בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

לילות תרשיחא: הברים של הכפר הגלילי

בברים של תרשיחא אפשר למצוא יהודים, נוצרים ומוסלמים, ובהתאם, גם אלכוהול מגוון, בשר חזיר ופירות ים.

6תגובות

כדור השמש נבלע במהירות מאחורי הגבעה הירוקה המסתירה את הים וצובע את קו האופק בגוונים ורודים־כתומים. “שישה חודשים אני פה ועוד לא הצלחתי לפענח את חוקיות המיקום או את הזמן המדויק”, אומר בפליאה חאתם טאנוס־מעיקי ללקוחות הבר הראשונים, אלו שביקשו לקדם את פני השקיעה כשכוס בירה בידם. יושבי השולחן לא מתלוננים. מעל אמירו של עץ אקליפטוס כביר, שקצהו נושק לזה של גג המבנה בן ארבע הקומות, מבצעת להקת ציפורים מפגן תעופה אקרובטי, אורות יישובי הגליל המערבי נדלקים בזה אחר זה במופע יפה לא פחות. אין לך אדם שדעתו נוחה יותר מבן אנוש השותה כוס בירה בתום יום עבודה, על אחת כמה וכמה זה היושב באוויר הפתוח ולוגם באותה שעה בעיניו נוף פנורמי יפהפה. הבירה אנגלית, הנוף מקומי, החיים נדמים לרגע טובים ורחומים.

אנגליה הקטנה

“הסראיה” - כמו בתיהם הגדולים והבולטים של מושלי הערים העותמאניות - כך מכנים תושבי תרשיחא את המבנה המודרני הגבוה הניצב בכיכר הכפר הגלילי. בקומה הראשונה גר גידי האופה, במשמורת לילה אחרונה מפיצים תנוריו ניחוח חם ומשכר של לחמים טריים, ולצדו גלריה לממכר עתיקות. בקומה האחרונה פתח טאנוס־מעיקי לפני חצי שנה בר־מסעדה: בר ספון עץ תחת קורות מבנה קבע קטן, וכיסאות בר צמודים למעקה ושולחנות הפזורים על הגג רחב הידיים, תחת כיפת השמים וסוכך פרגולה. “פתחתי בראש ובראשונה בשביל עצמי, פשוט כדי ליהנות, עכשיו מתחיל להיות קצת עמוס”, צוחק הגבר מתולתל השיער וחגור הסינר כשהוא יוצא מהמטבח. את הבירה מוזג בנו ג’ון, שסיים לימודי הנדסת חלל בליברפול, ובא לפני חודש לישראל כדי לסייע לאביו.

טאנוס־מעיקי נולד בתרשיחא ב–1953 למשפחה נוצרית עתיקת יומין המאמינה שאבותיה הגיעו לאזור לפני 800 שנה. “כשחייתי בחו”ל ניסיתי להתחקות אחר מקורות שם המשפחה יוצא הדופן והגעתי לשורשים צרפתיים. אני מאמין שלמשפחה שלי יש קשר לתושבי הארץ הצלבנים, שבנו בסמוך שתי מצודות. אדמת בית הקברות העתיק שייכת למשפחתי, חלון הבית שבו נולד סבי וחי אבי משקיף לכנסייה המשפחתית, שהיום עומדת מוזנחת, אבל יש לנו עדיין את הספר המתעד את הכמרים ששימשו בה 350 שנה לאחור”. ב–73’ עבד טאנוס־מעיקי כאח מוסמך בבית החולים בצפת, ומיד לאחר המלחמה עזב את הארץ. בשני העשורים שבהם שהה מעבר לים נדד בין אנגליה, צרפת, גרמניה וארצות הצפון הסקנדינביות, הקים משפחה והתמחה בעבודות שונות. כשחזר לארץ עסק במכונאות הידראולית לענף הבנייה, תחום שעסק בו בחו”ל, ולפני חצי שנה פתח בכפר הולדתו את הפאב־מסעדה יפה התצפית שעל הגג.

ירון קמינסקי

על דלתות השירותים צוירו ציורים בנוסח אר־נובו האירופי, על קיר הבר נתלתה תמונה גדולה המייצגת את חזונם האופטימי והמופרך של שיכורי העולם כולו - וישתה מהטמה גנדי עם מלכת אנגליה וערפאת עם אריק שרון - כולם מאוחדים סביב שולחן הסעודה. מהחבית מגישים חאתם וג’ון, ברמנים טובים וקשובים לצרכיו של השתיין המצוי, אויסטר סטאוט אנגלי ובירות לאגר אוסטריות וגרמניות.

יש גם ערק טוב, מזוקק מענבים מקומיים ומיוצר בקנה מידה זעיר, ותפריט האוכל מוקדש ברובו לדגים ולפירות ים. מקומן של המנות המבוססות על פירות ים קפואים לא נפקד, אבל בימים שבהם מגיעה דגה טרייה משוק עכו מגישים מליטות מטוגנות או פרידות על הגריל, וכמעט תמיד מככב בתפריט סלמון מעישון ביתי. נתחי הדג מעושנים בחבית יין שהפכה למעשנה קרה ומשמשים גם להכנת ציר למרק דגים ופירות ים.

גלגולו של פאב

הבר של חאתם הוא רק התוספת האחרונה לחיי הלילה התוססים של הכפר תרשיחא. העומד על גג הסראיה יכול להשקיף לחצר בית חד־קומתי, שהיה פעם ביתם של הזוג היהודי היחיד שהתגורר בכפר הנוצרי־מוסלמי, וכשעברו אלה לבית אבות הפך המבנה לבית קפה מבוקש בקרב מעשני הנרגילות. בכיכר הכפר נפתחה לפני חודשיים הגלידרייה “בוזה” ‏(ראו המדור של השבוע שעבר‏) וצמוד לה שוכנת מזללת “שפונדרה”, המספקת שיפודי בשר לבליינים משעות הערב ועד לשעות הקטנות של הלילה. אפילו בקונדיטוריה שבלב הכפר, זו המייצרת ומוכרת מיני בקלאווה וכנאפה חמה, קבוע ברז בירה מהחבית ‏(בעיני השתיין המצוי - המצאה הראויה לרישום בספר דברי ימי הפטנטים‏) ולעת צהריים משמשת זו כפאב נעים.

הבר של סמים בשארה, זה השוכן ליד מסגד הכפר, הוא הבר הוותיק והפופולרי ביותר. בראשית פתח סמים בית חומוס ופלאפל. כשבוששה ההצלחה לבוא, הפכה החומוסייה לפיצרייה, וכשגבר מספרם של מתקהלי הלילה ניצחה נטיית הלב. לפני למעלה משבע שנים הפך המקום לפאב מקסים, הנושא את השם “כמון”, ומצטיין בשמץ ניחוח נוסטלגי של ימים עברו ובשפע כבוד לתרבות השתייה.

יושבים בחצר, בתאי הישיבה מרופדי העור הירוק, או על הבר הקטן ומזמינים בירת סטאוט אירית, סיידר תפוחים אלכוהולי או כל משקה אחר מהמבחר הגדול. בטלוויזיה שמעל הבר מנגן מארק נופלר, לבוש בז’קט ורוד עם כריות כתפיים וסרט זיעה א־לה ג’ון מקנרו כרוך למצחו, ופרנסי הבר דואגים לרפד את קיבות השותים בבוטנים ובזיתים. תפריט האוכל מציע סנדוויצ’ים, סטייק לבן ‏(בתפריטי מסעדות וברים של כפרים נוצריים, או ערים וכפרים שיש בהם קהילות נוצריות, דרים זה לצד זה בשלווה חומוס, אלכוהול ומנות של בשר חזיר‏), וגולת הכותרת היא פיצה יומית מתחלפת ונחשקת שממשיך להכין סמים מדי ערב.

Meaky’s top view, בקומה האחרונה של מבנה הסראיה בתרשיחא, 5202332–054, 8446649–04

כמון, ליד מסגד הכפר תרשיחא, 9976537–04



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו