בבית משפחת לאריצ'ה בבריסל אוכלים המבורגר פעם בחודשיים ומגדלים ירקות בגינה

בזמן סגרי הקורונה בבלגיה משפחת לאריצ'ה החלה לטפח גינת ירק והילדים למדו כמה השקעה יש בכל פרי וירק, עברה לאכול בשר אדום פעם בחודשיים ואפילו דגני הבוקר מתרחקים מהחברות הגדולות. ארוחת הערב שלהם היא התשיעית בפרויקט

משפחת ג׳אקומו
משפחת ג׳אקומו. שומרים על הדיאטה הפגאנית צילום: צילום עצמי
יוליה ניקנקין
יוליה ניקנקין

בבית משפחת לאריצ'ה חיים יחדיו ג'אקומו (בן 45), יעל (בת 45), מיכאל (בן 14), נועם (בן 12) ויונתן (בן 10). אנחנו גרים בבריסל בשכונה שנקראת אוקל (Uccle).

ארוחת הערב של משפחת לאריצ'ה היא התשיעית בפרויקט ארוחות ערב ישראליות, והפעם - מבריסל

יעל: "עברתי מירושלים לבריסל ללימודי מוזיקה (ניגנתי על חליל בארוק). נשארתי שם כי בשנה הראשונה פגשתי את בעלי שהגיע מרומא. בעלי עדיין מוזיקאי, אבל אני עברתי לתחום אחר לגמרי – אני עובדת כרגע בפלטפורמה לחקלאות בת קיימא שמשרתת את חברות המזון הגדולות (שלא נכנסות אליי הביתה).

האוכל תמיד תפס מקום משמעותי בחיים שלי ותמיד התעניינתי בבריאות, אבל בשמונה השנים האחרונות התחומים האלה תופסים אפילו מקום גדול יותר. בגלל העניין בקיימות, זה נהיה הרבה יותר אינטנסיבי, וכל מה שקשור במזון, איכות הסביבה ושינוי מערכתי, מעסיק אותי על בסיס יומיומי, שלא לומר שעתי – אבל בקטע טוב ולא עצוב. הבנתי שכל בחירה שלי משפיעה על הרבה גורמים – מהאקלים, לחיי החקלאים ועד הבריאות שלי.

הקורונה הייתה תמריץ ענק, כי המעבר לעבודה מהבית פינה יותר זמן לבשל. ממרץ בשנה שעברה התחלנו לגדל גינת ירק קטנה שגורמת לשלושת הילדים להבין שיש עבודה רבה מאחורי כל פרי וירק, ושלא תמיד הכל נגיש. מעבר לזה, גיליתי בשנה שעברה שיש לי מחלה אוטואימונית, ויש לי רופאה ותזונאית שמטפלות בי באמצעות רפואה פונקציונלית שבה התזונה משחקת תפקיד חשוב מאוד בריפוי.

בתור משפחה אנחנו צורכים מעט מאד בשר אדום מטעמים של איכות הסביבה. פעם בחודשיים הילדים מקבלים המבורגר אבל גם הוא מבקר שניזון מעשב וגדל בצורה חופשית (Free range). בהתאם, רוב התפריט שלנו מורכב מפירות וירקות אורגניים שאנחנו קונים בקואופרטיב, וכך גם הדגים, הביצים ומעט הבשר. אנחנו שומרים על הדיאטה הפגאנית וממליצים מאוד על הגישה לאוכל של ד"ר היימן (ד"ר מארק היימן כתב על צורת התזונה בספרו Food: What the heck should I eat, בו הוא שם דגש על תזונה טבעית והימנעות מוחלטת ממזון מעובד, י"נ)".

רוב התפריט שלנו מורכב מפירות וירקות אורגניים שאנחנו קונים בקואופרטיבצילום: יעל לאריצ'ה

איזו בשלנית את?

"אני זו שמבשלת רוב הזמן בבית ואני ממש אוהבת את זה. החבר'ה מנקים אחריי. הצד החזק שלי במטבח הוא הכנת ירקות - מסלטים ועד לירקות מבושלים - בכל מיני צורות וצבעים. ככל שהצלחת יותר צבעונית כך זה יותר מוצלח בעיניי. אני משתמשת במתכונים רק לקבלת השראה, אבל לא מצליחה אף פעם לעבוד לפי מתכון. ממליצה בחום על הספרים East Meerà Sodha להשראה נהדרת ו-Jerusalem של אוטולנגי ותמימי.

ככל שהצלחת יותר צבעונית כך זה יותר מוצלח בעיניצילום: רמי שלוש

ההשראה גם נוחתת כשהמטבח נקי ומסודר ויש לי את חומרי הגלם שמגיעים מאיכרים שעובדים קשה.

אני ממש גם אוהבת להכין חלב משקדים (ממוצא איטלקי). זה אחד המשקאות האהובים עליי. אני בדרך כלל מסיימת ליטר וחצי לבדי, לפני שאחד מחברי המשפחה מוצא אותו. המתכון בהמשך".

איך נראה מטבח בבית בבריסל?

"המטבח שלנו מלא באור למרות שבבלגיה אין הרבה אור. הוא שמח לעניות דעתי וכולם מבקרים בו המון כי יש בו "Good vibes". אני עיצבתי את המטבח ויש בו אריחים שהבאנו מאיטליה מווייטרי (Vietri) ופרקט סקנדינבי. יש לנו שני צמחי קפה במטבח שהילדים שלי קראו להם ג'ואו (João) וג'ובאנה על שם חברים מברזיל".

המטבח. good vibes צילום: יעל לאריצ'ה
המטבח צילום: יעל לאריצ'ה

כמה פעמים בשבוע אתם אוכלים יחד?

"עכשיו כשאנחנו עובדים מהבית, אנחנו אוכלים ביחד כל המשפחה שלוש פעמים ביום. ארוחת הבוקר שלי מורכבת מסמות'י עם פירות יער, יוגורט קוקוס, ג'ינג'ר או אבוקדו, תפוחים, תרד. ג'אקומו אוכל סלמון ואבוקדו. הילדים לפעמים אוכלים כמוהו ולפעמים אוכלים דגני בוקר אבל גרסה בריאה יותר, לא מה שמוכרות החברות הידועות.

ארוחת צהריים כוללת בדרך כלל סלט, ירקות בתנור כמו פטריות או שומר בלימון, ואיזה חלבון כמו סרדינים או דג אחר, ביצה או עוף למי שלא צמחוני מבינינו".

משפחת ג׳אקומו צילום: צילום עצמי

מה אוכלים לארוחת הערב?

"ארוחת הערב של הילדים כוללת פסטה מקמח מלא או אורז מלא עם פסטו ביתי או קטניות מונבטות מראש, או מרק לכולנו. מנה קבועה שחוזרת אצלנו זה דג בתנור עם עלי מרווה שום, לימון, עגבניות או חומוס (מונבט מראש) עם סלקים והמון שמן זית. עוד מנה מוצלחת פה זה פולנטה עם פטריות או כרוב שחור".

מה קורה מסביב לשולחן?

"בזמן ארוחת הערב, לפעמים אנחנו שומעים מוזיקה תוך כדי האוכל או חדשות מהארץ או מאיטליה. אבל רוב הזמן אנחנו מפטפטים בינינו. זה זמן איכות טוב לבדוק מה עבר על כל אחד מאיתנו במשך היום".

איך את מנצלת שאריות?

"אנחנו אוכלים כמעט הכל ולא זורקים כלום. הרוב, אם נשאר משהו, נאכל ביום למחרת או שהמאכל מחומם מחדש או שהוא מקבל חיים חדשים דרך מאכל חדש. יש גם קומפוסט לירקות שנרקבו".

חלב שקדיםצילום: יעל לאריצ'ה

מתכון לחלב שקדים של משפחת לאריצ'ה

חומרים:

כוס וחצי שקדים

מקל וניל

1.5 תמרים

1 ליטר מים להכנת החלב

חצי פול טונקה (לא חובה)

מים להשרייה

ההכנה:

משרים את השקדים במים למשך כל הלילה.

למחרת, מסננים את השקדים ומקלפים אותם (לא חובה לקלף).

מכניסים את השקדים לבלנדר עם מקל וניל, תמרים וליטר מים. טוחנים עד שמתקבל נוזל אחיד, מסננים (אפשר באמצעות בד חיתול) ושותים.

קארי ירקותצילום: יעל לאריצ'ה

קארי ירקות

חומרים:

1 בצלצל שאלוט

1 בצל

1 כרישה

ירקות שורש שיש בבית (סלק, תפוחי אדמה, בטטות וכדומה)

ג'ינג'ר טרי מגורר לפי הטעם

שורש גלנגל

1 למון גראס

פלפל חריף

כורכום ופלפל שחור

1 פחית חלב או קרם קוקוס

ההכנה:

קוצצים את השאלוט, הבצל והכרישה. חותכים את הירקות לקוביות גדולות.
בסיר עם מים רותחים, מבשלים את כל הירקות עם התבלינים כ-15 דקות.

מוסיפים לסיר חלב או קרם קוקוס ומבשלים בסיר מכוסה עד שהירקות מתרככים אבל עדיין שומרים על צורתם.

________

מדור "ארוחת הערב" סוקר 100 ארוחות ערב בחיי המשפחות הישראליות בארץ ובעולם. המנהגים, המתכונים, ההרגלים, השיחות, מראה המטבח או פינת האוכל, מה שומעים ברקע? האם אוכלים בסלון? מול הטלוויזיה או מול המחשב? לבד או ביחד? הורים לחוד וילדים לחוד? מעוניינים לתעד את ארוחת הערב שלכם ולספק את המתכון המשפחתי שלכם? כתבו לנו: food@haaretz.co.il

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ