בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

להזמין מקום חודשים מראש: הסיפור המפתיע מאחורי השפית הטובה בעולם

אנה רוס, שזכתה השנה בתואר השפית הטובה ביותר בעולם, אף פעם לא התעניינה באוכל ■ כיום, אנשים מכל רחבי תבל ממתינים חודשים כדי להשיג שולחן במסעדה הכפרית שהיא מנהלת בבית מלון מבודד בסלובניה

18תגובות
Srdjan Zivulovic / REUTERS

אנה רוס היא שפית לא שגרתית, בלשון המעטה. היא מעולם לא רצתה להיות שפית ומעולם לא למדה בישול. הסיפור מאחורי זכייתה השנה בתואר השפית הטובה ביותר בעולם מפתיע. "הגעתי מחברה ללא מסורת גסטרונומית, שבה עבודה בתחום הבישול הייתה נחשבת לא יוקרתית", היא מספרת בראיון במסעדת המלון המבודדת שלה, היסה פרנקו, בעמק שבמערב סלובניה. כיום, סועדים עושים את המסע למסעדה מכל העולם, וצריך להזמין מקום חודשים מראש.

רוס מעולם לא דמיינה שדבר כזה יקרה. כנערה, היא היתה מוכשרת במיוחד בספורט, והתחרתה בסקי ברמה ארצית. "אבל לא הייתי 'ווינרית'", היא אומרת. "לא הייתי מתאימה לזה מבחינה פסיכולוגית. תמיד הגעתי שנייה, אז עזבתי את התחום בגיל 17".

היא הלכה ללמוד יחסים בינלאומיים ודיפלומטיה בטריאסטה שבאיטליה, אף שהאיטלקית שלה היתה מגומגמת. "ההורים שלי שלחו אותי לפוליה (המחוז שבו שוכנת העיר טריאסטה) כדי שאלמד, אבל במקום זה העברתי את הקיץ בחוץ עם חברים". למרות זאת, היא קיבלה הצעת עבודה בנציבות האירופית בבריסל. דווקא ההצעה היתה היא זאת שגרמה לה להחליט לנטוש את חלום הקריירה הדיפלומטית ולנסות את עסקי המסעדנות.

היא פגשה גבר, התאהבה בו, והוריו — הבעלים של מסעדה בעיר קובאריד שבסלובניה — החליטו לפרוש לפנסיה. השנה היתה 2000. היא ובעלה וולטר, סומלייה במקצועו (מומחה ליינות), החליטו לקחת לידיהם את העסק. היא מעולם לא התעניינה במיוחד באוכל כילדה, והיתה במסעדות רק בימי הולדת ואירועים מיוחדים. אבל וולטר דווקא התעניין בתחום, ויחד הם טיילו באירופה וסעדו במסעדות הטובות ביותר ביבשת. כך נוצרה בעיה לא צפויה: כשהשניים שבו מהמסע למסעדה המשפחתית הם לא אהבו את האוכל הסלובני המיושן.

"יום אחד אני ובעלי ישבנו, והחלטנו שמישהו צריך להשתלט על המטבח", אומרת רוס, 44. "הוא אמר שאין לו זמן, אז אמרתי 'אוקיי, אני אעשה את זה'. לא חשבתי פעמיים. חמש השנים הראשונות היו תהליך של למידה. נאבקתי, קראתי, הלכתי לכנסים ועשיתי ניסויים, אבל הרגשתי שנזרקתי לתוך המים בלי שאני יודעת לשחות".

אתר עלייה לרגל

אנחנו משוחחים בגינה של היסה פרנקו, שנמצאת בעמק סוקה שבצפון־מערב סלובניה. האוויר נקי וגבעות מכוסות עצים משתרעות תחת שמים כחולים. עשבי מאכל וירקות צומחים על המדרון שמאחורי המסעדה, ומזון נוסף נקטף בעמק. מחיר התפריט 85 יורו עבור שש מנות, ו–120 יורו עבור 11 מנות. המנות הן עונתיות ולעתים כוללות דג פורל מקומי ייחודי (Marble Trout), אפונה ירוקה, דומדמניות שחורות, כבד פורל שעבר התססה, וגם רוטב מצומצם ממעי ברווז, גבינה שיושנה במערה, סרפד מטוגן ופטריות שעלול.

הטעמים נועזים והמיקוד הוא בחומרי הגלם ולא בטכניקות בישול מודרניות. המסעדה ממוקמת במקום 69 לפי הדירוג של ארגון "50 המסעדות הטובות בעולם", שהעניק לרוס את התואר השפית הטובה בעולם בטקס שנערך במלבורן שבאוסטרליה ב–5 באפריל.

זה מקום יפהפה לסעוד בו או פשוט לשתות יין מבעבע סלובני באחר צהריים קייצי, אבל לא מהסוג שבו היינו מצפים למצוא מסעדה שהיא אתר עלייה לרגל. סלובניה אינה ידועה באוכל שלה — שהוא סוג של היתוך בין המטבח של איטליה השכנה (הגבול נמצא קילומטרים ספורים מהמסעדה), אוסטריה, הונגריה וקרואטיה. אז כיצד הצליחה רוס להעלות אותה על המפה?

תודה לנטפליקס

חלק רב מההצלחה הבינלאומית שלה נזקפת לזכות נטפליקס. המסעדה הוצגה באחד מפרקי הסדרה "שולחן השף" ששודרו ב–2016 (סדרה דוקומנטרית שעוקבת אחר סיפוריהם של כמה מהשפים המצליחים ביותר בעולם). רוס אינה צופה בטלוויזיה ומעולם לא שמעה על התוכנית. היא הופיעה בטלוויזיה בעבר, ולא ציפתה שהטלפון שלה יתחיל לצלצל בעקבות התוכנית.

"כשהפרק שודר בנטפליקס ב–27 במאי בשנה שעברה, לא קרה כלום למשך זמן מה. לא חשבנו על כך שבגלל פערי הזמן, בארה"ב עדיין בוקר. עד הערב, מערכת ההזמנות שלנו קרסה והכניסות לאתר שלנו זינקו מ-200 ביום ל-10,000", מספרת רוס.

זמן מה לאחר מכן הגיע תואר השפית הטובה ביותר. זהו פרס שנוי במחלוקת; המבקרים טוענים כי מגוחך להפריד בין הגבר הטוב ביותר לאישה הטובה ביותר במקצוע. רוס אומרת, "יש לי חברים בתחום שאמרו שאני צריכה לעלות לבמה ולומר שאני לא מקבלת את הפרס", היא צוחקת. "אבל אמרתי להם: 'האם אתם אי פעם סירבתם לקבל פרס?' אז הנה ההסבר שלי. לאישה בתחום גברי ברור מאוד שזה הולך להיות קשה. לאישה יש כל כך הרבה תפקידים — כאישה, רעיה, מאהבת, עקרת בית. ולכל אלה את מנסה להוסיף 14 עד 16 שעות עבודה ביום.

"לשפים הטובים ביותר בעולם, כמו מאסימו בוטורה מאיטליה או רנה רדזפי מדנמרק, יש נשים נהדרות. הם משקיעים 100% בעבודה שלהם, כי כל השאר מטופל: הילדים, החיים האישיים. כשהם מגיעים הביתה בטח יש מישהי שמבשלת להם ומשוחחת עמם. אתה חושב שזה קורה לאישה?".

סרפד מטוגן וגלידת אבקנים

ארוחה במסעדה של רוס, היסה פרנקו, עולה 85 - 120 יורו לאדם (לא כולל יין), וניתן לאכול בה בהזמנה מראש בלבד. הסעודה נפתחת בלחם עם קליפות תפוח מותססות, ולצדו ממרחים כמו כבד ארנב, חמאת אנשובי מעושן וגבינת קוטג' עם דבש יער. למנה עיקרית ניתן להזמין רביולי כרובית ששוחה בתוך מרק בשר עזים, ובו מוח, שעועית שחורה, טיפות אנשובי ועשב מקומי מריר.

חובבי הדגים יכולים ליהנות מדיונון, אספרגוס ים ובצלים צעירים בגריל פחמים, פורל עם דומדמניות שחורות ומי גבינה, או סרדין עם סוכריית לימון ושומר. גם הארנבות מככבות בכמה מנות, ובהן מעי ממולא בארנב ביין לבן, גבינת מערות, סרפד מטוגן ופטריות שעלול. לקינוח ניתן להתענג על תפוחי קיץ מבושלים עם חציר, פטריות פורצ'יני ופירות יער משומרים, או מרנג אגוזי מלך, קפיר בן 21 יום, אגס בקמומיל, דבש יער וגלידת אבקנים.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו