כלי האוכל הנוסטלגיים שפיארו כמעט כל מטבח בישראל

כלי החרסינה של מפעל נעמן מוצגים עכשיו בקיבוץ שבו נוצרו. הם מעידים על אחת התעשיות הייחודיות שפעלו בארץ — ועל סופה המר

שתפו כתבה במיילשליחת הכתבה באימייל
מעבר לטוקבקיםכתוב תגובה
הדפיסו כתבה
קרמיקה ישראלית
רונית ורד
צילום: דור קדמי

הכל התחיל בבִּיצה. המתיישבים הראשונים של כפר מסריק, הקיבוץ שהוקם ב–1938 במסגרת מבצעי חומה ומגדל, חיפשו מקורות מחיה ופרנסה. "הם מצאו כאן ביצות, עדרי ג'מוסים, יתושים וקדחת", אומרת אפרת פלד שדה, תושבת הקיבוץ ואוצרת תצוגת קבע חדשה וצנועה, שמציגה מבחר מכלי החרסינה שיוצרו במפעל נעמן בשנות ה–40–70 של המאה הקודמת. "בניגוד לנקודות התיישבות אחרות, שבהן פנו באופן טבעי לעבודות אדמה, כאן היה קשה להתפרנס רק מחקלאות. התנועה הקיבוצית החליטה להקים במקום את המפעלים התעשייתיים הראשונים שלה. המפעל הראשון שהוקם היה אסקר, קיצור של אספלט קר, והמפעל השני שהוקם היה נעמן".

תגובות