מאמץ או מנפץ? |

אפשר לפתוח את הבוקר עם קרואסון, אבל למה? נסו את המאפה הבוכרי המושלם

הגוז'גיז'ה שנמכר במאפיית מרכז אסיה בשכונת שפירא בתל אביב הוא פלא הנדסי שמצליח לשמור על העסיסיות, החום והטעמים של התבשילים שמתחבאים בתוכו. המחיר מצחיק, התוספות מגוונות והבצק נדיר, עכשיו רק צריך להתפלל שהכל יהיה מוכן קצת יותר מוקדם בבוקר

איתן לשם
איתן לשם
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מאפים שהם פלא מאפי אמיתי. מאפיית מרכז אסיה
מאפים שהם פלא מאפי אמיתי. מאפיית מרכז אסיהצילום: איתן לשם
איתן לשם
איתן לשם

במסגרת המדור "מאמץ או מנפץ" אנחנו מבקרים את המסעדות, בתי האוכל, הדוכנים, המוצרים, המנות והמשלוחים שהפכו למיתולוגיים ובוחנים האם עמדו במבחן הזמן, מאז הפכו לכאלה. האם כוחם עדיין במותניהם או שהפכו לצל חיוור לעברם המפואר? והפעם: מאפיית מרכז אסיה, בשכונת שפירא בתל אביב.

את "חנן מרגילן", מסעדת הפועלים הבוכרית אשר ברחוב מסילת ישרים בשכונת שפירא התל אביבית (שישי שיגידו שהיא מתעוררת, אבל אל דאגה – היא עדיין ישנה), כולם כבר מכירים. הפודיז הכי מעודכנים כבר התמכרו מזמן למרק הדושפרה, נפלו שדודים מול המנטו ופרקו צלחת שלמה של אושפלאו. חנן מרגילן הצליחה להפוך לפנינה קולינרית ייחודית, יפה מאוד. עכשיו הגיע הזמן שתכירו את המאפייה הבוכרית, שתהפוך לכם את הבוקר על ראשו עם מבחר מאפים בוכריים עסיסיים לעילא.

"מאפיית מרכז אסיה" נוסדה ב-1993, אז אברהם – אבי המשפחה שעלתה זה עתה מבוכרה – בחר לקרוא לה על פי המיקום הגיאוגרפי של מולדתו מכורתו. במקום מגישים את הגוז'גיז'ה, הלוא הוא פאר היצירה המאפית הבוכרית, בכל מיני תצורות שונות. נבהיר כעת – כולן מעולות. ניתן למצוא פה גם לחם בוכרי עגול ומיוחד, שנהנה משטח פנים גדול וכתוצאה מכך מקריספיות מתקתקה. זו גם סכנה למידת הלחות שבו, שכן הוא נוהג להתייבש במהרה – ראו הוזהרתם.

גם עוגת סולת וגוז'גיז'ה מתוק במילוי אגוזים ממתין כאן, אבל אנחנו הגענו לכאן בשביל לנצח. הגענו למקום בשעה שעבור כל מאפייה סבירה אחרת היא צהריים – שמונה וחצי בבוקר. רק מאפה אחד היה מוכן, כך שנאלצנו להסתובב כעשר דקות חסרי מעש בשכונה. למזלנו, חסרי מעש משתלבים בנוף השפיראי בצורה מיטבית. לאחר ההמתנה המתינו לנו המאפים. אחד עם בשר, שני עם כרוב ושלישי עם פטריות. יש גם במילוי דלעת, חומוס ועוד אבל סיימנו את פרק חסר המעש שלנו להיום.

גוזגיז'ה במילוי בשר, מאפיית מרכז אסיהצילום: איתן לשם

הכוכב הראשי של הסיפור הזה הוא כמובן כיס הגוז'גיז'ה עצמו. מדובר על פלא אפייתי שמציג תחתית מוצקה מאוד – שהרי היא צריכה להחזיק מילויים בשרניים ומלאי מיץ, זאת כשהטופ של המאפה הוא שברירי ודק כמעט כמו דף נייר. צורת האפייה המיוחדת הזו כולאת את כל אדי התבשיל שבתוך המאפה, שמשתחררים החוצה ברגע אחד כשהמעטה העליון נשבר. אותו ראש גוז'גיז'ה הוא גם מבריק כמו שהוא דקיק, ובכלל מעורר תיאבון עוד בטרם הגיעו לאף רמזים על תבשיל בוכרי. אגב, כל המאפים הבשריים נמכרים בעשרה שקלים וכל הצמחוניים בשמונה. ועכשיו אפשר לדבר על המילוי.

במאפה אחד המילוי היה למעשה נתחים דקים של בשר עסיסי, שבושלו ארוכות עם בצל, שום ותבלינים רבים. ושמן, כמובן, הרבה שמן. מאחר שהתחתית של הגוז'גיז'ה כה עבה, הנוזל אינו זולג או נספג במאפה, אלא ממתין לאכלן כשהבשר שומר על רוב עסיסיותו וכך נוצר ביס נימוח מאוד. גם המילויים הטבעוניים – כרוב ופטריות במקרה הזה – מצליחים להיות "בשרניים" ואפקט התחתית הקשיחה משחק תפקיד גם פה, כשתבשיל הכרוב שומר על עסיסיות אך נמנע מלהפוך את כל העסק לרכרוכי. תבשיל הפטריות היה טוב, אבל למרות זאת אנחנו כבר לא נמצאים בעידן של פטריות מקופסה. סליחה.

גוזיגז'ה במילוי פטריות, מאפיית מרכז אסיהצילום: איתן לשם

למרות כל הרעפת האהבה הגוז'גיז'ית הזו, שאי אפשר שלא להתמסר לה, יש כמה הוראות בטיחות שנכתבו באש. אוקיי, לא באש אבל בהחלט במסיר כתמים. יש לאכול את המאפה בקרבת גליל נייר סופג; אין לאכול אותו באוטו מחשש לגורל המכנסיים וחובה מוטלת על לגימת כוס מים מיד עם סיום המאפה. אם תעמדו בכל אלה גם אתם תצאו ללא פגע, אבל עם וואחד מאפה לפתוח איתו את הבוקר באופן מוצלח. מאמץ.

מאפיית מרכז אסיה - מסילת ישרים 41, תל אביב יפו. ראשון-חמישי, 07:00-20:30; שישי, 06:00-15:30

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

כתבות מומלצות

טיסות נכנסות אסף נווה

"הכי קשה זה הניתוק. היינו על קרחון חודש, בלי קליטה, בלי כלום"

קינוח שבועות בהשראת קנולי

עם כל הכבוד לעוגת גבינה, לכו על קינוח מופרע לשבועות

משתזפים ביום שמשי בפראג. חשיפה לשמש קשורה לירידה בתחלואת לב וסוכרת

מתברר שחשיפה לשמש תורמת לנו בדרכים שלא היינו מעלים על הדעת

נערים יהודים וערבים משחקים כדורגל ליד חומות העיר העתיקה בירושלים, שנות ה–20

בית"ר ירושלים, שמאלנים: הצד המפתיע של תולדות הכדורגל בארץ

ביתו של אריה ברק בחיפה  
חיפה
בית
עיצוב פנים

"קניתי כאן דירה, ואז עוד אחת ועוד אחת - וחיברתי אותן לבית אחד"

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ

כתבות שאולי פספסתם

בתביעה נכתב כי הראיון כולו "התנהל בצורה שאינה מכבדת או רצינית״ כלפיה

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

ריי דליו

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

ישראל פישר

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

מפגינים נגד יוקר המחיה מול בית הנשיא בסרי לנקה

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר

בת ים

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?