בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

סקוטלנד, מאחוריך: גרמניה הופכת למעצמת ויסקי

בשנים האחרונות מתרבות בגרמניה מזקקות שמייצרות ויסקי משובח בכמויות קטנות. לא ברור איך הדבר קרה, אבל כיום מספר מזקקות הוויסקי בגרמניה גדול ממספר המזקקות בסקוטלנד. מקאלן אאוט, שְׁפְּרֵווּד אין

5תגובות
ויסקי גרמני
Markus Schreiber/אי־פי

בסטיאן הויזר מסחרר את הוויסקי הענברי בכוסית, ולוגם. טעם הקרמל המתוק נפתח, ומשחרר ניחוחות מתובלים של אגוזים ופירות יבשים.

אין זה סינגל מאלט ויסקי מסקוטלנד וגם לא בורבון מטנסי, אלא ויסקי שיפון עטור פרסים המיוצר במזקקת Spreewood השוכנת בעיירה שלפציג שבין שדות ויערות ברנדנבורג, במרחק כשעת נסיעה אחת מברלין.

הוויסקי הגרמני אינו מוכר כמעט מחוץ למדינה, ותעשיית הוויסקי הגרמנית עדיין קטנה בהשוואה לאחרות, אבל היא אינה מושפעת כמעט מהטלטלות העוברות על העולם בימים אלו. בעלי המזקקות רואים בהחלטתה של בריטניה לעזוב את האיחוד האירופי ובמחלוקות בין אירופה לארה"ב בנוגע למכסים חדשים הן הזדמנות עסקית והן סכנה.

להתפתחויות אלה אין הד במזקקת שְׁפְּרֵווּד, שהוקמה בחווה חקלאית שעברה הסבה בעיירה שלֵפּציג בת 600 התושבים. המזקקה מייצרת וויסקי בוטיק ממרכיבים שמקורם בסביבה.

"הכל מיוצר באזור, החל בדגן וכלה בכוסיות המשקה", אומר הויזר, המנהל את המזקקה עם שני שותפים מאז 2016, "הדבר היחידי שאין לנו פה הוא שדה שיפון, אבל אולי גם זה עוד יהיה לנו".

בשנים האחרונות הולכות ומתרבות בגרמניה מזקקות קטנות דוגמת שפרווד. שמייצרות ויסקי משובח בכמויות קטנות. לא ידוע כיצד הדבר קרה, אבל בימים אלה מספר מזקקות הוויסקי בגרמניה גדול ממספר המזקקות בסקוטלנד, 180 לעומת 130.

"מספר מזקקות הוויסקי הגרמניות מטורף", אומרת מיכאלה האבל, נשיאת התאחדות מזקקות הוויסקי הגרמניות, "עם זאת, הוויסקי הגרמני מהווה רק 0.4% מהשוק העולמי".

ב–2017 הגיע מחזור הוויסקי הגרמני ל–13.1 מיליון דולר, סכום זניח בהשוואה לייצוא הוויסקי הסקוטי, שעמד באותה שנה על 5.8 מיליארד דולר.

תפוקת המזקקות הגרמניות הייתה ב–2017 שישה מיליון ליטר, שנמכרו בעיקר בשוק המקומי. ואולם מזקקות דוגמת הויזר והאבל עוקבות אחר המתרחש בתחום בעולם, שהרי שוק הוויסקי תלוי במידה רבה בהתפתחויות הקשורות הן לברקזיט והן למדיניות המגן של דונלד טראמפ.

הויזר, המנהל את המזקקה עם שני שותפים מאז 2016
Markus Schreiber/אי־פי

90% מהוויסקי הסקוטי (סקוטש) המיוצר בבריטניה מיועד לייצוא, והוא מהווה 20% מייצוא המזון והמשקאות של הממלכה. התאחדות הסקוטש וויסקי הבריטית מודאגת יותר ויותר מהברקזיט הקרב, וחוששת במיוחד ממצב שבו לא יחתם הסכם סחר בין בריטניה לאיחוד.

"הברקזיט ייחולל שינוי עמוק בתעשייה, וחברות ההתאחדות משקיעות מאמצים רבים בהיערכות לקראתו", אומרים בהתאחדות, ומציינים שהאיחוד האירופי הוא השוק החשוב ביותר של הוויסקי הסקוטי.

ומעבר לאוקינוס: כשטראמפ הטיל בשנה שעברה מכסים על ייבוא פלדה ואלומיניום מאירופה הגיב האיחוד בהטלת מכסים על מוצרים "אמריקאיים טיפוסיים" ובהם אופנועי הארלי־דייוידסון ובורבון. היא עשויה להטיל מכס גם על ייבוא ויסקי סקוטי. האבל רואה בכך הזדמנות עסקית טובה למזקקות הגרמניות.

"אולי הצרכן שרגיל לוויסקי סקוטי יבחין במזקקה המקומית ויתחיל לצרוך ויסקי גרמני", אמרה. ואולם הויזר מציין שאם המכסים על הוויסקי יהפכו לארוכי טווח איש לא ירוויח מכך.

בימים אלה מייצאת שפרווד רק כמויות קטנות של ויסקי לבריטניה, אבל היא מקווה להרחיב את הייצוא לממלכה ובהמשך גם לארה"ב.

"בריטניה היא שוק חשוב לוויסקי, באופן מיוחד בכל הקשור להשקת מותגים, שכן הבריטים מאוד פתוחים לחידושים", אומר הויזר, שעבד בעבר הרחוק כברמן בלונדון, "וארה"ב היא שוק עצום, באופן מיוחד לוויסקי".

אף שהוא נמכר בעיקר בשוק המקומי, הוויסקי הגרמני זוכה ליותר ויותר הכרה בינלאומית. בשנת 2017 זכה ויסקי סינגל מאלט ממזקקת Hillock Park השייכת להאבל בפרס "זהב כפול" וזכה לתואר הוויסקי הטוב בעולם בתחרות World Spirits.

הילוק פארק היא אחת המזקקות הוותיקות בגרמניה שמייצרות וויסקי בימים אלה. תחילה ייצרה ליקר "קורן" — לא חוקי, למעשה — עבור כורי הפחם בחבל הרוהר התעשייתי, שצרכו 200 מ"ל מהמשקה ביום.

המזקקה
Markus Schreiber/אי־פי

"בשנים עברו הייתה בגרמניה צריכת קורן מטורפת", היא אומרת, "קורן הוא פשוט ויסקי בעל שיעור אלכוהול נמוך למדי שלא עבר יישון".

את הוויסקי, שניתן לייצור מדגנים שונים, יש ליישן לפחות שלוש שנים בחביות עץ אלון ששימשו בעבר ליישון משקאות מזוקקים, או בחביות עץ אלון חדשות.

מאלט ויסקי עשוי מלתת שעורה. על פי תקנות האיחוד האירופי, ניתן לכנותו ויסקי סקוטי או סקוטש רק אם הוא יוצר בסקוטלנד, רובו עובר יישון בחביות עץ אלון משומשות. המוצר הגרמני הוא סינגל מאלט. בורבון אמור להכיל לפחות 51% תירס, ו־וויסקי שיפון אמור להיות מיוצר בעיקר משיפון. שניהם עוברים יישון בחביות עץ אלון חדשות.



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו