השירות בלבנון לעולם לא יעזוב אותי. גם לא השווארמה של ראג'י בביירות

הזיכרון הקיף אותו לאחרונה מכל עבר, אז איתמר קרמר עלה על ההונדה ונסע לאכול במקום היחיד שנקי מכאב השירות בלבנון. ויש גם מתכון מאולתר למנה האגדית

איתמר קרמר
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
חומוס פאטה בלבנון
בחלומי חזרתי ללבנון ואכלתי פאטה עם שווארמה צילום: Candice Bell / Getty Images/iSto

בשבועות האחרונים לבנון מקיפה אותי מכל עבר. סדרת טלוויזיה, קבוצת פייסבוק, יום הזכרון. תמונות של פנים ושמות, ריח של זיעה ורגליים, אבק שריפה וגריז. אז מצאתי את הדרך שלי להתמודד עם זה.

בחלומי, בוקר אחד עליתי על ההונדה החבוטה, נסעתי צפונה על כביש 6 ונדהמתי לגלות שהוא מגיע ממש עד פאתי ראש פינה. עברתי את קרית שמונה, ופניתי ימינה לכיווון רג'אר. הכפר חצוי בין ישראל ללבנון, וכל מה שהייתי צריך לעשות הוא לנופף בידי לשלום לגוסטב, איש האו"ם ששמר בעמדה. בשלב הזה ראוי לציין שגוסטב, סוג של אריק סיני שוודי, הוא בחור חביב ששתיתי איתו בירה לפני כמה שבועות בנמל. אבל זה כבר סיפור אחר.

הוא שאל לאן אני נוסע, אמרתי שאני רק מוריד משהו ותיכף חוזר. הוא, כמובן, לא הבין שאני מתכוון לכך שאני צריך להוריד מהלב. נסעתי צפונה והמשכתי לתוך לבנון, קצת מתוח, קצת נרגש. עצרתי בגשר החרדלה לטבול את הרגליים במים כפי שהבטחתי לצוות שלי מהסדיר, הפרחתי נשיקה לעמדת ה"לבן" בבופור שנשקפה גבוה מעליי. הרהרתי לרגע אם לעלות לשם, אבל החלטתי שזה לא העיקר, היום לפחות, אולי בפעם הבאה. הווייז לקח אותי בדרכים צדדיות, ועל כך הודיתי לו, כשפתאום זיהיתי את סוג'וד והרזלן מימיני, אבל אודה שרווח לי כאשר עליתי ליד צידון על האוטוסטרדה. הכבישים היו ריקים יחסית, חוץ משיירת רכבי מרצדס שעקפה אותי ושהבהבה נצנוץ חשוד. תוך שעתיים כבר מצאתי את עצמי עוצר בפתח היעד שלי.

אל סוסי. מסעדה בגיל של סבתא שלי, אגדה קולינרית ומשאת נפש. וידאתי שאני חונה כחוק, לא רוצה להסתבך כאן עם פקחים. זה מה שחסר לי, שישאלו למה לא שמתי סלופארק ולמה יריתי אז כל כך הרבה מקל"ר לכיוון יוחמור. נכנסתי פנימה והתיישבתי.

Al Soussi: The Best Traditional Lebanese Breakfastקרדיט: Anthony Rahayel

ראג'י, הבעלים והשף הראשי ניגש אליי. המסעדה היתה של סבו ובשנים האחרונות הוא הפך לסלב פודיז לא קטן. החיוך האיר, העיניים הסקרניות נחו על הבטן שלי. יופי איתמר, באת עם חולצה של מרתון תל אביב למסעדה בביירות. אחרי שהפשרנו קצת הוא ניאות להכין לי את מנת הלבאנה המפורסמת שלו עם הפיתה השרופה, החומוס והתבלינים, קצת אשכי טלה מטוגנים וגם על הדרך חצי מנת עווארמה ביצים. זו לא טעות. ככה אומרים כאן. זו מנת סטייק אנד אגז שעשויה מעווארמה – בשר כבש משומר בתוך שומן כבש. אכלתי ואכלתי, עד שלא הצלחתי לקחת עוד ביס. כבד כל כך. ראג'י מזג לי קפה ושאל אם אני צריך עוד משהו. אמרתי שהייתי שמח לחזור מחר, הוא חייך קצת ואמר: "תבוא כל יום. כאן תמיד פתוח. יאללה ג'ינג'י, תן גז".

יפה הדרך חזרה, עברה ממש מהר. הייתי מלא ונינוח, וחשבתי שלעצמי שמה שלא יהיה, אני את שלי עשיתי. הדרך עפה, הלילה ירד, ירח בא במארג' עיון וכשחזרתי לרג'אר כבר חושך. גוסטב רץ אליי סמוק ועצבני, נחלץ מתוך חבורת הקצינים המודאגים שאפפה אותו. סיבכתי אותו כנראה. הוא נכנס אליי לרכב, הדליק סיגריה והציע לי אחת. דיברנו כמה דקות, ואחרי שהוא יצא מהאוטו הוא העיף בי עוד מבט, הרגיע את חבורת הקולונלים הזועמת ומסמן לי לעבור חזרה לארץ. גם לו היתה פעם אקסית מיתולוגית שלא נתנה לו מנוח.

מאז שחזרתי אני מנסה לשחזר את הטעם של המנות המופלאות שאכלתי אצל ראג'י, אבל מכיוון שלחלומות אין באמת טעם, אני נאלץ לתת לכם כאן רק את המתכון המאולתר שלי לחביתת שווארמה בקר.

שווארמה עם ביצים מלבנוןצילום: צילום מסך

שווארמה בקר בביצים

מרכיבים:

חמאה

חצי קילו שייטל - מבקשים מהקצב לחתוך לשווארמה, או עושים זאת בזהירות לבד. יותר קל כשהבשר קר.

תבלינים - סומק, קארי, עמבה, כמון, פלפל שחור וכל מה שאתם אוהבים.

6 ביצים

חצי לימון

עלים מכל סוג (בצל ירוק, רוקט, הכל הולך)

בצל ושום קצוצים בכמות שאוהבים

סוכר חום

עמבה

אופן ההכנה:

קוצצים חופן עלים.

מחממים מחבת, קצת חמאה וסוכר חום, זורקים פנימה סומק, קצת עמבה ופלפל שחור, מוסיפים את הבצל והשום, מערבבים ומקפיצים עד שיזהיבו קלות. שתי דקות בערך. מוציאים לצלחת בצד. 

ממיסים על אותה המחבת קוביית חמאה בחום נמוך. בפנים שמים את התבלינים - קארי, עמבה כמון, ומכאן כל מה שתרצו יעבוד. אני שם טיפה הל. זה גם עוזר להעלים את ריח טיגון הבשר וגם נותן מרירות.

מוסיפים את השווארמה ונותנים לה להגיר נוזלים לא יותר משתי דקות.

נפטרים מהנוזלים (או על ידי העברה של הבשר ואידוי, או בדרך הפרימיטיבית של הטייה זהירה לכיור).

זורקים עוד קצת חמאה פנימה ומתחילים להקפיץ את המחבת עד שכל הבשר אפור ובערך 30% מהצבע שאתם רואים כבר חום. מוסיפים פנימה את הבצל ועוד בוסט של עמבה, ולפני שהכל כבר שחום שחום, סוחטים על הבשר חצי לימון, שוברים פנימה את הביצים וזורים מעל את העלים.

צילום: איתמר קרמר

מערבבים בגסות. צריכה לצאת עין או מקשוקשת מעורבבת, נפוחה ועסיסית.

את כל הדבר הזה שמים על צלחת ואוכלים לאט לאט. זה זמן לבנון, והוא לא זז, אבל הוא גם לא עוצר.

World Famous Traditional Breakfast in Beirut: Al Soussi

אל סוסי, ליד הבית מרקחת ברחוב אבן רשיד, מחנה הפליטים מר אליאס, ביירות. תגידו שקרמר שלח אתכם

תגיות קשורות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ