טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פאולין מבשלת: חוויות מהמטבח התאילנדי

סוואלי אלדר הייתה הבעלים של מסעדת שנגרילה בתל אביב, והיום מבשלת לבית המלוכה התאי בקצה השני של העולם. סיבה מספיק טובה למפגש עוצמה נשי ורב תרבותי במטבח

תגובות

ה,רומן" שלי עם סוואלי אלדר התחיל לפני כמה שנים. חברה הכירה בינינו, ולמרות פער הגילאים התחברנו מיד ולא הפסקנו לדבר על אוכל, על ההבדלים התרבותיים ועל החיים. לפני שנים, סוואלי הקימה קייטרינג ומסעדה בשם "שנגרילה", שחוויה האכילה בה עדיין צרובה בזיכרוני. היום, היא עומדת בראש חברה לייבוא מוצרי מזון אסייתיים ומבשלת לבית המלוכה התאי. באחד המפגשים שלנו שאלתי את סוואלי אם אני יכולה לבשל איתה. קבענו מפגש בנות חובק עולם: סוואלי, שהגיעה לארץ לפני כ-30 שנה מתאילנד, דליה אלחדף (הזכורה מ"מאסטר שף") מדרום אמריקה ואני ייצגתי את יבשת אירופה. "מה הכי חסר לך בארץ?", שאלתי את סוואלי. "אפשר להביא היום הכל לארץ", היא צוחקת, "שום חומר גלם לא חסר. מה שכן חסר לי זאת התרבות של המזרח הרחוק".» ארוחה ניו יורקית עם יונתן בורוביץ'» אושפיזין מתוק עם אורן בקרדירתה של סוואלי בצפון תל אביב מלאת אור ומעוצבת בטוב טעם, וכל פינה מזכירה את המקום ממנו באה: ריהוט אסייתי, קווים נקיים, כלים מיוחדים לאידוי. על דלפק המטבח מונחים מוצרים חדשים, אותם היא מייבאת לארץ. זאת הפעם הראשונה שאני רואה אורז בכל צבעי הקשת: ירוק, ורוד ושחור; סוכר דקלים בעל טעם עדין ושמנת קוקוס שהתמכרתי אליה. בכלל, אורז לתאילנדים הוא כמו לחם בשבילנו, הבסיס לכל ארוחה. סוואלי מכינה לנו את "סטיקי רייז" בכלי אידוי שמזכיר דלי מעלי בננה. חומרי גלם מסקרנים (צילום: פאולין שובל)ארנסט המינגוויי, המחבר של "שלגי קילימנג'רו" והסופר האהוב עלי, אמר פעם:"ככל שאני יותר מכיר אנשים, כך אני יותר אוהב כלבים". ברוח המשפט שלו מתחשק לי לומר שככל שאני יותר מכירה מטבחים, כך אני יותר אוהבת  את המטבח האסייתי. הוא פשוט ומהיר, מבליט את טעם חומר הגלם, בריא, מגוון וגם נותן לחיך האירופאי חוויה טעימה ומרקמים לא שגרתיים.

סוואלי ואני מתחילות לגלגל כדורי טפיוקה במילוי מתקתק עם בוטנים. כאשר הכדורים היפים שלנו מוכנים, השפית מוציאה עלי חסה טריים ומסבירה לנו על המאכל שאנחנו מכינות. מתברר שאת הכדור עוטפים בעלה חסה ואוכלים בתוספת פלפל קטן וחריף. כחובבת מאכלים חריפים, לא היססתי להכניס את "הסנדוויץ' הירוק" לפה בביס אחד. בשניות הראשונות התענגתי על פריכות החסה ועל הנעימות הלעיסה של הטפיוקה. ואז הגיע הצ'ילי, חריף כמו שמעולם לא אכלתי. כעבור חמש כוסות מים קרים, העיניים הפסיקו לדמוע ותחושת הכוויה בפה הפכה מבלתי-נסבלת לנסבלת גבולית. אל תתבלבלו, המשכתי ליהנות מכדורי הטפיוקה, רק ללא תוספת צ'ילי. המוצלח מבין כל המטבחים (צילום: פאולין שובל)

לקראת סוף המפגש, הגיעה הביתה בתה של סוואלי, סיון. "שבי איתנו, תטעמי את האוכל של אימא", הצעתי לה. "לא, אני רוצה אוכל נורמלי", ענתה היפהפייה בעלת המראה האסייתי, "בא לי שניצל". אז את המתכון לשניצל הטוב ביותר בארץ אני שומרת לאחד הטורים הבאים, ובינתיים הנה שני מתכונים נפלאים מהמטבח התאילנדי של סוואלי אלדר.

כדורי טפיוקה Saku Sai Moo מצרכים ל-20 כדורים:צרור כוסברה2 שורשי כוסברה1 כף רוטב דגים 1/4 - 1/2 כפית פלפל שחור גרוס1/2 כוס עוף או הודו טחון1/2 כוס בצל1/4 כוס בוטנים קלויים וטחונים1 כף סוכר1/2 כוס קטנה של פניני טפיוקה6-7 פלפל צ'ילי תאילנדי1-2 כפות שמן בישול 1/2 כוס מים1-2 חסה ירוקה (עגולה)אופן ההכנה:1. משרים את פניני הטפיוקה במים בטמפרטורת החדר למשך 15 דקות. היחס בין המים לטפיוקה צריך להיות 1:1. 2. קוצצים דק את השום, את שורשי הכוסברה ואת הבצל יחד.3. מכינים את המילוי: מחממים שתי כפות שמן במחבת על אש בינונית. מוסיפים את השום הקצוץ, הכוסברה והבצל. מערבבים ומטגנים עד שהבצל הופך לשקוף. 4. מוסיפים את הבשר הטחון, את הבוטנים הטחונים, הסוכר, רוטב הדגים ואת פלפל השחור הגרוס. מבשלים תוך כדי ערבוב עד שכל החומרים מתאחדים. המילוי צריך להיות מלוח-מתוק. לאחר מכן, מקררים.5.  כשהמילוי קר מספיק כדי לעבוד איתו, מכינים את הכדורים: מגלגלים כדור קטן מבצק טפיוקה (בגודל של ביס), משטחים אותו לעיגול בקוטר 4-5 ס''מ,  מניחים במרכזו כדור קטן של מילוי וסוגרים מכל הצדדים.5. מבשלים על אדים למשך כ-2-3 דקות. הכדורים צריכים להיות רכים ודביקים.6. מפזרים מעל שום מיובש ומגישים עם עלי חסה, כוסברה ופלפל חריף בצד.  כדורי טפיוקה - לגרסת הדפסהזהירות עם הצ'ילי. כדורי טפיוקה (צילום: פאולין שובל) סטיקי רייס ומנגו ברוטב קוקוס - Khao Neeo Mamuang מצרכים ל-4 מנות:1/2 1 כוס אורז לבן 2 כוסות מים1 1/2 כוסות חלב קוקוס1 כוס סוכר לבן1/2 כפית מלח1/2 כוס חלב קוקוס 1 כפית סוכר לבן 1/4 כפית מלח 3 מנגו קלופים ופרוסים1 כף שומשום קלוי

אופן ההכנה:1. מערבבים את האורז עם המים בסיר. מביאים לרתיחה, מכסים ומנמיכים את האש. מבשלים עד שהמים נספגים, למשך 15-20 דקות.2. כאשר האורז מוכן, מוסיפים כוס וחצי חלב קוקוס, כוס סוכר, ומלח ומבשלים על אש בינונית. מביאים לרתיחה, מורידים מהאש, מניחים בצד ומקררים למשך כשעה.3. מכינים את הרוטב: מערבבים בסיר חצי כוס חלב קוקוס, כף סוכר, רבע כפית מלח. מביאים לרתיחה ולאחר מכן מקררים.4. מניחים מהאורז הדביק על צלחת הגשה. מסדרים את המנגו על גבי האורז. יוצקים מעל את הרוטב. מפזרים שומשום ומגישים.  סטיקי רייס ומנגו ברוטב קוקוס - לגרסת הדפסהסיום מתוק ליום נהדר. סטיקי רייס ומנגו (צילום: פאולין שובל)

*#