בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

האנשים שהצילו את תעשיית הערמונים באיטליה

צרעת הגול ווספר פגעה בחלק נכבד מעצי הערמונים ברחבי איטליה וכמעט גרמה להכחדתם. בפרויקט שיקומי גדול ונרחב הצליחו להציל תעשייה שלמה

8תגובות
ערמונים על עץ
Daniel Schönen / LOOK / Getty I

אחרי ארוחת פועלים טיפוסית בקטאנצרו בירת מחוז קלבריה, שכללה כריך תריפה (קיבה בבישול איטי ברוטב עגבניות חריף) יצאנו אל המשתלה של חוות "Allasia Plant Magna Grecia" שנמצאת בעמק הרי רוונטינו. במסגרת הטיולים הלימודיים באוניברסיטה, אנחנו נשלחים כקבוצות ליעדים שונים באיטליה וברחבי העולם בעקבות חומרי הגלם המקומיים המייחדים את האזור. קלבריה, אחד ממחוזותיה הדרומיים של ארץ המגף, ידועה בעושר שלה בערמונים היוצאים משם לרחבי אירופה.

חוות "Allasia Plant Magna Grecia" זאת לא עוד משתלה, אלא מוסד לשימור ופיתוח זנים בוטניים איטלקיים מובחרים בדגש על ערמונים. הסיור בה מתנהל קצת אחרת והסיבה לכך היא שבראש עומדים שני מומחים בעלי שם עולמי בתחום הערמונים, אנצ׳לו איילו נשיא קהילת הערמונים של תנועת סלואו-פוד קלבריה ופרנקו בעל המשתלה.

פרנקו בעל המשתלה
בן סימן טוב

פרנקו מכניס אותנו אל כיתה קטנה שכל קירותיה מכוסים בעשרות פוסטרים של צמחים מסוגים שונים ומתחיל לספר את סיפור המקום. כמות הידע שפרנקו מחזיק בתחום החקלאות בכלל ובערמונים בפרט היא בלתי נתפשת. הוא למד וחקר שנים יחד עם מספר אוניברסיטאות מאיטליה שיטות שונות לפיתוח ושימור זנים מקומיים מיוחדים. עם יד על הלב? היה קשה לעקוב אחרי ההסבר שהתנהל בכיתה. ניגשתי לחלון והבטתי החוצה על הגשם החזק שלא הפסיק לרדת כבר מהבוקר. קיוויתי בלבי שהוא ייפסק ונוכל לצאת לראות את כל מה שאנחנו מדברים בכיתה. תפילתי נענתה והגשם פסק. חיוך רחב התפשט על פניו של פרנקו. גם הוא הרגיש צורך לצאת מהכיתה, להמעיט בדיבורים ולהראות את הסיפור מקרוב.

בדילוגים בין השלוליות אנחנו נכנסים למשתלה לראות את שתילי הערמונים הצעירים. "הערמון הוא פרי הגדל על עצים גבוהים, הפרי מכוסה קליפה שאותה מכסה שכבה נוספת שמזכירה בצורתה קיפוד", פרנקו מסביר שלב אחר שלב את התפתחות הערמון מזרע עד הגעתו לדוכן הערמונים הקלויים שכולם מחפשים בטיולים באירופה.

ערמונים
Francesco Carta fotografo / Gett

"למעשה זרע הערמון הוא הפרי עצמו" אומר פרנקו. "אנחנו מנביטים אותו וממנו הוא מתפתח לשני כיוונים. כלפי מטה הוא מפתח שורשים וכלפי מעלה גזע ישר ויפה שעתיד להפוך לגזע עץ ערמונים איתן". פרנקו מחלק את עצי הערמונים לעצי פרא ועצים מבויתים. הכוונה היא לעצים שגדלים באופן טבעי בטבע ועצים שנשתלים באופן מכוון. הבעיה היא שלעצים המבויתים קשה להיטמע באדמת היער ולכן יש לבצע הכלאה בין הזנים. פרנקו שולף סכין קטנה מכיסו ומראה כיצד מבצעים את ההכלאה. הוא לוקח ענף ערמונים מבוית צעיר ומתחיל לשייף ולחדד את אחד הקצוות ויוצר מעין שפיץ. כעת הוא מבצע חתך בקצה ענף עץ ערמון פראי ואליו הוא מכניס את שפיץ הענף המבוית. את החיבור בין הענפים הוא עוטף באזולירבנד לבן על מנת להגן מפני מזיקים וכדי שלא יתפרק.

משם עוברים לראות את שתילי הערמונים הבוגרים יותר שעברו את תהליך ההכלאה לפני כשנה. פרנקו לא ממהר למכור את השתילים. הוא מעדיף לחזק אותם וכשיהיו יציבים מספיק יישתלו ביערות הערמונים ברחבי המדינה. לצד הערמונים, נדמה שגאוות פרנקו היא על האדמה והקומפוסט. את האדמה הוא מקבל ברובה מתושבי האזור שמבצעים שיפוצים בחצר ביתם וצריכים להיפטר מעודפיה. את עודפי האדמה הוא מערבב עם זבל אורגני תוצרת המשתלה ויוצר את הקומפוסט האישי שלו.

"עץ הערמונים רגיש מאוד למזיקים והבולטת ביניהם היא צרעת הגול ווספר. הצרעה הזו פגעה בחלק נכבד מעצי הערמונים ברחבי איטליה", אומר פרנקו ומסביר על ההתמודדות בשמירה על חוזק העץ. זוהי בעיה ידועה שלפני שנים היה נדמה שתביא להכחדה של הערמונים באיטליה, כיוון שצרעת הגול ווספר מטילה את ביציה בתוך הפרי גורמת כך להחלשות העץ ולהתמוטטותו. "במחקר שעשיתי יחד עם אוניברסיטת טורינו במטרה להגיע לפתרון הבעיה, בשנת 2002 ייבאנו צרעות מסין מזן שנקרא ״טורינוס״. זוהי צרעה מזן דומה רק שהיא ניזונה מביצי צרעת הגול ווספר. היא מגיעה לפרי ובעזרת חדק בסוף פיה היא מוצצת את כל הביצים ומנקה את הפרי. זה לא אומר שהפרי בריא כעת, אך כך אנחנו מונעים את התמוטטות העץ. אחרי ניסוי של שמונה שנים בהטמעת הצרעה הסינית ראינו תוצאות נפלאות והחלטנו ליישם את השיטה בכל רחבי המדינה״. חוץ משיקום, שימור ופיתוח זנים שונים של ערמונים, בשטח המשתלה של פרנקו קיימים מעל מיליון צמחים אחרים, בהם צמחי תבלין ומרפא, תפוחים ואיצטרובלים.

Allasia Plant Magna Grecia - דלג
Allasia Plant Magna Grecia

בחממת הזרעים מסביר פרנקו שהזרעת הצמחים השונים שברשות המשתלה מבוצעת על ידי העובדות במקום. "כדי לזרוע באופן ידני דרושה סבלנות ותשומת לב רבה. גבר לא יעמוד בזה. לנשים יש שקט פנימי שמאפשר להן לעשות עבודות מדוקדקות כאלה. הן משפיעות מאוד על המקום״.

ערמונים על הריצפה
Sandra Dombrovsky / Getty Images

בדרכינו החוצה אנצ׳לו (נשיא קהילת הערמונים) מציע לפרנקו לקחת אותנו ליער הערמונים ששייך לבן דודו אנטוניו פאציו. זוהי הזדמנות מצוינת לראות את עצי הערמונים העצומים שאינם גדלים בשטח המשתלה. נסיעה קצרה של כמה דקות ואנחנו מגיעים אל היער. אנטוניו מסביר את היקף הפעילות ביער ומסביר שגם בתקופות בהן אין פירות ממשיכה העבודה בניקיון סביב העצים מפני שכאשר הפרי בשל הוא נושר ונאסף מהאדמה. אנצ׳לו לוקח כמה ענפים מאחד העצים ומראה את ההבדל בין ענף פגום עקב צרעת הגול ווספר לבין ענף בריא. את הענפים הפגומים ישקמו הצרעות הסיניות. אחרי שהפרי נושר ונאסף הוא עובר לשלב הייבוש שמתבצע בחדר מיוחד סמוך ליער. החימום בחדר הייבוש מתבצע על ידי בעירה של קליפות ערמונים משנה שעברה שנאספים בכל פעם אחרי שלב הייבוש. מהערמונים היבשים אנטוניו מייצר קמח ערמונים, משחת ערמונים, סוכריות ערמונים ומארזי ערמונים מבושלים ומיובשים באריזות ואקום. בתקופת הפריחה הוא מייצר גם דבש ערמונים.

כמובן שאי אפשר לצאת בידיים ריקות, ועוד אחרי שראינו את כל השלבים שעוברים על הפרי המדהים הזה מהיותו זרע עד הפיכתו למוצרים הנפלאים שמיוצרים על ידי אנטוניו ומשפחתו. משפחתו של אנטוניו מתחזקת עסק משפחתי קטן ולכן לא היה להם מספיק מוצרים למכור לכולנו. כל אחד מאיתנו שם את ידו על המוצר הראשון שראה, שהרי כל אחד יותר טוב מהשני וזה לא באמת משנה. אני הייתי זריז, קניתי דבש ערמונים, קמח וסוכריות. את הסוכריות סיימתי עוד לפני שהגענו למלון, ואת הקמח ברגע שהגענו הביתה הפכתי לפסטה ערמונים. בפעם הבאה, אני מבטיח לעצמי, לנסות קצת יותר להתאפק.

חפשו אותי באינסטגרם: @bengingi



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו