בארוחת הערב של מליה גבזו אוכלים קודם כל עם העיניים ולא שותים מים

שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
מעבר לטוקבקים
מליה גבזו
מליה גבזו. הקשר החזק בין התזונה לבריאותצילום: דודו בכר
יוליה ניקנקין
יוליה ניקנקין

אני מליה גבזו, בת 56, נשואה לרפי ואמא לשני (29) סטודנטית לווטרינריה, עדי (27) סטודנטית לפסיכולוגיה ופילוסופיה, ורועי (22) חייל משוחרר שהצטרף לקומונה בעמק ועובד בחקלאות כעבודה מועדפת. אני מרצה, יועצת ומלווה לריפוי טבעי של גוף ונפש. רפי ואני גרים בכפר יונה.

ארוחת הערב של מליה גבזו היא השמינית בפרויקט ארוחות ערב ישראליות

אוכל עבורי הוא ה"תרופה" לשמירת הבריאות שלי. מגיל צעיר סבלתי מבעיות בריאותיות, בין היתר, מיגרנות קשות, סחרחורות, תת פעילות של בלוטת התריס, ציסטות, דלקת מפרקים ובעיית קשב וריכוז. לא עלה על דעתי שניתן להבריא מזה וחשבתי שמחלות הן גזרת הגורל שלי. לפני שבע שנים חליתי בסרטן. רק אז, כשהרגשתי שחיי בסכנה, התחלתי לחקור ולחפש דרכי ריפוי נוספות.

התובנה הראשונה שקיבלתי היא שהגוף מרפא את עצמו וצריך לתת לו את התנאים לכך. בדרך הארוכה שעברתי גיליתי את הקשר החזק בין התזונה לבריאות. בעקבות השינוי התזונתי שעשיתי, כל הבעיות הבריאותיות שסבלתי מהן שנים רבות נעלמו. בעלי הצטרף אלי, למד לאכול ירקות, אבל הילדים פחות מחוברים לשינוי.

איזו בשלנית את?

מאז השינוי התזונתי אני מבשלת בבית. הקמנו גינה אורגנית עם עצי פרי, חלקת ירקות ועשבי תיבול. בעבר היינו אוכלים הרבה במסעדות, מזמינים פיצות והמבורגרים. היום אני מעדיפה לשלוט על המרכיבים שאני מכניסה לגוף. אני מכינה אוכל טבעוני טעים שכולל תחליפים למאכלים שהיינו רגילים לאכול, כמו "גבינה" משקדים, טורטייה מעדשים כתחליף ללאפה או לחביתה, "חריימה" מטופו וכדומה. כשיש תחליפים טעימים למה שרגילים לאכול, השינוי התזונתי קורה יותר בקלות.

מליה גבזו. מכינה אוכל טבעוני טעים שכולל תחליפים למאכלים שהיינו רגילים לאכולצילום: דודו בכר

אצלנו בית יש בישול לכל השבוע מראש, אבל זה לא מונע ממני באמצע השבוע להעמיד סירים. לפעמים בעלי מצטרף לבישולים, אבל אני מעדיפה להכין אוכל לבד. ככה אני יצירתית יותר ומגוונת את המתכונים.

איך נראה המטבח?

המטבח קטן יחסית, אבל פונקציונליצילום: דודו בכר

המטבח קטן יחסית, אבל פונקציונלי. פינת האוכל לעומת זאת, גדולה ונוחה. הכלים החשובים לי במטבח הם המנדולינה וחותכני מתכת קטנים בצורות שונות שאני יוצרת מהם צורות יפות לפירות, כי האכילה היא קודם כל דרך העיניים.

עם השינוי שעשית בתזונה, יש בכל זאת מנה אהובה על כל בני הבית?

המנה המנצחת אצלנו בבית היא תבשיל הקינואה.

כמה פעמים בשבוע אתם אוכלים יחד?

בכל יום במשך השבוע בעלי ואני אוכלים יחד את ארוחת הערב. בסופי השבוע כשהילדים מגיעים, כל המשפחה יושבת לאכול יחד.

מה אוכלים לארוחת ערב בדרך כלל?

אנחנו אוהבים לאכול בעיקר פירות וירקות טריים. ראשית מכיוון שכל המרכיבים בהם, שמגיעים מהאדמה הם המשמעותיים והאיכותיים לגוף. שנית, כי הם מאוד טעימים ויש מחקרים שקושרים אותם לשמחה ושביעות רצון מהחיים וכך אנחנו מרגישים.

בארוחת הערב אנחנו אוכלים סלט ירקות גדול ומושקע. בעיקר ירקות ועלים ירוקים. מוסיפים לסלט אגוזי מלך. גם טורטייה טבעונית מקמח עדשים כתומות שאני מכינה בזמן הארוחה – כמה שיותר קרוב לעשייה יותר טעים. לפעמים אורז בתנור בתוספת ערמונים ופיסטוקים. או מרקים שונים. האוכל הזה טעים, משביע, בריא ומזין את הגוף. בימי שישי כשהילדים מגיעים (הם לא טבעוניים) אני מעמידה סירים עם האוכל "הרגיל". בנוסף אני מכינה קציצות ירקות טבעוניות טעימות שהילדים אוכלים מהן בהנאה.

לביביות ירקות וסלטים בשולחן של מליה גבזוצילום: דודו בכר

איך מתארגנים לארוחת ערב שגרתית?

אני אחראית על בחירת האוכל. במהלך השבוע אני מכינה את הארוחה ובעלי מכין את הקינוח – סלט פירות טעים ובריא. במהלך השבוע זמן ההכנות הוא כשעה ובסופי השבוע הוא בין 3-5 שעות. לרוב אני מבשלת, בעלי אחראי על הקניות על פי רשימה והילדים מפנים את השולחן.

מה קורה סביב השולחן?

כאשר כל המשפחה אוכלת ביחד זה ללא מוזיקה או טלוויזיה. כל אחד מספר מה עבר עליו במהלך השבוע. הילדים מגיעים ממקומות שונים – שני הסטודנטית לווטרינריה מספרת על ניסויים מעניינים שהיא עושה במעבדה. עדי הסטודנטית לפסיכולוגיה ופילוסופיה מעלה עניינים פילוסופיים שמביאים לוויכוחים מפרים ומצחיקים והבן מספר על החיים בקומונה, על העבודה המעניינת במדגה (בריכות דגים). אנחנו אוהבים לאכול כמשפחה, לעיתים מגיעים החברים של הילדים לאכול איתנו. לפני הקורונה רועי אירח חברים מפולין שטעמו לראשונה חומוס ומרקים עם חריפות. היה משעשע לראות אותם והיה מעניין לשמוע את דעתם על האוכל.

על פי הבריאות הטבעית לא מומלץ לשתות בזמן הארוחה מכיוון שנוזלי השתייה מדללים את מיצי העיכול, מה שמביא לתסיסת מזון לא מעוכל במערכת. כשהילדים מגיעים ורוצים לשתות בזמן האכילה, הם מקבלים מים. זה מה שיש בבית.

איך מנצלים שאריות?

בסוף השבוע אנחנו נותנים את שאריות האוכל לילדים שיקחו איתם למגוריהם.

אחרי האוכל מתפזרים מהר בין החדרים או שנשארים לשבת ולדבר?

אחרי האוכל אנחנו נשארים לשבת, מדברים, לפחות עד שהקינוח מגיע.

מי שוטף כלים?

מתחלק ביני ובין בעלי.

קינואה עם ירקותצילום: דודו בכר

מתכון לקינואה עם ירקות

חומרים:

2 כוסות קינואה, מושרית ב-2 כוסות מים רותחים שעה לפני התחלת הבישול
2 כוסות מים רותחים
2 כפות שמן זית
3 גזרים
2 קישואים
1 בטטה
1 דלעת ערמונים, או אותה כמות דלעת רגילה במקום
2 גבעולי סלרי
1 כפית כמון
1 כפית מלח גס אטלנטי
1 כפית כורכום
1 מקל קינמון
חופן כוסברה טרייה קצוצה
מיץ מ-1/2 לימון

ההכנה:

חותכים את כל הירקות לקוביות.

מסננים את הקינואה ומעבירים אותה לסיר שטוח ורחב עם הירקות החתוכים והמים הרותחים. מוסיפים כורכום ושמן זית, ומערבבים. מכסים את הסיר ומבשלים על אש נמוכה כ-15 דקות.

כשהקינואה מוכנה והירקות מתרככים מסירים מהאש, ומניחים לאדים להיספג בקינואה כ-5 דקות נוספות. מערבבים אל תוך הקינואה את הכוסברה הקצוצה ואת מיץ הלימון ומגישים.

________

מדור "ארוחת הערב" סוקר 100 ארוחות ערב בחיי המשפחות הישראליות בארץ ובעולם. המנהגים, המתכונים, ההרגלים, השיחות, מראה המטבח או פינת האוכל, מה שומעים ברקע? האם אוכלים בסלון? מול הטלוויזיה או מול המחשב? לבד או ביחד? הורים לחוד וילדים לחוד? מעוניינים לתעד את ארוחת הערב שלכם ולספק את המתכון המשפחתי שלכם? כתבו לנו: food@haaretz.co.il

לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר הארץ