${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

עבודה זרה: הירקות התאילנדיים עשו עלייה

איפה אפשר להשיג, במה עדיף להשתמש, מה יכול להוות תחליף ומה זה "קקי של עכבר" - המדריך הכמעט מלא

תגובות

גינת הירק התאילנדית הגיעה לישראל עם העלייה הראשונה של עובדי החקלאות הזרים, שהביאו עמם זרעים לגידול ירקות לבישול עצמי בטעם וריח של הבית שאותו השאירו מאחור. בזכות פועלן של המסעדות האסייתיות, בראשן בית תאילנדי, שיצרו דרישה בלתי מתפשרת לירקות אקזוטיים ספציפיים, נוצרו קשרים ארוכי טווח עם חקלאים תאילנדים, וכך החלו בשנים האחרונות להגיע לשווקים מגוון ירקות מיוחדים. מסתבר שעיקר הירקות שמגיעים היום לשווקים הם עודפים מגידולים שנעשים במיוחד בעבור מסעדת בית תאילנדי של המסעדן יריב מלילי, אשר טיפח חווה פרטית שהוקצתה אך ורק למסעדה ובה מגוון ירקות שבהם התאהב בשנים שבילה בתאילנד ובמסעות האוכל התכופים שלו לשם: "כשפתחנו את בית תאילנדי לפני 15 שנה, האוכל התאילנדי בארץ היה מאוד בתולי ויכולנו להסתפק במה שיש. עם הזמן הקהל דרש עוד ועוד חידושים וריגושים והייתי חייב לספק לו את הסחורה. חברנו לחקלאים התאילנדים שהחלו לגדל בעבור המסעדה את הדברים האותנטיים. העודפים נמכרים לשוק". כתוצאה מכך ניתן לראות ייצוג נכבד למנות אסייתיות העושות שימוש בירקות טריים גם בתפריטי מסעדות שאינן אסייתיות בהגדרתן. במזללה, למשל, משלב השף מאיר אדוני עלים תאילנדיים במנת שוק אווז ומוסיף מגוון ירקות ושורשים כמו צנון לבן, חצילים ירוקים, ליים ועוד למרקים, לרטבים ולסלטים עם גוון אסייתי; ב־Wine Bar תמצאו מנות כמו קלמרי ובמיה תאילנדית על יוגורט, מרק מיסו עם בקצ'וי, לוביה תאילנדית, פאק בונג ועוד; גם השף יהונתן בורוביץ' מקפה 48 מקפיד לבקר בדוכן המיוחדים התאילנדיים בשוק, ומסביר כי "בהחלט יש השפעה של האוכל התאילנדי על המון שפים בארץ. זהו אוכל טרי, פשוט, מסתמך על עקרונות של עונתיות והשימוש בחומרי הגלם הוא מאוד רענן, כלומר - אין טיגון בשמן עמוק או בישולים ארוכים אלא בעיקר הקפצה מהירה, שילוב במרק או שימוש בירק כפי שהוא. הירקות האלה חוברים למנעד גדול של טעמים אקזוטיים וניגודיות וזה מה שהופך את האוכל הזה לכל כך טעים ואהוב על ישראלים".    נכנסים לבנגקוק. בית תאילנדי (צילום: מתן אברמוביץ')  עדי עליה, מחברת הספר "סאנוק", שחיה בתאילנד ומפעילה משם בלוג אוכל תאי לתפארת (באותו השם, שמשמעותו כיף בתאית), מספרת כי "נושא הירקות ואיך להגדיל את המבחר שיש בארץ מטריד למדי את הקוראים שלי. כדי לייבא זרעים לישראל צריך רישיון מיוחד ממשרד החקלאות. יבוא זרעים דרך האינטרנט אינו חוקי אבל אפשרי. ספקים רבים שולחים זרעים לישראל למרות החוק, כי אם תהיה בעיה היא תהיה בצד של המזמין, לא של השולח. לפי החוק מותר לייבא ביבוא אישי זרעים מסוימים שמוצאם באירופה. יש רשימה מצומצמת של זרעים מותרים, והיא כוללת מעט מאוד צמחי מאכל. איני יודעת מהי רמת האכיפה של החוק. כבר יצא לי להיתקל בנציגי משרד החקלאות בנתב"ג ששאלו אם יש עלי צמחים או ירקות (ולא היו), אבל ברור שאין למשרד משאבים לצוד כל בעל גינה שחזר מתאילנד עם זרעים ושתל קצת שעועית ארוכה שתטפס על הגדר".אז בעבור כל אלו שמעוניינים לרקוח באופן עצמאי מנות תאיות אותנטיות ביקשתי מיריב מללי לבנות לכם מדריך קצר לירקות המיוחדים.טעמים רחוקים. ירקות תאילנדים (צילום:דן פרץ)  פאק בונג באנגלית – Morning Glory; בעברית - תרד המים. ירק עלים תאי מסורתי שיש לו מקום מרכזי במטבח התאילנדי. הוא גדל במקורות מים וגבעוליו דמויי צינור דקיק. טעמו מעודן ומרענן. קצת מזכיר במרקם את התרד הטורקי. בתאילנד יש מקומות המתמחים בפאק בונג המוגש עם המון שואו – הטבח מקפיץ אותו על הווק בחום גבוה ואז מעיף אותו מעבר לכתף ישירות לצלחת של המלצר, שעומד עשרה מטרים מאחור, וכך מופרשים נוזלי הבישול ומציפים את המנה בטעמים. מיועד בעיקר להקפצה בחום גבוה או לחליטה כמנת ירק בפני עצמה או בשילוב פירות ים או בשר לבן.תחליף מקומי: אין. הכי קרוב זה תרד טורקי.

פאקנה באנגלית - Chinese Brocoly. ירק המזכיר את עלי הברוקולי המקומי שלנו בטעם ובריח, אך עליו גדולים יותר ומרקמו קשיח. יש לו מרירות עדינה ומשתמשים בו גם כמנה ירוקה בפני עצמה או כחלק ממנת אטריות מכל מיני סוגים.תחליף מקומי: ברוקומיני או ברוקולי.

מקרויה פראו באנגלית -  Makreau Prau; בעברית - חציל תפוח (ירוק). בתאילנד יש המון סוגים של חצילים. בניגוד לחצילים המקומיים שלנו, זה אינו מפריש הרבה נוזלים אחרי הצלייה ויש בו מעט מאוד גרעינים. הוא מגיע בגוונים של ירוק ולבן צהבהב או סגול וגודלו כגודל שזיף. בדרך כלל הוא נחתך לחצאים  ומבושל בישול קצר או שנאכל חי. את החציל התאילנדי לא מקלפים טרם בישול, הבשר שלו פריך ומעט מתקתק. הולך נהדר עם קארי ירוק, תבשילי חלב קוקוס או טרי בסלט.תחליף מקומי: חציל ללא הקליפה.

קרפאו באנגלית - Krapao; בעברית - בזיל מתוק. במטבח התאי נפוצים כמה סוגי ריחן המזכירים במעט את הבזיליקום המקומי אך הם משלבים רבדים נוספים של טעם וריח  עדין של אניס ומעט לימון. את העלים מוסיפים לתבשילים או למנות מוקפצות.תחליף מקומי: ריחן פרסי.

לוביה תאילנדית באנגלית - Yard Long Beans. שרוכים ארוכים מאוד של לוביה. מדובר בזן אצילי מאחר שהוא פריך ונטול אותו חוט קשיח שמלווה לוביה רגילה. טעים מאוד לאכול חי, כפי שהיא. הלוביה התאילנדית נפוצה מאוד בסלט פאפיה - סום טאם - כשהיא קצוצה קטן וחוברת לרצועות פפאיה ירוקה, עגבניות שרי, בוטנים כתושים, שום ולימון סחוט. ניתן כמובן גם להקפיץ אותה או לחלוט ולקחת אותה לכיוונים שאינם אסייתיים כשהיא מתובלת בשמן זית, בשום, בנענע וכו'.תחליף מקומי: לוביה.

פריק קי נו באנגלית - Bird's Eye Chili; בעברית - פלפל ירוק או אדום חריף אש. מאבות המזון של המטבח התאי. נמצא כמעט בכל תבשיל. הוא די קטן (כשני סנטימטר) ולכן שמו, שפירושו בתאית – קקי של עכבר. יש לו ריח מדהים שאין לפלפלים חריפים אחרים, ומי שמסוגל לעמוד בחריפות, מעבר לפיקנטריה ולכאב, יהיה המום מהחוויה. אפשר להשתמש בו שלם, כתוש או פרוס. תחליף מקומי: אין.

הוואצ'אטאו בעברית - צנון לבן. שורש מאורך הדומה בצורתו לגזר. בתאילנד חותכים אותו לפיסות גדולות והוא מיועד כתוספת למרקים, לצירים ולתבשילים עדינים. יש לו ארומה די חזקה שקצת מזכירה צנון. הגרסה המקומית היא די מרירה ולא מומלץ לאכול אותו חי.תחליף מקומי: צנון.

מרכיבים:500 גרם חזה עוף חתוך לרצועות30 חצילי שזיף תאילנדי "מקרויה פראו" חצויים (או חציל גדול קלוף וחתוך לקוביות בגודל סנטימטר) ½ 1 ליטר חלב קוקוס 20 עלי קאפיר ליים עלים מ־10 גבעולי בזיליקום2 כפות מחית קארי תאילנדי ירוק 3 פלפלים ירוקים חריפים פרוסים דק3 כפות נאם פלה (רוטב דגים)2 מטבעות סוכר דקלים

אופן הכנה:1. שמים בסיר את מחית הקארי הירוק ומדללים במעט חלב קוקוס על אש נמוכה. 2. מוסיפים את שארית חלב הקוקוס, את עלי הקאפיר ליים ואת רצועות חזה העוף ומבשלים על אש נמוכה במשך כ־5 דקות. מוסיפים את הנאם פלה, את סוכר הדלקים ואת החציל ומבשלים למשך 5 דקות נוספות עד שהחצילים מתרככים. 3. מוסיפים את עלי הבזיליקום, מערבבים ומכבים את האש.  4. מומלץ להגיש לצד קערת אורז לבן. קנג קיאו וון גאי. בית תאילנדי (צילום:אורן זיו)

*#