ריזוטו: ב-18 דרכים מעולות ומחממות

איך להפסיק לפחד ולהתחיל להכין ריזוטו בבית - מהמתכון הבסיסי שכל בשלן צריך להכיר (כולל קיצורי דרך) ועד למתקדמים - אין כמו החורף למנת ריזוטו חמה

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
ריזוטו פטריות ואפונה
ריזוטו פטריות ואפונהצילום: robynmac / Getty Images ILQ
רותם מימון

אורז יש רק במזרח? לא ממש. אורז גדל גם בדרום איטליה מאז המאה ה-14, ומשם הגיע בדרך לא דרך אל מילאנו וסביבתה בצפון. אמנם הוויכוח מי המציא את הריזוטו נותר עדיין ללא מענה, אך לפי אחת האגדות, היה זה דווקא איש צעיר שעסק בניפוח זכוכית לכוסות בפלנדריה, שנהג להשתמש בזעפרן כצבע הוסיף אותו לתבשיל אורז באירוע חגיגי, משם התגלגלה במנה וכללה אורז מוקפץ בחמאה, נקניקיות, מח עצם, ציר מרק ובצלים וכמובן זעפרן. באופן רשמי, המתכון הראשון שזוהה כריזוטו הוא חדש יחסית ומתוארך לשנת 1809, אז נחשבה המנה כמעדן למלכים. כיום, מוצאים גרסאות לרוב ובכל מחוז - מופע מעט שונה.

למרות שאורז הוא אחד מחומרי הגלם הנפוצים והאהובים ביותר במטבחי הבתים בישראל, מעט מאוד אנשים מכינים בעצמם ריזוטו. לא ברור למה ומתי זה בדיוק קרה, אבל איכשהו נוצר לריזוטו דימוי של מנה מסובכת, מוקפדת יתר על המידה ודקדקנית בצורה כזאת שאם הורדת את המבט מהסיר - הלך האורז. וחבל. נכון, זה לא מתכון פשוט של לשים קצת מים בסיר, לערבב ולחכות. הריזוטו דורש יותר מזה, אין ספק - אבל אם הולכים צעד אחר צעד בהוראות ההכנה - מגלים שהשד לא כל כך נורא. ולמה צריך לערבב כל כך הרבה? פשוט מאוד. זוהי הדרך הטובה ביותר לשחרר את העמילן שבאורז.

כפי שמיד תראו, יש כאן לא מעט גרסאות לריזוטו, אולם לכולם סדר פעולות די  דומה - מטגנים ירק (לרוב - גזר, בצל וסלרי) בשמן זית או חמאה, מוסיפים את האורז, מערבבים ומוסיפים מעט יין וציר תוך כדי ערבוב. כשהאורז מוכן (לדרגת אל דנטה בלבד) מכבים את האש ומערבבים פנימה חמאה קרה ו\או פרמזן. ולערבב, ברור שלערבב. אז כמו שאמרנו - זה הזמן להפסיק לפחד ולנצל את הימים הקרים למנת ריזוטו מהבילה. למתכונים מומלצים נוספים

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ