מדג מלוח ועד קינוח: כל המתכונים לארוחת נובי גוד

מרגל קרושה, דרך דג תחת מעיל פרווה ובליני ועד קינוחי נפוליאון או שרלוטקה - כל המתכונים שעושים כבוד לנובי גוד (ועוד)

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
סלט שובה מתוך הספר "חבר הטעמים"
סלט שובה מתוך הספר "חבר הטעמים"צילום: קירה קלצקי
רוני קשמין
רוני קשמין
רוני קשמין
רוני קשמין

זהו שחר של עידן חדש – ליברלי, פלורליסטי ופוסט מודרני, לפחות כך נדמה, עידן שאפשר לחגוג בו גם את חנוכה ואת כריסמס זה לצד זה; את ולנטיינ'ס וט"ו באב, כל אחד במועדו; וממש עכשיו, את הנובי גוד או ערב השנה האזרחית החדשה, בלי בעיה. בישראל של היום, כבר לא רק עולים מברית המועצות וחבר העמים הסובייטיים לשעבר חוגגים את הנובי גוד, ויש מי (אלו ללא זיקה ישירה לרוסיה) שמכירים ואפילו יודעים שלא לעשות את הטעות האיומה – ולבלבל את הנובי גוד, חג אזרחי, עם הכריסטמס, שהוא חג נוצרי. אחרי שאומץ זה מכבר אל תוך המיינסטרים הישראלי – קיבצנו כאן הפעם את כל המתכונים שצריך כדי לחגוג אותו כמו שצריך.

בין המתכונים שיתיקנו לכם ארוחת נוביגוד סובייטית קלאסית (מכירה מהבית, רגע לפני שתצעקו): זקוּסקי, מרוסית ובצורת רבים (זקוּסקה – ביחיד), אותם מתאבנים, מנות קטנות, חמות ובעיקר קרות שמוגשות באופן מסורתי כפתיחים של סעודה שלמה ונאכלות כדרך כלל עם אלכוהול, כמעט תמיד עם וודקה ובפרט, חמוצים, דגים מלוחים (הרינג כבוש) וכריכונים עם כבד קצוץ; סלט אוליבייה, שבגרסתו העממית נקרא גם "מוסקובסקי סלט" או סלט מיונז; שובה, או בשמו המלא - סילוטקה פוד שובוי ("הרינג תחת מעיל פרווה", בעברית) שהוא ללא ספק היהלום הצבעוני שבכתר ומקשט כל שולחן רוסי. ואם כבר סלק, אז בורשט בגרסתו האוקראינית, אמנם לא מנת נובי גוד קלאסית, אבל מפני שמדובר בערב קריר, הנה משהו לחימום.

עוד תמצאו כאן את המתכון המושלם לחולודייץ, הלוא היא הרגל הקרושה הרוטטת שלומדים לאהוב לאט; בליני עם קוויאר או עם סלמון כבוש משל הייתם לב טולסטוי או כיסוני ורניקס במילוי תפוחי אדמה או פירושקי, מאפי שמרים במילוי בשר שבטעמם מחזירים אל הבית של סבתא; פלוב (הידוע גם כ"אושפלו"), מנת אורז שיש שטוענים כי שולחן הנובי גוד אינו שלם בלעדיה ויש שטוענים שלא; ולקינוח, מדוביק, עוגה רוסית חגיגית עשויה שכבות-שכבות עם שמנת חמוצה ודבש מתוק ביניהן; שרלוטקה, עוגת תפוחים קלה ופשוטה אך מופלאה וכמובן, הנפוליאון, שאין עוד מלבדו, אותו נוסח רוסי לקרמשניט שבשמו מקפל פיסת היסטוריה ואירוניה – קרוי על שם המצביא הצרפתי הקטן-גדול שהובס במלחמת צרפת-רוסיה ואו אז הרוויח לעוגת השכבות הנוסטלגית את שמה. בקיצור, נובי גוד שמח.

למתכונים מומלצים נוספים

רוני קשמין

רוני קשמין

כתבת ועורכת משנה במדור האוכל של הארץ

באינסטגרם: https://www.instagram.com/roni_kashmin/

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ