בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
${m.global.stripData.hideElement}
 

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לשבוע בלבד - מינוי לאתר ב-50% הנחה  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

כל גג צריך גינה: סטארט אפ ישראלי על גגות התפוח הגדול

סטארט־אפ ישראלי מציע לתושבי הערים האמריקאיות אדניות אלקטרוניות לגידול ירקות על הגגות והמרפסות. האלגוריתם שטמון בהן מנצל את הידע החקלאי שצברו עובדי האדמה בדורות הקודמים

15תגובות
מימין: תפוח אוזבקי וסיידר תוצרת עצמית
אילון פז

עידן כהן עולה במדרגות אל גג הבניין ובידיו קערת סלט לבנה וריקה. מטבח הדירה שבה הוא מתגורר באיסט וילג' בניו יורק, עם אשתו ושתי בנותיו הפעוטות, שוכן בקומה מתחת, אבל את הירקות לסלט הטרי הוא קטף מערוגות גן הירק שהוא מטפח על הגג: עגבניות אחרונות של שלהי סתיו שהתארך; עלי רוקט, חומעה וכובע הנזיר; פרחים צהובים ועלעלים דקיקים של שומר; תרמילי אפונה ושעועית מזנים איטלקיים; וגולת הכותרת, פרחים לבנים וזרעים ירוקים מרוכזי טעם של צמח הכוסברה. "מאז שהתחלתי לגדל ירקות בעצמי אני משתמש בחלקים שונים של הצמח בעונתם, כמו פרחים, זרעים, גבעולים ושורשים שיש להם מנעד טעמים שכמעט אינו מוכר למי שקונה חלק מהצמח בחנות", הוא אומר. "אנחנו מרבים לארח אנשים על הגג, ואז אנחנו לא רק צולים בצלים טריים מהערוגה על הגריל או נותנים לאנשים לטעום זנים שונים של עגבניות — לאנשים שטועמים עגבנייה ישר מהאדמה בפעם הראשונה משתנים הנוירונים במוח — אלא גם מעודדים אותם לאסוף בעצמם את הירקות לסלט ולהכין אותו יחד".

לארוחת הבוקר המאולתרת שעל הגג, גבוה מעל בנייני השכונה ("בניו יורק אתה צריך לעלות גבוה כדי למצוא מפלט ושקט מההמולה"), הוא מוסיף מוצרי מזון אחרים שהכין בעצמו מחומרי גלם שליקט או גידל: כרישות בר כבושות; ריבת אוכמניות יער; רטבים מותססים ומבושלים של פלפלים חריפים (בהם פלפל קרן העז הסורי, שאת זרעיו קנה במכירה שנועדה לשימור זנים סוריים בעידן מלחמת האזרחים); ליקר אגוזי מלך ירוקים, שהושרו במשך חודשים עם גפת תפוחים וקליפות לימון; וסיידר ביתי עשיר טעם, עשוי מעשרות זני תפוחים שונים, בהם גם תפוח אוזבקי אדום־ציפה, המצטיין בטעמים חמוצים־רקבוביים מורכבים.

סלט מפרי גינת הגג
אילון פז

חומרי הגלם של מוצרי המזון שהוא מייצר לצריכה עצמית מגיעים מגינת הירק שעל הגג; ממסעות ליקוט שהוא עורך ברחובות ניו יורק ("זה לא ייאמן כמה דברים יש עדיין בעיר הגדולה שאיש לא שם אליהם לב"); ומשטח מיוער של 200 דונם במערב הרי הקטסקיל, שהוא ובני משפחתו מחזיקים יחד עם שישה זוגות חברים נוספים ("חבר רכש את השטח, והקמנו קואפרטיב שעושה הכל לבד, כולל בניית הבקתות וייצור המזון. אנחנו מנסים לצאת מהעיר ולנסוע לשם בכל סוף שבוע פנוי").

"לכל אחד שיכול להרשות לעצמו, במונחים של חלל ותקציב, צריכה להיות גינה קטנה", אומר כהן, ישראלי יליד 78'. "אלי, הבת שלי בת השלוש, יודעת לזהות זני עגבניות לפי העלים שלהם ומלקטת פטריות במומחיות. כשילדים מגדלים ירקות הם לא נרתעים מאכילתם, להפך, היא ששה לאכול את מה שגידלה בעצמה. זה חלק מחיי המשפחה וזה מחנך אותנו בתור צרכנים. הקמתי את הגינה שעל הגג שלי לפני חמש שנים, ואז חשבתי — למה בעצם לא כולם עושים את זה? אחת המסקנות שהגעתי אליהן היא שחסר ידע. זה עולם של עשה זאת בעצמך — יש מכלול ידע שלם על האדמה, על הזרעים ועל טכניקות הגידול שאתה צריך לרכוש, והיעדר הידע מרפה את ידי האנשים. בעולם המסורתי הידע הזה היה נחלתם של רבים. בעולם של ימינו אנחנו הדור הראשון ב–10,000 שנה שלא יודע לגדל לעצמו את מה שהוא אוכל. לדור הסבים והסבתות שלנו עוד היה משק עזר, וההורים שלנו היו הראשונים שהתחילו לגדל בשטחים הירוקים שליד הבית צמחי נוי במקום צמחי מאכל. חשבתי שאולי צריך לייצר מוצרים שיאפשרו לאנשים שמעולם לא היתה להם גינה להתחיל לגדל גינה אכילה תוך עשר דקות".

עידן כהן
אילון פז

בין תרפיה לאובססיה

כהן נולד וגדל ברעננה, אבל שורשיו ברמות השבים. "סבתא וסבא של אמי היו ממקימי המושב", הוא אומר. "הם היו אחות ורופא שיניים שעזבו את גרמניה בשנת 33'. מיד אחרי שהיטלר עלה לשלטון הם לקחו את הדברים והיגרו לפלשתינה, השד יודע מאיזו נבואת גורל. כשהגיעו לארץ אמרו 'יהיה זמן לרפואה אחר כך' והקימו את אגודת הירקנים שעודדה צעירים להיכנס לחקלאות. רמות השבים היתה אז קואפרטיב קטן מוקף שדות, בבעלות המושב, ולכל משפחה היה משק עזר קטן משלה שבו גידלו חברי הקואופרטיב את מה שאכלו".

הוא שירת בחיל המודיעין, וב–20 השנים האחרונות עוסק בתחום הטכנולוגיה. ב–2007 הקים יחד עם שותפים את Boxee (שירות סטרימינג לטלוויזיה). ב–2009 עבר לניו יורק בשל פעילות החברה, וב–2013 נמכר הסטארט־אפ הישראלי לחברת סמסונג. "אז גם עברתי לגור בדירת הגג באיסט וילג'. אף פעם לא חשבתי באמת לגדל ירקות, למרות המורשת המשפחתית. זה התחיל עם חמישה עציצים ועם רצון לגדל לעצמי ירקות מישראל שחסרו לי — כמו מלפפון בית אלפא ועגבניות מזנים ישראליים. היום יש לי 15 מטר רבוע של גינה שמניבה מאות קילוגרמים של ירקות בשנה. זה הפך למשהו שהוא בין תרפיה לאובססיה. אני מאוד אוהב לבשל, ובחלוף השנים הפכתי לאובססיבי לגבי איכות חומרי הגלם".

מימין: תזקיקים, ריבות וכבושים מתוצרת עצמית ופלפל קרן העז הסורי
אילון פז

בשנת 2015 הקים, עם שותף אמריקאי, חברה שמנסה לחבר בין שני תחומי העניין, אוכל וטכנולוגיה. שני השותפים גייסו קרוב ל–2.5 מיליון דולר לצורכי מחקר ופיתוח, ובינואר הקרוב עתיד לצאת לשוק המוצר הראשון שלהם (שכבר זמין למכירה מוקדמת) — אדנית ממוחשבת, מנוהלת באמצעות הטלפון הנייד, שיש בה חיישנים מתוחכמים המודדים ומנתחים את המיקרו־אקלים הייחודי שבו היא מוצבת ואת נתוני הצמחים הגדלים בה. כמעט הכל, כולל השקיה, יכול להתבצע באופן ממוחשב, אם כי מי שרוצה להתענג על עבודת האדמה יכול להתמסר אליה באופן ידני. "האדנית אומרת לך איזה ירקות כדאי לגדל ומהם הזנים המתאימים ביותר. אנחנו שולחים את האדמה ואת הזרעים ומספקים הנחיות עונתיות ומקומיות לגידול אורגני לחלוטין. יצרנו אלגוריתם שיודע מה יש לחקלאים בראש. אם אתה חקלאי בן חקלאי, הידע הזה אצור לך במוח, פרי שנים של ניסיון שצברת וצברו אבותיך לפניך, אבל האדניות שלנו מיועדות למי שאין לו את הידע הזה. זה פשוט ביטוי ממוחשב לידע תרבותי שנצבר לאורך דורות".

מרבית פתרונות הגינון האורבני המוצעים בימינו מסתמכים על גידול הידרופוני (על מצע מים). כהן מעדיף אדמה. "גידול על מצע של מים הוא פתרון מצוין למקומות שאין בהם ברירה. אבל באופן עקרוני אני לא מאמין שאוכל יכול להיות טעים בגידול הידרופוני. חקלאי צריך לגדל דברים באדמה, ובחקלאות מודרנית נוח להתעלם ממנה כי מראש הוציאו אותה ואת התכונות שהיא מעניקה לצמחים מהמשוואה. בדקנו גם את הנושא של הכובד — מי שירצה לגדל על גגות כמות גדולה יחסית של ירקות יזדקק לאדמה בכמות גדולה — ולא אמורה להיות עם זה בעיה במרבית הבניינים. אני יודע שיש אנשים שמוטרדים מזיהום האוויר בעיר, אבל אני חושב שעדיין עדיף גידול אורגני שיש לך שליטה מלאה בו על גידול מסחרי מחקלאות אינטנסיבית תעשייתית שאין לך מושג מה עשו בו".

חיישנים באדנית
אילון פז

מחירו של המוצר הראשוני (אדנית הכוללת אדמה, חיישנים ומחזור זרעים שנתי מגוון) נע כרגע סביב 200 דולר. "זה עלול להיראות יקר למישהו שלא חי כאן", מודה כהן, "אבל ננסה להוריד את העלויות. המוטיבציה העיקרית שלי היא הרצון שאנשים יחזרו לגדל ירקות בעצמם. זה לא יחליף את הצריכה השבועית בסופרמרקט, אבל גידול ביתי חושף את הצרכנים לריבוי זנים, לטעמים חדשים ולשימוש בחלקים שונים של הצמח. מערכות המזון שלנו רקובות לחלוטין. חקלאים לא שולטים בגורלם ובגורל היבול שלהם. רוב הזנים שמגדלים בחקלאות המודרנית הם זנים שמיועדים לגידול מהיר ונוח ומצטיינים בחיי מדף ארוכים. את הטעם קצת שכחנו מאחור".

___________________________

hellogrow.com



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות
*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו