טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פחמימות להמונים: מאפיות מומלצות בירושלים

המאפיה ששבתה את ליבו של ברק אובמה, המקום שמייצר את הלחם האהוב על ביבי והמאפיה שתגרום לכם לרצות לבקר בצרפת - הבירה מלאה במאפיות שוות, אז איפה מומלץ לכם לבקר?

תגובות
חם מהתנור. מאפיית ברמן בירושלים
באדיבות יח"צ

בכניסה לשוק מחנה יהודה בבוקר של יום שישי נישא ריח המאפים באוויר, ואין קסום ומשכר ממנו. הקונים ממהרים לרכוש חלה לארוחת הערב ויש כאלה שלא עומדים בפיתוי ורוכשים עוד חלה קטנה, אישית, ומנשנשים במהלך הקניות. הריח אמנם מתחיל בשעות המוקדמות של הבוקר, אבל העבודה מתחילה שעות לפני, כמעט באמצע הלילה שבין חמישי לשישי (כמו בכל לילה בשבוע) מתחילים האופים במאפיות שבאזור השוק ובכל רחבי העיר ללוש, להתפיח וליצור את הפלא הנימוח והריחני. אז אם כבר הסתובבתם בעיר והתלבטתם איפה לרכוש את הפחמימות הטובות ביותר - הנה כמה מהמאפיות השוות שלא כדאי לפספס:

» המסעדות הטובות ביותר בירושלים
» ארוחות הבוקר המומלצות בבירה
» המדריך למסעדות כשרות  בירושלים
» המנות הכי חורפיות שתמצאו בירושלים

הפייבוריט של אובמה: מאפיית טלר

ברחוב אגריפס 74 נמצאת מאפיית טלר, שריחות המאפים והדיבור על המקום חצה את גבולות ישראל - אפילו נשיא ארצות הברית לשעבר, ברק אובמה, ביקר במקום, טעם ונשבה. מדובר במאפייה איכותית שאת הלחמים, המאפים והקונדיטוריה שלה, (שנעשים כולם בעבודת יד) אפשר למצוא בשורה של בתי מלון ומסעדות בעיר ובארץ. מכינים שם מדי יום עשרות סוגי לחם, לחמניות, עוגות ועוגיות, אותם אפשר לקנות במאפייה עצמה או בדוכן בשוק המקורה.

מה מנשנשים: רוב הלחמים והמאפים מבוססים על מחמצת, הנחשבת בריאה וטבעית יותר. יש לחם שיפון, כוסמין, דגנים, בגט, לחם עגבניות, לחם זיתים, פוקצ'ות, ג'בטות, לחם חצי מלא-חצי לבן, תענוג בדמות לחם אוכמניות ואגוזים וכמובן - חלות לשבת. המכורים טוענים שגם המתוקים של המקום, למשל קרואסון שקדים ומאפה חלבה - שווים כל ביס וקלוריה. בבוקר מוכרים כאן כריכים משובחים ומדי יום בסביבות השעה 18:45 נמכרות כיכרות הלחם שנותרו בחצי מחיר ובשמחה רבה.

אתגר החלה: חלות קלאסיות רכות, קלועות ואווריריות מקמח לבן ב-13 שקלים, מקמח מלא ב-15 שקלים וחלה מקמח לבן בתוספת צימוקים ב-14 שקלים; יש גם חלות אישיות קטנטנות וממכרות (2.50 שקלים לחלה מקמח לבן ו-3 שקלים לחלה מקמח מלא), שנמכרות בימי שישי ובערבי חג עד 13:00.

» מאפיית טלר - לכל הפרטים 

אימפריה של מתוקים ומלוחים. טלר באגריפס ירושלים
עמנואל קלר

סטייל צרפתי: מאפיית הדקל (מאפיית ראסל)

ברחוב הדקל, מעט מחוץ למתחם שוק מחנה יהודה, פועלת מאפיית הדקל או בשמה הנוסף והמוכר - מאפיית ראסל. הבעלים ראסל זקס, מדרום אפריקה במקור, הקים את המאפייה הקטנה שלו ומתייחס לאפייה קצת כמו לאמנות. הייחוד של המקום, מלבד שימוש בחומרי גלם טבעיים (למשל קמח כפרי המועשר בסיבים תזונתיים, מים מסוננים בלבד, מלח טבעי ולא מעובד ועוד) היא שיטת העבודה - הלחמים מוכנים בסגנון צרפתי, מה שאומר שמניחים את הבצק בסלסלות במבוק כדי שיתפח לאט ובקצב שלו. הלחם נאפה מדי בוקר בתנור אבן, ומשם מפיצים את הכיכרות לבתי קפה בעיר, מסעדות ובתי מלון בבירה.

מה מנשנשים: לחם זיתים ורוזמרין, לחם תבואה, לחם דגנים, לחם גרעיני חמנייה, לחם שאור, לחם כוסמין, לחם פשתן, לחם אגוזים ועוד. בגזרת המיוחדים אפשר לנסות את הבגט הנאפה בצורת שיבולת, בעל קראסט פריך ואת לחם באשר - לחם ארוך מקמח מלא וקמח שיפון הנאפה במיוחד לחנות הגבינות "באשר" בשוק.

אתגר החלה: בימי שישי אפשר למצוא חלה מקמח לבן זרועה בשומשום (13 שקלים), חלה מקמח מלא (15 שקלים) ולחמניות חלה שוויצריות מקמח לבן וצימוקים (חמישה שקלים).

» מאפיית הדקל - לכל הפרטים

סטייל צרפתי. מאפיית הדקל במחנה יהודה
עמנואל קלר

הוותיקה והמסורתית: מאפיית ברמן

בית העסק המקומי פועל מ-1875(!), כמעט בלתי נתפס במושגים ישראלים, אבל מאפיית ברמן המשפחתית אכן נוסדה בשנה זאת בירושלים, וכיום היא בין המאפיות הגדולות בארץ. בניגוד למאפיות בוטיק קטנות, שם הכל נעשה בעבודת יד, בברמן מתגאים במכשור המכני שלהם המפיק כ-3,000 כיכרות לחם מדי שעה וללא מגע יד אדם בכל השלבים. הסניף ברחוב אגריפס ליד השוק משרה חוויית קנייה נעימה לכל המכורים למאפים, ובחנות המוארת פועל גם בית קפה, כי אין כמו קפה ומאפה.

מה מנשנשים: שלל לחמים, לחמי בריאות ודלי קלוריות, לחמים איכותיים של לחם הארץ (מאפייה ייחודית שנרכשה בידי ברמן ומתופעלת על ידה), חלות, פיתות, לחמניות, בגטים, פוקאצ'ות, עוגיות ועוגות.

אתגר החלה: חלה קלועה מקמח לבן בציפוי שומשום או חלה מרובעת ב-4.70 שקלים בלבד, חלה קלועה מקמח מלא ב-11.90 שקלים וחלה מקמח מלא ושמן זית ב-15.90 שקלים. אגב, אין צורך לחכות עד בוקר יום שישי העמוס שכן החלות זמינות על המדפים כבר ביום חמישי.

» מאפיית ברמן - לכל הפרטים

מהגדולות בארץ. מאפיית ברמן
יואב גורין

מעשה ביצירת אמנות: הלחם של תומר

תומר בלס הוא גם אמן וגם אופה מחונן, כך שכל כיכר היא יצירת אמנות מקורית (ולראיה הוא קורא למאפיה שלו סטודיו). בתחילת דרכו הוא מכר למסעדות ולמעדניות, וכשהביקוש גדל הקים בתלפיות מפעל קטן ובהמשך גם חנויות בבירה ובמודיעין. כל החנויות ממוקמות במרכזים מסחריים קטנים ומשפחתיים, ובעבר אף סיפר שראש הממשלה, בנימין נתניהו, נהג לרכוש מדי יום לחם טרי בסניף ברחוב עזה בעיר. כיום מעסיקה הרשת עשרות עובדים ואופים, אבל השיטות המסורתיות נשמרות באדיקות: הלחם טבעי לגמרי, ללא חומרים משמרים, משפרי אפייה, מייצבים או שמרים, הכל על בסיס מחמצת, קמח, מים ומלח. ימי חמישי הם הכי עמוסים במקום, אז קולעים את כל החלות והלחמים ליום שישי, בלי אף מכונה.

מה מנשנשים: בסניפים תמצאו מגוון מקורי למדי של לחמים ומאפים, שנדיר למצוא במאפיות אחרות, הודות לתעוזה ולהרפתקנות שמפגין בלס. יש פה לחם כפרי-צרפתי; לחם אגוזים; לחם מתפצפץ - מקמח דגן טבעי מלא, בתוספת שאור ועטוף בתערובת גרעינים מתפצחת של גרעיני חמניות, גרעיני דלעת, קצח ושומשום; לחם כל טוב (מופחת קלוריות) העשוי מקמח חיטה מלא ושיפון, בתוספת שאור, סובין, שיבולת שועל, קינואה, פשתן, דוחן, כוסמת ומלח; לחם שיפון, בירה וחמוציות; לחם שיפון רוסי; לחם עם זיתי טאסוס; לחם עם עגבניות לחות ובזיליקום; לחם תמרים וקינואה ועוד רבים וטעימים.

אתגר החלה: גם באגף החלות בלס דאג לגוון את ההיצע העשיר: מחלה קלאסית מקמח לבן, שמן זית וביצים, דרך חלה כפרית בשילוב קמח מלא, קמח לבן וקמח תירס,  ועד חלת בריוש עם בצק חלבי על בסיס חמאה (17-23 שקלים לחלה רגילה, 3-4.50 שקלים לחלה אישית קטנה). בנוסף, חשוב לדעת שיש במקום תפריט עשיר של כריכים, מאפים מיוחדים כמו קרואסון במילוי גבינת עזים, קישים ואפילו מגש מלא כל טוב שעליו אפשר להעמיס מה שאוהבים ולאכול במקום או לקחת לדרך/הביתה.

» הלחם של תומר - לכל הפרטים

הכל בעבודת יד. הלחם של תומר
חנוך דניאל

ותיקה ולא מתחכמת: נחמה

ראשיתה של מאפיית נחמה המשפחתית היא בשכונת הבוכרים בירושלים, אי שם בשנות ה-20' של המאה הקודמת. מדובר במאפיה פרסית, שייצרה בהתחלה רק פיתות פרסיות ולחם פרסי יבש (נאן יזדי) לפי המתכונים המסורתיים של הסבא. המתכונים עברו מאב לבן במשפחה, ועדיין יש מקום של כבוד למאפים הפרסיים, אם כי מגוון המוצרים התרחב. היום האימפריה של נחמה כבר עובדת עם שלל עסקים בעיר ומפיצה מדי בוקר את מוצריה לחנויות ברחבי העיר.

מה מנשנשים: נחמה אולי לא עונה להגדרה של מאפיית בוטיק יוקרתית מלאה בניחוחות חמאה, אבל העושר ותחושת הביתיות כבר יגרמו לכם למלא שקית ולקחת איתכם הביתה. מדפים וויטרינות קירור מגוונות יציעו לכם מיני בייגלה, לחמים מחיטה מלאה, בגטים, לחמי שיפון, קישים, פאי, עוגות שמרים, מאפינס, ברוקסים, קרואסונים, שטרודלים, עוגות קרם חלביות ועוד, כשרוב המאפים נעשים בתנור אבן. יש שישה סניפים בירושלים, בראשם סניף גדול בתלפיות, סניף בשכונה החרדית בית ישראל ובכיכר השבת.

אתגר החלה: בלי הרבה תוספות ומרקמים, נחמה מציעה מדי שישי חלה שמנמנה וגדולה מקמח לבן ב-9 שקלים, או חצי חלה במחיר 5 שקלים. חלות מתוקות מוצעות באותם גדלים ובאותם מחירים.

» נחמה - לכל הפרטים

ועוד כמה שחייבים להכיר:

» מרציפן: במעלה רחוב אגריפס פועלת מאפיית מרציפן המשפחתית ויש הטוענים שיש לה את הרוגעלך שוקולד הכי משובחים בעיר. במקום מוכרים גם עוגות קרם ושמרים, פחזניות ממולאות בקרם פטיסייר, בורקס ובואיקוס, חלות רגילות, חלות מקמח מלא, קפה טוב ועוד.
איפה: אגריפס 44, ירושלים

» הבחירה הטבעית: לחם כוסמין אורגני או לחם חיטה מלאה אורגנית הם לא חידוש בנוף הלחמים בארץ, לפחות לא לפי הבחירה הטבעית בירושלים, שאופים ומוכרים לחמי בריאות כבר שנים רבות עוד לפני שזה הפך לטרנד. במקום מוכרים מגוון מאפים מקמח כוסמין, קמח מלא, קמח תפוחי אדמה ושאר חומרי גלם אורגניים, ללא סוכר, ללא קמח לבן וללא מוצרים מעובדים. האוהדים הקבועים, ויש לא מעטים כאלה, לא מוכנים לשמוע בכלל על משהו אחר.
איפה: אגריפס 111, ירושלים

» מפגש השייח: ב-2003 נפתח הסניף ברחוב האומן והפך למוקד עלייה לרגל לבליינים, משם התרחבה הרשת לירושלים ואף מחוצה לה. המכורים אוהבים את הסחלב בחורף ושלל מאפים חמים עם שמות ממותגים, כמו מאפה סמבוסק גבינה מותכת ופטריות המכונה "עיגול"; מאפה גבינה צהובה ורוטב פיצה המכונה "משולש"; מאפה גבינה בולגרית המכונה, ולא במפתיע, "סמבוסק"; מאפה גבינה בולגרית וצהובה המכונה "שייח"; מאפה גבינה בולגרית, זיתים, זעתר ושמן זית המכונה "בילי"; או מאפה גבינה בולגרית, פטריות, זעתר ושמן זית המכונה בפי כל "יוסי". המקום מציע מאפים נוספים כמו קרואסונים, רוגעלך, לחמים, חלות, פיצה ואפילו אבטיח (בעונה) ומלבי.
איפה: האומן 23, תלפיות, ירושלים

» מאפה נאמן: כבר לא קטנה ולא בוטיקית, אבל בהחלט מוסד ירושלמי שהתפשט לכל הארץ. הרשת החלה את דרכה בירושלים ב-1944, אז החל סב המשפחה, רבי ברוך נאמן ז"ל, לאפות בעצמו מאפים ולמכור אותם על גבי עגלת תינוק בשכונת הבוכרים וברחובות העיר. כיום מחזיקה רשת מאפה נאמן בכ-40 סניפים בארץ ומתגאה במפעל חדש ומאובזר במיטב המכונות והאוטומציה. בירושלים יש לרשת מדגם נרחב של סניפים, כולל ברובע היהודי, ברחוב יפו, בכיכר הדוידקה, בתלפיות, ברחוב קינג ג'ורג', בתחנה המרכזית ועוד רבים. בין שלל המוצרים יש לחמי מחמצת, עוגות פרווה ועוגות על בסיס שמנת, מוסים, פאי, מיני בורקסים וקרואסונים, מאפים איטלקיים כמו פיצה, קלצונה ופוקצ'ות וחלות. 

*#