אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מבשלים בוורוד: על דגים כבושים וחשיבות הבדיקה

חודש פעילות "מנה בוורוד" של האגודה למלחמה בסרטן ואשתי לאודר מגיע לסיומו. אחרי שהתמקדנו במגוון מאכלים שונים הפעם הטור מוקדש למידע שכל אישה צריכה לדעת פלוס מתכון מהמם לסיום

תגובות

תכף מסתיים חודש אוקטובר, המצוין ברחבי העולם כחודש המודעות לסרטן השד. במהלך החודש האחרון ליווינו כאן את פרויקט "מנה בורוד", פרויקט שהוא שיתוף פעולה של האגודה למלחמה בסרטן ושל חברת "אסתי לאודר". הפרויקט קרא לשפים המובילים בארץ ליצור מנה ורודה, הצבע המזוהה עם המאבק במחלה, להגיש את המנה במסעדות, ובכך להעלות את המודעות לצורך ללכת ולהבדק. » מנה בוורוד - לכל הפרטים» מנה בוורוד - ככה זה נראה באינסטגרםרגע לפני סוף החודש ושניה לפני שסדרת הכתבות מסתיימת, אנחנו עוזבים לרגע קט את האוכל, כדי לתת לכם, ובעיקר לכן, את המידע הכי חשוב, לשמו נוצר בכלל הפרויקט: מי צריכה ללכת להיבדק? מתי ואצל איזה רופא? מיד אחרי המידע הזה יגיע גם מתכון חלומי מבית היוצר של מסעדת מחניודה, אבל קודם נדבר על בריאות.מדי שנה מאובחנות בישראל כ-4000 נשים כחולות בסרטן השד. המספרים של השנים האחרונות מוכיחים שהקמפיינים עוזרים: יותר נשים מאובחנות בשלבים המוקדמים של המחלה ולכן יותר נשים מבריאות ממנה. כ-90% מהנשים המאובחנות בשלבים המוקדמים עשויות להחלים, ומספרים שכאלו צריכים לחזק ולעודד אותנו ללכת להיבדק. דווקא ככל שהרפואה מתקדמת, הטכנולוגיות משתפרות והידע מעמיק, המודעות שלכן הופכת ליותר ויותר קריטית, כיוון שהיא זו שמאפשרת גילוי מוקדם של המחלה. הרי לא משנה כמה מכשירי ממוגרפיה יהיו בבתי החולים בישראל, ולא משנה שנדע מהן קבוצות הסיכון - אם אנחנו לא נגיע להבדק, לא נצליח לאבחן את המחלה בשלביה המוקדמים. 90% מאובחנות בשלבים מוקדמים. לכו להיבדק (אילוסטרציה: dreamstime)אלו ההמלצות אותן גיבשה האגודה למלחמה בסרטן:  » כל אשה צריכה להגיע אחת לשנה לכירורג שד, לבדיקה ידנית שגרתית. בדיוק כפי שאנחנו מגיעות לביקורת שגרתית אצל רופא השיניים - גם השד צריך מעקב קבוע. » אשה בכל גיל, ובעיקר אשה צעירה, צריכה להכיר את שדיה ולהיות עירנית למקרה שחל בהם שינוי. כל שינוי מחייב פניה לרופא לשם בירור. שוב, הכתובת הנכונה לבירור זה היא כירורג שד. אמנם אנחנו רגילות להתייעץ עם רופא המשפחה שלנו על כל בעיה, אבל בנושא כה חשוב אפשר וצריך להתייעץ עם המומחה. קופות החולים מאפשרות קביעת תור זה, גם ללא צורך בהפניה מרופא המשפחה.   » אם את חשה בממצא בשד, את חייבת להתעקש לברר את טיבו. זיכרי שבמקרה של ממצא, לא מסתפקים בבדיקות הדמיה, וכירורג השד ימליץ על המשך בירור מתאים - ביופסיה רגילה או FNA , הקרויה גם "ביופסיית מחט". זיכרי גם שאף אחד לא מכיר את השד שלך טוב ממך, ואם את לא שקטה - התעקשי! תמיד עדיף להבדק, ולחזור לישון טוב בלילה. » אם אין במשפחתך מקרים של סרטן השד, החל מגיל 50 עליך לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. » אם יש במשפחתך מקרים של סרטן השד בקרבה ראשונה (אם או אחות), עליך לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה כבר מגיל 40 או על פי המלצת כירורג השד. » בדיקת MRI  של השד נמצאת בסל עבור נשים נשאיות של הגן BRCA1 או BRCA2, גן שמכפיל משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן השד. הבדיקה נמצאת בסל גם עבור נשים שעברו ייעוץ גנטי והוגדרו כבעלות סיכון גבוה להיות נשאיות, או לנשים נשאיות שחלו במחלה, לצורך מעקב אחר השד השני. » אם יש במשפחתך אישה שחלתה בסרטן השד, התייעצי עם רופא המשפחה שלך על הצורך בייעוץ גנטי לשם אבחון נשאות. » אלו כמובן ההמלצות הכלליות. על פי שיקול דעתו של הרופא, ייתכנו בדיקות משלימות נוספות או המלצות על מעקב תכוף יותר. 

אם את צריכה כל מידע נוסף - היום קל יותר מאי פעם להגיע אליו: טלמידע של האגודה למלחמה בסרטן: 1-800-599995, או לאתר האגודה למלחמה בסרטן - לחצו פה.  ועכשיו, אחרי שקראת את ההמלצות, והעברת אותן גם לחברותיך, עכשיו אפשר לחזור לדבר על אוכל. אנחנו נעשה זאת בעזרת מתכון חלומי של שף אסף גרניט ממסעדת מחניודה הירושלמית.

אפרת אנזל היא אשת תקשורת וקולינריה ובעלת בלוג האוכל itme.co.il"דג לכיבוש" - ברוסקטה של פורל ורוד עם איולי ולימון כבוש באדיבות שף אסף גרניט, מחניודהאם לא הצלחתם למצוא פורל ורוד, אפשר להכין את המנה גם עם סלמון או פלמידה לבנה. כפי שמיד תראו במתכון, הדג נכבש כ-24 שעות לפני ההגשה. אם לא אוכלים אותו מיד, מחלצים את הדג ממרינדת הכבישה, מעבירים לכלי נקי ויוצקים שמן זית כדי כיסוי. בצורה זו הדג יישמר היטב במקרר גם מספר ימים. את האיולי, לעומת זאת, כדאי להכין ביום ההגשה או מקסימום יום לפני.

מצרכים ל-4 מנות ראשונות או 2 כריכים משביעים  לדג:  200 גר' פילה פורל ורוד, נקי מעור ועצמות.1 כוס שמן זית1 כוס מיץ לימון טרי 5 גרגרי פלפל אנגלי1/4 כוס חומץ בן יין אדום2 עלי דפנהמלח גספלפל שחור

לאיולי:2 חלמונים 1 כפית חרדל1 שן שום כתושה1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור גרוס מעט פלפל שאטה160 מ"ל שמן קנולה40 מ"ל שמן זית1 כפית מיץ לימון

לסלקים הצלויים:2 סלקים בינוניים1/4 כוס שמן זית 1/4 כוס חומץ בלסמי 1 כף גדושה סוכר חוםמלח יםפלפל שחורלהרכבת המנה:1 באגט, חצוי לאורכועלי כוסברה ופטרוזיליהשמן זיתקוויאר אדום (לא חובה)

אופן ההכנה: 1. כובשים את הדג: מניחים את הדג בתבנית שטוחה. מערבבים היטב את כל המרכיבים ויוצקים על הדג. מכסים בניילון נצמד ומניחים משקולת מעל. מכניסים את התבנית למקרר ל-24 שעות. 2. מכינים את האיולי: שמים במעבד המזון חלמונים, חרדל, שום, פלפל שאטה, מלח ופלפל ומערבבים. כשהתערובת הופכת אחידה, מזלפים את השמן באיטיות, תוך כדי פעולת המעבד, עד ליצירת מיונז. מוסיפים את מיץ הלימון ומערבלים עוד רגע. שומרים בקירור עד להגשה. 3. מכינים את הסלקים: מבשלים את הסלקים במים רותחים עם מעט מלח, עד לריכוך. קולפים, חותכים לרבעים ומעבירים לתבנית. מפזרים על פלחי הסלקים סוכר חום, מלח ים ופלפל שחור. מזלפים שמן זית וחומץ בלסמי. מחממים את התנור לטמפרטורה של 180 מעלות וצולים ללא כיסוי 45 דקות. מצננים.4. מחממים את התנור לטמפרטורה של 200 מעלות. מושחים את הבאגט בשמן זית וקולים בתנור כחמש דקות, עד שהוא מזהיב מעט. פורסים את הפורל הכבוש לפרוסות בעובי 1 ס"מ. מושחים את הבאגט הקלוי באיולי, מסדרים את הדג הכבוש והסלקים הצלויים לסירוגין. מפזרים עלי כוסברה ופטרוזיליה, מטפטפים מעט שמן זית, ואם רוצים – גם קוויאר אדום, בדיוק כמו בתמונה.  

הכיבוש - טעים! מנת דג לכיבוש של מחניודה (צילום: דן לב)

*#