"ירה בנשק חם בגלל סופגנייה קרה": צללנו לארכיון במרדף אחרי הסופגניות

אתר הספרייה הלאומית מאפשר לנבור בין קטעי ארכיון נושנים, וזה בדיוק מה שעשינו. לכבוד מה? כמובן, שלכבוד החנוכה (וגם כדי להרגיע את יצר הנוסטלגיה שלנו)

איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
הספרייה הלאומית
איתן לשם

חג החנוכה אמנם עתיד להתנהל השנה מעט אחרת, אך גם השנה מעסיקים את החוגגים שני דברים – סופגניות ומחיריהן. כדי להבין את הסופגנייה לעומקה, וללמוד משהו על מסורת חג החנוכה לאורך שנות המדינה, צללנו אל אחד מאוספי העיתונות המקיפים הזמינים ברשת.

באתר הספרייה הלאומית נמצא אוסף עיתונות, בו ניתן לחפש כל נושא ולקבל מאות תוצאות של גזרי עיתונות המגיעים עד לסוף המאה ה-19. כך מצאנו את עצמנו משוטטים בין סופגניות, לביבות וחגי חנוכה באווירה אחרת לגמרי, אך יחד עם זאת די דומה.

צילום: הספרייה הלאומית

ראשית, הדבר הבולט ביותר מכל גזרי העיתון שהנחנו את עינינו עליהם, היא ההסללה המגדרית של הסופגנייה. כל הכתבות בנושא, לפחות עד שנות ה-90, פונות ישירות לאישה כקהל היעד היחיד לטיגון או רכישת סופגניות. "ומה אכין לשבת, את בוודאי מהרהרת לך...", נכתב בעיתון הצופה, ב-34 דצמבר 1965 והמשיכו לפרט אודות פשטידות תפוחי אדמה. "מה תגישי לאורחים אם מה שנשאר לך זה סופגניות משלשום", זעקה הכתבה מאותו עיתון, שנתיים מאוחר יותר. גם הארץ, גרסת 1944, חטא בעניין במסגרת המדור "בשביל עקרת הבית", שם העניקו טיפים לסופגנייה מושלמת – "אם תרצי סופגנייה עגולה, גלגלי את הבצק...", נכתב שם.

צילום: הספרייה הלאומית

אחרי בעיות המגדר קמה ועלתה סוגיית המחיר. למרות שמול סופגנייה בעשרה שקלים ואף יותר שכמותן ניתן למצוא היום בנקל קל יותר להתרגז, אך כותרות העיתונים מפעם הזדעקו גם הן על המחירים המאמירים (למרות שכיום הם נראים מצחיקים). "משרד התעשייה והמסחר קבע שמחיר סופגנייה לא יעלה על 60 לירות...", נכתב במעריב ב-30 בנובמבר 1986. "האופים הודיעו שלא יאפו השנה סופגניות אם המחיר המגוחך יישאר בעינו", המשיכה הכתבה. שלוש שנים מאוחר יותר, באותו עיתון, האמיר מחיר הסופגנייה לשקל-שקל וחצי, אך "רשת השקם הודיעה שתמכור סופגניות טריות ב-70 אגורות בלבד". 

צילום: הספרייה הלאומית
צילום: הספרייה הלאומית
צילום: הספרייה הלאומית

לצד המחירים הגבוהים, הופיעו גם מבצעים מיוחדים שהבטיחו סופגנייה בחינם לרוכשים העליזים. כך מודעת פרסומת ל-"רהיטי קארו" (ריהוט ללא פשרות, אגב) הבטיחה סופגנייה חינם על כל קניה מעל 50 אלף לירות. שמרית השיקה מבצע משלה ב-1986, בו הבטיחה לכל רוכשות השמרים המשומרים ("שמרים מודרניים" אליבא ד-מודעה) שלה אפשרות לזכות ב-"תנור מיקרו-גל". המבצעים הללו גם בישרו את עידן "הסופגניות המשוגעות". "סופגניות נוסח וינה", למשל, עם מעט רום, הופיעו בעל המשמר כבר ב-8 בדצמבר 1958.

צילום: הספרייה הלאומית
צילום: הספרייה הלאומית

אך, כמובן, אי אפשר בלי שערוריות, וקצת פוליטיקה של הסופגנייה. למשל, ח"כ מאיר וילנר מן המפלגה הקומוניסטית שהגיב לשאלה שנשאל על ידי עיתונאי ב-1977. "כיצד אתה אוכל סופגנייה וחוגג חג ריאקציוני כל כך", הוא נשאל ומיד השיב – "אני חוגג את ניצחונם של המכבים על הכוחות האימפריאליסטים הכובשים של יוון". בתואר הסיפור המוזר של ארכיון הספרייה הלאומית, זכתה הידיעה מ-5 בדצמבר של מעריב. "פתח באש בנשק חם בגלל סופגנייה קרה", זעקה הכותרת והמשיכה בתיאור קורות הצעיר משכונת שבזי בתל אביב שרכש שלוש סופגניות, התרעם על חומן וחזר לנקום את קרירותן. אחת היריות ניתזה מהרצפה ופצעה את אחד מעובדי המקום.

מעל כל אלה מרחפת שאלת המתכון המושלם. אחד כזה תרם "המרכז ע"י המחלקה להליכות הבית ובישול שעל יד ויצ"ו", לעיתון הארץ כבר בדצמבר 1938. שם ממליצים בחום לא להשתמש בחמאה, אך לא מהססים לקדם שימוש במרגרינה. הזמנים אולי משתנים, אבל הסופגניות כנראה יהיו פה לנצח. 

מתכון לספוגניות של המרכז ע"י המחלקה להליכות הבית ובישול שעל יד ויצ"ו:

חומרים - 

2 אוקיות קמח, 4 כפות סוכר, 3 כפות שמן או מרגרינה, 1 ביצה, 1/8 ליטר חלב פושר, 1/10 אוקיה שמרים, 1/4 כפית מלח ומעט ריבה למילוי.

הכנה -

ממיסים את השמרים בחלב. מערבבים את שאר החומרים בתוך קערה. עושים גומה, מכניסים פנימה את השמרים, מכסים במעט קמח. שמים מגבת מעל ומעמידים במקום חם לשעה. לשים לכדי עיסה, ומעמידים אותה שוב לעוד חצי שעה. לאחר מכן מגלגלים אותה לעלה דק ועושים עיגולים בכוס. שמים בין שני עיגולים מעט ריבה ומטגנים בשמן עמוק וחם (שמן עמוק בתוך סיר ולא בתוך מחבת, הוא אינו הולך לאיבוד. מסננים אותו אחרי השימוש ומשתמשים בו בבישול יומיומי).

צילום: הספרייה הלאומית
צילום: הספרייה הלאומית
צילום: הספרייה הלאומית
צילום: הספרייה הלאומית

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ