בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

להתעורר בסקנדינביה

מתכון לסלט גרבדלקס

הגרבלקס הוא אחת ממנות הדגל של המטבח הסקנדינבי שנולדה לפני מאות שנים וזלגה גם אל המטבח היהודי. בלי כל קשר הוא שווה הכנה בבית עם שדרוג קטן שיתאים לארוחת בוקר או ערב

6תגובות

הגרבדלקס, אחת מהמנות הייחודיות והמפורסמות ביותר שהוציא המטבח הסקנדינבי מתחת לידיו. בנורווגיה הוא נקרא gravet laks, בשוודיה ובדנמרק הוא זהה ונקרא gravad lax / laks, באיסלנד graflax והפינים כרגיל חייבים לסבך את הכל וקוראים לו: graavilohi or tuoresuolainen lohi, כשבעצם מתכוונים ל- "Grave-Salmon" ומתייחסים בעצם לפרקטיקה שהייתה נהוגה בימי הביניים על ידי דייגי הסלמון והיא שימור הדג הנא על ידי קבירתו בחול מעל למפלס הגאות עם סוכר מלח ושמיר. המתכון שהתפתח מאוד במשך מאות השנים, החל את דרכו בעצם עם דגים מותססים חריפים ועם הזמן טעמו הפך מתון בהרבה והגרסאות של ימינו מעדיפות אותו כבוש או מעושן. היום כבר לא צריך לקבור את הסלמון ולהתסיס אותו, אפשר להסתפק בקניית נתח טרי או אפילו סלמון מעושן בסופר יעשה היטב את העבודה.

באופן מסורתי גרבדלקס אמיתי נעשה מפילה סלמון טרי. זה לא שאי אפשר להשתמש במינים אחרים של דגים אבל כיוון שבגרבלקס מדברים על דג נא, רצוי להשתמש בו רק בדגי מים מלוחים. יחד עם זאת, הטהרנים יפקפקו ויתהו האם למנה שלא נעשתה מסלמון אפשר לקרוא גרבלקס באמת.

לירון אלמוג

מתכון לסלט הסקנדינבי גרבדלקס של השף הבריטי ג'ף לואיס (ניקי רוז):

חומרים לסלט:

75 גרם סלמון כבוש
1 תפוח אדמה אדום גדול
1 ביצה חצי קשה
60 גרם בייבי תרד
50 גרם בצל סגול חתוך לרצועות
20 גרם צנוניות חתוך לפרוסות
50 גרם מלפפונים פרוסים לחצי סהר
1 כף שמן זית
10 מ"ל מיץ לימון סחוט

חומרים להכנת חצי קילו גרבדלקס (סלמון כבוש):

חצי קילו סלמון טרי מנוקה מעור ועצמות
200 גרם סוכר לבן
100 גרם מלח גס
גרידת לימון שלם
50 גרם חרדל דיז'ון חלק ללא גרגירים
חצי זר שמיר

הכנת הגרבדלקס:

מערבבים יחד בקערה סוכר, מלח וגרידת לימון. לוקחים צלחת שטוחה, מרפדים אותה במלואה בתערובת מהקערה. מניחים את נתח הסלמון על התערובת. מרפדים כעת את כל הנתח מכל הכיוונים בתערובת זו. עוטפים בעזרת ניילון נצמד את כל הצלחת לאטימה מלאה, ומניחים מעל הסלמון משקולת של כ- 1 קילו (ניתן להניח חבילת סוכר או כל פריט אחר עם משקל זהה). משאירים במקרר לכבישה איטית של 24 שעות. לאחר 24 שעות שוטפים את כל התערובת של המלח סוכר וגרידת לימון מהנתח. מייבשים את הדג בעזרת מטלית יבשה או נייר מטבח. מברישים בנדיבות את חלקה העליון של הנתח בחרדל דיז'ון. קוצצים את השמיר דק דק מפזרים מעל הדיז'ון. עוטפים שוב בניילון נצמד ומחזירים למקרר ל 12 שעות נוספות.

הכנת הסלט:

מבשלים תפוח אדמה במים עד לבישול מלא. יש להקפיד שלא יבושל יתר על המידה. מבשלים במים את הביצה  ל-7 דקות. בזמן זה ניתן לערבב יחד בקערה את כלל המרכיבים של הסלט - מלבד התפוחי האדמה, ולפזר יפה על צלחת שטוחה. לחתוך את הגרבלקס למלבנים או רצועות ולהוסיף ליתר מרכיבי הסלט. לחתוך תפוחי האדמה לפרוסות או קוביות ולפזר על הסלט. לפרוס את הביצה המוכנה לשני חצאים או לרבעים ולהניחם מעל או לצד הסלט. ניתן להוסיף עוד שמן זית ומיץ לימון מעל שלל המרכיבים שנוספו.

רוצים להישאר מעודכנים בכל מה שקורה במדור האוכל? לחצו כאן



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו