טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

מתחת ל-30: ארוחות זולות ומעולות בקינג ג'ורג'-שוק הכרמל

פשטידה טורקית שמתחרה במק אנד צ'יז, קאסדיה עם גבינת ופלפלים, קבב ופינוקים ואפילו מנה מסתורית בתוך פיתה - הכירו את "אתגר ה-30", פרויקט מיוחד למציאת המנות הטובות והזולות בעיר, והפעם באזור שוק הכרמל

תגובות

הפוליטיקה מבלבלת ומערערת, הכלכלה מקרטעת וכל מה שנשאר לנו בחיים זה לאכול, ליהנות, ובדיוק כמו בנט, לא להתנצל על זה. מכיוון שלאכול זה יקר, והמציאות המפורטת מעלה הופכת אותו ליקר יותר, צריך למצוא פתרון לאלתר. כזה שיאפשר לנו מצד אחד להטביע יגנונו או יהבנו בדבר פחמימה ראוי, ומצד שני, ישאיר אותנו עם מספיק עודף בכיס ותחושה שניצחנו את השיטה. היות שבעמנו אנו חיים, אנחנו יודעים מה המרחק בין הסכום שאותו אנחנו רוצים על ארוחה: לא אגורה מעל 30 שקלים, למציאות האכילה האורבת בחוץ. לכן, שינסנו מותנינו והכרזנו על אתגר ה-30, במסגרתו נאתר בכל פעם במתחם אחר בעיר, מנות משביעות ושוות שמחירן עד 30 שקלים.

הסיפתח הוא שוק הכרמל בואכה קינג ג'ורג', אזור המציע עולם שלם של עדות, טעמים וסגנונות וזוכה לפריחה מחודשת בשנים האחרונות. מאזור שלא היה בו יותר מדוכן פלאפל או שניים, הפך השוק לאזור צפוף ועמוס בדוכני אוכל ומסעדות, ולפעמים נדמה שכמעט כל יום צץ בו מקום חדש ומסקרן. בין כל המקומות האלה, לא חסרים מקומות שבהם אפשר לאכול ארוחה בינונית או גדולה בפחות מ-30 שקלים, אבל אנחנו אספנו את אלו שאהובות עלינו במיוחד.

לוס ברנינג טאקוס

בפאתי השוק, על רחוב אלנבי, במקום שבו שכנה עד לא מזמן הסנדוויצי'ה של הדלי, נפתחה ממש לפני מספר שבועות המקסיקנית החדשה לוס ברנינג טאקוס. אמנם קצת קשה להתחמק מהגל המקסיקני ששוטף את העיר, אבל לוס ברנינג טאקוס ממצבת את עצמה כאחת האופציות המוצלחות יותר, עם בצקים בהכנה עצמית ומנות מקוריות שלא מרגישות מועתקות משאר המקומות. כמה כיסאות בר מול עמדת הפלנצ'ה ועוד כמה שולחנות בחוץ, הן אופציות הישיבה היחידות במקום, אבל כמו שמלמדים את כולנו, הגודל לא תמיד קובע.מה אוכלים: קאסדיה (29 שקלים). את הטורטיות מכינים פה לבד, רק מקמח תירס (ולכן הן גם נטולות גלוטן), וזה בהחלט ניכר במרקם ובטעם המצוין. המנה מורכבת משתי טורטיות דקות שנצרבו עד לפריכות, וביניהן שילוב מצוין של גבינה מותכת, פלפלים מתוקים בכמה צבעים, המון בצל, וכמה טבעות מפתיעות של צ'ילי חריף. השילוב הזה של עטיפה קריספית ומילוי רך שקצת חורך את הפה, לא ייתן לכם להפסיק לאכול, עד שלא יישאר פירור בצלחת. אם תמרחו על כל ביס קצת מהסלסה והשמנת החמוצה שמוגשות בצד, תקבלו את אחת המנות המקסיקניות הכי טובות שמוגשות כרגע בעיר.מה עוד: מבחר גדול של טאקוס במילויים שונים יצליח לבלבל אתכם, אבל האמיצים באמת ילכו על השרימפס הטריים ברוטב חריף, שלא ישאירו אף אחד אדיש.לוס ברנינג טאקוס - אלנבי 47, תל אביב

גם את הקאסדיות מכינים כאן לבד. קאסדיית גבינות ופלפלים (צילום: גיל גוטקין)

» אם אתם בסביבה, נסו את המקום הטבעוני ב-29 שקלים

הקבב של רינה המקום הנחבא אל הכלים של רינה קיים כבר 50 שנה בסמטת הכרמל, וממנו מוציאה רינה יום יום מנות על גבי מנות של קבב, אותו היא צולה על גריל פחמים פשוט ומסורתי, כמו ההוא שתמיד לוקחים לפיקניק. "אני שמה את הבשר הכי טוב שיש", היא מספרת, "לא מתבלת אותו בכלום חוץ ממלח ופלפל, ומוסיפה הרבה בצל ופטרוזליה. זהו. לא תמצאו עוד קבב כזה". המקום של רינה כנראה לא השתנה הרבה ב-50 השנים האחרונות, החל ממפות השעוונית הצבעונית על השולחן, ועד אוסף הכלים האקלקטי, שאין בו שתי צלחות זהות אחת לשנייה. ככה אכלו פה בשנות ה-70, וככה תאכלו פה גם עכשיו.מה אוכלים: זוג קבב בצלחת (24 שקלים). המנה כוללת שני קבבים ארוכים ויפים המגיעים אל השולחן, ואיתם גם פיתה טרייה, חמוצים ביתיים שרינה מכינה, סלט תורכי קטן, וסלט כרוב קליל. אם תבקשו יפה, יש גם חומוס שרינה מכינה לבד. הקבבים מצוינים, בשרניים ועסיסיים, בלי המון תבלינים שמחביאים את הטעם שלהם, ובלי יותר מדי תחכומים, והם גם מוכנים לרמת עשייה מדויקת ששומרת עליהם אדמדמים מבפנים. קבב פשוט, כמו שקבב צריך להיות.מה עוד: למקרה שלא שבעתם, אצל רינה תוכלו למצוא גם מבחר לא קטן של קובות ופסטלים מטוגנים, שיהיה לכם קשה מאוד לעמוד בפני התצוגה שלהם, שניצבת ממש בכניסה.רינה - סמטת הכרמל 31, תל אביב

בדיוק כמו שקבב צריך להיות. קבב ופינוקים אצל רינה (צילום: גיל גוטקין)

מעורב פועלים ירושלמי בשומר 1 השומר 1 הצטרף רק לפני כמה חדשים לסצנת האוכל ההומה של השוק, אבל לפעמים נדמה שהוא תמיד היה שם. האוכל השמח והטרי שמוגש שם מתכתב נהדר עם השוק, והמקום הפך מיד לחלק ממנו. מדובר בספק דוכן, ספק מסעדה, עם כיסאות בר מסביב למטבח, כך שאם תשבו בזווית הנכונה, תזכו לראות את הצוות ובמרכזו השף נאור כהן, שקוצץ, מטגן ומהנדס כל חלה, כך שגם אם נדמה לכם שלא ממש הגעתם רעבים, אין סיכוי שתצליחו לעמוד בפיתוי.מה אוכלים: מעורב פועלים ירושלמי בחצי כיכר (29 שקלים). כמעט כל המנות המוגשות בלחם או לחמנייה ייכנסו לתקציב האתגר, אבל אנחנו ממליצים לכם להתכוונן מיד אל מעורב הפועלים. בחצי כיכר לחם טרייה, שוכנת לה אחת ממנות המעורב הירושלמי הטובות שאכלנו, עם איזון מדויק בתיבול של חלקי הפנים, ותוספות של טחינה, עמבה וקצת חריף, שהופכות כל ביס למושלם. אחרי המנה הזו, להיות פועלים בכלל לא ייראה לכם ג'וב מזמין במיוחד.מה עוד: אל תוותרו על קציצות הירק, שנקראות פה ערוק והן פריכות וטעימות במיוחד, על החציל ששורפים פה על הגז, ועל הלימונדה הוורודה, שמתובלת במעט מי ורדים מפתיעים, שתקפיץ לכם כל ארוחה.השומר 1 - השומר 1 פינת הכרמל

להיות פועלים זה הטעים החדש. כריך מעורב פועלים  (צילום: גיל גוטקין)

תבשיל בשר בארפה בדוכן הוונצואלי אחרי שהפעילו במשך כמה חודשים דוכן קטן בשוק האיכרים של דיזינגוף סנטר, עברו שני הבחורים הצעירים שמפעילים את המקום, עולים ותיקים מוונצואלה, אל דוכן גדול קצת יותר בלב השוק, שכמעט בכל שעה של היום קשה למצוא בו מקום פנוי. בדוכן הם מכינים את האוכל שגדלו עליו, כזה המבוסס על קמח תירס, כך שהדוכן כולו נטול גלוטן. האווירה השמחה במקום הקטן הזה, והכוסיות הקטנות של הסנגרייה המצוינת שמחלקים הבעלים לכולם, יעשו את העבודה ויכניסו אתכם למצב רוח דרום אמריקאי שמח באמת. וזה עוד לפני שתיגשו ללב העניין, הארפה האלוהית.מה אוכלים: ארפה עם בשר בקר וגבינה (25 שקלים). למי שטרם התנסה, ארפה היא הפיתה של ונצואלה, ובעצם מדובר בכיסון ענק ועבה מבצק תירס שמכינים במקום, שעולה לצריבה על הפלאנצ'ה, כשבתוכו תבשיל בשר שעבר שעות של בישול, קצת גוואקמולי טרי והמון גבינה צהובה שנמסה כולה בזמן ההכנה, והופכת את כל הכיף הגדול הזו לעונג אמיתי. מרקם הארפה מעניין, רך וענוג מבפנים, פריך מעט מבחוץ, ובעיקר עתיר טעמי תירס עדינים ומתקתקים. תוספת של חלפיניו כבוש וממכר תשדרג את הארפה אפילו עוד יותר.מה עוד: חוץ מהארפה, שמגיעה גם במילוי של עוף או תבשיל שעועית צמחוני, אפשר לאכול אמפנדה מטוגנת, גם היא מקמח התירס המצוין, או פנקייק תירס וגבינה עבה ואימתני, שיגרום לכם להצטער על שלא הכינו גם אצלכם בבית אוכל כזה.

הדוכן הוונצואלי - הכרמל 38, פינת שפר

מרקם שיגרום לחך להתמכר, וטעם שמפצה על הקלוריות. ארפת בשר (צילום: גיל גוטקין)

בוריקת תפוח אדמה וביצה בפיתה במרכז הבוריקה מעטים האנשים שיכולים לעמוד בפניו של בוריק טרי ולוהט, עם הקצוות הפריכים והמילוי הרך, שמשלב תפוחי אדמה וביצה רכה ששורפת את הלשון. דוכן הבוריקה בלב השוק מספק לעוברים ולשבים גירסה מצוינת של התענוג המזוקק הזה. אין הוד ואין הדר בדוכן הזעיר הזה, שכל מטרתו טיגון המאפים והאכלת העוברים והשבים שמגיבים בפרצופי עונג בכל פעם שהחם והפריך הזה נוגע להם בפה. שימו לב, לפני הנגיסה, דאגו להצטייד בהרבה מפיות.מה אוכלים: בוריקה בפיתה ושלישיית ספינג' (15 שקלים + 10 שקלים).דבר ידוע הוא שפחמימות הן דבר נהדר, ולכן גם ברור שפחמימה בתוך פחמימה היא דבר נהדר כפליים. אבל פחמימה בתוך פחמימה בתוך פחמימה? פה כבר מדובר בחגיגת שחיתות אמיתית. שילוב המרקמים בין הפיתה הרכה, הבוריק המתפצח, העשוי עלים דקים ופציחים ושוב תפוחי האדמה הרכים, יוצר בכל פעם ביס מושלם. הביצה הרכה שנספגת בהכל משלימה אותם ויוצרת רוטב עדין. הירקות הטריים והצי'רשי העוקצני שמשולבים בפיתה יחזירו אתכם אל הקרקע, ויזכירו לכם שגם ירקות יכולים להיות חלק מהחגיגה. אם כל זה לא מספיק, הספינג' התפוח שמטגנים עבורכם מיד במקום גם ימלא את החלל הקטן שעוד נשאר לכם בבטן, וגם יספק לכם קינוח הגון ומטוגן, שאחריו כל שנת צהריים תהיה מתוקה וארוכה.מה עוד: אם רוצים לחסוך קצת בפחמימות, אבל ממש ממש קצת, אפשר להזמין רק את הבוריק ללא הפיתה, ואפילו רק במילוי ביצה בלי תפוח האדמה. אפשר גם לקנח במלבי טוב, אם הספינג' קצת גדול עליכם.

מרכז הבוריקה - הכרמל 24, תל אביב

צלחת בשרים תוספות בפטיט מאמו הסניף החדש של מסעדת האוכל הביתי הותיקה מכרם התימנים, פטיט מאמו, התמקם באחת מפינות השוק הנסתרות, ומגיש את כל האוכל הביתי שמוגש בסניף האם בשלושה גדלים: קטן ב-15 שקלים, בינוני ב-25 שקלים וגדול ב-35 שקלים. כל אחד מהגדלים יזכה אתכם במנה בשרית, תוספת פחמימתית ותוספת ירקות מבושלים, שפאשר לאכול בצלחת או לקחת לדרך בקופסא. שלא כמו במסעדת האם, שכבר 35 שנה מאכילה את תושבי האזור, פה אין יותר מדי מקומות ישיבה, וחוץ מהוויטרינה מעוררת התיאבון ועמוסת המאכלים, תוכלו לשבת על 5 כיסאות בר שפונים אל הרחוב, או לקחת קופסה שתמשיך איתכם את הסיבוב בשוק.מה אוכלים: צלחת בגודל בינוני (25 שקלים). למרות הוד בינוניותה, אין ספק שהצלחת תשביע כמעט כל אחד, וקצת קשה לבחור מתוך המבחר הגדול. אנחנו הלכנו על השניצלונים שנראו לנו מפתים במיוחד, בתוספת מג'דרה טובה ועמוסה בבצל מטוגן מתקתק ותבשיל נהדר של מנגולד וחומוס. התוצאה היא צלחת של אוכל ביתי כמו שאוכל ביתי צריך להיות. החמוצים בסגנון האסיאתי שקיבלנו בצד אולי הרגישו קצת לא קשורים לאוכל, אבל היו טעימים ומשמחים.מה עוד: מבחר המנות גדול למדי, וסביר להניח שתתקשו לבחור בין בשר ברוטב חצילים, קישואים ממולאים או חומוס עם בשר. אם אתם ממשיכים לסיבוב נשנושים בשוק, המנה הקטנה ב-15 שקלים תסגור לכם בדיוק את הפינה עד לתחנה הבאה.פטיט מאמו - הכרמל 21 פינת רבי מאיר

משביע, טעים ומגוון. צלחת בשרים ותוספות (צילום: גיל גוטקין)

שמואל בפיתה אצל שמואל המקום של שמואל נפתח רק לפני כשנה, אבל שמו של הקבב המוגש שם כבר יצא למרחקים, ושמואל הפך בצדק רב למוסד אמיתי של השוק. באחד החללים היותר נעימים של השוק אפשר לאכול מנות בפיתות רכות ומצוינות או בצלחת, וכל מנה מקבלת תשומת לב מיוחדת מהצוות החייכני והמקסים. המקום הזה הוא אחד המקומות היחידים בשוק שיספקו לכם אתנחתא אמיתית מההמולה והעומס, עם מוזיקה טובה ושמחה ועיצוב חמים ומוקפד בצורה לא אופיינית לשוק, שינתקו אתכם בצורה מושלמת למשך כל הארוחה.מה אוכלים: שמואל בפיתה (28 שקלים). הקבב של שמואל הוא כנראה המנה הכי מפורסמת במקום, אבל המנה שנקראת על שמו היא השיחוק האמיתי. שילוב גאוני של הקבב המצוין, עם המעורב הירושלמי המצוין לא פחות, בפיתה רכה ובשרנית שסופגת היטב את כל המיצים ואת הטחינה הנהדרת. התוספות הקטנות של הפטרוזיליה הקצוצה דק דק ומיץ הלימון שמוזלף לפיתה במקצועיות, הופכות את המנה לכזו שמתחרה בכל פיתה מצטיינת של אייל שני.מה עוד: בימי החורף הקרים אפשר להתנחם בקערת מרק שמשתנה מדי יום, או לשבת בנחת ולאכול את הקבב, המעורב או השמואל כשהוא מוגש בצלחת עם אורז ואטריות וירקות צרובים על הפלנצ'ה. שמואל - הכרמל 21 פינת רבי מאיר

בפנים מסתתרת גאוניותו של שמואל. שמואל בפיתה (צילום: גיל גוטקין)

פשטידת אטריות מיוחדת בבורקס טורקי אמיתי כולם מגיעים אל הבורקס הטורקי כדי לאכול את אחד מהבורקסים המצוינים שנמכרים שם, ובצדק. המנה הפופולרית ביותר היא בורקס מבצק פילו מצוין, שאיכשהו מצליח להיות גם מפנק ופריך וגם לא שמנוני יתר על המידה. אבל הארוחה האמיתית במקום היא בכלל לא הבורקס, שכבודו במקומות מונח, אלא פשטידה טורקית מסורתית וממכרת, במיוחד בימים חורפיים. תמיד עמוס פה, ותמיד תחלקו אם השולחן עם עוד זר או שניים שהגיעו גם כן כדי לספק את תאוות הפחמימות שלהם, אבל זה חלק גדול מהקסם של המקום, והאוכל בהחלט שווה את זה.מה אוכלים: פשטידת אטריות (15-20 שקלים, תלוי בגודל). פשטידת האטריות של המקום היא פרוסה אמיתית של אוכל מנחם, שמיד יגרום לכם להתגעגע לכרית ולפוך. סוג של מק אנד צ'יז בלקני, אם תרצו, שבו מינון הגבינה גבוה בהרבה מהגרסא האמריקאית אך מעודן בטעמו ומרקמו, ומגיע כבר חתוך לקוביות, כדי שלא תצטרכו לעבוד קשה. מבחוץ כל העסק נימוח מנחם, מעין גרסה מכילה של האח האמריקאי, אך מבחוץ עוברת שכבת האטריות צריבה קלה ומקבלת מרקם נוקשה יותר וטעמים מותכים.המנה אולי לא תיראה לכם גדולה, אבל אחרי כמה ביסים מענגים, תבינו שכל הפסטה והגבינה האלה בהחלט מספקים ארוחה מלאה. מה עוד: כאמור, אם אתם כאן, נסו גם את אחד הבורקסים, ואנחנו הכי ממליצים על בורקס החצילים, שאין עוד הרבה כמוהו. אם עוד נשאר לכם מקום, כדאי לקנח באורז עם חלב - פודינג חמים וקרמי עם קצת קינמון עליו, שמתחרה בכל קינוח בעיר.בורקס טורקי אמיתי - הכרמל 39

מה צריך יותר כשכל הנחמה נמצאת כאן בפנים? פשטידת איטריות (צילום: גיל גוטקין)

*#