מתן שופן
מתן שופן

הלפת משולה בעיני לאותה ילדה דחויה שקסמה עדיין לא נגלה לרבים. בעבר הרחוק, ואפילו היום, הלפת שימשה כמספוא, ונדרש לאדם זמן רב עד שהשכיל לשלב אותה גם במזונו שלו. למרות זאת, עד היום רבים לא מכניסים אותה למטבחם. נדב עמית, מבעלי המשק פארמה קולטורה בשרון, מאשש שהביקוש ללפת בארץ אכן נמוך מאוד, והמחיר בהתאם, ולכן השנה הם בחרו שלא לשתול אותה.

עם זאת, בשווקים ובמשקי חקלאות אחרים אפשר דווקא למצוא אותה לרוב. שלמה אברבנאל, בעל משק שש במושב תאשור שאת תוצרתו ניתן למצוא בשוק האיכרים בנמל תל אביב, מסביר שהלפת היא שורש מעובה, בדומה לצנון ולסלק, ועונתה היא החורף, מסוף דצמבר ועד אפריל. מלבד מחירה הנמוך וערכה הקלורי הנמוך, יתרונה הוא חיי מדף ארוכים, "שבועיים־שלושה במקרר ללא בעיה", אומר אברבנאל.

בדומה לשורשים אחרים, גם את הלפת כדאי לבחור קטנה וקשה. עמית מסביר כי שורש גדול מעיד על ריבוי נוזלים ועל עודף דישון. שורש קטן יותר הוא גם טעים יותר מאחר שטעמו מרוכז יותר. "יש היום נטייה לצופף שתילה של שורשים כמו גזר, סלק או צנונית, ולקטוף אותם בגיל צעיר", אברבנאל מוסיף. כך הם עסיסיים יותר, וגם אפשר למכור אותם בצרורות עם העלים והגבעולים הצעירים. את אלו אפשר לנצל, ויש מי שמשתמשים בהם כתחליף לתרד (כמו עלי סלק). אלא ששיטה זו מתאימה בעיקר לשיווק ישיר מהחקלאי לצרכן, שכן העלים לא נותרים רעננים זמן רב לאחר הקטיף.

השבוע במדור שלושה מתכונים שאני מקווה כי יחשפו את סוד קסמה של הלפת: סלט שצבעוניותו היא כמיהה לאביב, דג ברוטב צחור כשלג ותחתיות לפת שהן פשוטות להכנה הרבה יותר מלבבות ארטישוק.

מתכון לסלט מסדואן

סלט מסדואן
צילום: מתן שופן

מתכון לתחתיות לפת במילוי עוף וירוקים

תחתיות לפת במילוי עוף וירוקים
צילום: מתן שופן

מתכון לדג ברוטב לפת מתוקה

דג ברוטב לפת מתוקה
צילום: מתן שופן

matanch@gmail.com

עוד מתכונים מומלצים של מתן שופן בבלוג "טוניס שולחן": matanch.blogspot.co.il

תגיות:

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ