לא רק לתיבול: מתכונים עם שמן זית לכבוד סוף עונת המסיק

מהחומוס האולטימטיבי של אייל שני, דרך מתכונים לקונפי ואיולי אמיתי ועד מוס שוקולד בשלושה מרכיבים ושלושה מתכונים לעוגת שמן זית אלוהית - רק מנות שעושות כבוד לשמן זית טוב

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
עוגת שמן זית, תמרים ותפוזים
עוגת שמן זית, תמרים ותפוזיםצילום: מתן שופן
רותם מימון
רותם מימון

בשבועות האחרונים התמלא הפיד ברשתות החברתיות בתמונות של חובבי אוכל שונים ומשונים שנקלעו לפתע לכרמי זיתים. מי שתהה מה פתאום הפשילו אנשי האוכל שרוולים ויצאו אל הכרמים, גילה שהחלה עונת המסיק. על אף שבדרך כלל מלווה המסיק בפסטיבלים ובאירועים שונים ברחבי הארץ, השנה, כמובן, הכל בהילוך איטי יותר ובשקט יחסי ולא מוצדק. עונת המסיק מתרחשת בתחילת הסתיו, עת מבשילים פירות עץ הזית ומסתיימת רגע לפני שקר ורטוב מדי, לקראת אמצע או סוף נובמבר. פה ושם, כמה שטחים חקלאיים מבשילים מאוחר יותר ונקטפים לקראת סוף החודש, אבל המסה הקריטית כבר מאחורינו. רגע אחרי תום עונת המסיק, נולד לו שמן זית מיוחד שנקרא במקומות רבים - ראשון המסיק ובא לציין שמן זית טרי במיוחד, בצע ירוק עז.

כיום מוכרים בעולם למעלה מ-1,000 זני זיתים שנבדלים זה מזה בגודלם, צורתם, צבעם וטעמם. בארץ זני הזיתים מתחלקים לכמה קבוצות בולטות: זנים מקומיים עתיקים, מיובאים מארצות הים התיכון וחדשים מטיפוח מקומי. בהתאמה, שמני זית שהופקו מזני הזיתים השונים יתאימו למאכלים שונים. כך תבחרו שמן זית טוב בסופר.

אמנם שמן הזית צבר לו לא מעט מעריצים יודעי דבר ומביני עניין שיודעים לדקלם היטב, איזה זן מתאים לבישול זה או אחר - אולם בקרב מרבית הציבור - שמן זית היה ונותר במקרים רבים, בגדר תיבול לסלט בלבד או לטיגון חביתה. וחבל. ועבורם אנחנו כאן - על מנת להוכיח ששמן זית הוא לא רק תבלין, אלא יכול להיות גם שחקן ראשי בחלק מהמנות. הרשנו לעצמנו להוסיף גם מתכונים עם זיתים, כי אל השווקים הגיעו כעת זיתים מעולים לכבישה.

בין המתכונים: מרק עם תרד, שלל תבשילים עם שמן זית של חיים כהן ואלי לנדאו; החומוס או הברוסקטה הקלה בעולם של אייל שני; שלל דרכים לקונפי ומתכון אחד מנצח לאיולי אמיתי; אנטי פסטי עם פסטו אורגנו או דג מלוח כבוש בשמן זית וערק; סלמון משומר בשמן זית, דג לבן בכבישה חמה או שרימפס מוקפצים בשום; ספגטי אליו אוליו שהוא קלאסיקה אלמותית בעשר דקות, רביולי ארטישוק, טורטליני מנגולד או פטוצ'יני עם שום ועגבניות צלויות; ולקינוח, שלוש גרסות לעוגת שמן זית מפתיעה בטעמיה ומוס שוקולד אחד ואלוהי בשלושה מרכיבים בלבד.

למתכונים מומלצים נוספים

רותם מימון

כותב, אוכל, שותה וגם עורך מדור האוכל של אתר הארץ

חפשו באינסטגרם: https://www.instagram.com/rotemmon/

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ