לפני שהוא נעלם: מתכונים מפתיעים עם ארטישוק ירושלמי

בבורקס, סלט, מרק או תבשיל ואפילו מקורמל מעל עלי בצק - כל המתכונים החורפיים והשימושיים לארטישוק ירושלמי

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מרק ארטישוק ירושלמי
מרק ארטישוק ירושלמי צילום: אנטולי מיכאלו
רותם מימון
רותם מימון

בואו נדבר רגע על הארטישוק הירושלמי, השורש הקדום שהוא לא ארטישוק וגם לא ירושלמי. בפועל, זהו שורש של צמח ממין החמנית ושמו העברי "חמנית הפקעות". למעשה, ייתכן שזה מה שהוביל ליצירת השיבוש: שמו הושרש מתרגום שגוי של המילה חמנייה באיטלקית ("ג'ירסולה") שהתגלגלה ל"ג'רוזלם ארטישוק" ומפה לשם, סופח הארטישוק אל ירושלים ואנחנו זכינו מן ההפקר. אחרי קוריוז היסטורי בקליפת האגוז, נדמה שהארטישוק הירושלמי שמפציע בחיינו בסתיו ייעלם עוד רגע עם תום החורף. לכן הפעם, שנייה לפני שהוא מסיים קדנציה, רק מנות עם ארטישוק ירושלמי, מהפתיח ועד הקינוח.

כשאוכלים ארטישוק ירושלמי לא פעם ולא פעמיים הדמיון פועל שעות נוספות. לעתים, כשלא יודעים מה מונח בצלחת, גם גרגרנים יודעי דבר מתקשים לזהותו. במראה שלו הוא מזכיר ג'ינג'ר ובכל הקשור בטעם הוא חמקמק. לעתים, יש מי שאומרים שטעמו מזכיר תפוח אדמה מתקתק, לטעמנו זה המרקם שמבלבל אותם. פעמים אחרות הוא מזכיר הדים של ארטישוק ירוק ויש מי שאומר שאפילו כמהין. כך או אחרת, במטבח המרוקאי הוא מככב ומוכר כבטטה קסבייה, כלומר תפוח אדמה שקרן, ובהמשך ישיר גם המטבח הצרפתי הוא עושה ממנו קסמים. 

לפני שמתחילים לבשל, כמה עצות קטנות: כדי להקל על הקילוף השתמשו בקולפן חד ואל חשש ליישר את הבליטות. בתום הקילוף, חשוב להעביר להשרייה ארוכה במים עם מיץ לימון או עם חומץ כדי לא רק לשמור על מראה רענן וטרי שלו, אלא בעיקר על מנת להקל על עיכולו ומניעת גזים. 

אז מה מכינים עם ארטישוק ירושלמי? ובכן, כמעט הכל. בגלל מרקמו שמזכיר תפוח אדמה, לא פעם הוא משובץ למתכונים על תקן מחליף מגוון: שמונה מרקים עם ארטישוק ירושלמי בגרסאות שונות (יש גם טבעוני); פירה מפתיע או גראטן כמו בביסטרו פריזאי; בורקס עם גבינת עזים או שני סלטים חגיגיים לתפארת - עם ראשד או עם קלמרי ויוגורט שומשום; ארטישוק ירושלמי מעושן בחמאה לבנה של מסעדת "מונא" או צלוי עם גחלים כגרסה מתקדמת של השפית שיראל ברגר ל"תפוח אדמה מדורה"; עם טורטליני וערמונים, מעל המבורגר ברוטב יין אדום או בתוך קישואים ננסיים ממולאים; ולקינוח, כשהוא מקורמל מעל דפי בצק עלים עם קרם זעפרן וקראמבל. בקיצור, הכל עם ארטישוק ירושלמי.

למתכונים מומלצים נוספים

רותם מימון

כותב, אוכל, שותה וגם עורך מדור האוכל והטיולים של אתר הארץ.

מנהל קבוצת הפייסבוק: אוכלים את הראש

ובאינסטגרם: https://www.instagram.com/rotemmon/

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ