${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

נעים להכיר: הירקות המיוחדים של שוק הנמל

חציל מסולסל, סלקים צבעוניים, תפוח אדמה סגול ועוד פרודוקטים מיוחדים שתוכלו למצוא בנמל תל אביב

תגובות

אתם מכירים את הסיטואציה: נכנסים לסופר וערימות של ירקות בוהקים מפתים אותנו להכניס עוד כמה עגבניות או חצילים לשקית. מגיעים הביתה, מכינים סלט, והטעם הראשון שאתם מבחינים בו הוא - דהוי. במרכולים אפשר למצוא ירקות בזמינות גבוהה ובשפע, יחד עם חיי מדף ארוכים, מחיר נמוך יחסית ומראה מגרה, אבל את הטעם ואת המוטיבים הבריאותיים המירו בהורמונים ובהנדסה גנטית. בשנים האחרונות, יותר צרכנים וחובבי אוכל מנתבים את הקניות שלהם מהסופרים אל שוקי האיכרים. כך הם גם קונים ישירות מהחקלאי הקטן, זה שאינו מקושר לתאגידים, וגם זוכים בזנים מיוחדים שלא יוכלו לקנות בסופר או במקומות אחרים.» ירקות תאילנדיים כובשים את ישראל» הסלטים הטובים בתל אביבשוק איכרים הוא שוק עונתי, כלומר לא תמצאו בו את אותה תוצרת לאורך כל השנה. הירקות, בלי להעליב כמובן, הם סוג של ברווזונים מכוערים שקיבלו פיצוי בדמות טעם יוצא דופן. הזנים האלו הם אינם פרי פיתוח הנדסי אלא דווקא כאלה שכבר קיימים בעולם, רק שאינם מוכרים בשוק המקומי. דוגמה טובה לכך הן עגבניות השרי המנומרות או הצהובות: עד לפני כמה שנים זה היה עניין מסובך ויקר להשיגן, והיום תראו אותן כמעט בכל צלחת. אז איפה הם היו כל הזמן הזה? בגלל חוסר ביקוש בשוק הישראלי וגם עקב חוסר מודעות יש לומר, רוב התוצרת יוצאה לחו"ל עקב ביקושים גבוהים ברחבי העולם, בעיקר במסעדות נחשבות ובשווקים אורגניים. עכשיו הם פה, בשוק הנמל בתל אביב, ואתם מוזמנים לערוך איתם היכרות.

גזרים טריים תשכחו מהירק הכתמתם ותכירו חמישה סוגים שונים של גזרים טריים. הטריות אמנם מקצרת את חיי מדף שלהם, אבל מפצה בקשת טעמים רחבה יותר משל גזר רגיל. גזר כתום (בוהק), לבן, סגול־אדום וצהוב (בוכרי) מגיעים לשוק ממושב צופית שבדרום השרון ומגודלים על ידי החקלאי אורי רבינוביץ'. ההבדל ביניהם הוא במרקמים ובדרגות המתיקות, כשכולם, מלבד הצהוב, אידיאליים לשימוש בסלט טרי או לצלייה. מקורם של הגזר הסגול, האדום והכתום מהולנד, כשהסגול ניחן בטעם הפחות מתוק מבין השלושה, מזכיר מעט סלרי ומשתלב מצוין במרק. הבוכרי הוא צהוב ובולבוסי בצורתו. טעמו עמוק ואדמתי, מתכתב עם תפוח אדמה ולפת, ומתאים בעיקר לבישול ארוך, כמו בפלוב, או לאפייה. לגזר הסגול והאדום יש יתרונות בריאותיים על פני האחרים, כי הם בעלי אחוז גבוה של נוגדי חמצון וחומרים אנטי דלקתיים ועשירים בוויטמין A. מחיר: 10 שקלים לצרור גזרים.ווטס אפ דוק? גזרים טריים (צילום: אורן זיו)תפוחי אדמה ידוע שבארץ קיימים יותר מ־50 זנים של תפוחי אדמה, וכל אחד מהם נועד לסוג בישול אחר. בשוק הנמל תמצאו ארבעה סוגים שונים של תפוחי אדמה, אף הם מהשדות של אורי רבינוביץ', חלקם כבר מוכרים ואפשר למצוא אותם במרכולים הרגילים. הראשון הוא ראטה - זן שמקורו בצרפת. פירוש שמו בצרפתית: חולדה. הוא ניחן במראה מוארך וקצת מכוער, אבל נחשב לאחד מתפוחי האדמה הטובים בעולם, עם אופי רך וטעם חמאתי מטבעו ולכן הוא מושלם לפירה. שני הוא ויטולט - שמגיע מדרום אמריקה במקור. הוא בולט ומוכר בזכות הצבע הסגול שלו (יותר משהוא נותן טעם הוא נותן בעיקר צבע יפהפה). חוץ מזה, הוא עשיר מאוד בעמילן ובעל טעם המזכיר ערמונים, ולכן כדאי להוסיף אותו למרק או לעשות ממנו ניוקי. גם בזן בלו בל תמצאו נשיקות סגולות על העור ויחד עם זן הרודיאו – תפוח אדמה גדול יותר שקליפתו אדמדמה - מתאים יותר לשימוש בתבשילים או באפייה. אז מה דעתכם על צ'יפס סגול?מחיר: 15-7 שקל לקילו.תפוד לוהט. תפוחי האדמה (צילום: אורן זיו)סלקים צבעוניים וקולרבי סגול הסלקים הצבעוניים מגיעים לכאן רק בעונת החורף. הם שונים לא רק בצבע, אלא גם בכך שהם קטנים בצורה משמעותית מהסלק האדום שאנחנו מכירים, ובעלי מתיקות מפתיעה. כדי להתרשם באמת צריך לחתוך אותם, אז מתגלים צבעים יפים של סלק צהוב, סגול, לבן ואדום שקשה להתאפק שלא לאכול אותם כמו שהם. סלקים צבעוניים הם סלקים צעירים שנקטפו בטרם הגיעו לבשלות. מפאת גודלם הם מתקתקים ועדינים, אידיאליים לצלייה קצרה ולבישול לא ארוך, ומוכיחים שגם לסלק יש רבדים רבים של טעם. אם אנחנו כבר בסגול, בואו נתעכב על הקולרבי הסגול. בדומה לסלקים, הקולרבי סגול מבחוץ ולבן מבפנים ונהנה מדרגות גבוהות של מתיקות אבל גם בעל טעם חזק של ירק, לכן הכי טוב לאכול אותו כשהוא חי בתיבול שמן זית, מלח ולימון. אם רוצים להדגיש את המתיקות שלו, רצוי לצלות אותו.  מחיר: 10 שקלים לצרור סלקים; 10 שקלים לשלוש יחידות קולרבי.כל צבעי הקשת. סלקים צבעוניים (צילום: אורן זיו)צנוניות צבעוניות וצרפתיות הצנוניות מגיעות אל שוק הנמל ואל מסעדות הארץ רק עד סוף מרץ. הצנוניות הצבעוניות מנוקדות בצבעי ורוד־לבן ואילו הצנוניות הצרפתיות מוארכות וצבען ורוד בוהק מבחוץ. אם הצנוניות הישראליות מצטיינות בטעם חריף, אלו, כיאה לצרפתיות, עדינות יותר ובעלות חריפות מתונה עד פיקנטית. אלה ואלה אידיאליות בסלט ויותר מכל: בסלט המשלב את כל הזנים של הצנוניות, לא רק בגלל המראה, אלא גם בגלל הטעם. מחיר: 8 שקלים לצרור.או לה לה. צנוניות (צילום: בועז לביא)עגבניות לא צריך להרחיק עד מושב עין יהב שבערבה התיכונה בשביל עגבנייה טובה, אפשר פשוט לגשת לדוכן הנגב והערבה בשוק ולמצוא בו שמונה זנים מיוחדים של עגבניות, לא כולל הסוגים הסטנדרטיים. העגבניות מהמשק של החקלאי יאיר כהן הן העגבניות שבהן משתמש השף אייל שני במסעדותיו וזהו אחד המקומות הבודדים שבהם ניתן להשיגן. העגבניות של הערבה מופיעות פה רק בעונת החורף, אז שווה לערוך היכרות עם עגבניית לב השור למשל - עגבנייה מזן איטלקי עם מסורת ארוכה בבישול האירופי. היא גדולה יחסית מהממוצע, בעלת צבע אדום דהוי וקליפה גלית שמתאימה יותר למנות ראשונות ובראשן לקרפצ'ו עגבניות. לעומתה, עגבניית ראף היא עגבנייה ירוקה וכן, היא דורשת שינוי תפיסתי, שכן הסועד הממוצע יכול לחשוב שהיא בוסר. מוצאה מספרד, היא נהדרת במנות ים תיכוניות ואידיאלית ביותר עם שמן זית, מוצרלה ומלח. לעומתה, עגבניית ביף היא עגבנייה ורודה אך בשרנית מאוד ומכאן שמה, שנועדה למנות כמו סטייק עגבנייה. מחיר: 12 שקל לקילו.כן, זה אמור להיות ככה. עגבניות (צילום: אורן זיו)חצילים כמה סוגים שונים של חצילים עשו עלייה לארץ בשנים האחרונות, רובם ממזרח אסיה ובעיקר מתאילנד ומסינגפור, וגדלים כיום בערבה. המוכר יותר בחבורה הוא חציל הזברה – חציל מנומר בעל קליפה עטורת כתמים ופסים ורדרדים־סגולים, שנודע בכך שהוא סופח פחות שמן בזמן טיגון ושומר על מרקם קריספי; החציל היפני, שהוא נטול גרעינים (בניגוד לזה הישראלי) שמעניקים לחציל מרירות, ולכן טעמו מתקתק יותר; חציל הבלאדי (מוכר גם כחציל יריחו) לעומתו עשיר מאוד בגרעינים, בעל מראה שמנמן ושפע קיפולים בעור, צבעו סגול בוהק ועורו מתוח ולכן הוא מצוין לקלייה, לטיגון ולאפייה; החציל הלבן והחציל המוארך והמסולסל הם שני סוגים חדשים יחסית של חצילים, שעושים את צעדיהם הראשונים בארץ; זן נוסף הוא חציל כדורי ירוק וקטן המוכר כחציל תאילנדי. הוא פחות עוקצני ומריר, ולכן אפשר לאכול אותו בצורתו הגולמית. הוא גם ריחני יותר והקליפה שלו פציחה במיוחד. התאילנדי מתבשל מהר יותר מחציל רגיל, ולכן הוא מתאים במיוחד לקלייה על האש או כחציל ממולא. המחיר: 10 שקלים לקילו.הכל סגול. חצילים (צילום: אורן זיו)פלפלים לפלפלי אנג'לו יש מראה מטעה: הם נראים כמו פלפלים חריפים ובעלי צבע עז שנע בין כתום, צהוב ואדום, אבל נגיסה בהם תפתיע אתכם, כי הם מתוקים. הטעם המתוק להפליא העניק להם את שמם המוכר יותר - "סוויט בייט". מה זה מתוק יותר? המתיקות שלהם גבוהה ב־25 אחוזים ממתיקותו של פלפל רגיל ובשונה ממנו הם נעדרים עורקים לבנים וגרעינים. בגלל המתיקות הגבוהה מומלץ למלא אותם בגבינות למשל, אבל הם יתפקדו כתחליפי פלפל לכל דבר. ה"סוויט בייט" מגיעים ממשק טנא מעין יהב וזמן המדף שלהם תקף רק בתקופת החורף. אם בא לכם משהו עם קצת יותר קיק, נסו את פלפלי רומירו, גרסה משודרגת ואנינה יותר של פלפלי שושקה. בניגוד לשושקה הם אדומי עור, מוארכים ובעלי מעט גרעינים אבל מתיקותם עדינה וטעימה. אנג'לו ורמירו מצטיינים לא רק במתיקות, אלא גם בדרגות גבוהות של ויטמין C. רק בריאות.מחיר: 25 שקל לקילו.מתוק לו מתוק. פלפלים (צילום: אורן זיו)פטריית חצוצרה זהובה אם יש ירק שיכול לעגבניות מבחינת תפוצה במטבח וריבוי מינים, אלו הפטריות. על השולחן צצו הרבה סוגים, רובם מגיעים מחוות תקוע שהפכה להיות הספק הראשי של עולם הפטריות. הזן החדש ביותר במשפחה הוא פטריית חצוצרה זהובה: מקורה במזרח רוסיה ובצפון סין, שם גדלה ביערות. בחוות תקוע מחקים את תנאי הגידול הטבעי ומגדלים אותה על נסורת עץ אורן. בגרסתה הזהובה זוהי פטרייה מתקתקה ומעט קריספית, לכן צורת הבישול המתאימה לה ביותר היא הקפצה מהירה או בישול קצר במחבת. היא נהדרת יותר גם כטאץ' סופי למרקים, רגע לפני ההגשה. בגרסתה הוורודה זוהי פטריית אלמוג היער; גם היא מתאימה לבישול קצר ששומר על צבעה המקסים. מחיר: 8 שקלים ל־100 גרם.נראה כמו ממעמקי הים. פטריית חצוצרה זהובה (צילום: אורן זיו)שורש כורכום את הכורכום אנחנו מכירים כתבלין, אבל עם החזרה לבישול בריאותי יותר החלה גם מגמת חזרה לשורשים ופרידה מצורתו המעובדת. כמו במקרה של הג'ינג'ר, קרוב משפחתו, שורש הכורכום החל להימכר בשנים האחרונות בצורתו הטבעית ולכן טעמו עז יותר. הוא גם נחשב לאחד מהשורשים הבריאים יותר לגוף האדם, שכן ביכולותיו הרפואיות מסייע השורש בריפוי דלקות פרקים, בשיפור ביצועי מערכת העיכול וכן בהרגעת כאבי בטן. כתבלין הוא חלק בלתי נפרד מהמטבח ההודי והצפון אפריקאי, אבל גם התימנים עושים לו כבוד עם חווייג'. מחיר: 10 שקלים ל־100 גרם.רק בריאות. שורש כורכום (צילום: אורן זיו)

*#