת ושעות פעילות: חנוך 52, ימים ראשון-חמישי 7:00-17:00, ימי שישי 7:00-16:30.

תענוג של 200 מעלות. לחמים במאפיית הלחם הבוכרי
רותם מימון

מעדניה ברחוב האצ"ל
המקום הצפוף ונטול השם הרשמי אמנם קיים משנת 90', אבל לפני כ-8 שנים הגיעה הבעלים הנוכחית רוזי מלך והעבירה אותו מהפך משמעותי. תמצאו שם בעיקר מבחר גבינות בלתי נגמר (רובן מחלב מלא וללא חומר משמר) שמגיע מהמגדלים בעצמם וכולל יצרנים קטנים ומקומיים לצד מחלבות מדוברות יותר. למשל משק שוורץ, שמייצר גבינות כחולות ובשלות, לאבנה, גבינה לבנה 9%, צפתית, ברינזה ובולגרית; או מחלבת שירת רועים שמייצרת גבינות כבשים ועזים (מחלב צאן מלא) וגבינות קשות בסגנון איטלקי, צרפתי ועוד. אלה לצד גבינות מיוחדות מאנגליה, צרפת והולנד, ומוצרים מיוחדים כמו בולגרית כבשים 9%, מוצרלה בופאלו, מסחה - גבינת עזים חצי קשה בסגנון רובלושון, או ענבר - גבינה חצי קשה מחלב כבשים בסגנון מוצ'לי מתובלת בתימין וחרדל. מלבד גבינות, המעדניה מציעה גם פסטות ורטבים איטלקיים, דגים טריים ומעושנים ואפילו פסטות ללא גלוטן (חומוס, עדשים, מש).
כתובת ושעות פעילות: אצ"ל 2, ימים שני-חמישי 8:00-18:00, ימי שישי 8:00 ועד שעתיים לפני כניסת שבת.

מגיעות מהמגדלים עצמם. גבינות במעדניה שברחוב האצ"ל
עלמא אליוט הופמן

איפה אוכלים?

שכונת התקווה היא סוג של פנינה קולינרית או שמורת טבע, ליתר דיוק. לא תמצאו בה כמעט מסעדות שף, אבל מקומות שיגישו לכם אוכל ביתי, שכמעט ולא רואים במקומות אחרים ובקלות יכולים להתמודד על תואר "הכי טעים בעיר" - יש בשפע. נכון, רחוב האצ"ל מלא בבתי אוכל ששווים סיור בפני עצמם, אבל אנחנו מתמקדים במתחם השוק בלבד ובכל מה שיש לו להציע.

מאפיית הסאלוף
תבטיחו לנו שלא תאכלו שום דבר לפני שתיגשו אל הסאלוף. בהתאם למסורת התימנית, תוכלו למצוא במקום קובנה מטריפה, סאלוף, ג'חנון, לחוח ומלוואח. כעת עומדות בפניכם שתי אופציות: הראשונה היא לקחת הביתה ולאכול בשקט. השנייה והטובה יותר היא לתפוס מקום על בר העץ, ללכת על אחת המנות שהוזכרו קודם או להציץ בתפריט שמציע גם מנות כמו שקשוקה, חומוס, סלטים ומרקים. אנחנו הלכנו על קובנה עם רסק וביצה, אוורירית ורכה כמו בריוש משובח שסגר לנו את היום.
כתובת ושעות פעילות: התקווה 1, ימים ראשון-רביעי 7:00-19:00, חמישי מ-7:00 ועד שישי, שעה לפני כניסת שבת.

סוגרים איתה את היום. קובנה בסאלוף
רותם מימון

זיתון
החומוס הראשון בשוק הוא תוצר מפגשם של שני אחים שעברו במסעדות בניו יורק, וחברם תושב השכונה. זיתון נפתח לפני כ-5 שנים, וממש עכשיו עבר שינוי דרמטי ועבר כתובת אחת ליד, לדוכן במרכז השוק, בו מלבד חומוס עדין ומיוחד (אל תחמיצו את חומוס פטריות פורטובלו), זיתון משתף פעולה עם קובהking שמציעים סוגים שונים של קובות - סלק, במיה, בורגול, קובה מטוגנת, קובה צהובה ועוד, ומנות בפיתה (שניצל, חביתה, סביח).
כתובת ושעות פעילות: התקווה 22 פינת הודיה 24, ימים ראשון-חמישי 10:00-17:00, ימי שישי 10:00-14:30.

עדין במיוחד. חומוס בזיתון
רותם מימון

פול'ס
אמנם רק במרץ 2017 הצטרפה החומוסיה מאירת הפנים הזאת אל הדוכנים והחנויות בתקווה, אבל הכתובת התגלגלה כבר מאז שנות ה-30 בתוך משפחתו של יובל שמשי, הבעלים, יחד עם אשתו מיכל. אביו, "מהתימנים שהקימו את השוק" כפי שמעידים השניים, פתח מעדניה שעברה כמה תחנות בדרך עד שהפכה בסופו של דבר לעסק המשפחתי החביב (אמה של מיכל וחברתה ציפי גם כן הצטרפו לצוות) שמתמקד בעיקר, איך לא, בחומוס. צ'יפס לא תמצאו כאן, אבל שקשוקה מדוברת וסלט קצוץ לצד המנה כן, ובמיוחד - מנת הדגל, או בשמה העסקי 'המשולשת' - מסבחה פול חומוס. מלבד המנות המעולות (מסבחה בתיבול מושלם ובמרקם עדין עם גרגרים נימוחים, למשל) השירות נעים וחייכני והאווירה במקום הקטן בהחלט מזמינה לניגוב של שישי בבוקר.
כתובת ושעות פעילות: התקווה 10, ימים ראשון-שישי 7:30-15:30.

מהתימנים שהקימו את השוק. פול'ס
עלמא אליוט הופמן

מסעדת שאול מוצפי
ברחבי שכונת התקווה ניטש ויכוח סוער איפה נמצאים השיפודים הטובים ביותר. כשמדובר בשכונה שמתמחה בשיפודים התשובה לא פשוטה, בעיקר כשדלת מול דלת ניצבות שתי שיפודיות מעולות, שמש המקורית ושאול מוצפי, ששמו בראש מעייניהן את הקבב. מסעדת שאול (מוצפי), הוקמה ב-1951על ידי אפרים מוצפי. בנו שאול לקח אחריו את המושכות והיום הוא דור שלישי לקבבים מעולים. מלבד קבב אפשר לשבת כאן על כל שיפוד שתחפצו: כבש, לבבות ושקדים.
כתובת ושעות פעילות: המבשר 15, ימים ראשון-חמישי 11:00-23:00.

מסעדת שמש המקורית
העולם מתחלק לאלה שמתים על מסעדת שאול ואלה שלא יכולים בלי הסיחים של מסעדת שמש המקורית. אנחנו אומרים למה לא גם וגם? מסעדת שמש מגישה שיפודים כבר מ-1954. לשמש אמנם קמו חקיינים רבים ברחבי גוש דן, אבל מקורית יש רק אחת. מבחינת מלאי השיפודים תמצאו את המוכרים יותר כמו פרגיות ושקדים ועד המיוחדים, הכוללים ביצי שור וביז (עטיני הפרה), אבל גולת הכותרת היא הקבב שעשוי ממתכון סודי שרץ במקום כבר שלושה דורות. גם הסלטים שמוגשים למרכז השולחן עושים הרבה כבוד למגזר.
כתובת ושעות הפעילות: התקווה 13, ימים ראשון-חמישי 11:00-1:00. 

*#