בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו
 

אתם מחוברים לאתר דרך IP ארגוני, להתחברות דרך המינוי האישי

טרם ביצעת אימות לכתובת הדוא"ל שלך. לאימות כתובת הדואל שלך  לחצו כאן

לקרוא ללא הגבלה, רק עם מינוי דיגיטלי בהארץ  

רשימת קריאה

רשימת הקריאה מאפשרת לך לשמור כתבות ולקרוא אותן במועד מאוחר יותר באתר,במובייל או באפליקציה.

לחיצה על כפתור "שמור", בתחילת הכתבה תוסיף את הכתבה לרשימת הקריאה שלך.
לחיצה על "הסר" תסיר את הכתבה מרשימת הקריאה.

למצות את הפוטנציאל: שלושה מתכונים מפתיעים עם מצות

אם כבר נגזר עלינו לאכול מצות, אין שום סיבה שהן יהיו יבשות, משעממות, בעלות מרקם סינתטי וחסרות כל טעם

תגובות
גלילי מצה ואסקלופ בקר עם פירות יבשים
דורעם גונט

הכל קרה כל כך מהר: בחצי הלילה הכתה במצרים מכת בכורות. פרעה, שהיה עד עתה קשה עורף וסירב להנפיק אישורי יציאה לבני ישראל, הבין שצריך לפעול, ומהר. הוא הזעיק אליו את משה ואהרן והאיץ בהם לעזוב את המדינה ASAP. לפני שפרעה יתחרט, או שהאספסוף המצרי יעשה בהם שפטים, מיהרו בני ישראל לארוז כמה פיצ'פקעס ויצאו לדרך. על כל צרה שלא תהיה, לקחו אתם בחיפזון גם בצק שהכינו צ'יק צ'ק, בלי שום גינונים - בימים ההם לא היו עדיין מרכולים פתוחים 24 שעות ביממה בכל תחנת דלק, מה גם שלא נוח לעצור לקניות כאשר כל חיל הפרשים המצרי דולק בעקבותיך. מהבצק, שלא הספיק להחמיץ, אפו עוגות מצות - מעין פיתות שלא ממש הצליחו. לא נורא, חשבו בני ישראל לעצמם, כשנגיע אוטוטו לארץ הקודש כבר נחגוג בארוחת גורמה כמו שצריך.

מוזר שכדי לשחזר מאכל שכל מהותו בחיפזון, בעוני ובחוסר תשומת לב לפרטים, השקיעו ומשקיעים עד היום בני ישראל כל כך הרבה זמן ומאמץ. תלי תלים של הלכות, פלפולים, איסורים והיתרים נשפכו סביב תהליך ייצור המצות, שבמקום להיעשות ברגע, כמו במצרים, נהפך לתהליך האפייה המסובך והמורכב ביותר ביהדות.

» פסח 2019  - המדריך המלא
» מתכונים לפסח
» אירועי ליל הסדר במסעדות
» מסעדות כשרות לפסח
» מנות עיקריות לשולחן החג
» עוגות לפסח של מיקי שמו
» כל הדרכים להכין קניידלך
» מתכונים צמחוניים כשרים לפסח
» אוכל מוכן לפסח 2019: איפה מצטיידים?

מחשש שהקמח יחמיץ הקפידו המחמירים לשמור את החטים לפסח משעת הקצירה ולהשתמש בקמח שנטחן במיוחד לשם הכנת מצות ולא ב"קמח מן השוק". כדי שהמים לא יהיו חמים ויגרמו החמצה השתמשו במים שנשאבו ערב קודם לכן ממעיינות צוננים ונשמרו לילה בכדים מכוסים בבית. מובן שישנם גם כללים מחמירים בנוגע לעובי המצות, הצורך לחוררן כדי למנוע מהבצק לתפוח, תוספות שמותר (ובדרך כלל אסור) להוסיף להן, פרקי הזמן שהבצק יכול להמתין מלישה עד אפייה, אופני האפייה, דרכי הניקיון של כל הכלים הבאים במגע עם המצות ועוד ועוד.

ב-1856 המציא אופה אוסטרי מכונה לאפיית מצות, שידעה ללוש, לרדד ולנקב את הבצק במהירות, ועוררה פולמוסים רבים בין רבנים, עד שהתגבשו כללים שהתירו לאכול בפסח מצות שהוכנו במכונה. בדרך נהפכו המצות העגולות (שנאמר, עוגות מצות) שייצרה המכונה למצות מרובעות, שבהן אין שאריות ולכן אין חשש ששולי הבצק יחזרו לתערובת ובינתיים יחמיצו.

הקידמה והטכנולוגיה הביאו להמצאת מכונות ענקיות ומשוכללות לייצור מהיר של מצות מרובעות, אחידות וחסרות ייחוד, אבל כשרות. האיסור על אכילת מצות בערב פסח לשם חיבוב מצות, שהומשל לאדם שבא על ארוסתו בבית חמיו מפני שאינו יכול להתאפק מלהמתין עד הלילה לצאת ידי חובתו, אין בו כדי לרמוז שהלהיטות למצות נובעת מטעמן המשובח, אלא שהלהט הוא לקיים את המצווה של אכילת מצה בערב פסח.

אם כבר נגזר עלינו לאכול מצות, אין שום סיבה שהן יהיו יבשות, משעממות, בעלות מרקם סינתטי וחסרות כל טעם. כל ההקפדה על יובש ומהירות בהכנה מסתיימת כשהמצות יוצאות מהתנור. מכאן ואילך מותר לנהוג בהן במתינות ובסבלנות, להשרות אותן במים או בחלב עד שיתרככו, לערבב בהן ביצים, ירקות, בשר, עוף, דגים, פירות, גבינות, תבלינים או כל דבר שיחפה על טעמן הדל. מותר גם לטגן אותן, לאפות שוב, למלא, לקלות או לטפל בהן כמעט בכל שיטה המוכרת במטבח. ואם לא די בכך, מגוון עצום של רטבים, קנויים או מתוצרת בית, יכולים לשדרג כל מאכל שבבסיסו מצות, ולהוסיף לו טעם, מרקם ולחות. בסוף, וזה מה שיפה בהן, גם חבילות המצות הגדולות מתחסלות (לפעמים הרבה אחרי פסח), ואז מתחילים הגעגועים והספירה לאחור לקראת הפסח הבא.

גלילי מצה ואסקלופ בקר עם פירות יבשים

(שש מנות)

חומרים:

6 מצות

6 פרוסות דקות של שניצל בקר או עגל (120-150 גרם כל אחת)

3 ביצים, טרופות

מלח ופלפל שחור

שמן צמחי לטיגון

למלית:

שתיים וחצי כוסות תערובת של פירות מיובשים (תאנים, משמשים, דומדמניות, אוכמניות, דובדבנים, צימוקים או כל פרי שאוהבים - את הפירות הגדולים יותר חותכים לקוביות קטנות)

רבע כוס זנגוויל מסוכר, חתוך לקוביות קטנות

חצי פלפל צ'ילי אדום טרי, קצוץ דק

עשרה עלי אורגנו או מרווה טריים, חתוכים במספריים

כוס מים

הכנה:

מרטיבים היטב את המצות, עוטפים במגבות מטבח מבד או מנייר ומניחים לחצי שעה להתרככות (אל תנסו לזרז את התהליך - המצות יתפרקו).

בינתיים מכינים את המלית: בסיר קטן מרתיחים את הפירות היבשים, האורגנו (או המרווה) והמים. מכסים, מכבים את האש ונותנים לתערובת להצטנן ולפירות לספוג מים ולהתרכך.

ממליחים ומפלפלים בנדיבות את פרוסות הבקר או העגל.

כשהמצות רכות וגמישות, מניחים על משטח העבודה מצה ועליה פרוסת בשר. במרכז הפרוסה ולרוחבה מסדרים שישית מהמלית. מגלגלים את המצה ופרוסת הבשר מעל המלית, כך שמתקבל גליל מאורך ממולא. ממלאים כך את כל המצות והבשר.

במחבת רחבה מחממים את השמן. כשהשמן חם מאוד, טובלים את הגלילים הממולאים בביצה הטרופה כך שיכוסו היטב מכל הצדדים, ומעבירים למחבת כשהחיבור כלפי מטה. מטגנים את הגלילים מכל הצדדים עד שיזהיבו יפה והמצה תהיה פריכה מאוד. מגישים מיד.

קלצונה מצה עם ירקות קלויים וקשקבל
דורעם גונט

קלצונה מצה עם ירקות קלויים וקשקבל

חומרים לארבע מנות:

4 מצות

8 פרוסות עבות של חציל, שנמשחו בשמן זית ונקלו בגריל

6 עגבניות שרי, פרוסות

1 פלפל אדום קלוי וקלוף

כמה טבעות של צ'ילי חריף טרי, אדום או ירוק

חופן עלי בזיליקום טריים

120 גרם גבינת קשקבל מגוררת

שמן זית לזילוף

מלח

הכנה:

מרטיבים את המצות ומניחים אותן עטופות במגבת חצי שעה, עד שיתרככו. מסדרים על כל חצי מצה, באלכסון, שתי פרוסות חציל ומעליהן פרוסות עגבנייה ופלפל קלוי, טבעות צ'ילי ובזיליקום. ממליחים, מזליפים בשמן זית וזורים בגבינה המגוררת. מקפלים את המצה באלכסון ומהדקים לצורה משולשת של קלצונה. מורחים את המצות בשמן זית ואופים בחום של 250 מעלות עד שהמצות מתחילות להזהיב ונהפכות לפריכות (כרבע שעה).

לביבות מצה עם שומר וטונה
דורעם גונט

לביבות מצה עם שומר וטונה

חומרים:

3 מצות

3 ביצים

פקעת שומר יפה בגודל בינוני

1 קופסה (160 גרם) שימורי טונה

1 בצל ירוק, קצוץ דק

כמה טיפות מיץ לימון טרי

מלח ופלפל שחור

שמן צמחי לטיגון

הכנה:

מרטיבים את המצות ושוברים לחתיכות קטנות. פורסים את השומר לפרוסות דקות (הכי נוח בדיסקית הפריסה של מעבד מזון). מערבבים בקערה את כל החומרים. במחבת רחבה מחממים את השמן, וכשהוא חם מעבירים אליו כפות מן התערובת. מטגנים עד שהלביבות מזהיבות יפה משני הצדדים, ומגישים מיד (אפשר לצד שמנת חמוצה).

 


 



תגובות

דלג על התגובות

בשליחת תגובה זו הנני מצהיר שאני מסכים/מסכימה עם תנאי השימוש של אתר הארץ

סדר את התגובות

כתבות שאולי פספסתם

*#
בואו לגלות את עמוד הכתבה החדש שלנו