${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

בראנץ' בחוות הארטישוק של נועם: באים בגלל האוכל, נשארים בגלל הסיור

המקום יפה, האווירה נעימה, הסיור בחווה מרתק והשקשוקה מצויינת - אבל כדי להפוך לבית אוכל של ממש, חוות הארטישוק של נועם צריכה עוד להשתפר

תגובות

הדיל: התהליך היה מהיר למדי: קראנו באתר האינטרנט שאי שם בדרום ישנו מקום - הארטישוק של נועם שמו, המוקדש כל כולו, קולינרית וחוויתית - לאהובנו משכבר הימים - הארטישוק. הרמנו את השפופרת, ביקשנו מבעליו החוקי להזמין מקום, ועל הדרך זכינו לשיחה מעניינת בת רבע שעה בה למדנו קצת יותר על הפרח הגדול הירוק והטעים הזה. בסוף גם קיבלנו מתכון.מבירור מעמיק יותר שערכנו לאחר מכן בחסות הגוגל, גילינו שמדובר בירק על של ממש; כזה שגם משמח את בלוטות הטעם, גם דיאטטי במיוחד וגם אוחז בסגולות רפואיות פלאיות. בין היתר הארטישוק מפחית רמות סוכר וכולסטרול בדם, עשיר בסיבים תזונתיים, מסייע לכבד בניקוי רעלים, עוזר בעיכול, מסייע בהורדת לחץ דם ואפילו מושיע מהאנאובר אכזרי במיוחד. למדנו גם שמוצאו באתיופיה, שמו העברי הוא קִנְרֵס וחלקו האכיל הוא למעשה ניצן הפרח של השיח הקוצני, טרום הבשלתו לכדי פרח. יומיים לאחר מכן העמסנו את הרכב בחובבי ארטישוק אדוקים, והדרמנו בבוקר שמשי של יום שישי עד למושב ניר בנים.הארטישוק של נועם - לדרכי הגעה ולכל הפרטיםבוקר בפרש קיטשן - טעים שזה בריאבוקר מלוח באיטלקיה בתחנהארוחת בוקר בקאסה נובהחווית הארטישוק חביבה ומתאים לכל המשפחה על שלל הגילאים: המשק שפתוח למבקרים בסופי שבוע בלבד מציע חוויה המשלבת ארוחת בראנצ' צמחונית בסגנון בופה על טהרת הארטישוק ומייד לאחריה (או לפניה, תלוי מתי מגיעים), סיור רגלי מודרך בן שעה וחצי בשדות הארטישוק בו מלמד נועם הארטישוקאי על הסביבה, האדמות, הגידולים השונים וכמובן, על מחמל עינו, הארטישוק. בשדה ירוק על גבעה תלולה. שדה הארטישוקים של נועם (צילום: אורי מנץ)בימי שישי מוגש בראנץ' קליל יותר ופחות "תבשילי" באופיו (60 שקלים/ 30 שקלים לילדים. המחיר כולל גם את הסיור), ובשבת מוגשת ארוחה "מנחמת" וחורפית יותר, עתירת מנות חמות כחמין צמחוני תבשילי קדירה, מקלובה וסלטים חמים (80 שקלים/ 40 שקלים לילדים. המחיר כולל גם את הסיור). אנחנו כאמור הגענו למקום ביום שישי.

השעה: ארוחות הבראנץ' מוגשות בסופי שבוע בלבד בין השעות 10:00-16:00, והסיורים יוצאים פעמים ביום, בשעה 11:00 ובשעה 13:30. מהארוחה עתירת הארטישוק אפשר להנות לפני הסיור או אחריו, תלוי במידת הרעב ובשעת ההגעה, וצריך להזמין מקום מראש. 

המקום והחברה: משק הוא משק הוא משק, ובהתאם לאופי האותנטי, חף המקום מכל מגע עיצובי או התיפיפות כלשהי. האכילה מתבצעת בחברותא סביב שולחנות פיקניק ארוכים, שלצידם ספסלי עץ מוארכים גם הם נטולי משענת. במילים אחרות, השתקעות לזמן ארוך לא תהיה אופציה נוחה. מנות הבופה מוצבות על שולחנות ארוכים ועליהם מפה, ונראות דלות ביחס לשטח ה"ריק" שנשאר מצידן. לדברי הבעלים, השטח מתמלא בשבתות במיני תבשילים. גם כלי ההגשה מתכתבים עם אותה גישה ביתית, ומלבד הסלטים המוגשים בקערות קרמיקה מעוטרות ונעימות יותר לעין, מורכבים ברובם מתבניות אלומיניום חד פעמיות וכלי זכוכית פשוטים ונטולי חן. קמין דולק אחראי על האווירה החמימה תרתי משמע, ואגרטלים ובהם פרחים צבעוניים, מוסיפים מעט צבע ועניין. על אף הייצוג המרשים למשפחות על ילדיהן, החברה מגוונת ומורכבת משלל שכבות הגיל וההרכבים.יש מקום לכולם. החווה של נועם (צילום: לנה בלנקי)

השתייה: קראפים עם לימונדה לא ביתית אך טעימה מוצבים על השולחנות ומתרעננים כל העת. מי שרוצה יכול לרכוש בקבוק אישי של מיץ רימונים  (15 שקלים) משובח בעל צבע סגול-אדום משכר.

השתיה החמה: על עגלת עץ מוצב מיחם גדול של מים רותחים ולצידו קנקן חלב, וגם סלסלות ובהן שקיות אישיות קפה עלית: נמס וטורקי וגם תה. כל אחד מהסועדים מוזמן ליצור לעצמו את ההרכב המבוקש.

הלחם: על קרש עץ בשיטת "חתוך זאת בעצמך" מוצבים שני סוגי לחמים: פחמימה דמויית פוקצ'ה מקמח לבן, ולחם כהה, אוורירי ופריך. שניהם חביבים ומשמשים בני לוויה לא רעים לארוחה, אך לא מדובר במשהו מלהיב בבצקיותו שיגרום לכם לזנוח באחת את עקרונות הדיאטה המחמירה.  עשו זאת בעצמכם. ארטישוקים (צילום: לנה בלנקי)הביצים: אחת מהמנות המוצלחות שנטעמו היא שקשוקה ביתית על טהרת הארטישוק, המוגשת במחבת חשמלית נוסח מולטי שף. המחבת מתחלפת באחרת מלאה כל אימת שקודמתה מתרוקנת, עקב הביקוש והטעם המוצלח. לב התבשיל הוא בצל ופרוסות מליבו של הארטישוק שאודו יחדיו, אליהם מצטרף רוטב עגבנייתי ועליו ביצים - חלקן רכות חלמון וחלקן קשות יותר. הנאה אמיתית היא לפצוע את החלמון ולתת לתוכו הנוזלי להטמע בתבשיל העגבניות-ארטישוק הסמיך הזה. או אז מנגבים בתנועת יד מקצועית את מה שנוצר באמצעות פיסת לחם, מצקצקים בשפתיים בהנאה ואומרים פעמיים כי טוב. כי באמת טוב וטעים הדבר הזה. 

חם בצלחת: אם קר בחוץ וגשום, אפשר להתחיל במרק ארטישוק עם שמיר, בצל וכרישה. חלקנו אהב את עדינותו, והחלק השני ציין כי מדובר במרק סתמי ואנמי באופיו, וכי השמיר משתלט על כל העסק ומאפיל בטעמו הדומיננטי על הארטישוק. פשטידת הארטישוק לעומתו היתה קונצנזוס של הצלחה. טעם הארטישוק היה עמוק ומורגש והמרקם היה אוורירי והטרוגני במובן העשיר של המילה. השילוב בין החלק הבצקי יותר של הבלילה לחתיכות הגדולות של לב הארטישוק היה מהנה ומיוחד, ובמהרה הציידנו בפרוסה נוספת להשלמת החוויה. סלט חם של ארטישוק הזכיר במרקמו תבשיל "גוועצ'י" והיה מעט משעמם, אך כלי כסוף ואלגנטי יותר מאחיו החד פעמיים טמן בתוכו מנה אחרת שווה במיוחד: ארטישוקים חלוטים שמזמינים אכילה זוגית, לצד תלולית של מלח המיועדת לטבילה. טרם הגשתם בושלו הארטישוקים במי מלח, לימון ועלי דפנה עד דרגת "אל דנטה" ושמרו על צורה יציבה ומרקם "לעיס" ולא סמרטוטי. עלי הדפנה אמנם השתלטו במקצת על טעמו הטבעי והעדין של הארטישוק, ועדיין, מדובר היה בחוייה טעימה ומהנה. זה חם וירוק. סיר ארטישוקים (צילום: לנה בלנקי)

הסלט, הגבינות והטחינה: סלט "מגורר" של גזר, כרוב ושאר שורשים פריכים בתיבול מתקתק היה מוצלח ומרענן, וכך גם סלט צבעוני ומשובב עיניים של ארטישוק חי, ראשי סלרי, פלפלים צבעוניים, בצל וכרובית. זיתים כבושים וצימוקים מכרם הענבים של המשק שיובשו בשמש בתהליך טבעי, היו שניהם טעימים מאוד. שני גלילי גבינה צפתית, טבעית ועתירת שמיר, נראו ביתיים ובישרו טובות, אך טעימה ראשונה, שנייה ושלישית גילתה טעם אנמי ומרקם רטוב ולא יציב מספיק, שהפך את העניין בלתי נעים לאכילה. הטחינה לעומת זאת הצטיינה גם הצטיינה, המרקם היה ענוג ומדוייק - לא דליל אך גם לא סמיך מדי, הטעם היה שומי ועדין ופטרוזיליה קצוצה הוסיפה בת טעם ארומתית ונעימה. אותה טחינה שאותה הוספנו לשקשוקה הנפלאה, שימשה גם כבת לוויה מפתיעה ונהדרת לארטישוק החלוט.   

הקינוח: כאן כבר רווינו נחת גדולה, כי עוגת גזר מוצלחת שכזו - נטולת ארטישוק אך עשירה באגוזים וצימוקים, כבר הרבה זמן לא יצא לנו לטעום. הבצק היה לח אך לא דחוס מדי, המתיקות היתה מאוזנת, וכמות עצומה של אגוזים ששולבו בבצק תרמו גם לטעם וגם למרקם. התוצאה הסופית היתה ממכרת, לא פחות, וגרמה לנו לחזור לדגימה נוספת של העניין גם לאחר הסיור, מגובים בכוס תה חם. הרכב זאת בעצמך. הבופה של ארוחת הבוקר (צילום: לנה בלנקי)

הסיור: לפני הסיור מוזמנים אלה שכבר אכלו ואלה שרק הגיעו ויאכלו בהמשך, להכניס רגליהם לאחד מזוגות "מגפי הרפתנים" חסיני הגשם והבוץ, המסודרים לפי מידות בחצר. לאחר מכן יוצאים כולם ביחד לסיור אותו מעביר נועם הוורבלי, בעל המשק, בצורה משעשעת ומרתקת, המלווה את הסבריו בסיפורי פיקנטריה, עובדות, חומר למחשבה ופרטי טריוויה מפתיעים על הארטישוק, המושב והסביבה. במהלך הסיור מדגים נועם כיצד מטפלים בארטישוק מרגע שתילתו ועד להגעתו לקרש החיתוך או הסיר, מספק טיפים בנוגע לבחירת ארטישוק בשוק או במרכולים, מדגים צורות חיתוך שונות וגם מעודד כל אחד מהמסיירים לטעום ארטישוק נא, הישר מן השדה. גם מבוגרים וגם ילדים יהנו במיוחד מהחלק בו מדגים נועם קישוטים דקורטיביים שונים שאפשר להפיק מהירק, החל מפמוטים ועד לסידור שולחן החג, ומי שרוצה יכול גם לרכוש שתיל ארטישוק בחמישה שקלים ולנסות את מזלו בחצר הבית.

השורה התחתונה: מי מחובבי הארטישוק שיגיע רק בשביל האוכל ויוותר על הסיור, עלול למצוא עצמו בבעיה. אמנם חלק ממנות הבופה היו מוצלחות במיוחד, אבל חלקן הרגישו כפרי ידיו של בשלן חובב, וחסרו את התיבול המדויק או הטאץ' המקצועי שיהפכו אותן מסתם "בסדר", לכאלו שיותירו רושם עמוק יותר על בלוטות הטעם. החוויה המשלימה לעומת זאת, הכוללת את הארוחה וגם את הסיור המודרך, מהנה עד מאוד ומהווה דרך כייפית, מרתקת ולימודית לפתוח איתה את סוף השבוע או לבילוי של יום שבת.הארטישוק של נועם - מושב ניר בנים, טלפון: 054-2278637

*#