אין אין אין חתונה בלי עוגה

היה נדמה שעבר זמנן של עוגות החתונה המפוארות, אך מתברר שהן עדיין נתח חשוב בתעשיית החתונות בארה"ב. עוגות בצבע סחלב זוהר או שחורות ומתריסות הן רק חלק מהמבחר העצום שמוצע לזוגות המאושרים

גלן קולינס
ניו יורק טיימס
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
גלן קולינס
ניו יורק טיימס

השמועות על מותה של עוגת החתונה היו מוגזמות. נכון, בשל המיתון בחרו זוגות רבים בחתונה צנועה יותר, והעדיפו שלא להשקיע בעוגה גרנדיוזית. אחר כך, זוגות בעלי אמצעים לא ששו לנקר עיניים בחתונות גדולות ובעוגות מפוארות. ואז הגיע שיגעון עוגת הקאפקייק החמודה. שלא לדבר על הטרנד של שולחן קינוחים ללא עוגת חתונה.

אבל עכשיו, אפילו בברוקלין, המרכז הכי נטול גינונים של עולם הקוּליות הקולינרית, יש שוב עדנה לעוגות החתונה. "כמעט כל הכלות שלנו מזמינות עוגות מיוחדות", אומרת שריל קליינמן, גורו חתונות ובעלת העסק "שריל קליימן עוגות", מאפייה משגשגת בשדרת אטלנטיק בברוקלין. "המצב הרבה יותר טוב מאשר לפני שלוש שנים".

הקונדיטור רון בן ישראל ממנהטן שלח זה עתה יצירת מופת בגובה 1.50 מטרים במשאית קירור לפאלם ביץ' שבפלורידה. "אנשים חוזרים לחתונות הגדולות", אומר בן ישראל. "להשקעה נדיבה. מזמינים הרבה אורחים".

הקונדיטור רון בן ישראל. מעתיק את דוגמת התחרה משמלת הכלה לעיטורים של עוגת החתונהצילום: AFP

בן ישראל אומר שהוא מחויב לחיסיון ולכן אינו נוקב בעלות העוגה ששלח לפאלם ביץ', אבל המחיר המינימלי להזמנה אצלו הוא 500 דולר, ומחירן של עוגות מפוסלות מתחיל ב-1,500 דולר. מחיר פרוסה של עוגת חתונה מתחיל ב-16 דולר. הוא הכין עוגת חתונה ב-30,000 דולר ל-800 איש יותר מפעם אחת.

סילביה ויינסטוק, שמגזין "בון אפטי" זיכה אותה בתואר לאונרדו דה וינצ'י של העוגות בשל עבודתה המורכבת, סבורה ש"אולי נמאס לאנשים להיות מודאגים ולחסוך כל הזמן", היא מחייכת. "אולי הם פשוט אומרים, למה לא?"

מחיר ה"למה לא" הזה עלול להיות יקר. ויינסטוק מסרבת לנקוב במחירים, אבל לדבריה במנהטן "אפשר לקנות קוקטייל ב-18 דולר פלוס טיפ ומסים, ואין שום דבר אמנותי בשוט וודקה עם קוביית קרח ופרוסת לימון ב-20 דולר. לפי זה, 20 דולר לפרוסה זה מחיר ממש לא מוגזם".

למרות העובדה שמספר האורחים הממוצע בחתונה בארצות הברית הוא 84 (לעומת 126 ב-2008), עתיד עוגות החתונה נראה מבטיח. "אנחנו צופים עלייה בחתונות השנה ובשנה הבאה, בגלל החיילים שחוזרים הביתה ובגלל הנישואים החד־מיניים במדינות שמאפשרות את זה", אומר ריצ'רד מרקל, מנהל האגודה הבינלאומית של עסקי החתונות, איגוד מקצועי המונה 900 חברים.

ואכן, כ-90% מהזוגות מגישים עוגת חתונה, בצורה כלשהי, ב-2 מיליון מסיבות החתונה הנערכות באמריקה מדי שנה. זו הוצאה שנתית של 2 מיליארד דולר, לפי מרקל, ולפיכך העוגות הן עדיין בבחינת נתח חשוב בתעשיית החתונות המגלגלת 86 מיליארד דולר. בעשור האחרון גדלה העלות הממוצעת של עוגות חתונה בארצות הברית פי שניים, ועכשיו "המחיר הממוצע לפרוסה הוא כ-7 דולר", אומר מרקל, ומוסיף שבאזורים קטנים יותר גובים 2.50 דולר לפרוסה, אך המחיר מגיע ל-15 דולר ויותר בסן פרנסיסקו ובניו יורק.

"לפני כמה שנים היו פשוט קונים עוגת חתונה", אומרת מרי ג'וליאני, בעלת קייטרינג יוקרתי ממנהטן. "היום שואלים, איזו עוגה את לובשת? זה עניין שקשור לסגנון ומתקשר לאופנה הגבוהה".

לורה פייטרופינטו, עוזרת במאי בברודוויי שעומדת בחודש הבא להינשא לארוסה, ג'סטין רסטיבו, במועדון מטרופוליטן, אומרת שהעוגה שהזמינה, בת חמש קומות (שמכין לה רון בן ישראל) תהיה בשילוב של צבעי החתונה כולה, לבן וורוד. בכל שכבה יהיו עיטורים תואמים לעיטורי השמלה שלה. "זה סמל לקשר בין בני הזוג ולעתיד המשותף שלהם", היא אומרת. "לא עלה בדעתנו לא להזמין עוגה", היא מוסיפה על העוגה שהזמינו ב-3,000 דולר. "זה עניין של מסורת".

"חתונות היום מעוצבות כמעט כמו מותג", אומרת אנה הייטאואר, מעצבת עוגות מאורלנדו שבפלורידה. "הצבעים של שמלת הכלה, המוטיבים של העיצוב וראשי התיבות של הזוג מופיעים שוב ושוב, אפילו בפנסי גובו" (כוונתה למקרנים המפזרים ראשי תיבות צבעוניים על רחבות ריקודים). "עוגת החתונה יכולה לבטא כל מה שקורה באירוע, ואת כל השאיפות של בני הזוג".

מעבר לכך, שיתוף תמונות בפינטרסט ותחרויות אפייה בערוץ האוכל ייסדו עולם חדש של חסידי עוגות חתונה. מעצבי עוגות מקצועיים כבר אינם יכולים להסתפק במגוון מצומצם של עיצובים נוסחתיים. "כל כלה גולשת היום ברשת ונחשפת לעולם שלם של רעיונות", אומרת הרייט רוז כץ, מתכננת חתונות ממנהטן שמארגנת 130 אירועים בשנה.

עוגות חתונה בעיטורי הדפס מורכבים צוברות פופולריות בימים אלה, ו"בעקבות המיתון, השמלות הולכות ונעשות מורכבות יותר", אומר בן ישראל, "מתחרה ועד עיטורי מרקם ונצנצים והמון פרטים מושקעים. המגמה הזאת באה לידי ביטוי גם בעוגות". הוא יוצק פיסות תחרה משמלת הכלה בסיליקון ומייצר תבניות מיוחדות כדי לעטר בדוגמה את עוגת החתונה.

עוגת ה"אוֹמבּרֵה", שם הלקוח מאופנת צביעת השיער בגוונים מדורגים, עדיין מבוקשת מאוד. "ועכשיו יש הבדלי גוונים הרבה יותר עדינים, לא גסים כמו באומברה המקורי, שהוא בן שנה", אומר בן ישראל, המייצר 300 עוגות בשנה.

עוד ועוד זוגות דורשים עוגה בצבע מסוים. "הרבה אנשים מחפשים את הצבע החדש של פנטון, וכולם קופצים עליו", אומרת הייטאור על הגוון האופנתי שחברת הצבעים פנטון מניו ג'רזי מייעדת לצבעי קיר, לבדים ולייצור. השנה הצבע המבוקש הוא 18-3224: "סחלב זוהר", סגול ורדרד. בעקבות זאת "הרבה אנשים מבקשים עיטורים או פרחים בגוון לוונדר", אומרת קליינמן. הייטאואר מספרת שרבות מהעוגות שלה בנויות כ"סלסולי בד הפוכים, כל קומה נראית כמו תחתונית הפוכה. והכלות אוהבות מה שאני מכנה 'ציפוי עוגה מבולגן', סימני מרית בזיגוג, כאילו סבתא עשתה את הזיגוג. זה נראה יותר ביתי, יותר אורגני".

בברוקלין, קליינמן מספרת שהיא מקבלת בקשות לעוגות בסגנון רטרו ועוגות שחורות מתריסות, ו"עוגות בסימן ברוקלין". אבל מעניין, היא אומרת, "רוב המזמינים כאן בוחרים בסגנון המסורתי, כלומר עוגות יפות מקושטות". הקישוטים הפופולריים הם נקודות קטנות בולטות, עיטורי V, זיגזג, טיפוגרפיה, עלה זהב ואלמנטים מתכתיים או נוצצים.

עוגות נטולות גלוטן, נטולות סוכר, צמחוניות ואורגניות מבוקשות אף הן, ולא אחת מבקשים גם שכבות מרובעות, משושות ומתומנות. יש כלות שמתעקשות על תוספות בסגנון "שאבִּי שיק" (מראה ישן, שחוק), או במראה של ענתיקות. וג'וליאני אומרת שגם המראה העירום – עוגת חתונה ללא זיגוג חיצוני – ממשיך להיות פופולרי.

"העניין בעוגות החתונה הולך וגובר", אומר ג'ון ראסק, השף־קונדיטור ב"אליס'ס טי קאפ" במנהטן, שעוגות החתונה שלו, עוגות עירומות עתירות גרגרי יער ובנות ארבע קומות, נמכרות ב-900 דולר. עוגה עירומה היא תוצר של תנועת העוגות הפשוטות, שמעצביהן מושפעים מהסגנון הכפרי ומקשטים אותן בפרחי בר ובצמחים.

אפילו "מומופוקו מילק בר" של כריסטינה טוסי מציע עוגות עירומות (אחת מהן בת שש קומות, מספיקה ל-250 איש, ומחירה 975 דולר), כדי ששכבות ריבת החלב, התות־לימון ומאלט השוקולד יבלטו לעין. בברוקלין מבקשים מקליינמן "עוגות של סמלי ברוקלין עם גשר ברוקלין, עם קבוצת הנטס, עם הדודג'רס, ברוקלין בכל מקום", היא אומרת. "אחרים רוצים רק עוגה פשוטה ויפה בנושא ברוקלין". בעניין תחליפי העוגות, "אני מקבלת הרבה פחות בקשות לקאפקייקס", מספרת ג'וליאני. "אולי המקרונים הם הקאפקייקס החדשים".

אליזבת הולדר־רברין, מנכ"לית שותפה של השלוחה האמריקאית במנהטן של "לדוּרֵה" (Ladurée), מאפיית היוקרה הפריזאית, אומרת שהיא מבחינה ב"פלישת המקרונים". ב"לדורה" נמכרות פירמידות של עד 370 מקרונים, לפעמים בצורת לבבות ובציפוי זהב או כסף. כמה מהמגדלים מגיעים לגובה של 100 סנטימטרים ומחירם 1,270 דולר. "כלות בוחרות במגדלי מקרונים בתור עוגת חתונה", אומרת הולדר־רברין.

מאחר שהעוגות מורכבות כל כך, המבנה האדריכלי שלהן חשוב מתמיד. "אסור שהשכבות יהיו לא יציבות או דקות מדי", אומר מייקל לונדון, מבעלי "המאפייה ובית הקפה של גברת לונדון" (Mrs. London's Bakery and Cafe) בסרטוגה ספרינגס שבמדינת ניו יורק, שרכש את הכשרתו אצל פושון בפריז. הוא זוכר שהצליח לתקן את העוגה הנוטה על צדה כמו מגדל פיזה במסיבת נישואיו של המושל יו קארי לאוונג'לין גולטאס באולבני ב-1981.

בני הזוג דורשים היום גם שהעוגות יהיו טעימות. "פעם היו בחתונות עוגות גדולות מקושטות שהיה להן טעם נורא ואיום, ולצדן הגישו קינוחים טעימים בשיטת מזנון", אומר השף הסלבריטאי ג'פרי זקריאן, שמכין עוגות חתונה המבוססות על מרכיבים עונתיים, עוגה טרייה וזיגוג טרי במסעדה שלו, Lambs Club. "עכשיו כולם רוצים שהעוגה תהיה טעימה לא פחות מהאוכל".

זקריאן ואשתו, מרגרט, רצו לחתונתם במפלי הניאגרה עוגה מרובעת בת חמש קומות ל-250 אורחים. הם ביקשו מווינסטוק להכין ולשלוח לשם עוגה מפוארת בזיגוג חמאה לבן, תותים ומילוי לימון.

אך יש זוגות שבעיניהם עוגת החתונה המסורתית נחשבת לאנכרוניזם. במסיבת חתונה שנערכה בחודש מאי האחרון, 200 האורחים של טרה ליטמן וטרוויס ריילי יכלו לצאת החוצה מאולם החתונות (בל האוס, באזור בתי הלבנים של ברוקלין) אל "אוטו המתוקים", ושם יכלו לאכול עוגיות דלעת, בראוניז וחטיפי פקאן וחמאה כאוות נפשם.

העוגה שלהם היתה כַּן ועליו פסל בגובה מטר של כלבם בן החמש, פייקו, שפוסל מחטיפי הדגנים רייס קריספיז עם ציפוי חיצוני דק של זיגוג בצק סוכר. הכן, שנראה כמו מיטת כלב מעור שחור, היה עוגת דפי לימון אכילה, ובה קרם חמאה ופסיפלורה, של Sugar Couture מברוקלין. "החלטנו שאם אנחנו כבר מוציאים כסף על עוגה", אומרת ריילי, מפיקת אירועים, "אנחנו רוצים שזאת תהיה עוגה בלתי נשכחת".

יש "כלות וחתנים שלא רוצים עוגות חתונה בכלל", אומרת כץ, מפיקת החתונות ממנהטן. "אלה זוגות צעירים, עכשוויים, או כלות מבוגרות יותר, שחוששות לשבור את הדיאטה".

אבל ויינסטוק, מעצבת העוגות ממנהטן, בת 84, שעדיין עוזרת במשלוחי העוגות שהיא מכינה, מבטלת את תופעת עוגות החתונה לסופרי קלוריות. "מי שרוצה אוכל דל קלוריות לא אוכל עוגה", היא אומרת. "זאת חתונה! זה פינוק מיוחד!"

ופינוקים מיוחדים יכולים לעלות הרבה כסף, ולכן השורה התחתונה היא ש"בדרך כלל, האשה אומרת לבעלה שהמחיר של העוגה נמוך יותר", אומרת ויינסטוק, "ומספרת לחברות שלה שהמחיר של העוגה גבוה יותר".

מאנגלית: אורלי מזור־יובל

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ