בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

פינת אוכל | ובלבה מיטת קומתיים

אכסניה חדשה בירושלים מוסיפה לעיר נופך של קוסמופוליטיות שפויה אשר כל כך חסרה לה

תגובות

יום חמישי, ארבע אחר הצהריים, אכסניית אברהם הוסטל בירושלים. ליד הדלפק שבאולם הקבלה נאספת קבוצה קטנה של תיירים, בדרכה לסיור מאורגן בשוק מחנה יהודה הסמוך. המדריך הוא שף איברהים יאסין, בן 22 ותושב שכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים. את אומנות המטבח המקצועי רכש בלימודים בני שנתיים במלון נוטרדאם ובהתמחות במסעדות המלונות אמריקן קולוני וקראון פלאזה. היום הוא משמש כפקיד קבלה באכסניה החדשה, ופעמיים בשבוע הוא מדריך, לסירוגין עם מורה דרך אחר, סיורים מאורגנים מטעמה להכרת השוק הירושלמי. הקבוצה הקטנה כוללת בין השאר את נתניה מסיאטל ("נתניה - זה השם שנתנו לי הורי", רגילה כבר האמריקאית הצעירה לדקלם בעייפות לישראלים); עלי מלידס, דק גו מעוטר בקעקועים; מייק, מדריך טניס מדרום אפריקה; ועוד תיירים מזדמנים וקבועים שהגיעו לעיר הקודש מכל קצוות עולם.

הלובי של אברהם הוסטל | צילומים: אייל טואג

תחילה מטפסים לגג בניין גבוה בלב הסמטאות, כדי להשקיף על השוק מלמעלה ולהאזין לקיצור דברי ימיו, משלהי התקופה העותמאנית ועד לימינו. איברהים מצביע בידו כדי לסמן את המקומות המדויקים שבהם אירעו בשנים האחרונות פיגועים קטלניים במדרחוב. אחר כך משוטטים בנבכי השוק העיראקי. כמה מוזר ואקזוטי נראה השוק האוריינטלי מבעד לעיניים זרות - דוכני פירות; ממתקי חלבה וחלקי פנים; צעקות המוכרים; חמארות של קלפנים שותי ערק; וחתן וכלה לבושה בעוגת קצפת לבנה שבאו להצטלם עם הבסטיונרים בשוק וזוכים למטח ברכות צוהל וקולני.

באחד מדוכני הירקות מקבלים המשתתפים פתקים קטנים ועליהם רשימת קניות לארוחה שעתידה החבורה לבשל יחד במטבח האכסניה. זה רוכש תפוחי אדמה וגזר לתבשיל המקלובה, אחרים מופקדים על קניית עגבניות, בצל ירוק וצרורות עשבי תיבול לסלט הטבולה. המדריך החינני אחראי לבחירת חומרי גלם ראויים לארוחה, להסברים מלומדים על אורחות השוק ולהקניית מיומנויות נדרשות של התמקחות ורכישה בלבנט. במטבח האכסניה, שאליו חוזרות הנפשות הפועלות לאחר כשעתיים, הופך איברהים למנצח על מלאכת הבישול.

"איי לייק אינטרנשיונלס", הוא מודה. "הכל פשוט ולא מסובך, הם לא חושבים שירושלים היא מרכז העולם ולא צריך לדבר פוליטיקה כל הזמן". כמה נעים, ולו לזמן קצר, פשוט להשתייך לאומה הקוסמופוליטית של בני האדם, זו שמבשלת סתם כך בצוותא ארוחת ערב נעימה ולא עסוקה בתיוג בני אדם על פי מוצא, דת או שכונת מגוריהם.

הערק, זה שנמזג בשפע לכוסיות קטנות, עוזר גם הוא בשימון חברויות חדשות וביצירת שיחה קלילה על ענייני דיומא, ולמועדון האכסניה זורמים מטיילים נוספים. חלקם מתפתים לריח המשכר ומצטרפים לצוות מכיני המקלובה ("זה המתכון של אמא, שהיא טבחית אגדית", מסביר איברהים. "יש לי עוד שני אחים שהם שפים, ובכל זאת אף אחד מאיתנו לא מגיע לקרסוליה. היא היתה הורגת אותי אם היא היתה טועמת את את המקלובה הצמחונית שאני בוחר להכין"); אחרים מבכרים להכין ארוחה משל עצמם במטבח המשותף. יש היושבים על הבר ללגום כוס בירה, יש המאזינים להרצאה על מסלולי הליכה בישראל ואחרים משתרעים סתם כך על הספות והפופים הצבעוניים או משחקים ביליארד. מועדון האכסניה, כמו בכל ערב נתון במהלך השבוע, הוא המקום שאליו מתנקזים כל אורחיה לעת ערב ולב לבו של הבילוי בהוסטל הקוסמופוליטי המקסים הזה.

אברהם הוסטל
אייל טואג

אברהם הוסטל נפתח לפני חודשיים בכיכר הדוידקה, בצומת הרחובות המרכזיים הנביאים ויפו. קרוב ל-40 חדרים מציעה בשלב זה האכסניה החדשה, וזמן קצר לאחר פתיחתה כבר מדווחים פרנסיה על למעלה מ-85 אחוז תפוסה. חמישה שותפים עומדים מאחורי המיזם התיירותי החדש, שניים מהם ניצבים בחזית העשייה, ושניהם מתמחים בתיירות המיועדת למטיילים עצמאים. מעוז ינון הוא האיש שייסד את אכסניית "פאוזי עאזר" בנצרת ואת "שביל ישו", נתיב הליכה רגלי המתחקה אחר הנופים שבהם פסעו פעם בני דורו של מייסד הנצרות. האיש הנדיב והחכם הזה הפיח במו ידיו וכישרונו רוח חיים לא רק בענף התיירות של העיר נצרת, אלא גם בכפרים, במקומות לינה ובאטרקציות תיירותיות צפוניות נוספות הנמצאות על תוואי שביל ישראל ושביל ישו. גל מור, שבילה גם הוא שנים רבות בטיולים ברחבי העולם, הקים בארץ סניף ראשון של "סנדמנס ניו יורופ", חברה אירופית המתמחה בסיורים עירוניים מיוחדים, ולפני חצי שנה פתח את "אינדי טרבלס", מרכז מידע למטיילים עצמאים המציע הרצאות, סיורים ומגוון טיולים בישראל, ברשות הפלסטינית, בירדן ובמצרים.

"כ-450 אלף תיירים ומטיילים עצמאים מגיעים לארץ מדי שנה", אומר גל, "אבל אין כמעט תשתיות של שירותים תיירותיים שיענו לצורכיהם המיוחדים. התיירות בארץ מכוונת באופן מסורתי לקבוצות ולצליינים וקהל המטיילים העצמאי מקופח. זה נכון שבעתיים בתחום הלינה. יזמים חדשים בארץ מקימים על פי רוב מלונות גדולים או מלונות בוטיק קטנים ויקרים. אין כמעט אכסניות איכותיות ומודרניות, כמו אלו שקמו בשנים האחרונות בשפע באירופה, המציעות למטייל תנאים נוחים, מרכזי מידע ואינטראקציה עם מטיילים אחרים בתקציב נמוך". את הריק הזה מבקשים מעוז וגל למלא, עם רשת של אכסניות שתחילתה בירושלים וסופה, מי יודע, אולי בדמשק. "לא לחינם קראנו לרשת על שמו של אברהם", מסבירים השניים ברצינות מחויכת. "אברהם אבינו היה התרמילאי הראשון. הוא הסתובב בכל רחבי המזרח התיכון ותרבות האירוח היתה חלק חשוב מחייו".

ההוסטל הראשון ברשת, מודים גם הם, הוקם במיקום מרכזי נחשק אבל באחד מהבניינים המכוערים ביותר בירושלים. הגוש הטרפזי המשונה של לבנים מפויחות, שנבנה ב-56' ושימש כבניין משרדים לגזברות ירושלים, הוסב לאכסניית נוער ולדירות מגורים כבר בשנות ה-90, אבל בעשור האחרון עמד כמעט בשיממונו. בשיפוץ המקיף שערכו בו חודשו 40 חדרים מתוך 85 הקיימים בשלוש הקומות; ונבנו מחדש הלובי, ובו בר-קפה ומרכז מידע לתיירים, המועדון וחדר המחשבים שבגלריה. הגג היפה והגינה שבחצר האחורית מחכים עדיין לתורם.

החדרים פשוטים ונקיים, המיטות הן מיטות סוכנות דקות מזרנים ונוחות להפליא, אבל אורחים - מקומיים כמו זרים, צעירים כמו מבוגרים (כמה נחמד להיווכח מחדש שבעולם הגדול לא רק תרמילאים צעירים נוטים ללון באכסניות אלא גם אנשים מבוגרים) - ימצאו כאן את הדברים החשובים באמת למטיילים דלי תקציב: מיזוג אוויר, אינטרנט חופשי בכל החדרים, מרכז מידע נפלא הפועל 12 שעות ביממה, חוויית המפגש עם אזרחי העולם ובעיקר אווירה קוסמופוליטית מזמינת הרפתקאות שהשכילו אנשי הצוות הצעיר והנחמד לטעת בין הקירות.

אברהם הוסטל, הנביאים 67 (כיכר הדוידקה) ירושלים, 6502200-02 www.abraham-hostel-jerusalem.com, לינה בדורמיטורי 80-110 שקל, חדר זוגי 260-400

לאכול בזול בסביבה מאנצ'יז ברוח הלינה בתקציב נמוך, ארבעה מקומות נחמדים וזולים באזור:

1. קפה-בר אברם - הלינה בהוסטל החדש כוללת ארוחת בוקר בסיסית וצנועה המוגשת במטבח המשותף, אבל מי שיחשוק בארוחת בוקר עשירה יותר (מוזלי טוב, קפה ומאפה בנוסח הצרפתי או ארוחת בוקר ישראלית) מוזמן לסור לקפה אברם הסמוך. חלונות בית הקפה הנחמד הזה משקיפים לכיכר, שפעם שכן בה בית הקולנוע הראשון של ירושלים, ומדי ערב נערכות במקום הופעות מוזיקה ואירועים תרבותיים מעניינים.

יפו 97, 4450701-077

2. פישאנדצ'יפס - בנו של אחד מסוחרי הדגים הוותיקים בשוק פתח בלב השוק המתחדש, שבשנים האחרונות נפתחו בו עשרות מסעדות ומוקדי בילוי, דוכן פיש אנד צ'יפס בנוסח האנגלי. דגי קוד, ברבוניות, דניס ולברק מטוגנים בשמן עמוק עם פירורי פנקו ומוגשים עם מבחר רטבים, צ'יפס ובירת פילזנר מהחבית.

האגוז 12, 6249503-02

3. החמישה במאי - בר זעיר ונחמד להפליא השוכן ברחוב הראשי של השוק, בין דוכני ירקות ותבלינים. לגימת פיינט של אויסטר סטאוט או בירת דובדבנים בצהרי היום, תוך ישיבה על הבר או באחד מהשולחנות הספורים שבבלקון, היא חוויה נעימה במיוחד ויש גם תפריט יומי מתחלף של סנדוויצ'ים טובים ומיני מזטים.

עץ חיים 56, 5271329-077

4. החצ'פוריה - ברחובות ערי וכפרי גיאורגיה ניתן למצוא אלפי מוסדות דומים: בתי מאפים משפחתיים קטנים עם חלונות לרחוב ותנורי אפייה גדולים המדיפים ניחוח חם ומשכר של בצק טרי, חמאה וגבינה מותכת. כל כך קפדן הוא טנגו שביט, מייסד החצ'פוריה העברית הראשונה, עד שלעתים קרובות תיאלצו להמתין זמן לא מבוטל לחצ'פורי טרי שייצא מן התנור. ההמתנה שווה כל רגע ומאפי בצק הגבינה, המזכירים את משפחת הבורקס הבלקנית-טורקית, נהדרים כמו במולדת הישנה.

השקמה 5



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו