איתן לשם

אחת האנקדוטות ששמעון פרס אהב במיוחד לספר על עצמו, הייתה אהבתו הגדולה לשטיפת כלים. פרס נהג לציין כמה המלאכה הזו גרמה לו לנדוד עם מחשבותיו, בזמן שהסבון נשטף מהכלים. יש משהו מדיטטיבי בשטיפת כלים, שבבסיסו הכורח לעמוד במקום אחד ולעסוק בעבודה פשוטה ומונוטונית, אך גם משהו גאוני - מעשה ההנדסה שקשור בלקיחת כיור עמוס והפיכתו לנקי וריק. אך עם כל הכבוד למלאכת שטיפת הכלים הוותיקה, נדמה כי בימי ההסגר דווקא מדיח הכלים שלכם הוא שעובד שעות נוספות. האם אתם בכלל מסדרים אותו נכון?

אף אחד לא רוצה לפתוח את מדיח הכלים רק כדי לגלות עליו שאריות מזון לחות, להיתקל בקופסת פלסטיק אהובה שהותכה לחלוטין, או לחוות את אחד מתסריטי האימה הגדולים ביותר - להתחיל לפרוק מדיח שחשבתם שהוא נקי, רק כדי לגלות שלמעשה התחככתם בכלים מלוכלכים. הו, האימה! אמנם, מלאכת סידור המדיח היא אמנות אישית שפותחה על ידי כל משתמש ומדיחו, אך עמידה בכמה כללים פשוטים תבטיח לכם שטיפה טובה יותר וניצול נכון יותר של יכולות מדיח הכלים.

כל דבר למקומו

על פניו, הכלל הבסיסי והפשוט ביותר: צלחות במרכז למטה (שם הזרם הכי חזק) וכוסות למעלה. אבל חשוב לשמור גם על: מרווחים בין הכלים, שימנעו הישארות מזון ברווח הצר שביניהם; כלי פלסטיק יש להניח אך ורק בחלק העליון, מאחר שהחום מגיח מלמטה עלול להמיסם; מזלגות כלפי מעלה וסכינים כלפי מטה (מסיבות בטיחותיות), כפות וכפיות במרחק סביר זו מזו או בתאים נפרדים על מנת שלא ייצמדו ויידבקו במהלך השטיפה; כלים גדולים יש להצמיד לדפנות המדיח, זאת כדי לאפשר לזרמי המים להגיע לכל עבר ולא לכלוא אותם בצורה שיפגעו בפעילות הניקוי. עוד עצות, לכאורה מובנות מאליהן: כוסות, ספלים וקערות תמיד עם פתח כלפי מטה או בזווית שתנקז את הנוזלים, ואף פעם - אף פעם - לא לסדר כלי בתוך כלי.

לא להכניס

יש פריטים שמקומם אינו במדיח. מלבד כלי פלסטיק חד פעמיים, שלרבים יש דחף בלתי מובן להתעלם מחד פעמיותם ולשטוף אותם, ניתן לציין גם סכינים חדות במיוחד (השטיפה והחום יקהו אותן); כל מה שעשוי מעץ - קרשי חיתוך, כפות ומשטחים שונים; כלי אוכל יקרים במיוחד לליבכם (זה רוזנטל!) והכי חשוב  - מחבתות. העניין הופך למהותי הרבה יותר כשמדובר על מחבתות (או סירים) עם ציפוי טפלון, שנחלש ונסדק בעקבות שטיפה בחום גבוה לאורך זמן.

לשטוף או לא לשטוף לפני?

"מה אני עובד בשביל המדיח" היא בדיחת הדודים השגורה בפי כל בעליו הגאה של מדיח כלים, שמסרב להתכופף בפני המכשיר. ובכן התשובה המיידית היא: לא חייבים לשטוף לפני. אם אתם עומדים להשאיר את הכלים במדיח בשעות הקרובות, אפשר פשוט להריץ קודם את המדיח על תכנית השטיפה הקצרה והחסכונית ביותר, שקיימת בכל המדיחים. כך תחסכו גם את פעולת הניקיון טרום-מדיח המרגיזה כל כך וגם תחסכו במי השטיפה בכיור. אם אתם עומדים מול הר כלים שצריך להיכנס כאן ועכשיו, מומלץ לשטוף רק מאכלים קשיחים או דביקים במיוחד בטרם הכניסה אל המדיח.

זה נקי? זה מלוכלך? היום יום שני?

אין דבר יותר מרגיז לאדם מלנסות ולתהות על מדיחו – נקי או מטונף? טריק קטן יחסוך לכם את ההתלבטות הזו. אחרי שסידרתם את המדיח בכלים הראשונים – וגם אם יעמדו עוד מספר שעות בטרם יזכו לגאולת השטיפה – הטעינו נוזל ניקוי בתא המתאים במדיח. כך, כשתפתחו את הדלת תראו אם התא סגור או פתוח, וכך תדעו עוד בטרם המגע הארור עם הצלחת המלוכלכת, מה מצבו האמיתי של המדיח שלכם. ועוד עניין בנוגע לסבון - אל תגזימו עמו. אתם לא רוצים סימני סבון יבשים על הכלים שלכם.

למקסם את פעילות המדיח

יש נקי, אבל יש נקי יותר, והדרך אליו מתחילה בכמה פעולות פשוטות שיקלו על המדיח שלכם. ראשית, בדקו את הרוטורים משפריצי המים, האם הם מסתובבים בחופשיות? אם לא, ניתן להבריגם החוצה ולנקות מעט, מהלך שיבטיח שטיפה טובה יותר. אחת לכמה זמן הציצו גם במצב המסננים של המדיח, לעתים ובעיקר בשימוש תכוף עשוי להצטבר בהם לכלוך. כדאי גם "להריץ" מים חמים בברז המטבח, כך שהמדיח יתחיל את פעולתו על מים חמים. המדיח אמנם מחמם את המים, אך הפעלה על מים חמים מלכתחילה תעלה את רמת הניקיון. 

כמה להעמיס?

ובכן, לא יותר מדי אך גם לא מעט מדי. השתדלו לא להצמיד את הכלים יתר על המידה, אך הימנעו מהפעלת מדיח לא מלא. זאת כדי לשמור על כדור הארץ מפני בזבוז מיותר של מים. מדיח כלים משתמש ב-37 ליטר מים לכל שטיפה, כשהמכשירים החדשים והחסכוניים יותר משתמשים רק ב-11 ליטר. תדאגו שהם לא נשפכים לחינם.

איך מפרקים?

אם תנועת סידור הכלים במדיח טרום שטיפה המומלצת היא מהפנים אל החוץ, את פעולת פירוק המדיח מכליו הנקיים מומלץ להתחיל מהתא התחתון ולעבור לעליון. זאת כדי למנוע ממים שהצטברו בכוסות על המדף העליון, לזלוג מטה ולהרטיב מחדש את הכלים הנקיים והיבשים שעליהם עמל המדיח בשעה האחרונה.

יש לכם טיפים חשובים נוספים לסידור המדיח? ספרו לנו בתגובות

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ